Now Reading
Cystex (Sakit ketika kencing) – Kegunaan, kesan sampingan, interaksi

Cystex (Sakit ketika kencing) – Kegunaan, kesan sampingan, interaksi

Cystex

Pengenalan Cystex

Cystex membantu melegakan kesakitan dan rasa terbakar yang berkaitan dengan jangkitan saluran kencing (UTI) dan sekaligus melambatkan perkembangan jangkitan. Ia boleh menghilangkan keadaan dan rasa hendak kencing yang sementara serta melegakan kesakitan dengan cepat dan membantu mencegah jangkitan menjadi lebih teruk.

Individu mungkin melihat air kencing yang mendung, gelap atau berdarah yang mempunyai bau tidak menyenangkan. Sekiranya jangkitan sampai ke buah pinggang atau prostat, demam juga sering berlaku. Pesakit mungkin juga mengadu sakit di bahagian belakang atau sisi (di bawah tulang rusuk), serta tanda mual dan muntah.

Kegunaan Cystex

Cystex biasanya digunakan untuk membantu menghilangkan rasa sakit dan pembakaran yang terjadu disebabkan jangkitan saluran kencing. Ia tidak akan mengubah warna air kencing seperti rawatan jangkitan saluran kencing biasa yang lain.

Ubat ini menggabungkan analgesik utama, sodium salicylate dengan agen antibakteria yang berkesan iaitu metenamin, untuk membantu menghentikan kesakitan dan memastikan jangkitan terus dikendalikan sehingga anda dapat berjumpa dengan doktor anda.

Namun begitu, ia tidak boleh menggantikan rawatan doktor, kerana tiada ubat biasa boleh merawat jangkitan saluran kencing (UTI) atau rawatan diri untuk UTI. Individu masih memerlukan ubat preskripsi doktor untuk menyembuhkan jangkitan dengan sepenuhnya. Segera hubungi pembekal penjagaan kesihatan anda sekiranya anda mengesyaki bahawa anda mempunyai jangkitan saluran kencing.

Kesan sampingan Cystex

Kesan sampingan berikut mungkin berlaku semasa menggunakan ubat ini, seperti:

 • Perubahan tingkah laku dengan simptom loya dan muntah
 • Pendarahan perut

Simptom sebegini pula cenderung mempunyai kesan yang kurang serius seperti:

 • Rembesan asid perut yang berlebihan
 • Pedih ulu hati
 • Masalah pencernaan
 • Kerengsaan perut atau usus
 • Kejang perut

Tidak semua orang akan mengalami kesan sampingan ini. Malah, mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Interaksi Cystex

Cystex mungkin berinteraksi dengan ubatan lain yang anda ambil, serta dapat mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda mendapat kesan sampingan serius. Untuk mengelakkan interaksi ubat yang berpotensi, anda harus menyimpan senarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat bukan preskripsi dan produk herba) dan kongsikan kepada doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mulakan, hentikan atau ubah dos ubat tanpa kebenaran doktor anda.

Produk yang mungkin berinteraksi dengan ubat ini adalah:

 • Ubat lain yang mengandungi NSAID (preskripsi atau bukan preskripsi)
 • Ubat penipisan darah (antikoagulan) atau ubat steroid

Selain itu, Cystex mungkin berinteraksi dengan makanan atau alkohol dengan mengubah cara ubat berfungsi atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila bincangkan dengan doktor atau ahli farmasi anda mengenai kemungkinan interaksi yang boleh berlaku sebelum menggunakan ubat ini.

Kontraindikasi Cystex

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor anda jika:

 • Anda hamil atau menyusu. Ini adalah penting kerana semasa anda hamil atau menyusukan bayi, anda hanya perlu minum ubat-ubatan atas cadangan doktor sahaja.
 • Anda mengambil ubat lain. Ini termasuk ubat-ubatan yang anda ambil dan boleh dibeli tanpa preskripsi doktor, seperti ubat-ubatan herba dan suplemen.
 • Anda mempunyai alergi terhadap bahan aktif atau tidak aktif dalam Cystex atau ubat lain.
 • Anda mempunyai penyakit, gangguan atau keadaan perubatan lain.
 • Anda mengambil 3 atau lebih minuman beralkohol setiap hari semasa menggunakan produk ini.
 • Anda menjalani diet tanpa sodium.

Cystex dan kehamilan

Tiada maklumat yang mencukupi mengenai keselamatan menggunakan Cystex semasa mengandung dan menyusu. Selalu berjumpa dengan doktor anda untuk meneliti kemungkinan faedah dan risiko sebelum mengambil Cystex.

Dos Cystex

Untuk dewasa

Dewasa dan kanak-kanak 12 tahun ke atas: Ambil 2 tablet dengan segelas air penuh 3 kali sehari.

Untuk kanak-kanak

Dos yang tepat belum ditentukan pada pesakit kanak-kanak di bawah 12 tahun. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Justeru itu, ianya adalah penting untuk memahami keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

SUMBER

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-10141/cystex-methenamine-and-benzoic-acid-oral/details/list-sideeffects

https://www.cystex.com/about-cystex/cystex-urinary-pain-relief-tablets/

https://clarionbrands.com/our-brands/cystex/

https://hellodoktor.com/drugs-herbals/drugs/cystex-urinary-pain-relief/

error: Content is protected !!