curcumin
Curcumin adalah sejenis bahan aktif dalam kunyit, dan ia mempunyai sifat biologi yang kuat.

Pengenalan Curcumin

Curcumin adalah sejenis bahan aktif dalam kunyit, dan ia mempunyai sifat biologi yang kuat. Perubatan Ayurveda dalam sistem rawatan tradisional India, mengesyorkan penggunaan kunyit untuk pelbagai keadaan kesihatan. Ini termasuklah kesakitan dan keradangan kronik. Perubatan Barat telah mula mengkaji kunyit sebagai rawatan penghilang rasa sakit dan agen penyembuh.

Kunyit atau Curcumin, juga digelar sebagai safron India atau rempah emas, adalah sejenis tanaman tinggi yang tumbuh di Asia dan Amerika Tengah.

Kunyit yang digunakan dalam masakan dan didapati di pasaraya diambil daripada akar tanaman tersebut. Warna kuning terang kunyit yang diproses telah memberi ilham kepada pelbagai budaya untuk menggunakannya sebagai pewarna. Kunyit kisar juga merupakan ramuan utama dalam serbuk kari. Kunyit juga boleh didapati dalam beberapa bentuk seperti kapsul, teh, serbuk, dan ekstrak dan tersedia secara komersial.

Kegunaan Curcumin 

 • Demam Hay. Pengambilan curcumin, iaitu bahan kimia yang terdapat dalam kunyit, didapati boleh  mengurangkan simptom demam seperti bersin, gatal-gatal, hidung berair, dan sesak nafas.

 • Kemurungan. Sebilangan besar penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan curcumin, bahan kimia yang terdapat dalam kunyit, boleh mengurangkan simptom kemurungan pada individu yang menggunakan antidepresan.

 • Tahap kolesterol tinggi atau lemak lain (lipid) dalam darah (hiperlipidemia). Kunyit didapati menurunkan kadar lemak darah yang digelar trigliserida. Bagaimanapun, penemuan kesan kunyit terhadap tahap kolesterol adalah saling berlawanan. Malah, terdapat pelbagai produk kunyit yang berbeza di pasaran. Jadi adalah tidak diketahui produk kunyit mana yang paling sesuai.

 • Pengumpulan lemak di hati pada orang yang minum alkohol atau tanpa alkohol (penyakit hati berlemak tanpa alkohol atau NAFLD). Kajian menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak kunyit boleh mengurangkan simptom kecederaan hati pada individu yang mempunyai penyakit hati yang bukan disebabkan oleh alkohol. Selain itu ia juga membantu mencegah pengumpulan lebih banyak lemak dalam hati pada individu dengan keadaan ini.

 • Osteoartritis. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak kunyit secara tunggal atau bersama ramuan herba lain dapat mengurangkan rasa sakit dan meningkatkan fungsi pada individu dengan osteoartritis lutut. Dalam segelintir penyelidikan, kunyit juga berfungsi sebagai ibuprofen untuk mengurangkan kesakitan osteoartritis. Bagaimanapun, ia kelihatan seperti tidak begitu berkesan berbanding diclofenac untuk mengurangkan kesakitan dan meningkatkan fungsi pada individu dengan osteoartritis.

 • Gatal-gatal. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan kunyit secara oral sebanyak tiga kali sehari selama 8 minggu dapat mengurangkan gatal-gatal pada inidividu yang mengalami penyakit buah pinggang dalam jangka panjang. Selain itu, penyelidikan awal menunjukkan bahawa pengambilan produk kombinasi tertentu (C3 Complex, Sami Labs LTD) yang mengandungi curcumin bersama lada hitam atau cili pada setiap hari selama 4 minggu boleh mengurangkan keparahan gatal-gatal dan meningkatkan kualiti hidup pada individu dengan keadaan gatal-gatal yang kronik yang disebabkan oleh gas mustard.

 • Penyakit Alzheimer. Pengambilan kunyit atau bahan kimia curcumin didapati tidak dapat memperbaiki simptom penyakit Alzheimer. Sebenarnya, sesetengah penyelidikan menunjukkan bahawa kunyit boleh menjejaskan pemikiran individu yang mempunyai keadaan ini. Namun begitu kajian yang telah dijalankan setakat ini masih kecil dan berkualiti rendah dan bukti semasa tidak menyokong penggunaan kunyit untuk penyakit Alzheimer.

 • Ulser perut. Segelintir penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan kunyit sebanyak tiga kali sehari selama 8 minggu tidak memperbaiki masalah bisul perut. Selain itu, pengambilan kunyit serbuk sebanyak empat kali sehari selama 6 minggu dilihat kurang berkesan berbanding pengambilan antasid konvensional.

 • Kerosakan kulit yang disebabkan oleh terapi radiasi (dermatitis radiasi). Pengambilan curcumin ditemui tidak dapat mengelakkan masalah kulit apabila menjalani rawatan radiasi.

 • Kemerosotan ingatan dan kemahiran berfikir yang berlaku secara normal seiring usia. Sesetengah penyelidikan menunjukkan bahawa curcumin dapat meningkatkan daya ingatan dan perhatian pada individu dewasa yang lebih tua. Sebelum mengambil curcumin, sebilangan individu dewasa ini menunjukkan tanda-tanda penurunan mental yang ringan. Tetapi penyelidikan lain menunjukkan bahawa curcumin tidak meningkatkan fungsi mental pada inidviu dewasa tua yang tidak menunjukkan tanda-tanda penurunan mental.

 • Asma. Penambahan kunyit ke dalam terapi standard untuk asma didapati tidak meningkatkan fungsi paru-paru atau mengurangkan kebanyakan simptom asma pada individu dewasa atau kanak-kanak. Tetapi penambahan kunyit pada rawatan asma yang biasa dalam kalangan kanak-kanak dapat mengurangkan keperluan kebergantungan pada penyedut asma dan mengurangkan simptom terjaga pada waktu malam.

 • Gangguan darah yang mengurangkan kadar protein dalam darah atau hemoglobin (beta-talasemia). Individu dengan beta-talasemia mungkin memerlukan prosedur pemindahan darah. Prosedur ini boleh menyebabkan peningkatan zat besi dalam darah. Penyelidikan awal menunjukkan bahawa pengambilan curcumin dapat mengurangkan jumlah zat besi dalam darah pada individu dengan beta-talasemia.

 • Reaksi kulit yang teruk disebabkan oleh rawatan ubat kanser (eritema akral yang disebabkan oleh kemoterapi). Pengambilan kunyit didapati tidak membantu mencegah reaksi kulit pada individu yang dirawat dengan ubat kanser capecitabine. Malah, ia dapat mengurangkan simptom reaksi kulit yang teruk.

 • Ketumbuhan bukan kanser dalam usus besar dan rektum (adenoma kolorektal). Penyelidikan awal menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak kunyit tidak mengurangkan jumlah ketumbahan dalam usus bagi individu dengan keadaan yang digelar sebagai familial adenomatous polyposis.

 • Kanser usus besar, kanser rektum. Penyelidikan awal menunjukkan bahawa pengambilan produk tertentu yang mengandungi ekstrak kunyit dan ekstrak kunyit Jawa dapat menstabilkan beberapa kanser usus besar. Selain itu, terdapat juga bukti awal menunjukkan bahawa pengambilan curcumin, setiap hari selama 30 hari dapat mengurangkan jumlah kelenjar prakanser dalam usus besar dalam kalangan individu yang berisiko tinggi mendapat kanser.

 • Sejenis penyakit usus radang (penyakit Crohn). Sesetengah bukti menunjukkan bahawa pengambilan curcumin setiap hari selama satu bulan dapat mengurangkan pergerakan usus, cirit-birit, dan sakit perut pada individu dengan penyakit Crohn.

 • Kencing manis. Penyelidikan awal menunjukkan bahawa pengambilan kunyit dapat mencegah kencing manis dalam kalangan penderita pradiabetes.

 • Pencernaan (dispepsia). Sesetengah penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan kunyit melalui mulut sebanyak empat kali sehari selama 7 hari dapat membantu melegakan sakit perut.

 • Sakit otot akibat senaman. Penyelidikan awal menunjukkan bahawa kunyit dapat mengurangkan sakit otot selepas bersenam.

 • Penyakit gusi yang ringan (gingivitis). Penyelidikan awal menunjukkan bahawa penggunaan ubat kumur kunyit sama kesannya dengan ubat kumur biasa untuk mengurangkan simptom penyakit gusi dan bakteria dalam mulut individu dengan radang gusi.

 • Jangkitan saluran pencernaan yang boleh menyebabkan ulser (Helicobacter pylori atau H. pylori). Penyelidikan awal menunjukkan bahawa pengambilan kunyit setiap hari selama 4 minggu adalah kurang berkesan berbanding rawatan konvensional untuk menghilangkan bakteria tertentu (H. pylori) yang boleh menyebabkan bisul dalam perut. Penyelidikan lain pula menunjukkan bahawa pengambilan kunyit bersama rawatan konvensional untuk menghilangkan bakteria ini (H. pylori) tidak membuktikan rawatan konvensional lebih berkesan. Tetapi ia dapat membantu mengurangkan sakit perut.

 • Gangguan usus besar yang menyebabkan sakit perut (sindrom iritasi usus atau IBS – Irritable Bowel Syndrome). Sesetengah penyelidikan awal menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak kunyit setiap hari selama 8 minggu boleh mengurangkan simptom IBS pada individu sihat yang mengalami IBS. Penyelidikan awal lain pula menunjukkan bahawa pengambilan kapsul yang mengandungi kunyit dan adas selama 30 hari dapat mengurangkan kesakitan dan meningkatkan kualiti hidup individu yang menghidap IBS.

 • Sakit sendi. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan produk tertentu yang mengandungi kunyit dan bahan lain sebanyak tiga kali sehari selama 8 minggu boleh mengurangkan keparahan sakit sendi. Tetapi ia didapati tidak membantu mengurangkan kekejangan sendi atau memperbaiki fungsi sendi.

 • Sejenis penyakit radang usus (kolitis ulseratif). Sesetengh penyelidikan awal menunjukkan bahawa pengambilan curcumin bersama terapi standard untuk merawat kolitis ulseratif dapat memperbaiki simptom dan meningkatkan tempoh penyembuhan. Tetapi kajian ini adalah berkualiti rendah dan apabila hasil dari kajian ini dan satu kajian lain dianalisis bersama, curcumin dtemui tidak meningkatkan kadar penyembuhan. Justeru itu, penyelidikan yang lebih berkualiti tinggi perlu dijalankan bagi menentukan peranan curcumin dalam kolitis ulseratif.

 • Bengkak (radang) mata (uveitis). Penyelidikan awal menunjukkan bahawa pengambilan curcumin dapat memperbaiki simptom keradangan jangka panjang pada mata.

Lebih banyak bukti diperlukan untuk menilai curcumin untuk kegunaan ini:

 • Jerawat.
 • Lebam.
 • Cirit-birit.
 • Fibromyalgia.
 • Sakit kepala.
 • Hepatitis.
 • Jaundis.
 • Masalah hati dan pundi hempedu.
 • Masalah haid.
 • Sakit.
 • Kurap.
 • Keadaan-keadaan lain.

Kesan Sampingan Curcumin

Dos curcuminoid sebanyak 8 gram tidak dikaitkan dengan kesan buruk yang serius terhadap manusia. Walau bagaimanapun, kajian jangka panjang yang lebih komprehensif dalam penilaian tersebut masih diperlukan.

Selain itu, dos curcumin yang tinggi boleh menyebabkan rasa mual dan gangguan perut. Penggunaan curcumin dengan piperine boleh menyebabkan reaksi ubat terjejas, kerana piperine meningkatkan kebolehtelapan usus. Walau bagaimanapun, formulasi curcumin yang berbeza masih belum diuji dari segi keselamatannya.

Interaksi Curcumin

– Ubat-ubatan yang melambatkan pembekuan darah (ubat antikoagulan / antiplatelet) berinteraksi dengan CURCUMIN.

Curcumin mungkin mempunyai kesan melambatkan pembekuan darah. Pengambilan kunyit bersama ubat-ubatan yang juga memlambatkan pembekuan darah dapat meningkatkan kemungkinan lebam dan pendarahan. Sesetengah ubat yang melambatkan pembekuan darah termasuklah aspirin, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam, lain-lain), ibuprofen (Advil, Motrin, lain-lain), naproxen (Anaprox, Naprosyn, lain-lain), dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Lovenox), heparin, warfarin (Coumadin), dan lain-lain.

Dos Curcumin

Dewasa

Secara oral:

 • Untuk demam. 500 mg curcumin telah digunakan setiap hari selama 2 bulan.

 • Untuk kemurungan. 500 mg curcumin telah diambil dua kali sehari, secara tunggal atau bersama 20 mg fluoxetine setiap hari, selama 6-8 minggu.

 • Untuk kadar kolesterol tinggi atau lemak lain (lipid) dalam darah (hiperlipidemia): 1.4 gram ekstrak curcumin dalam dua dos yang dibahagikan pada setiap hari selama 3 bulan telah digunakan.

 • Untuk pengumpulan lemak di hati pada orang yang minum sedikit atau tidak mengambil alkohol (penyakit hati berlemak tanpa alkohol atau NAFLD): 500 mg produk yang mengandungi 70 mg curcumin telah digunakan setiap hari selama 8 minggu. Selain itu, tablet 500 mg (Meriva, Indena) yang mengandungi 100 mg curcumin telah digunakan sebanyak dua kali sehari selama 8 minggu.

 • Untuk osteoartritis: Kebiasaannya, 500 mg ekstrak curcumin diambil dua hingga empat kali sehari selama 1-3 bulan.

 • Untuk kegatalan: 1500 mg kunyit dalam tiga dos yang dibahagikan pada setiap hari selama 8 minggu. Sealin itu, produk khusus yang mengandungi ekstrak curcumin (C3 Complex, Sami Labs LTD) bersama lada hitam atau cili digunakan setiap hari selama 4 minggu.

Kanak-kanak

Secara oral:

 • Untuk kadar kolesterol tinggi atau lemak lain (lipid) dalam darah (hiperlipidemia): 1.4 gram ekstrak kunyit dalam dua dos yang dibahagikan pada setiap hari selama 3 bulan telah digunakan dalam kalangan kanak-kanak berumur sekurang-kurangnya 15 tahun.

Sumber:

https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-turmeric

https://examine.com/supplements/curcumin/

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric

https://en.wikipedia.org/wiki/Curcumin

Summary
Curcumin (Kunyit)
Article Name
Curcumin (Kunyit)
Description
Curcumin adalah sejenis bahan aktif dalam kunyit, dan ia mempunyai sifat biologi yang kuat. Perubatan Ayurveda dalam sistem rawatan tradisional India, mengesyorkan penggunaan kunyit untuk pelbagai keadaan kesihatan
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: