Cover Letter Untuk Latihan Industri

Cover letter untuk latihan industri yang bagus dapat memberi anda kelebihan berbanding pemohon lain. Cover letter dapat menggambarkan diri anda kepada majikan.

Cover letter untuk latihan industri yang disertakan dengan permohonan anda, akan menunjukkan bahawa anda adalah pemohon yang bersedia untuk berusaha dan akan memberikan impak yang baik untuk syarikat tersebut.

Tetapi, cover letter untuk latihan industri tidak berfungsi seperti cover letter biasa. Sebenarnya, ia harus lebih menarik daripada surat cover letter yang biasa. Ini adalah kerana anda  mungkin kekurangan pengalaman kerja, kerana anda mungkin pelajar atau anda telah memutuskan untuk menukar kerjaya.

Itulah sebabnya cover letter yang bagus akan membezakan aplikasi anda dengan pemohon yang lain. Dan, anda pasti ingin lebih menonjol jika jawatan untuk latihan industri terebut bagus dan sangat kompetitif!

Bukan sahaja anda dapat mencari pengalaman di sebuah syarikat yang hebat, anda juga dapat membina hubungan kerjaya yang kukuh melalui rangkaian, dan pengalaman dalam bidang kerjaya anda bahkan mungkin mendapat kredit tambahan dari kolej.

Cover letter untuk latihan industri anda harus lebih menumpukan pada apa yang ingin anda lakukan, dan bukannya apa yang telah anda capai. Oleh itu, jangan takut untuk letak pengalaman kerja sebelumnya atau aktiviti kokurikulum yang anda fikir mungkin tidak berkaitan dengan latihan industri anda.

Berikut adalah tips untuk menulis cover letter yang bagus:

Tips Menulis Cover Letter Untuk Latihan Industri

1. Mulakan dengan memperkenalkan diri anda

Pertama sekali, mulakan dengan memperkenalkan diri dalam cover letter anda. Berikan ringkasan mengenai siapa anda sehingga mereka mendapat gambaran jelas mengenai pemohon iaitu anda.

2. Jawatan yang anda berminat

Mulakan cover letter untuk latihan industri anda dengan jawatan yang anda berminat untuk menunjukkan bahawa anda telah mempertimbangkan dengan teliti apa yang menjadikan anda calon terbaik untuk jawatan khusus ini. Ini juga menyiratkan bahawa anda telah menyediakan cover letter untuk pembukaan jawatan tersebut dan bukannya menggunakan satu surat yang umum untuk permohonan jawatan yang lain.

3. Maklumat tentang latar belakang anda

Seterusnya, berikan maklumat latar belakang mengenai apa yang sedang anda kaji dan di mana. Juga, pastikan untuk memasukkan matlamat dan niat anda ke arah kerjaya dalam bidang tertentu.

4. Gunakan perkataan atau kata kunci yang betul dan tepat

Majikan akan sering mengimbas resume dan cover untuk kata kunci yang berkaitan dengan peranan tersebut. Periksa dengan teliti deskripsi jawatan dan laman web syarikat untuk mengetahui perkataan atau kata kunci yang harus anda sertakan. Sebagai contoh, jika keterangan jawatan tersebut menyenaraikan “pengurusan masa” sebagai kualiti yang diinginkan, cuba senaraikan contoh yang relevan dalam cover letter anda.

5. Sertakan kerja kursus yang berkaitan

Sekiranya anda tidak mempunyai sebarang pengalaman kerja, kerja kursus anda yang relevan dapat membantu  majikan anda memahami kursus anda. Sertakan kerja kursus yang selesai yang berkaitan dengan perihal jawatan tersebut atau industri syarikat tersbut. Sebagai contoh, jika anda ingin memohon jawatan berkaitan dengan reka bentuk, pastikan untuk menyenaraikan kursus reka bentuk anda dan apa-apa pencapaian penting yang berkaitan dengannya.

6. Kongsi kemahiran anda yang berkaitan

Kandungan cover letter untuk latihan industri anda adalah tempat anda dapat mengetengahkan pengetahuan, kepakaran dan pendidikan yang relevan yang akan memberi manfaat kepada bakal majikan anda.

Walaupun anda tidak mempunyai pengalaman industri profesional, anda dapat memasukkan kemahiran yang telah anda perolehi dalam pekerjaan sebelumnya, posisi sukarelawan, kelas atau projek yang anda terlibat, atau pencapaian dalam aktiviti kokurikulum.

7. Terangkan mengapa anda sesuai untuk jawatan tersebut

Anda harus memasukkan satu atau dua ayat yang berkaitan dengan kelayakan anda untuk jawatan tersebut. Kaji dengan teliti penerangan jawatan yang ditawarkan untuk memahami kemahiran dan pengalaman yang dicari oleh majikan.

Sejajarkan diri anda dengan mereka dan tentukan mana yang anda harus utamakan di dalam cover letter anda.

8. Terangkan apa yang anda akan perolehi

Kini banyak syarikat mempunyai program yang khusus untuk membantu pelajar dan profesional muda untuk lebih memahami industri mereka dan mengembangkan kemahiran, pengalaman dan hubungan yang akan memberi perkhidmatan kepada mereka sepanjang karier mereka.

Selain daripada menjelaskan apa yang akan anda sampaikan, sertakan dengan apa yang anda harapkan untuk dicapai dan pelajari melalui latihan industri di syarikat tersebut.

9. Akhiri cover letter dengan ringkasan dan pernyataan penutup

Akhir sekali, akhiri cover letter anda dengan memberikan maklumat untuk menghubungi anda dengan jelas, dan di samping itu mengulangi keinginan anda untuk bekerja dan belajar dari syarikat tersebut melalui latihan industri di sana.

Contoh Cover Letter Untuk Latihan Industri

Fazlin Binti Suratman
No. 17 Jalan TJ 1/4,
Taman Temerloh Jaya,
28000 Temerloh,
Pahang.

8 Februari 2018

Jabatan Sumber Manusia & Pentadbiran
Al Hijrah Media Corporation,
Kompleks Pusat Islam, Jalan Perdana,
50480 Kuala Lumpur

PERMOHONAN PENEMPATAN UNTUK LATIHAN PRAKTIKAL 6 BULAN

Saya yang bernama seperti di atas ingin memohon jasa baik pihak tuan/puan agar memberi peluang kepada saya mengikuti program latihan praktikal di Al-Hijrah Media Corporation bermula dari 6 Jun 2018 sehingga 30 Ogos 2018.

2. Untuk maklumat tuan/puan saya merupakan seorang pelajar jurusan Seni kreatif di Universiti Malaysia Sabah. Saya kini mengikuti pengajian tahun ketiga iaitu tahun terakhir dimana salah satu syarat perlepasan akademik untuk bergraduat adalah mengikuti program latihan praktikal dengan mana-mana syarikat yang memerlukan khidmat kami selama 6 bulan.

3. Setelah membuat kajian terperinci, saya dapati Al-Hijrah media corporation menepati ciri-ciri organisasi yang mampu membangunkan modal insan dengan cemerlang. Saya berharap pihak tuan/puan akan meneliti dan menimbangkan permohonan saya. Saya percaya dengan kemampuan saya untuk memberi sedikit sebanyak sumbangan kearah membangunkan Al-Hijrah media corporation kearah yang lebih cemerlang.

4. Segala kerjasama pihak tuan/tuan amat saya hargai.

Yang benar,

…………….……….

(Fazlin Binti Suratman)

Contoh cover letter yang bagus dapat membantu anda mencapai semua langkah di atas, kerana ia akan memberikan panduan bagaimana anda patut menulis cover letter anda.

Walaupun ini adalah hanyalah satu contoh dan cover letter anda harus disesuaikan dengan pengalaman pelajaran anda. Dari sana, anda dapat melihat semuat maklumat di dalam cover letter anda dengan mudah dan menulis satu dengan berjaya!

Tambahan tips selain yang dikongsikan bersama di atas adalah, anda harus ingat, di dalam bidan latihan industri, motivasi seseorang adalah lebih penting daripada pengalaman mereka. Anda tidak memerlukan pengalaman kerja yang luas untuk menjadi menjalani latihan industri dengan jayanya.

Sebaliknya, pengurus pengambilan pekerja perlu melihat semangat dan kesediaan anda untuk belajar melalui cover letter yang anda sediakan. Kualiti ini akan menunjukkan bahawa anda akan memanfaatkan dengan sepenuhnya semasa anda membuat latihan industri anda.

Sumber artikel:

https://www.fastweb.com/career-planning/articles/cover-letter-for-internship-sample

https://www.indeed.com/career-advice/resumes-cover-letters/writing-an-internship-cover-letter-with-examples

https://resumegenius.com/cover-letter-examples/internship-cover-letter-sample

https://www.jawatankosong.net/contoh-surat-permohonan-latihan-industri-praktikal/

Summary
Cover Letter Untuk Latihan Industri: Tips Penulisan
Article Name
Cover Letter Untuk Latihan Industri: Tips Penulisan
Description
Cover letter untuk latihan industri yang bagus dapat memberi anda kelebihan berbanding pemohon lain. Cover letter dapat menggambarkan diri anda kepada majikan.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: