Now Reading
Coronavirus tahan suhu tinggi

Coronavirus tahan suhu tinggi

coronavirus tahan suhu tinggi

Kajian yang dibuat oleh pasukan saintis mendapati bahawa coronavirus tahan suhu tinggi. Ia juga dilihat sebagai kajian berisiko tinggi.

Profesor Remi Charrel dan rakan-rakannya di Universiti Aix-Marseille di Selatan Perancis memanaskan virus yang menyebabkan COVID-19 hingga mencecah 60 darjah Celsius (140 Fahrenheit) selama satu jam dan mendapati bahawa beberapa strain masih dapat membuat replikasi sendiri.

Para saintis tersebut harus meningkatkan suhu terbabit hampir ke titik didih (boiling point) untuk membunuh virus sepenuhnya. Namun, hasilnya itu boleh mempunyai implikasi terhadap keselamatan juruteknik makmal yang mengendalikan kajian bagi virus tersebut.

Seterusnya, pasukan di Perancis memberi jangkitan tersebut kepada sel ginjal monyet hijau Afrika, hos standard untuk ujian yang dilakukan berkaitan aktiviti virus. Strain tersebut diambil daripada seorang pesakit di Berlin, Jerman. Sel-sel itu dimasukkan ke dalam tabung yang mewakili dua jenis persekitaran berbeza, satu “bersih” dan yang lain adalah “kotor” dengan protein haiwan untuk mensimulasikan pencemaran biologi dalam sampel kehidupan nyata, seperti kesatan oral.

Selepas dipanaskan, ketegangan virus di persekitaran bersih dapat dinyahaktifkan sepenuhnya. Namun, sebaliknya terjadi bagi sampel yang kotor kerana sebilangan strain tersebut masih ada.

Proses pemanasan menyebabkan penurunan kadar jangkitan yang jelas tetapi strain hidup yang cukup masih dapat memulakan satu lagi jangkitan.

Dalam keadaan wabak yang melanda seluruh dunia, terdapat permintaan yang meningkat dengan pesat bagi melakukan ujian terhadap coronavirus baru ini. Tetapi, sebahagian kerja ini mesti dilakukan dalam makmal yang kurang dilindungi. Juruteknik di makmal ini boleh terdedah kepada sampel secara langsung, yang mengharuskan mereka “dinyahaktifkan” sebelum diproses lebih lanjut dibuat.

Protokol suhu 60 darjah Celsius, selama satu jam telah disesuaikan di kebanyakan makmal ujian untuk menyekat pelbagai virus yang sangat berbahaya dan boleh membawa maut, termasuklah Ebola.

Untuk Coronavirus baru ini, suhu tersebut mungkin mencukupi untuk sampel dengan beban virus rendah kerana ia boleh membunuh sejumlah besar strain yang terbabit. Tetapi, ia mungkin berbahaya jika penyelidikan itu melibatkan sampel dengan jumlah virus yang sangat tinggi.

Selain itu, pasukan penyelidik Perancis mendapati bahawa suhu yang lebih tinggi dapat membantu menyelesaikan masalah terbabit. Sebagai contoh, memanaskan sampel hingga 92 darjah celcius selama 15 minit boleh menjadikan virus tidak aktif dengan sepenuhnya.

Namun, suhu tinggi seperti itu juga dapat memecah-belahkan RNA virus dan mengurangkan kepekaan ujian. Oleh itu, para penyelidik mencadangkan penggunaan bahan kimia berbanding haba untuk membunuh virus dan mencapai keseimbangan antara keselamatan pekerja makmal dan kecekapan pengesanan.

Hasil yang dikemukakan dalam kajian ini seharusnya membantu dalam pemilihan protokol yang paling sesuai untuk menyahaktifkan virus bagi mencegah pendedahan kepada kakitangan makmal yang bertanggungjawab untuk mengesan Sars-CoV-2 secara langsung dan tidak langsung atas tujuan diagnostik.

Di samping itu, seorang ahli mikrobiologi yang mengkaji Coronavirus di Akademi Sains Cina di Beijing mengatakan bahawa kemudahan ujian di China menyedari risiko yang boleh berlaku terhadap pekerja makmal dan telah mengambil langkah berjaga-jaga tambahan.

Semua kakitangan dikehendaki berpakaian dengan baju hazmat lengkap ketika menangani sampel virus, walaupun selepas penyahaktifan, di samping langkah lain yang diambil.

Kajian oleh penyelidik Perancis memberikan maklumat yang berharga tetapi keadaan dalam kehidupan nyata adalah jauh lebih rumit daripada simulasi yang dilakukan di dalam makmal sahaja.

Virus mempunyai kelakukan yang sangat berbeza dengan perubahan persekitaran. Malah, sehingga kini banyak projek penyelidikan masih dijalankan untuk menyelesaikan teka-teki ini.

Terdapat harapan bahawa pandemik di hemisfera utara akan reda ketika suhu meningkat seiring dengan perubahan musim. Beberapa kajian pula menunjukkan bahawa negara tropika melaporkan kurang kes positif COVID-19.

Walau bagaimanapun, pemerhatian ini dihalang oleh faktor lain yang memainkan peranan, seperti kekuatan usaha mitigasi kerajaan dan kemampuan ujian yang dibuat. Beberapa penyelidikan baru-baru ini telah mengesan isyarat yang membimbangkan bahawa COVID-19 boleh terus merebak sehinggalah tibanya musim panas.

Dalam sebuah makalah yang diterbitkan dalam jurnal JAMA Network Open awal bulan ini, sepasukan penyelidik China melaporkan adanya rangkaian wabak ini di tempat mandi umum di Huaian, iaitu di wilayah Jiangsu Timur.

Seorang pesakit mengunjungi tempat mandi itu pada 18 Januari untuk mandi dan masuk ke sauna. Lapan orang, termasuk seorang kakitangan, kemudian dijangkiti dengan Coronavirus dalam lebih kurang dua minggu selepas itu.

Tempat mandi tersebut mempunyai suhu lebih tinggi daripada 40 darjah Celsius dan kelembapan dengan purata sebanyak 60 peratus.

Namun, kajian itu mempunyai beberapa batasan kerana tanpa kamera pengawasan di dalam tempat mandi tersebut, ianya adalah mustahil untuk menentukan adakah penularan virus itu terjadi disebabkan titisan udara atau permukaan yang tercemar, seperti pemegang pintu.

Tuntasnya, penyebaran Sars-CoV-2 tidak menunjukkan tanda-tanda bahawa virus itu boleh lemah dalam keadaan panas dan lembap. Jadi, penggunaan suhu yang tinggi di dalam makmal ataupun di persekitaran tidak memberi apa-apa kesan terhadap Coronavirus ini. Malah, lebih banyak kajian perlu dilakukan dengan mengambil kira pelbagai faktor yang boleh mengubah keputusan kajian.

SUMBER

https://www.bharian.com.my/dunia/asean/2020/03/666240/cuaca-panas-belum-tentu-dapat-bendung-covid-19

https://www.accuweather.com/en/health-wellness/higher-temperatures-affect-survival-of-new-coronavirus-pathologist-says/700800

https://www.webmd.com/lung/coronavirus-heat

error: Content is protected !!