cordyceps
Cordyceps adalah sejenis kulat yang hidup di atas bulu tertentu di kawasan pergunungan tinggi di negara China.

Pengenalan

Cordyceps adalah sejenis kulat yang hidup di atas bulu tertentu di kawasan pergunungan tinggi di negara China. Pembuat suplemen sentiasa memiliki produk yang cukup untuk dijual kerana cordyceps boleh dihasilkan semula di makmal.

Kebiasaannya digunakan untuk merawat batuk, bronkitis kronik, gangguan pernafasan, gangguan buah pinggang, masalah kencing malam, masalah seksual lelaki, anemia, degupan jantung tidak teratur, kolesterol tinggi, gangguan hati, pening kepala, kelemahan, deringan di telinga, penurunan berat badan yang tidak diingini, dan ketagihan candu.

Selain itu, ia juga digunakan untuk menguatkan sistem imun, meningkatkan prestasi sukan, mengurangkan kesan penuaan, menggalakkan kehidupan yang lebih lama, dan meningkatkan fungsi hati dalam kalangan individu dengan penyakit hepatitis B.

Sebilangan individu menggunakannya sebagai perangsang, tonik, dan “adaptogen”, yang digunakan untuk meningkatkan tenaga, meningkatkan stamina, dan mengurangkan keletihan.

Kegunaan Cordyceps

 • Prestasi atletik. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan cordyceps atau kombinasi antara cordyceps dan roseroot tidak meningkatkan daya tahan dalam penunggang basikal lelaki terlatih.

 • Kecederaan buah pinggang yang disebabkan oleh antibiotik tertentu (aminoglycoside nephrotoxicity). Kajian awal menunjukkan bahawa penggunaan bersama amikacin boleh mengurangkan kerosakan buah pinggang yang disebabkan oleh dadah dalam kalangan orang tua.

 • Asma. Kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan tunggal boleh mengurangkan simptom asma pada individu dewasa. Walau bagaimanapun, kajian awal lain menunjukkan bahawa pengambilan bersama herba lain selama 6 bulan didapati tidak mengurangkan keperluan ubat atau memperbaiki simptom asma pada kanak-kanak.

 • Penyakit buah pinggang jangka panjang (penyakit buah pinggang kronik atau CKD). Kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan bersama terapi biasa untuk merawat penyakit buah pinggang kronik boleh memperbaiki fungsi buah pinggang. Walau bagaimanapun, kebanyakan kajian ini berkualiti rendah dan hanya dijalankan selama 6 bulan atau kurang daripada itu.

 • Kerosakan buah pinggang yang disebabkan oleh pewarna kontras (nefropati induced contrast). Beberapa kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan cordyceps semasa menjalani pemeriksaan yang menggunakan pewarna kontras boleh mengurangkan kemungkinan kerosakan buah pinggang yang disebabkan oleh pewarna kontras. Walau bagaimanapun, kajian awal lain tidak menunjukkan sebarang manfaat.

 • Kerosakan buah pinggang disebabkan oleh ubat siklosporin. Terdapat bukti awal yang menunjukkan bahawa pengambilan bersama siklosporin dapat mengurangkan kerosakan buah pinggang yang disebabkan oleh siklosporin pada individu yang mengalami pemindahan buah pinggang.

 • Bengkak (keradangan) hati yang disebabkan oleh virus hepatitis B. Bukti awal menunjukkan bahawa pengambilan secara oral boleh meningkatkan fungsi hati dalam kalangan individu yang mempunyai  hepatitis B. Namun, cordyceps didapati kurang berkesan berbanding suplemen astragalus dan fo-ti.

 • Pemindahan buah pinggang. Kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan cordyceps dengan siklosporin dalam dos yang rendah boleh meningkatkan kelangsungan hidup selama 1 tahun, mencegah penolakan pemindahan, dan mengurangkan risiko jangkitan yang serupa dengan pengambilan siklosporin standard dalam kalangan individu yang menerima pemindahan buah pinggang. Selain itu, cordyceps ditemui dapat meningkatkan kelangsungan pemindahan buah pinggang, mengelakkan penolakan pemindahan buah pinggang, dan jangkitan yang serupa dengan azathioprine apabila diambil bersama ubat-ubatan yang digunakan untuk mencegah penolakan organ. Malah, ia juga boleh mengurangkan risiko fungsi buah pinggang terjejas buat jangka panjang yang disebut sebagai allograft nephropathy kronik, iaitu salah satu punca utama kegagalan pemindahan buah pinggang.

 • Masalah seksual yang menghalang kepuasan semasa aktiviti seksual. Kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan produk cordyceps tertentu (CordyMax Cs-4) pada setiap hari selama 40 hari dapat meningkatkan keinginan seks dalam kalangan individu dengan keinginan seks yang rendah.

Lebih banyak bukti diperlukan untuk menilai keberkesanannya untuk kegunaan ini:

 • Anemia.
 • Gangguan pernafasan.
 • Jangkitan paru-paru (Bronkitis).
 • Batuk.
 • Mengurangkan keletihan.
 • Pening kepala.
 • Kerap membuang air kecil pada waktu malam.
 • Aritmia jantung.
 • Kolesterol tinggi.
 • Masalah hati.
 • Menggalakkan umur yang panjang.
 • Deringan telinga.
 • Kelemahan.
 • Syarat-syarat lain.

Kesan Sampingan Cordyceps

 • Apabila diambil melalui mulut: Ia MUNGKIN SELAMAT untuk kebanyakan individu apabila diambil dengan sewajarnya dalam jangka masa yang pendek. Jika tidak, ia mungkin menyebabkan kesan sampingan ringan seperti cirit-birit, sembelit, dan ketidakselesaan perut.

 • Kehamilan dan ibu menyusu: Tiada maklumat yang boleh dipercayai untuk jika ia selamat untuk digunakan semasa hamil atau menyusu bayi dan sebarang kesan sampingannya. Adalah lebih baik untuk berjaga-jaga dan elakkan penggunaannya.

 • “Penyakit autoimuniti” seperti sclerosis pelbagai (MS), lupus (sistemik lupus erythematosus, SLE), rheumatoid arthritis (RA), atau keadaan lain: Apabila diminum, ia mungkin menyebabkan sistem imun menjadi lebih aktif. Ini boleh meningkatkan simptom penyakit auto-imun. Sekiranya anda mempunyai salah satu daripada keadaan ini, sebaiknya elakkan daripada menggunakan cordyceps.

 • Gangguan pendarahan: Apabila diambil secara oral, ia boleh melambatkan pembekuan darah. Pengambilan cordyceps mungkin meningkatkan risiko pendarahan pada individu yang mengalami masalah pendarahan.

 • Pembedahan: Apabila diminum, ia dapat meningkatkan risiko pendarahan semasa operasi pembedahan. Berhenti mengambil cordyceps 2 minggu sebelum pembedahan.

Interaksi Cordyceps

Cyclophosphamide (Cytoxan, Neosar) berinteraksi dengan CORDYCEPS

Cyclophosphamide (Cytoxan, Neosar) digunakan untuk mengurangkan sistem imun. Cordyceps didapati boleh meningkatkan sistem imun. Jadi, mengambil bersama dengan cyclophosphamide (Cytoxan, Neosar) mungkin mengurangkan keberkesanan cyclophosphamide (Cytoxan, Neosar).

Ubat yang membendung sistem imun (Immunosuppressants) berinteraksi dengan CORDYCEPS

Cordyceps mungkin meningkatkan sistem imun. Beberapa ubat yang membendung sistem imun termasuk azathioprine (Imuran), basiliximab (Simulect), cyclosporine (Neoral, Sandimun) ), daclizumab (Zenapax), muromonab-CD3 (OKT3, Ortoclone OKT3), mycophenolate (CellCept), tacrolimus (FK506, Prograf), sirolimus (Rapamune), prednisone (Deltasone, Orasone), kortikosteroid (glucocorticoid), mungkin tidak berkesan jika diambil bersama.

Prednisolone berinteraksi dengan CORDYCEPS

Kadangkala, prednisolone digunakan untuk menurunkan sistem imun. Mengambil cordyceps mungkin membuatkan prednisolone tidak berkesan untuk mengurangkan sistem imun.

Dos Cordyceps

Cordyceps biasanya terdapat dalam formulasi kapsul, tablet, atau serbuk.

Bagaimanapun, cendawan cordyceps yang kering sering dijumpai dalam talian. Bagaimanapun, anda tidak boleh meyakini sama ada spesies cendawan yang dibeli tersebut cordyceps yang sebenar ataupun spesies lain seperti C.Simensis. 

Cordyceps kering sering digunakan sebagai pewarna dan ekstrak, manakala serbuk dapat dicampur ke dalam smoothies dan protein kocak atau direneh menjadi teh.

Tiada garis panduan sejagat untuk kegunaan yang sesuai berkaitan cordyceps. Sebagai peraturan, jangan sekali-kali menggunakan lebih daripada dos yang disyorkan pada label produk. Jika anda mengalami sebarang simptom yang luar biasa selepas mengambil cordyceps, berhenti dan berundinglah dengan doktor anda. Pastikan anda menyimpan bungkusan produk untuk ditunjukkan kepada doktor.

SUMBER

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-602/cordyceps

https://www.verywellhealth.com/benefits-of-cordyceps-89441

https://www.rxlist.com/cordyceps/supplements.htm

Summary
Cordyceps
Article Name
Cordyceps
Description
Cordyceps adalah sejenis kulat yang hidup di atas bulu tertentu di kawasan pergunungan tinggi di negara China.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: