contoh surat cuti tanpa gaji

Artikel ini akan memberi anda tips untuk menulis dan contoh surat cuti tanpa gaji jika anda perlukan untuk apa jua sebab.

Adakah anda perlu mengambil cuti tanpa gaji? Ia adalah penting untuk mengemukakan permintaan anda secara bertulis, untuk tujuan dokumentasi dan untuk memudahkan pengurus untuk memahami apa yang anda minta.

Meminta cuti tanpa gaji melalui surat rasmi juga akan meningkatkan peluang pengurus anda meluluskan permintaan anda, dan juga membantu menjaga kerjaya anda di tempat kerja anda.

Kebanyakan syarikat menawarkan faedah cuti tanpa gaji kepada pekerja mereka. Namun, tidak semua faedah cuti adalah di bawah undang-undang sumber manusia. Sebahagiannya adalah insentif  tambahan yang diberikan oleh majikan.

Proses biasa untuk meminta cuti tanpa cuti rasmi adalah dengan membincangkan keadaan anda dengan pengurus atau jabatan sumber manusia anda.

Sebelum anda memohon cuti tanpa gaji, terdapat beberapa perkara yang anda patut ketahui:

 • Ketahui hak anda tentang pengambilan cuti tanpa gaji;
 • Melakukan permintaan ini secara peribadi;
 • Memberi notis seawal yang boleh;
 • Pertimbangkan sama ada alternatif yang lain di mana anda boleh kerja separuh masa atau flexi hour

Dalam surat ini, anda harus memberikan:

 • Sebab anda memerlukan cuti tanpa gaji (seperti kelahiran atau pengangkatan anak, masalah kesihatan diri atau keluarga, kehilangan orang yang disayangi, atau pelepasan daripada tekanan pekerjaan yang berlebihan);
 • Perkara-perkara yang anda bersedia lakukan untuk membantu mempersiapkan diri untuk ketidakhadiran anda (contoh: melatih pengganti anda, menulis buku panduan terperinci mengenai proses kerja harian anda, atau menawarkan untuk tetap bersedia untuk menjawab sebarang pertanyaan semasa ketiadaan anda);
 • Tarikh mula dan akhir cuti tanpa gaji yang anda jangkakan; dan
 • Permintaan untuk bantuan dari penyelia anda dalam membantu anda merundingkan proses cuti tanpa izin dengan pengurusan kanan dan / atau jabatan sumber manusia anda.

Anda harus periksa buku panduan pekerja dari syarikat anda untuk mendapatkan maklumat lanjut. Sekiranya ada polisi demikian, pastikan anda mematuhi garis panduan tersebut untuk meminta cuti tanpa gaji.

Ini adalah kerana syarikat anda mungkin mempunyai polisi untuk meminta cuti tanpa gaji yang ditentukan oleh keadaan di mana cuti dapat diberikan, dan berapa lama masa pekerja berhak untuk mengambil cuti tanpa gaji.

Apa yang Perlu Disertakan dalam Surat Formal Anda

Semasa meminta cuti tidak rasmi, surat anda harus merangkumi:

 • Permohonan cuti,
 • Tarikh yang anda jangkakan tidak masuk pejabat;
 • Tarikh anda merancang untuk kembali bekerja;
 • Tawaran untuk memberikan bantuan, jika boleh; dan
 • Ucapan terima kasih kerana mempertimbangkan permintaan anda.

Contoh Surat Cuti Tanpa Gaji Melalui Emel

Subjek: Cuti Tanpa Gaji – Siti Norliza

Aishah yang dihormati,

Seperti yang telah kita bincangkan semalam, saya ingin meminta cuti tanpa gaji dari kerja saya. Saya merancang untuk mula bercuti dari 31 Ogos 2020 hingga 30 Oktober 2020,  dan akan kembali bekerja pada 2 November 2020.

Sekiranya permintaan saya diluluskan, saya dengan senang hati akan membantu dengan rancangan untuk menampung beban kerja sewaktu ketidakhadiran saya. Saya juga bersedia untuk menjawab soalan dan memberi pertolongan semasa saya tiada.

Saya mohon kamu beritahu saya sama ada kamu memerlukan maklumat tambahan. Terima kasih banyak atas pertimbangan anda.

Sekian,

Siti Norliza

Contoh Surat Cuti Tanpa Gaji Atas Sebab Perubatan

8 Ogos 20XX

Robert Lim

Syarikat ABC,

1234 Jalan 22A

Kuala Lumpur, 92101 Malaysia

Encik Lim yang dihormati,

Saya menulis untuk meminta cuti tanpa gaji atas sebab perubatan selama satu bulan bermula pada hari Isnin, 10 September, dan berakhir pada hari Rabu, 10 Oktober. Saya akan menjalani pembedahan di mana pakar bedah saya telah memerintahkan tempoh pemulihan sekurang-kurangnya tiga minggu (lihat cadangan doktor yang ditandatangani dilampirkan.)

Saya dengan senang hati akan membantu menangani segala persiapan yang diperlukan sebelum memulakan cuti, termasuk melatih rakan sekerja untuk projek yang akan datang. Terima kasih banyak atas pengertian anda.

Yang benar,

Dave Siva

Contoh Surat Cuti Tanpa Gaji Atas Sebab Peribadi

1 Februari, 20XX

Deborah Mah

Syarikat ABC,

1234 Jalan 22A

Kuala Lumpur, 92101 Malaysia

Puan Deborah yang dihormati,

Saya mengemukakan permintaan ini untuk cuti tanpa gaji untuk urusan peribadi bermula bulan depan. Sekiranya boleh, saya ingin mengambil cuti saya mulai 15 Mac dan kembali ke pejabat pada 3 April 20XX.

Saya dapat membantu untuk menjawab sebarang soalan melalui telefon atau e-mel, dan dengan senang hati akan melakukan apa sahaja yang diperlukan untuk memastikan peralihan yang lancar sebelum cuti saya bermula.

Terima kasih untuk pertimbangan anda.

Yang benar,

Sarimah

Diharapkan dengan membaca artikel ini dapat membantu dan memberi idea kepada anda untuk menulis surat permohonan cuti tanpa gaji kepada majikan anda. Semoga perkongsian kali ini memberi manfaat buat anda semua.

Sumber artikel:

https://optimistminds.com/unpaid-leave-of-absence-letter-sample

https://www.indeed.com/career-advice/career-development/leave-of-absence-letter-request-with-examples

Summary
Contoh Surat Cuti Tanpa Gaji: Tips Penulisan
Article Name
Contoh Surat Cuti Tanpa Gaji: Tips Penulisan
Description
Artikel ini akan memberi anda tips untuk menulis dan contoh surat cuti tanpa gaji jika anda perlukan untuk apa jua sebab.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: