Now Reading
Contoh Format Surat Pengesahan Majikan

Contoh Format Surat Pengesahan Majikan

surat pengesahan majikan

Surat pengesahan majikan adalah surat yang diberikan kepada pekerja setelah tamat tempoh percubaan. Di mana, majikan akan menilai prestasi pekerja untuk menentukan posisi seterusnya. Di dalam tempoh ini majikan berhak untuk memberhentikan atau membatalkan pekerjaan pekerja berdasarkan penilaian prestasi atau salah laku. Format surat pengesahan majikan disediakan di sini untuk memudahkan majikan memberitahu tentang posisi pekerjaan.

Apabila majikan ingin mengambil calon untuk jawatan tertentu atau untuk jawatan yang kosong, pekerja dilayakkan untuk ke proses temuduga. Setelah calon diambil, berdasarkan persetujuan tentang nilai gaji semasa wawancara dan berlandaskan keperluan syarikat, pekerja akan diberikan surat pengesahan majikan . Contoh surat pengesahan majikan adalah seperti berikut:

Semasa menyediakan surat pengesahan majikan untuk pekerja, sebaiknya konsisten dan mematuhi undang-undang yang ditetapkan mengenai maklumat apa yang dibenarkan dalam penyampaian maklumat yang mencukupi secara formal dan ringkas di dalam surat.

Tujuan penyataan ini dapat mengesahkan status pekerjaan, tarikh permulaan / penamatan pekerjaan, maklumat gaji kasar, dan perincian lain, bergantung pada sebab mengapa pekerja memerlukannya. Penting untuk mempertimbangkan apa yang dibenarkan oleh polisi HR organisasi anda untuk dikongsi dengan syarikat lain.

Oleh itu, surat pengesahan haruslah standard di seluruh syarikat dan disertakan tandatangan majikan dan pekerja perlu menandatangani juga sebelum maklumat boleh dikongsikan.

Surat pengesahan majikan harus dicetak di atas kertas dengan logo / tanda  surat rasmi organisasi dan menyertakan maklumat berikut:

 • Arahan dan maklumat penghantaran (contohnya, nombor faks, alamat surat-menyurat, alamat e-mel);
 • Sebab permintaan (pilihan);
 • Termasuk tajuk syarikat dan logo syarikat;
 • Maklumat apa yang diperlukan oleh pihak yang meminta (contohnya, tarikh pekerjaan, jawatan, gaji):
 • Nama majikan;
 • Lokasi / alamat majikan;
 • Rujukan ke nama dan alamat syarikat yang meminta pengesahan;
 • Nama pekerja;
 • Tarikh diterima bekerja;
 • Gelaran kerja pekerja;
 • Penerangan pekerjaan pekerja;
 • Gaji semasa pekerja;
 • Sebab penamatan;
 • Mematuhi undang-undang yang berkenaan;
 • Selaras.

Contoh Ayat Untuk Surat Pengesahan Majikan

Subjek

Surat Pengesahan Pekerjaan

Memberi salam

Kepada sesiapa yang berkenaan,

Tuan/Puan,

Pengenalan

Kami menerima permintaan pengesahan pekerjaan anda untuk {{Nama Pekerja}} berkaitan dengan permohonan anda untuk visa pekerjaan sementara.

Sebagai penyelaras program latihan industri antarabangsa firma kami sejak {{tahun}}, saya berbesar hati memberikan maklumat yang berkaitan tentang pekerjaan dan syarikat yang anda minta.

Terimalah surat ini sebagai pengesahan pekerjaan {{Nama Pekerja}} dengan {{Nama Syarikat Majikan}}.

Badan/isi kandungan

Pekerja baru sahaja menamatkan pengajian dari kolej dengan ijazah dalam {{Kos Pendidikan}}.

Beliau diterima untuk program {{Nama Program}} kami melalui pejabat cawangan kami di {{Lokasi}}.

Diharapkan beliau dapat menyelesaikan latihan industri ini untuk sepanjang tempoh percubaan program {{tempoh percubaan}} di {{Lokasi}} dan kemudian ditugaskan secara tetap di {{Lokasi}} kami.

Latihan industri ini akan bermula pada {{tarikh}} dan berakhir pada {{tarikh}}.

Kegiatan beliau ketika bekerja dalam program latihan industri ini akan melibatkan latihan dan fungsi peringkat kemasukan di jabatan {{Departemen}} kami.

Kami sangat berharap agar {{Nama pekerja}} dapat secepatnya menguruskan visa pekerjaan beliau agar dapat bertugas di syarikat kami.

Pengesahan Pekerjaan

Nama Pekerja;

Tarikh Pekerjaan: Tarikh Mula – Sekarang

Tajuk Pekerjaan Semasa;

Gaji terkini.

Penutup

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau memerlukan maklumat tambahan, sila hubungi saya di {{Nombor Telefon}} agar saya dapat memberikan maklumat tambahan kepada anda.

Yang ikhlas,

Nama Pengirim

Tandatangan tulisan tangan

Tajuk pekerjaan

Ingatlah waktu untuk menyerahkan dokumen adalah termasuk hari berkerja yang mungkin anda perlukan untuk menyiapkan dokumen, dan pastikan juga anda mengambil masa yang cukup untuk dokumen tersebut dihantar dan sampai melalui pos standard.

SUMBER:

https://www.aplustopper.com/confirmation-letter/

https://www.bizzlibrary.com/Template/SRY6J/letter-of-confirmation-of-employment/

error: Content is protected !!