contoh menu lazat diet keto
Berdiet tidak semestinya bermaksud anda tidak boleh makan makanan yang melazatkan.

Menu diet keto yang betul adalah amat penting bagi pengamal diet keto agar masih mendapatkan nutrien yang mencukupi. Diet ketogenik perlulah mengandungi pemakanan keseluruhan yang organik, tinggi dalam kandungan serat dan mudah didapati daripada pasaraya tempatan.

Bagi membantu anda memulakan diet keto, inilah menu diet keto yang anda boleh sediakan selama seminggu.

ISNIN

 • Makan pagi – Telur, tomato dan buah Blueberry.
 • Makan tengah hari – Salad ayam dengan minyak zaitun dan keju feta.
 • Makan malam – Ikan salmon dan sayur (brokoli) yang dimasak dengan mentega.

SELASA

 • Makan pagi – Telur, avocado dan smoothie sayuran.
 • Makan tengah hari – Kari ayam dengan sayur-sayuran
 • Makan malam – Bebola daging, keju cheddar dan sayur-sayuran.

RABU

 • Makan pagi – Susu badam, mentega kacang dan salad sayuran
 • Makan tengah hari – Mee goreng mamak konjac
 • Makan malam – Potongan daging bersama keju parmesan, sayur campur.

KHAMIS

 • Makan pagi – Telur dadar bersama buah avokado, salsa, lada, bawang dan rempah ratus.
 • Makan tengah hari – Sayur dan kekacang masak tomato, jus sayuran.
 • Makan malam – Ayam dengan krim keju dan pesto, dengan sayur-sayuran.

JUMAAT

 • Makan pagi – Yogurt tanpa gula bersama mentega kacang, serbuk koko dan stevia.
 • Makan tengah hari – Daging yang ditumis bersama minyak kelapa dan sayur-sayuran.
 • Makan malam – Daging burger dengan keu dan sayur-sayuran

SABTU

 • Makan pagi – Nasi lemak kubis bunga
 • Makan tengah hari – Salad udang bersama minyak zaitun dan buah avokado.
 • Makan malam – Ikan tenggiri goreng dan sayur bayam dimasak minyak kelapa.

AHAD

 • Makan pagi – Telur goreng dengan bacon daging dan cendawan.
 • Makan tengah hari – Rendang daging dengan sayur masak lemak.
 • Makan malam – Ketam goreng, telur dengan sup sayur.

Sebagai nota tambahan, sentiasa cuba untuk memilih sayur-sayuran dan daging secara bergilir-gilir kerana setiap satu daripada mereka mempunyai kandungan nutrien dan kelebihan kesihatan yang berbeza.

Jadi, apakah tip masakan bagi menu-menu di atas? Adakah anda perlu masak seperti biasa atau adakah cara tertentu bagi menyediakan menu-menu ini?

Tip menyediakan makanan bagi menu diet keto

 1. Mudahkan pengambilan makanan buat sarapan – pilih satu jenis hidangan yang mudah disediakan seperti telur hancur. Jika anda bekerja, menyediakan makanan yang rumit mungkin menyusahkan dan mengambil masa yang lama.
 1. Buat penyediaan makanan lebih awal – masak dua hidangan bagi makan malam dan simpannya dalam peti sejuk buat keesokan harinya. Ini akan menjimatkan masa anda dan anda juga tidak perlu pening untuk memilih menu baru lagi.
 1. Cuba ambil makanan yang tak perlu dimasak – Potongan daging yang sedia dimakan, keju dan sayur-sayuran boleh memudahkan anda makan tanpa penyediaan yang remeh.
 1. Menggunakan alternatif untuk gula – Memandangkan pasti ramai yang tidak begitu biasa mendengar bahan stevia, ini adalah satu informasi baru buat anda. Stevia adalah tumbuhan berdaun hijau yang mengandungi beberapa kompaun yang mempunyai rasa manis. Ia banyak digunakan sebagai perasa dalam masakan, pembuatan roti dan kek serta dalam minuman juga.’


Olivie Plus Minyak Zaitun ‘Extra Virgin’

RM 119.90

Diimport dari E-Borouj, Maghribi
Organik yang diperakui oleh USDA, CERES, Sijil Makanan IFS-Standard Makanan Tahap Lebih Tinggi, Sijil Pengesahan-Standard Global untuk Keselamatan Makanan, ISO 22000: 2005
Dihasilkan dengan menggunakan teknik ‘Mechanical Cold-Pressed’
Extra virgin olive oil 100% Tanpa Penapis


Pokok zaitun ditanam dalam keadaan pepejal yang gersang, iklim yang keras dengan sistem pengairan yang minimum dan tanpa baja atau racun perosak yang digunakan yang mencetuskan mekanisme kelangsungan hidup yang menghasilkan minyak zaitun paling tinggi yang dapat anda beli.


Penyelidikan berterusan menunjukkan bahawa Olivie Plus 30X mengandungi 30 kali lebih banyak antioksidan Hydroxytyrosol dan Oleocanthal secara semula jadi lebih banyak daripada Minyak Zaitun Extra Virgin konvensional.


Fine Foods Eviasweet Sachet 60’s

RM 18.90

Fine Foods EviaSweet adalah hadiah semula jadi yang sempurna untuk semua. Ia adalah pemanis semula jadi yang sempurna untuk semua orang. Ekstrak komponen stevia yang paling tulen dan paling manis (Reb A) dari daun stevia mentah. Ekstrak ini kemudian diadunkan dengan Erythritol berkualiti premium untuk memberi EviaSweet rasa manisnya yang semula jadi yang terasa seperti gula dikurangkan kalori, tolak rasa pahit! Berat kalori, EviaSweet dapat dimakan oleh semua orang & sesuai untuk mereka yang ingin mengawal kenaikan berat badan dan selamat walaupun untuk pesakit diabetes. Ia juga tidak menyebabkan kerosakan gigi kerana tidak dimetabolisme oleh bakteria mulut.


Country Farm Organics Certified Country Farm Organic Extra Virgin Coconut Oil 1L

RM 56.07

Sumber Asid Lemak Jenuh Rantai Sederhana (MCFA atau MCT) yang kaya terutamanya asid Laurik yang boleh didapati dalam susu ibu yang berharga


Tidak dimurnikan, tidak dikelantang, tidak berbau, tidak terhidrogenasi dan sejuk untuk mengekalkan pemakanan yang optimum


Titik panas tinggi yang sesuai untuk memasak dan memanggang kerana tidak mengoksidakan semasa memasak (hingga 180 ° C). Dengan titik panas yang tinggi, minyak kelapa dara lebih stabil dan tahan terhadap kerosakan akibat panas


Tidak seperti minyak lain, MCFA / MCT lebih kecil dalam ukuran molekul yang menjadikan penyerapan lebih mudah. Minyak ini mudah diubah menjadi tenaga untuk membantu membakar lebih banyak kalori dan dapat memberikan sokongan pemakanan untuk kesihatan koronari dan sistem imun.

SUMBER

https://www.vox.com/the-highlight/2019/7/25/18744359/keto-diet-weight-loss-diabetes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327309

https://www.healthline.com/nutrition/keto-diet-meal-plan-and-menu

Tagged: