clomipramine
Clomipramine adalah sejenis ubat antidepresan trisiklik.

Pengenalan 

Clomipramine adalah sejenis ubat antidepresan trisiklik. Ia memberi kesan terhadap bahan kimia yang tidak seimbang dalam otak.

Selain itu, Clomipramine sering digunakan untuk merawat simptom gangguan obsesif-kompulsif (OCD – Obsessive Compulsive Disorder), seperti pemikiran atau perasaan dan tindakan yang  berulang.

Selain itu, Clomipramine juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Penggunaan Clomipramine

Clomipramine digunakan untuk merawat gangguan obsesif-kompulsif (OCD). Ia membantu mengurangkan pemikiran (obsesi) yang berterusan / tidak diingini, dan membantu mengurangkan keinginan untuk melakukan tugas secara berulang (seperti kerap membasuh tangan, mengira, memeriksa sesuatu benda) yang boleh menjejaskan dan mengganggu kehidupan harian.

Ubat ini tergolong dalam kelas ubat-ubatan yang digelar sebagai antidepresan trisiklik. Ia berfungsi dengan cara memulihkan keseimbangan bahan semulajadi tertentu (serotonin, dan lain-lain) dalam otak.

Langkah Berjaga-jaga dan Amaran Bagi Penggunaan Clomipramine

Sebelum mengambil clomipramine, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mempunyai sebarang alahan terhadapnya; atau kepada ubat-ubatan antidepresan trisiklik yang lain (contohnya: imipramine, nortriptyline); atau jika anda mempunyai alahan-alahan lain. Clomipramine mungkin mengandungi bahan tidak aktif yang boleh menyebabkan reaksi alahan atau masalah lain kepada diri anda. Bercakaplah dengan ahli farmasi anda untuk mengetahui maklumat lanjut.

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor atau ahli farmasi mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya:

 • Masalah darah (contohnya purpura, trombositopenia)
 • Masalah pernafasan (contohnya, asma, bronkitis kronik)
 • Sejarah peribadi atau keluarga mengenai glaucoma (jenis penutupan sudut) Gangguan jantung (contohnya bulimia)
 • Masalah jantung (contohnya, aritmia, penyakit arteri koronari, serangan jantung baru-baru ini)
 • Masalah usus (contohnya sembelit kronik, ileus)
 • Masalah hati
 • Masalah buah pinggang
 • Sejarah penyakit mental peribadi atau keluarga / keadaan emosi tertentu (contohnya gangguan bipolar, skizofrenia)
 • Sejarah kemasukan ke hospital untuk tindak balas yang sangat serius terhadap ubat-ubatan tertentu (sindrom neuroleptic malignant)
 • Ssid lapis / asid perut dalam kerongkong (contohnya, akibat hernia hiatal)
 • Sawan
 • Tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme)
 • Masalah kencing (pengekalan kencing, pembesaran prostat)
 • Keadaan yang boleh meningkatkan risiko kejang (contohnya, kebergantungan alkohol / sedatif, penggunaan terapi elektroconvulsif, kecederaan otak / penyakit)
 • Beberapa jenis tumor (contohnya, pheochromocytoma, neuroblastoma).

Selain itu, Clomipramine boleh menyebabkan keadaan yang menjejaskan irama jantung iaitu pemanjangan QT (Long QT). Walaupun ia jarang berlaku, pemanjangan QT boleh menyebabkan degupan jantung yang cepat / tidak teratur yang serius (jarang berlaku) dan simptom-simptom lain (seperti pening kepala yang teruk, pengsan) yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Malah, risiko pemanjangan QT akan meningkat jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu atau mengambil ubat-ubatan lain yang boleh menyebabkan pemanjangan QT. Sebelum menggunakan Clomipramine, beritahu doktor atau ahli farmasi berkenaan semua ubat-ubatan yang anda ambil terutamanya jika anda mengalami keadaan-keadaan berikut:

 • Masalah jantung tertentu (kegagalan jantung, denyutan jantung perlahan, pemanjangan QT dalam EKG)
 • Sejarah keluarga masalah jantung tertentu (QT pemanjangan dalam EKG, kematian jantung secara tiba-tiba).

Tahap kalium atau magnesium yang rendah dalam darah juga boleh meningkatkan risiko pemanjangan QT. Bahkan, risiko tersebut akan semakin meningkat jika anda menggunakan ubat tertentu (seperti diuretik / “pil air”) atau jika anda mempunyai keadaan tertentu seperti berpeluh teruk, cirit-birit, atau muntah. Bercakaplah dengan doktor anda tentang penggunaan Clomipramine dengan cara yang lebih selamat.

Ubat ini boleh membuatkan anda berasa pening atau mengantuk serta mengaburkan penglihatan anda buat sementara waktu. Selain pengambilan alkohol atau ganja bersama ubat ini boleh membuatkan anda lebih pening atau mengantuk. Dalam keadaan itu, jangan memandu, menggunakan mesin, atau lakukan apa sahaja yang memerlukan perhatian atau penglihatan yang jelas sehingga anda boleh melakukannya dengan lebih selamat. Hadkan minuman beralkohol. Beritahu doktor anda jika anda menggunakan ganja.

Untuk mengurangkan simptom pening dan sakit kepala, bangun secara perlahan-lahan dari posisi duduk atau berbaring.

Sebelum menjalani pembedahan, beritahu doktor atau doktor gigi anda bahawa anda sedang mengambil ubat ini.

Bagi kanak-kanak, berhati-hatilah apabila menggunakan ubat ini pada kanak-kanak yang terlibat dalam sukan secara aktif kerana ia boleh meningkatkan risiko masalah jantung.

Individu dewasa yang lebih tua mungkin lebih sensitif terhadap kesan sampingan ubat ini, mereka mungkin mengalami simptom-simptom seperti pendarahan, kekeliruan, pening, dan pemanjangan QT. Pening kepala dan kekeliruan dapat meningkatkan risiko jatuh. Selain itu individu dewasa yang lebih tua juga mungkin lebih tinggi untuk mengalami penurunan natrium dalam darah, terutamanya jika mereka turut mengambil “pil air” (diuretik).

Ubat ini perludigunakan hanya apabila diperlukan dengan jelas semasa kehamilan. Bayi yang terdedah kepada Clomipramine sewaktu dalam kandungan mungkin mengalami simptom pengeluaran atau kesan sampingan tertentu. Beritahu doktor anda dengan segera jika anda menyedari bayi anda mengalami kejutan, menggigil, masalah pemakanan, pernafasan yang lebih cepat, atau kekejangan.

Oleh kerana masalah mental / emosi yang tidak dirawat (seperti gangguan obsesif kompulsif, kemurungan, serangan panik) boleh menjadi sangat serius, jangan berhenti mengambil ubat ini kecuali jika diarahkan oleh doktor anda.

Sekiranya anda merancang untuk mengandung, hamil, atau mengesyaki anda mungkin hamil, segeralah berbincang dengan doktor anda tentang kelebihan dan risiko menggunakan ubat ini semasa kehamilan. Ini kerana ubat ini boleh masuk ke dalam susu ibu dan mungkin mempunyai kesan yang tidak diingini kepada bayi yang disusukan. Rujuk doktor anda sebelum menyusukan bayi.

Kesan Sampingan Clomipramine

Kesan sampingan Clomipramine yang biasa terjadi termasuklah:

Kesan sampingan Clonipramine yang jarang berlaku termasuk:

 • Serangan jantung
 • Pening apabila berdiri
 • Kemurungan yang semakin teruk
 • Berfikir untuk bunuh diri
 • Sawan
 • Gula darah tinggi (hiperglisemia)
 • Agranulocytosis, leukopenia, pancytopenia, thrombocytopenia
 • Suhu badan melebihi normal

Kesan sampingan Clomipramine yang serius termasuklah:

 • Perubahan mental / emosi (contohnya, Kekeliruan, kemurungan)
 • Payudara yang membesar atau menyakitkan
 • Pengeluaran susu ibu yang tidak diingini
 • Tempoh haid tidak teratur atau menyakitkan
 • Kekejangan otot
 • Berdengung di telinga
 • Gegaran
 • Kesukaran untuk membuang air kencing

Walau bagaimanapun, artikel ini tidak mengandungi semua kesan sampingan lain yang mungkin berlaku. Periksa dengan doktor anda untuk sebarang maklumat tambahan mengenai kesan sampingan Clomipramine.

Kontraindikasi Clomipramine

Clomipramine dikontraindikasikan pada pesakit yang telah menunjukkan kehipersensitifan sebelum ini dan mengalami penyakit porphyria akut, penyakit hepatik dan kardiovaskular.

Interaksi Clomipramine

Interaksi antara ubat-ubatan boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda terhadap kesan sampingan tertentu yang serius. Perlu diingatkan bahawa artikel ini tidak mengandungi semua kemungkinan interaksi ubat yang mungkin terjadi.

Sentiasalah simpan semua senarai produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti, atau mengubah dos ubat-ubatan tanpa kelulusan doktor anda.

Sesetengah produk yang boleh berinteraksi dengan ubat Clomipramine termasuklah: antikolinergik (contohnya, atropin, alkaloid belladonna, scopolamine), ubat untuk tekanan darah tinggi tertentu (contohnya, clonidine, guanethidine), cisapride, digoxin, suplemen tiroid, asid valproic, ubat pendarahan / lebam (contohnya, “cair darah” seperti warfarin / heparin, ubat anti-platelet termasuk aspirin atau ubat anti radang bukan steroid seperti ibuprofen).

Mengambil perencat MAO (Monoamine oxidase) dengan Clomipramine boleh menyebabkan interaksi ubat serius (mungkin maut). Elakkan mengambil perencat MAO (isocarboxazid, linezolid, methylene blue, moclobemide, phenelzine, procarbazine, rasagiline, safinamide, selegiline, tranylcypromine) bersama pengambilan ubat ini. Kebanyakan perencat MAO juga tidak boleh diambil selama dua minggu sebelum dan selepas rawatan dengan ubat ini. Tanya doktor anda sama ada untuk mula atau berhenti mengambil ubat ini.

Selain itu, jika anda mengambil Clomipramine bersama ubat lain yang meningkatkan serotonin, risiko sindrom serotonin / ketoksikan juga akan ditingkatkan. Sebagai contoh, ubat-ubatan/dadah yang meningkatkan serotonin termasuklah dadah jalanan seperti MDMA / ekstasi, ubat antidepresan tertentu (termasuk SSRI seperti fluoxetine / paroxetine, SNRI seperti duloxetine / venlafaxine) dan lain-lain. Risiko sindrom serotonin / keracunan mungkin lebih besar jika anda memulakan atau meningkatkan dos ubat ini.

Terdapat pelbagai ubat selain Clomipramine yang boleh menjejaskan irama jantung (pemanjangan QT) seperti amiodarone, dofetilide, quinidine, sotalol, pimozide, procainamide, antibiotik makrolida (seperti erythromycin), dan lain-lain. Oleh itu, sebelum menggunakan Clomipramine, kongsikan semua ubat yang sedang diambil kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Ubat lain yang boleh menjejaskan penyingkiran clomipramine dari badan anda,adalah seperti artemether / lumefantrine, barbiturat (seperti phenobarbital), cimetidine, haloperidol, ubat-ubatan tertentu untuk merawat irama jantung (seperti flecainide / propafenone), beberapa inhibitor protease HIV (seperti fosamprenavir), phenothiazine (seperti thioridazine) ubat sawan (seperti phenytoin), terbinafine.

Selain itu, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengambil produk lain yang menyebabkan perasaan mengantuk termasuklah alkohol, ganja, antihistamin (seperti cetirizine, diphenhydramine), ubat tidur atau kebimbangan (seperti alprazolam, diazepam, zolpidem), ubat penenang (seperti carisoprodol, cyclobenzaprine), dan ubat tahan sakit narkotik (seperti codeine, hydrocodone).

Semak semua label ubat preskripsi dan bukan preskripsi anda dengan berhati-hati kerana banyak ubat yang mengandungi ubat tahan sakit / pengurang simptom demam (ubat anti radang bukan steroid seperti aspirin, ibuprofen, naproxen) kerana jika diambil bersama dengan Clomipramine, ia boleh meningkatkan risiko pendarahan. Sebaliknya, aspirin dalam dos rendah yang ditetapkan oleh doktor anda atas sebab-sebab perubatan tertentu seperti serangan jantung atau pencegahan strok (biasanya pada dos 81-325 miligram sehari), perlu diteruskan. Rujuklah doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Semak label pada semua ubat yang anda ambil (contohnya, ubat batuk dan demam) kerana ia mungkin mengandungi bahan yang boleh membuatkan anda mengantuk atau sesak nafas sehingga dapat meningkatkan kadar denyutan jantung atau tekanan darah anda. Tanyalah ahli farmasi anda mengenai penggunaan produk tersebut dengan selamat.

Merokok juga boleh mengurangkan tahap ubat ini dalam darah anda. Beritahu doktor anda jika anda merokok atau jika anda telah berhenti merokok baru-baru ini.

Dos Clomipramine

Terlebih dos

Jika anda mengambil dos Clomipramine yang berlebihan dan mempunyai simptom serius seperti pengsan atau masalah bernafas, hubungilah talian kecemasan 999 atau hubungi pusat kawalan racun setempat dengan serta-merta. Simpyom dos berlebihan mungkin termasuk: denyutan jantung cepat / tidak teratur, pening yang teruk, pengsan, kecelaruan, kejang, pengsan.

Terlepas dos

Jika anda terlepas dos, ambil dos yang terlepas sebaik sahaja anda ingat. Jika menghampiri tempoh dos berikutnya, langkau dos yang terlepas. Ambil dos seterusnya seperti masa yang telah ditetapkan. Jangan gandakan dos untuk menggantikan dos yang terlepas.

Jangan berkongsi Clomipramine dengan individu lain

Ujian makmal dan / atau perubatan (contohnya, ECG, ujian fungsi hati, jumlah darah) boleh dilakukan secara berkala untuk memantau keadaan anda atau memantau kesan sampingan yang anda alami sewaktu pengambilan Clomipramine. Rujuk doktor anda untuk sebarang maklumat lanjut.

SUMBER

https://www.pediatriconcall.com/drugs/clomipramine/435

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-1305/clomipramine-oral/details

https://www.drugs.com/dosage/clomipramine.html

https://www.rxlist.com/consumer_clomipramine_anafranil/drugs-condition.htm

Tagged: