Now Reading
Cirit Birit: Punca, Simptom Dan Rawatan Yang Berkesan

Cirit Birit: Punca, Simptom Dan Rawatan Yang Berkesan

Cirit-birit

Setiap orang kadang kala akan mengalami cirit-birit iaitu pergerakan usus yang longgar dan mungkin berlaku lebih kerap.

Dalam kebanyakan kes, keadaan ini berterusan selama beberapa hari. Tetapi, apabila cirit-birit berterusan selama berminggu-minggu, itu menunjukkan adanya gangguan yang serius seperti jangkitan berterusan, penyakit keradangan usus atau keadaan yang kurang serius seperti sindrom keradangan usus.

Cirit-birit adalah salah satu daripada gangguan kesihatan yang paling biasa berlaku. Ia boleh bervariasi dari keadaan ringan, sementara, mahupun sehingga kepada yang mengancam nyawa.

Secara global, kira-kira 2 bilion kes ini berlaku setiap tahun.  1.9 juta kanak-kanak di bawah umur 5 tahun yang kebanyakannya berasal dari negara-negara membangun mati akibat masalah kesihatan tersebut.

 

Punca Cirit-birit

Kebanyakan kes tersebut disebabkan oleh jangkitan dalam saluran gastrousus. Mikrob yang bertanggungjawab untuk jangkitan ini termasuk:

 • Bakteria.
 • Virus.
 • Organisma parasit.

– Penyebab utama cirit-birit akut

Penyebab utama jenis ini yang telah diketahui adalah bakteria Escherichia coli yang menghasilkan salmonella, Campylobacter, Shigella dan Shiga-toxin.

Dalam dunia yang maju, sindrom usus renggang (IBS) adalah penyebab diarrhea yang paling biasa. IBS adalah simptom kompleks. Terdapat keradangan, sakit perut dan tabiat usus yang berubah termasuklah cirit-birit, sembelit, atau keduanya-duanya.

Penyakit keradangan usus (IBD) adalah satu lagi penyebab diarrhea kronik. Ia adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kolitis ulseratif atau penyakit Crohn. Selalunya terdapat darah dalam najis bagi kedua-dua keadaan.

– Penyebab utama cirit-birit kronik

Penyebab utama jenis ini termasuklah:

 • Mikroskopik kolitis: Ini adalah cirit-birit yang berterusan yang biasanya memberi kesan kepada orang dewasa yang lebih tua, selalunya pada waktu malam.
 • Cirit-birit penyerapan mala dan maldigestif: Yang pertama berlaku disebabkan oleh penyerapan nutrien yang terjejas manakala yang kedua berlaku kerana fungsi pencernaan yang merosot. Penyakit seliak adalah satu contohnya.
 • Jangkitan kronik: Sejarah perjalanan atau penggunaan antibiotik boleh menjadi petunjuk kepada diarrhea kronik. Pelbagai bakteria dan parasit boleh menjadi punca kepada keadaan ini.
 • Cirit birit yang disebabkan oleh ubat: Laksatif dan ubat lain, termasuk antibiotik, boleh mencetuskan cirit-birit.
 • Penyebab endokrin: Kadang kala, faktor hormon boleh menyebabkan diarrhea seperti kes penyakit Addison dan tumor karsinoid.
 • Penyebab kanser: Cirit-birit neoplastik dikaitkan dengan beberapa kanser usus.

 

Simptom Cirit-birit

Tanda-tanda dan gejala yang berkaitan dengan penyakit ini mungkin termasuk:

 • Najis berair.
 • Abdomen kejang.
 • Sakit perut.
 • Demam.
 • Darah dalam najis.
 • Kembung perut.
 • Loya.
 • Keperluan segera untuk membuang najis.

 

Diagnosis Cirit-birit

Selain melakukan pemeriksaan fizikal dan mengkaji semula ubat-ubatan anda, doktor anda mungkin mengarahkan anda membuat ujian untuk menentukan apa yang menyebabkan diarrhea anda. Mereka termasuk:

 • Ujian darah. Ujian kiraan darah lengkap boleh membantu menentukan apa yang menyebabkan ia berlaku
 • Ujian najis. Doktor anda mungkin mengesyorkan ujian najis untuk menentukan sama ada adanya bakteria atau parasit yang menyebabkan masalah diarrhea anda.
 • Sigmoidoskopi atau kolonoskopi fleksibel. Doktor anda mungkin mengesyorkan salah satu prosedur ini untuk melihat lapisan kolon anda dan menyediakan biopsi jika tiada sebab yang jelas boleh dikaitkan dengan masalah diarrhea yang berterusan.

Kedua-dua prosedur itu melibatkan penggunaan tiub yang nipis dengan lensa pada hujungnya untuk melihat di dalam kolon anda.

 

Faktor Risiko Cirit-birit

Dua komplikasi cirit-birit yang serius adalah:

 • Dehidrasi, dengan cirit-birit akut atau kronik.
 • Penyerapan mala, dengan cirit-birit kronik.

Masalah ini juga boleh menjadi tanda bagi pelbagai keadaan kronik yang lain. Keadaan ini perlu didiagnosis dan dirawat untuk mencegah masalah selanjutnya.

 

Rawatan Cirit-birit

Kebanyakan kes tersebut sembuh dengan sendirinya dalam tempoh beberapa hari tanpa rawatan. Jika anda telah mencuba membuat perubahan gaya hidup dan ubat yang dibuat di rumah untuk masalah diarrhea sebelum berjaya, doktor anda mungkin mengesyorkan ubat-ubatan atau rawatan lain.

– Antibiotik

Antibiotik mungkin membantu merawat penyakit tersebut yang disebabkan oleh bakteria atau parasit. Ia tidak dapat membantu sekiranya ianya berlaku kerana virus.

– Rawatan untuk menggantikan cecair

Doktor anda mungkin akan menasihatkan anda untuk menggantikan cecair dan garam dalam badan. Bagi kebanyakan orang dewasa, ini bermakna minum air, jus atau sup. Jika dengan meminum cecair boleh mengganggu perut anda atau menyebabkan cirit-birit, doktor anda mungkin mengesyorkan mendapatkan cecair melalui vena di lengan anda (intravena).

Air adalah cara yang baik untuk menggantikan cecair, tetapi ia tidak mengandungi garam dan elektrolit iaitu mineral seperti natrium dan kalium. anda perlu mengekalkan arus elektrik yang membuatkan jantung anda berdebar. Selain itu, anda boleh membantu mengekalkan paras elektrolit anda dengan meminum jus buah-buahan untuk kandungan potasium atau makan sup untuk natrium. Jus buah tertentu seperti jus epal berkemungkinan membuat penyakit tersebut menjadi lebih teruk.

Untuk kanak-kanak, tanya doktor anda tentang menggunakan larutan rehidrasi oral, seperti Pedialyte untuk mengelakkan dehidrasi atau menggantikan cecair yang hilang.

– Melaraskan ubat yang anda ambil

Jika doktor anda yakin bahawa antibiotik menyebabkan masalah diarrhea anda, doktor anda mungkin menurunkan dos anda atau beralih ke ubat lain.

– Merawat keadaan asas

Jika masalah diarrhea anda disebabkan oleh keadaan yang lebih serius seperti penyakit keradangan usus, doktor anda akan berusaha untuk mengawal keadaan itu. Anda mungkin dirujuk kepada pakar seperti ahli gastroenterologi yang boleh membantu merancang pelan rawatan untuk anda.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/diarrhea

https://www.healthline.com/health/diarrhea

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diarrhea/symptoms-causes/syc-20352241

https://www.medicalnewstoday.com/articles/158634

error: Content is protected !!