Now Reading
Cirit Birit Ketika Hamil: Punca dan Rawatan

Cirit Birit Ketika Hamil: Punca dan Rawatan

cirit birit ketika hamil

Masalah perut dan pencernaan adalah perkara biasa semasa kehamilan. Anda mungkin sering kali dengar tentang alahan ketika mengandung dan sembelit, tetapi kurang arif tentang cirit-birit ketika hamil.

Walaupun masalah cirit-birit sewaktu hamil tidak begitu mendapat perhatian, namun cirit-birit adalah salah satu sakit yang akan dialami oleh wanita hamil.

Sebilangan wanita menganggap cirit-birit merupakan tanda awal kehamilan. Memang benar bahawa perubahan hormon pada waktu hamil boleh menyebabkan masalah perut dan bahkan boleh menyebabkan cirit-birit.

Punca Cirit-Birit Semasa Kehamilan

Cirit-birit semasa kehamilan boleh disebabkan oleh keadaan seperti hormon, perubahan diet malah mungkin disebabkan virus atau bakteria di dalam perut anda perut. Anda mungkin mengalami cirit-birit atas beberapa sebab seperti:

 • Perubahan badan

Semasa mengandung, anda akan mengalami perubahan hormon dan badan anda. Ini boleh mempengaruhi perut dan saluran pencernaan anda, menyebabkan mual dan muntah, sembelit, atau cirit-birit.

 • Diet

Kehamilan boleh memberi dorongan kepada anda untuk makan dengan lebih sihat. Kadang-kadang perubahan mendadak dengan pengambilan makanan yang lebih berkhasiat dan kaya serat dapat menyebabkan perubahan pergerakan usus juga. Sila beri sedikit masa kepada badan anda untuk menyesuaikan diri.

 • Vitamin prenatal

Terdapat banyak jenama vitamin pranatal yang berbeza. Sebilangan besar kemungkinan menyebabkan sembelit, dan ada yang boleh menyebabkan najis lebih cair. Berbincanglah dengan doktor untuk jenama vitamin yang bagus.

Cirit-birit juga boleh berlaku dari sesuatu yang tidak ada kaitan dengan kehamilan, seperti:

 1. keracunan makanan
 2. masalah kesihatan seperti hipertiroidisme
 3. penyakit bawaan virus atau bakteria
 4. pengambilan ubat seperti antibiotik

Simptom Cirit-birit Semasa Kehamilan

Terdapat banyak symptom cirit-birit semasa kehamilan. Biasanya, cirit-birit akan hilang sendiri dalam satu atau dua hari. Walau bagaimanapun, cirit-birit boleh menjadi tanda jangkitan.

Walaupun tidak menyebabkan keguguran, cirit-birit boleh mempengaruhi kehamilan. Najis yang cair sekali-sekala boleh menjadi normal, tetapi jika anda mempunyai perkara berikut, sila berjumpa doktor anda dengan kadar segera:

 1. cirit-birit lebih dari 3 hari
 2. demam 100.4F atau lebih
 3. kesakitan teruk pada perut atau rektum
 4. darah dalam najis
 5. najis berwarna hitam
 6. tanda-tanda dehidrasi seperti jumlah air kencing berkurang atau air kencing berwarna gelap

Bagaimana Cirit-Birit Menjadi Jangkitan?

Seseorang boleh dijangkiti organisma berbahaya ini dengan memakan makanan atau air yang tercemar. Beberapa organisma yang boleh menyebabkan cirit-birit berjangkit:

 1. bakteria, seperti Escherichia coli atau bakteria campylobacter, salmonella, atau shigella genera
 2. virus, termasuk norovirus dan rotavirus
 3. parasit, seperti giardia lamblia dan cryptosporidium enteritis

Cirit-birit & Keguguran

Sekiranya anda mengalami cirit-birit, anda mungkin bimbang ia boleh menyebabkan masalah kehamilan anda atau itu adalah tanda keguguran. Tetapi cirit-birit bukanlah penyebab biasa atau gejala keguguran.

Walaupun sebilangan wanita mengalami cirit-birit pada waktu kehilangan kehamilan, mengalami episod cirit-birit tidak bermakna keguguran akan berlaku. Ramai wanita mengalami cirit-birit semasa mereka hamil dan terus menjalani kehamilan yang sihat.

Sekiranya anda bimbang tentang kehamilan anda atas sebab apa pun, anda harus berbincang dengan doktor anda.

Rawatan Untuk Cirit-birit Semasa Kehamilan

Sebenarnya, kebanyakan kes cirit-birit hilang tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan juga rawatan untuk cirit birit anda, terdapat beberapa rawatan yang sesuai. Cara merawat cirit-birit semasa mengandung:

 • Beri masa

Sebilangan besar kes cirit-birit akan hilang dalam beberapa hari. Ini sering berlaku jika cirit-birit anda adalah akibat keracunan makanan. Anda Cuma perlu pastikan anda kekal terhidrat.

 • Pengambilan ubat

Sekiranya ubat yang anda ambil menyebabkan cirit-birit, tubuh anda mungkin dapat menyesuaikan diri dengannya, dan cirit-birit mungkin berhenti. Sekiranya tidak, berbincanglah dengan doktor anda.

 • Berjumpa dengan doktor

Buat janji temu dengan doktor anda sekiranya cirit-birit anda tidak beransur pulih selepas dua atau tiga hari. Doktor anda akan melakukan pemeriksaan fizikal dan mungkin mengambil darah untuk mengetahui apa yang menyebabkan cirit-birit.

 • Elakkan makanan bermasalah

Kumpulan makanan tertentu boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk. Jauhkan makanan berlemak tinggi, goreng, makanan pedas, susu dan tenusu, dan makanan berserat tinggi.

Kesimpulannya, anda tidak perlu risau kerana pengalaman setiap orang akan berbeza.Walaubagaimanapun, sebilangan wanita tidak akan mengalami cirit-birit ketika hamil yang kerap pada trimester ketiga. Segeralah berjumpa dengan doktor sekiranya ciri-birit anda pada waktu kehamilan kelihatan teruk atau tidak terkawal.

Sumber

https://www.verywellfamily.com/diarrhea-in-pregnancy-4163950

https://www.verywellfamily.com/can-constipation-or-diarrhea-cause-miscarriage-2371471

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324941#infectious-diarrhea

https://www.healthline.com/health/pregnancy/diarrhea-remedies#remedies

https://stail.my/v2/gaya-hidup/period-poop/

error: Content is protected !!