Now Reading
Chondroitin Sulfat (Chondroitin Sulfate)

Chondroitin Sulfat (Chondroitin Sulfate)

Chondroitin Sulfat

Pengenalan

Chondroitin sulfat adalah bahan kimia yang biasanya terdapat di tulang rawan pada sekitar sendi di dalam badan. Ia biasanya dihasilkan dari sumber haiwan, seperti tulang rawan jerung dan lembu.

Selain itu, ia digunakan untuk merawat masalah osteoartritis. Ia sering digunakan dalam kombinasi dengan bahan-bahan lain, termasuklah manganese ascorbate, glucosamine sulfate, glucosamine hydrochloride, atau glucosamine N-acetyl.

Seterusnya, ia juga diambil secara oral untuk penyakit HIV/ AIDS, penyakit jantung, serangan jantung, tulang lemah (osteoporosis), sakit sendi disebabkan ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat kanser payudara, refluks asid, kolesterol tinggi, sakit otot selepas bersenam, keadaan pundi kencing yang disebut interstisial cystitis, penyakit tulang yang dipanggil penyakit Kashin-Beck, dan kulit yang gatal dan bersisik (psoriasis). Ia juga digunakan dalam kompleks dengan zat besi untuk merawat anemia jenis kekurangan zat besi.

Chondroitin sulfat juga boleh didapati sebagai titisan mata untuk mata kering. Di samping itu, ia digunakan semasa pembedahan katarak, dan sebagai larutan untuk memelihara kornea yang digunakan untuk pemindahan. Ia telah diluluskan oleh FDA untuk kegunaan ini.

Sesetengah individu dengan masalah osteoartritis menggunakan salap atau krim kulit yang mengandungi chondroitin sulfat untuk kesakitan, dalam kombinasi dengan glucosamine sulfat, tulang rawan jerung dan kapur barus.

Tambahan pula, ada yang juga menyuntik chondroitin sulfat ke dalam otot untuk masalah osteoartritis. Sesetengah orang memasukkan chondroitin sulfat ke pundi kencing untuk jangkitan saluran kencing (UTI), keadaan pundi kencing atau kehilangan kawalan pundi kencing.

Kegunaan Chondroitin Sulfat

 • Katarak. Penyelidikan menunjukkan bahawa menyuntikkan larutan yang mengandungi chondroitin sulfat dan sodium hyaluronat ke dalam mata boleh melindungi mata semasa pembedahan katarak. Banyak produk berbeza yang mengandungi chondroitin sulfat dan natrium hyaluronate telah dikaji semula untuk digunakan semasa pembedahan katarak. Walau bagaimanapun, ianya tidak jelas sekiranya penambahan chondroitin sulfat kepada larutan natrium hyaluronat membantu mengurangkan tekanan selepas pembedahan mata katarak berbanding dengan rawatan lain yang serupa. Sesetengah kajian awal mencadangkan bahawa larutan mata tertentu yang mengandungi chondroitin sulfat dan hyaluronate (Viscoat, Alcon Laboratories) dapat mengurangkan tekanan pada mata dan meningkatkan kesihatan mata secara keseluruhan selepas katarak dikeluarkan. Walau bagaimanapun, titisan mata tidak kelihatan lebih baik daripada titisan yang mengandungi hyaluronat sahaja atau bahan kimia lain yang disebut hidroksipropilmetil-selulosa. Kesan larutan pada pembedahan katarak juga tidak diketahui.
 • Osteoartritis. Kajian klinikal menunjukkan bahawa pengambilan chondroitin sulfat secara oral dapat memperbaiki sakit dan fungsi pada sesetengah orang dengan masalah osteoartritis secara sederhana apabila digunakan sehingga 6 bulan. Ia kelihatan berfungsi paling baik pada individu yang mengalami kesakitan lebih teruk dan ketika persediaan kelas farmasi digunakan. Produk spesifik yang memberi manfaat kepada pesakit dengan osteoartritis termasuk Chondrosulf (Institut IBSA Biochimique SA), Chondrosan (Bioibérica, S.A.), dan Structrum (Laboratoires Pierre Fabre). Tetapi, pengurangan sakit mungkin adalah sedikit. Kajian lain pula menunjukkan bahawa pengambilan chondroitin sulfat sehingga 2 tahun mungkin melambatkan perkembangan osteoartritis. Sesetengah kajian telah menilai kesan chondroitin sulfat apabila diambil secara oral dengan kombinasi glukosamin. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa mengambil produk khusus yang mengandungi kondroitin sulfat dan glukosamin membantu mengurangkan gejala osteoartritis. Penyelidikan lain menunjukkan tiada manfaat apabila persediaan bukan komersil digunakan. Mengambil chondroitin sulfat ditambah dengan glukosamin jangka panjang nampaknya boleh memperlahankan perkembangan osteoarthritis. Terdapat beberapa bukti bahawa krim kulit yang mengandungi chondroitin sulfat bersama kombinasi glucosamine sulfat, rawan jerung, dan kapur barus dapat mengurangkan gejala osteoartritis. Walau bagaimanapun, sebarang kekurangan gejala kemungkinan besar terjadi disebabkan kapur barus dan bukannya bahan lain. Tiada penyelidikan lain yang menunjukkan bahawa kondroitin diserap melalui kulit.
 • Sakit sendi disebabkan ubat-ubatan yang dikenali sebagai perencat aromatase (aromatase inhibitor-induced arthralgies). Penyelidikan awal menunjukkan bahawa pengambilan kombinasi glukosamin sulfat dan kondroitin sulfat dalam dua atau tiga dos yang dibahagikan setiap hari selama 24 minggu boleh meningkatkan sakit sendi dan gejala disebabkan ubat yang digunakan untuk merawat kanser payudara.
 • Mata kering. Penyelidikan awal menunjukkan bahawa menggunakan titisan mata yang mengandungi kondroitin sulfat dapat mengurangkan keadaan mata kering. Kajian lain menunjukkan bahawa menggunakan titisan mata yang mengandungi chondroitin sulfat dan gusi xanthan pula dapat memperbaiki masalah mata kering sama baik seperti anda menggunakan air mata tiruan. Tetapi, kajian awal lain menunjukkan tiada manfaat.
 • Kesakitan otot disebabkan senaman. Kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan chondroitin sulfat setiap hari tidak mengurangkan kesakitan otot selepas bersenam pada individu lelaki.
 • Bengkak (keradangan) perut (gastritis). Kajian awal menunjukkan bahawa meminum cecair khusus yang mengandungi chondroitin sulfat dan asid hyaluronic dapat mengurangkan sakit perut pada individu dengan gastritis.
 • Sindrom kesakitan pundi kencing (cystitis interstitial). Sesetengah kajian menunjukkan bahawa meletakkan cecair dengan chondroitin sulfat ke dalam pundi kencing boleh mengurangkan gejala pundi kencing yang menyakitkan. Tetapi, kebanyakan kajian ini adalah berkualiti rendah. Beberapa kajian berkualiti tinggi menunjukkan bahawa penggunaan kondroitin sulfat di dalam pundi kencing adalah tidak bermanfaat. Seterusnya, beberapa kajian awal pula menunjukkan bahawa mengambil produk yang mengandungi chondroitin sulfat dan bahan-bahan lain secara oral boleh mengurangkan kesakitan pundi kencing. Tetapi, ianya tidak jelas adakah manfaat itu disebabkan kondroitin sulfat atau bahan-bahan lain.
 • Gangguan yang menjejaskan tulang dan sendi, biasanya pada individu dengan kekurangan selenium (penyakit Kashin-Beck). Penyelidikan awal menunjukkan bahawa kondroitin sulfat, dengan atau tanpa glukosamin hidroklorida dapat mengurangkan kesakitan pada individu dengan penyakit Kashin-Beck. Mengambil chondroitin sulfat dengan glucosamine sulfat juga boleh memperlahankan penyempitan ruang pada orang dengan penyakit tulang ini. Walau bagaimanapun, ianya tidak jelas jika pengambilan tunggal dapat melakukan hal yang sama.
 • Serangan jantung. Beberapa kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan secara oral mungkin mengurangkan risiko mengalami serangan jantung pertama atau kejadian yang berulang.
 • Kulit bersisik dan gatal (psoriasis). Penyelidikan awal menunjukkan bahawa pengambilan kondroitin sulfat selama 2 hingga 3 bulan boleh mengurangkan rasa sakit dan memperbaiki keadaan kulit pada individu dengan masalah psoriasis. Tetapi, kajian lain menunjukkan bahawa pengambilan chondroitin sulfat (Condrosan, CS Bio-Active, Bioiberica S.A., Barcelona, Sepanyol) setiap hari selama 3 bulan tidak mengurangkan keparahan psoriasis pada orang dengan psoriasis dan osteoartritis lutut.
 • Kehilangan kawalan pundi kencing (inkontinensia urin). Kajian awal menunjukkan bahawa memasukkan sodium chondroitin sulfat ke pundi kencing melalui kateter kencing dapat meningkatkan kualiti hidup pada individu dengan masalah pundi kencing yang terlalu aktif.
 • Jangkitan buah pinggang, pundi kencing, atau uretra (jangkitan saluran kencing atau UTI). Kajian awal menunjukkan bahawa memasukkan larutan yang mengandungi chondroitin sulfat dan asid hialuronik ke dalam pundi kencing melalui kateter boleh mengurangkan kes UTI pada wanita dengan sejarah UTI.
 • Tulang yang lemah dan rapuh (osteoporosis).
 • Kadar kolesterol tinggi.
 • Syarat-syarat lain.

Lebih banyak bukti diperlukan untuk menilai penggunaan untuk tujuan ini.

Kesan Sampingan Chondroitin Sulfat

 • Apabila diambil secara oral: Chondroitin sulfat adalah selamat diambil secara oral sehingga selama 6 tahun. Ia boleh menyebabkan sakit perut ringan dan loya. Kesan sampingan lain yang dilaporkan adalah perut kembung, cirit-birit, sembelit, sakit kepala, bengkak pada kelopak mata, bengkak pada kaki, kehilangan rambut, ruam kulit dan degupan jantung yang tidak teratur.
 • Apabila digunakan pada kulit: Chondroitin sulfat adalah selamat apabila digunakan pada kulit dengan kombinasi glucosamine sulfat, tulang rawan jerung dan kapur barus sehingga 8 minggu.
 • Apabila diletakkan ke dalam mata: Chondroitin sulfat adalah selamat apabila digunakan sebagai larutan mata semasa pembedahan katarak.
 • Apabila diberikan sebagai suntikan: Chondroitin sulfat adalah selamat apabila disuntik ke dalam otot sebagai suntikan jangka masa pendek.
 • Asma: Terdapat beberapa kebimbangan bahawa ia mungkin boleh menyebabkan asma menjadi lebih teruk. Jika anda mempunyai asma, gunakan chondroitin sulfat dengan berhati-hati.
 • Gangguan pembekuan darah: Secara teori, menggunakan chondroitin sulfat mungkin meningkatkan risiko pendarahan pada individu dengan masalah ini.
 • Kanser prostat: Kajian awal mencadangkan bahawa chondroitin sulfat mungkin menyebabkan penyebaran atau kejadian semula kanser prostat. Kesan ini tidak ditunjukkan bagi penggunaan suplemen kondroitin sulfat. Walau bagaimanapun, sehingga diketahui dengan lebih lanjut, jangan ambil chondroitin sulfat jika anda mempunyai kanser prostat atau berisiko tinggi untuk mendapatkannya (mempunyai abang/ adik lelaki atau bapa dengan kanser prostat).

Terdapat beberapa kebimbangan mengenai keselamatan bagi penggunaan chondroitin sulfat kerana ia berasal daripada sumber haiwan. Sesetengah orang bimbang bahawa amalan perkilangan yang tidak selamat mungkin boleh menyebabkan pencemaran produk dengan tisu haiwan berpenyakit, termasuklah  encephalopathy spongiform lembu (penyakit lembu gila). Setakat ini, tiada laporan yang boleh menyebabkan penyakit pada manusia, dan risikonya dianggap rendah.

Sesetengah produk chondroitin sulfat mungkin mengandungi jumlah mangan yang berlebihan. Jadi, bertanyakan pada pakar penjagaan kesihatan anda mengenai jenama ubat yang boleh dipercayai.

Interaksi Chondroitin Sulfat

– Interaksi Warfarin (Coumadin) dengan Chondroitin Sulfat

Warfarin (Coumadin) digunakan untuk melambatkan proses pembekuan darah. Terdapat beberapa laporan yang menunjukkan bahawa pengambilan chondroitin sulfat dengan glukosamin dapat meningkatkan kesan warfarin (Coumadin) terhadap pembekuan darah. Ini boleh menyebabkan lebam dan pendarahan boleh menjadi serius. Jangan ambil chondroitin sulfat jika anda mengambil warfarin (Coumadin).

Dos Chondroitin Sulfat

Chondroitin sulfat boleh didapati dalam bentuk kapsul, tablet dan serbuk. Dos biasa yang digunakan dalam ujian klinikal adalah antara 800 dan 2,000 miligram (mg) sehari, diambil dua hingga tiga dos yang dibahagikan. Walaupun suplemen boleh diambil dengan atau tanpa makanan, ianya mungkin lebih baik jika diambil dengan makanan sekiranya anda mengalami gangguan perut.

Terdapat juga salap topikal yang dirumuskan dan mengandungi chondroitin sulfat serta bahan-bahan lain (seperti glucosamine, kapur barus dan tulang rawan jerung) yang dipasarkan untuk melegakan kesakitan sendi. Walaupun ia dianggap selamat, tidak ada bukti bahawa mana-mana produk topikal ini boleh berfungsi dengan baik.

SUMBER

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-744/chondroitin-sulfate

https://www.rxlist.com/chondroitin_sulfate/supplements.htm

https://www.verywellhealth.com/chondroitin-information-189549

error: Content is protected !!