checklist barang baby

Bayi baru adalah pengalaman yang menguja dan akan mengubah hidup anda, oleh itu anda tidak perlu risau dengan adanya checklist barang baby yang akan dikongsikan bersama.

Jalan di hadapan kehidupan anda pasti penuh dengan liku, dan anda harus bersiap sedia untuk situasi yang tidak dijangka.

Oleh itu ia anda harus bersedia dengan checklist barang baby yang mempunyai semua perkara yang anda perlukan apabila anda menjemput ketibaan manusia kecil ke dalam kehidupan di dunia ini.

Ibu yang baru diliputi dengan segala persediaan untuk ketibaan bayi mereka, dari penghiasan bilik bayi hingga membeli barang keperluan bayi. Checklist barang baby yang baru lahir ini akan membantu ibu baru untuk mengetahui dengan tepat apa yang mereka perlu beli sebelum ketibaan bayi.

Ikuti checklist barang baby yang baru lahir di bawah ini untuk mengetahui semua yang anda perlukan termasuk lampin, peralatan dan barang keperluan bilik bayi, yang anda lalui dalam beberapa bulan pertama kehidupan bayi anda.

Checklist Keperluan Pakaian

Untuk tahun pertama bayi, mereka akan memerlukan pakaian yang sesuai mengikut musim (jika anda tinggal di negara bermusim). Ini maksudnya baju kemeja, romper, baju tidur, dan lain-lain.

Secara umum, ia adalah idea yang baik untuk membeli pakaian yang berukuran ‘0-1 tahun’ atau ‘bayi’. Pertumbuhan bayi anda adalah amat ketara dalam tahun pertama, jadi anda tidak perlu risau kerana pakaian pertama mereka akan tahan sehingga sekurang-kurangnya enam bulan.

Cari pakaian yang dibuat dari kapas atau kain yang serupanya. Campuran poliester lebih mungkin lebih murah, tetapi pakaian jenis itu juga boleh merengsakan kulit bayi yang sensitif.

Untuk memastikan bayi baru lahir anda rasa selesa, berikut adalah checklist barang baby dengan senarai cadangan bilangan baju untuk anda beli:

  • 4-6 T-shirt bayi 4-6;
  • 6-8 romper lengan pendek;
  • 4-6 romper lengan Panjang;
  • 4-8 set baju tidur;
  • 6-8 pasang stoking;
  • 2 pasang but lembut;
  • 2 topi;
  • Topi matahari;
  • 2-3 pasang sarung tangan; dan
  • 4-5 pakaian yang sesuai secara bermusim untuk bersiar-siar (jika sesuai)

Checklist Keperluan lampin

Adalah mustahil untuk mempersiapkan kedatangan bayi yang baru tanpa mempertimbangkan dengan teliti bagaimana anda menguruskan lampin mereka.

Beberapa pilihan termasuk lampin kain yang boleh digunakan semula, lampin pakai buang, atau gabungan keduanya. Lampin kain boleh menjimat wang, tetapi memerlukan usaha tambahan untuk pembersihan dan pencucian tambahan, yang mungkin tidak berbaloi jika anda tidak mempunyai masa secukupnya.

Oleh itu mari terokai pilihan di dalam checklist barang baby untuk anda apabila bayi anda hampir tiba.

Lampin: Sama ada anda menggunakan kain, pakai buang, atau mana yang sesuatu di antaranya (seperti lampin dengan lapisan sekali pakai dan penutup yang boleh digunakan semula), bayi anda mungkin akan menggunakan 10 hingga 12 lampin sehari pada mulanya, jadi rancanglah dengan sewajarnya. Sekiranya anda menggunakan jenis pakai buang, anda mungkin mahu membeli bungkusan kecil dari beberapa jenis jenama sekiranya kulit bayi anda tidak sesuai.

Baldi lampin: Baldi lampin yang baik akan membantu rumah anda tidak mempunyai bau busuk dari lampin yang dibuang.

Tisu lap dan krim ruam lampin: Tisu lap tanpa wangian boleh mengurangkan kerengsaan kulit bayi anda dan krim ruam lampin yang baik adalah amat disyorkan.

Beg lampin: Dapatkan beg yang cukup besar untuk memuatkan lampin, tisu, pakaian tambahan untuk bayi anda, botol (jika anda menggunakannya), dan banyak lagi.

Meja tukar lampin: Anda akan menukar banyak lampin, dan meja tukar lampin akan membantu anda menukar lampin dengan senang dan selesa.

Checklist Keperluan Peralatan Bayi

Baby Carrier: Memakai bayi anda dengan carrier atau selempang bermaksud si kecil anda sentiasa dekat dengan anda, dan anda akan mempunyai dua tangan bebas untuk membuat kerja yang lain.

Kereta sorong: Anda memerlukan kaedah yang mudah untuk membawa bayi anda keluar. Adakah anda mahukan kereta sorong yang hebat setiap hari? Kereta sorong ringan yang boleh dilipat dengan padat? Kereta sorong berganda untuk dua anak kecil? Atau mungkin kereta sorong berjoging untuk berjalan-jalan atau berjoging dengan bayi anda? Memilih kereta sorong yang betul dapat menjadikan hidup anda lebih mudah.

Car Seat: Car Seat yang selamat adalah wajib. Jangan beli kerusi kereta yang terpakai. Anda patut mengkaji dengan lebih lanjut mengenai pilihan yang ada di pasaran.

Checklist Keperluan Tidur

Tilam dan katil bayi: Banyak ibu bapa baru tidak menggunakan katil bayi dengan segera. Tetapi anda mungkin ingin memindahkan bayi anda ke dalam katil bayi setelah dia telah membesar sedikit dan pandai bergolek, jadi ia adalah sangat berguna untuk membelinya dan memasang katil dengan awal.

Bassinet: Bassinet adalah tempat tidur yang selamat untuk bayi anda terutamanya untuk beberapa bulan di rumah. Anda boleh meletakan bassinet bayi anda di sebelah katil anda untuk menyusu pada waktu tengah malam dan menukar lampin.

Bengkung (5 atau 6 helai): Banyak bayi yang baru lahir suka dibalut, dan mempunyai beberapa jenis bengkung sedia pakai di pasaran untuk menjadikan hidup anda lebih senang. Sebilangan bengkung juga boleh digunakan sebagai selimut serba guna – misalnya untuk menutupi bayi anda semasa anda menyusu.

Checklist Keperluan Menyusu

Bantal menyusu: Bantal yang direka khas untuk menyokong bayi anda semasa anda menyusu atau memberi susu botol, dan ia dapat membantu anda mengelakkan bahu atau leher anda tegang. Bantal menyusu adalah lebih selesa dan lebih baik dalam menjaga kedudukan bayi anda daripada bantal biasa.

Bekalan penyusuan badan

Krim puting susu: Krim dan balsem dapat membantu melegakan puting yang sakit.

Bra penyusuan (2 hingga 3 helai): Payudara anda sudah berubah, jadi anda memerlukan pakaian yang berbeza agar selesa. Dan bra penyusuan membolehkan bayi anda mendapat akses mudah pada waktu minum susu.

Nursing Pad: Biasa payudara anda akan bocor semasa anda menyusu, dan nursing pad yang pakai buang atau pakai semula – akan memastikan baju anda tetap kering.

Pam susu: Anda mungkin mahu mengepam susu untuk bayi anda atau melegakan pembengkakan. Terdapat dua jenia pam susu, iaitu pam susu tangan atau jenis elektrik.

Beg susu ibu: Anda boleh mengepam susu terus ke dalam botol, tetapi banyak wanita menggunakan beg simpanan plastik yang dibuat khas, yang tidak memakan banyak ruang di dalam peti sejuk dan dapat dicairkan dengan mudah. Jumlah beg yang anda perlukan bergantung pada seberapa kerap anda merancang untuk mengepam. Mulakan dengan satu kotak dan beli lebih banyak apabila anda memerlukannya.

Nursing Cover: Ini adalah amat berguna apabila anda perlu menyusukan bayi anda di luar.

Bekalan penyusuan secara botol

Botol (6 hingga 12): Bayi yang baru lahir biasanya bermula dengan ukuran 4 oz, tetapi anda memerlukan beberapa botol 8 ozs apabila anak anda mula minum lebih banyak susu. Anda juga memerlukan puting sebanyak bilangan botol yang anda ada.

Susu Formula: Sekiranya anda tidak menyusu badan, anda akan mempunyai banyak pilihan formula bayi. Beli formula yang mencukupi untuk bekalan selama beberapa minggu.

Berus botol: Ini adalah amat berguna untuk menggosok bahagian kecil, celah dalam botol, dan puting dengan teliti.

Pembawa botol bertebat: Anda boleh membeli pembawa bertebat untuk satu botol atau setengah dozen botol. Gunakan satu untuk memastikan botol dan / atau susu ibu tetap hangat atau sejuk apabila anda dalam perjalanan.

Persiapan untuk menyambut kedatangan bayi baru lahir adalah amat menggembirakan dan meletihkan. Dengan adanya checklist barang baby ini, anda usah bimbang kerana ia mempunyai semua perkara yang anda perlukan atau beli sebelum bayi lahir.

Sumber artikel :

https://www.nurserydesignstudio.com/2020/04/03/newborn-checklist-everything-you-need-for-a-new-baby

https://www.babycenter.com/baby-products/lists-and-tips/baby-products-must-haves-for-the-first-year_59

Summary
Checklist Barang Baby Terkini Yang Anda Perlukan!
Article Name
Checklist Barang Baby Terkini Yang Anda Perlukan!
Description
Bayi baru adalah pengalaman yang menguja dan akan mengubah hidup anda, oleh itu anda tidak perlu risau dengan adanya checklist barang baby yang akan dikongsikan bersama.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: