checklist barang baby

Bayi baru adalah pengalaman yang menguja dan akan mengubah hidup anda, oleh itu anda tidak perlu risau dengan adanya checklist barang baby yang akan dikongsikan bersama.

Jalan di hadapan kehidupan anda pasti penuh dengan liku, dan anda harus bersiap sedia untuk situasi yang tidak dijangka.

Oleh itu ia anda harus bersedia dengan checklist barang baby yang mempunyai semua perkara yang anda perlukan apabila anda menjemput ketibaan manusia kecil ke dalam kehidupan di dunia ini.

Ibu yang baru diliputi dengan segala persediaan untuk ketibaan bayi mereka, dari penghiasan bilik bayi hingga membeli barang keperluan bayi. Checklist barang baby yang baru lahir ini akan membantu ibu baru untuk mengetahui dengan tepat apa yang mereka perlu beli sebelum ketibaan bayi.

Ikuti checklist barang baby yang baru lahir di bawah ini untuk mengetahui semua yang anda perlukan termasuk lampin, peralatan dan barang keperluan bilik bayi, yang anda lalui dalam beberapa bulan pertama kehidupan bayi anda.

Checklist Keperluan Pakaian

Untuk tahun pertama bayi, mereka akan memerlukan pakaian yang sesuai mengikut musim (jika anda tinggal di negara bermusim). Ini maksudnya baju kemeja, romper, baju tidur, dan lain-lain.

Secara umum, ia adalah idea yang baik untuk membeli pakaian yang berukuran ‘0-1 tahun’ atau ‘bayi’. Pertumbuhan bayi anda adalah amat ketara dalam tahun pertama, jadi anda tidak perlu risau kerana pakaian pertama mereka akan tahan sehingga sekurang-kurangnya enam bulan.

Cari pakaian yang dibuat dari kapas atau kain yang serupanya. Campuran poliester lebih mungkin lebih murah, tetapi pakaian jenis itu juga boleh merengsakan kulit bayi yang sensitif.

Untuk memastikan bayi baru lahir anda rasa selesa, berikut adalah checklist barang baby dengan senarai cadangan bilangan baju untuk anda beli:

  • 4-6 T-shirt bayi 4-6;
  • 6-8 romper lengan pendek;
  • 4-6 romper lengan Panjang;
  • 4-8 set baju tidur;
  • 6-8 pasang stoking;
  • 2 pasang but lembut;
  • 2 topi;
  • Topi matahari;
  • 2-3 pasang sarung tangan; dan
  • 4-5 pakaian yang sesuai secara bermusim untuk bersiar-siar (jika sesuai)

Checklist Keperluan lampin

Adalah mustahil untuk mempersiapkan kedatangan bayi yang baru tanpa mempertimbangkan dengan teliti bagaimana anda menguruskan lampin mereka.

Beberapa pilihan termasuk lampin kain yang boleh digunakan semula, lampin pakai buang, atau gabungan keduanya. Lampin kain boleh menjimat wang, tetapi memerlukan usaha tambahan untuk pembersihan dan pencucian tambahan, yang mungkin tidak berbaloi jika anda tidak mempunyai masa secukupnya.

Oleh itu mari terokai pilihan di dalam checklist barang baby untuk anda apabila bayi anda hampir tiba.

Lampin: Sama ada anda menggunakan kain, pakai buang, atau mana yang sesuatu di antaranya (seperti lampin dengan lapisan sekali pakai dan penutup yang boleh digunakan semula), bayi anda mungkin akan menggunakan 10 hingga 12 lampin sehari pada mulanya, jadi rancanglah dengan sewajarnya. Sekiranya anda menggunakan jenis pakai buang, anda mungkin mahu membeli bungkusan kecil dari beberapa jenis jenama sekiranya kulit bayi anda tidak sesuai.


Lampin Kapas Bayi Anakku 10 pcs

RM 49.30

Lampin adalah kawan terbaik bayi dalam tempoh pertumbuhan mereka. Oleh itu, lampin perlu memberikan keselesaan dan kekeringan untuk memastikan bayi anda sentiasa gembira. Lampin Bayi Anakku membungkus bahagian bawah bayi dengan lembut dan menyerap kelembapan dengan berkesan. Air disimpan oleh Lapisan Pengekalan Pengedaran Kelembapan pada bahagian lampin, memastikan bahagian bawah bayi anda kering dan bebas ruam. Lampin Anakku ini diperbuat daripada bahan penyerap yang berkualiti tinggi dan sesuai digunakan pada waktu siang atau malam hari.

Baldi lampin: Baldi lampin yang baik akan membantu rumah anda tidak mempunyai bau busuk dari lampin yang dibuang.

Tisu lap dan krim ruam lampin: Tisu lap tanpa wangian boleh mengurangkan kerengsaan kulit bayi anda dan krim ruam lampin yang baik adalah amat disyorkan.


Tisu Basah Bayi Anakku

RM 11.00

Tisu bayi dari Anakku ini bersifat lembut pada kulit bayi dan ia juga mempunyai ketebalan tambahan yang memudahkan penggunaannya. Ia menyenangkan, tidak mengandungi alkohol dan paraben dan selamat untuk kulit halus bayi anda. Dikemas dengan padat untuk kemudahan penggunaan di rumah atau semasa dalam perjalanan. Ia juga diuji dermatologi dan mempunyai kelembapan dua kali ganda dengan Aloe Vera dan Vitamin E.


Krim Drapolene

RM 17.50

Krim Drapolene mencegah dan merawat ruam dan kemerahan akibat lampin dan memberikan kelegaan yang menenangkan untuk luka bakar dan luka kecil. Krim yang dirumus khas ini mudah digunakan. Sapukan Krim Drapolene secara merata pada setiap bahagian kulit yang terkena lampin, dengan memberi perhatian khusus pada bahgaian lipatan kulit.

Beg lampin: Dapatkan beg yang cukup besar untuk memuatkan lampin, tisu, pakaian tambahan untuk bayi anda, botol (jika anda menggunakannya), dan banyak lagi.


Anakku MAMA Bag

RM 50.91

Anakku MAMA Bag adalah bag yang sangat senang, mesra alam, boleh dicuci dan boleh digunakan semula. Ia mempunyai tali tangan untuk menjadikannya boleh digunakan secara bebas sebagai beg mudah alih. Beg ini juga mampu menyimpan banyak barang bayi kerana mempunyai banyak poket. Ukurannya lebih kurang 40cm x 15cm x 30cm.

Meja tukar lampin: Anda akan menukar banyak lampin, dan meja tukar lampin akan membantu anda menukar lampin dengan senang dan selesa.


Meja Tukar Lampin Bayi

RM 149.50

Meja Tukar Lampin Bayi ini menggunakan bahan paip keluli dan linen. Ia sesuai untuk bayi yang berumur 0-3 tahun. Meja ini mempunyai ketinggian yang sesuai untuk menangani pergerakan bayi anda. Ia mempunyai reka bentuk lipat padat untuk penyimpanan yang mudah dan boleh digunakan sebagai meja ganti dan meja urut untuk bayi. Ia juga dilengkapkan dengan 3 ruang di sebelah meja untuk akses mudah lampin, tuala dan aksesori lain.

Checklist Keperluan Peralatan Bayi

Baby Carrier: Memakai bayi anda dengan carrier atau selempang bermaksud si kecil anda sentiasa dekat dengan anda, dan anda akan mempunyai dua tangan bebas untuk membuat kerja yang lain.


Gendongan Bayi

RM 65.90

Gendongan bayi yang unik untuk ibu dalam perjalanan. Ia membolehkan lengan si ibu bergerak bebas sambil menggendong bayi dan si Ibu dapat menjaga bayi dengan dekat, puas dan selamat dengan sokongan kepala. Gendongan bayi ini boleh laras sepenuhnya, boleh dicuci dan sesuai untuk bayi dengan usia 2-18 bulan. Berat maksimum yang dapat ditampung gendongan ini ialah 10kg.

Kereta sorong: Anda memerlukan kaedah yang mudah untuk membawa bayi anda keluar. Adakah anda mahukan kereta sorong yang hebat setiap hari? Kereta sorong ringan yang boleh dilipat dengan padat? Kereta sorong berganda untuk dua anak kecil? Atau mungkin kereta sorong berjoging untuk berjalan-jalan atau berjoging dengan bayi anda? Memilih kereta sorong yang betul dapat menjadikan hidup anda lebih mudah.


AERO Ultra-Lightweight Evenflo Stroller EV 2601A

RM 239.00

The Even fl o® Aero Ultra-Lightweight Stroller mempunyai lipatan ringkas yang unik yang mudah digunakan dan dipasang ke ruang yang lebih kecil, menjadikannya sempurna untuk bersiar-siar dan perjalanan sehari. Cukup angkat pemegang di tempat duduk dengan satu tangan. Stroller yang dilipat dan mudah berdiri ini memudahkannya masuk dan keluar dari kenderaan anda. Reka Bentuk Ultra Ringan adalah semua ciri yang anda mahukan dalam kereta sorong bayi dan beratnya kurang dari 16 paun, jadi anda boleh membawanya ke mana-mana!

Car Seat: Car Seat yang selamat adalah wajib. Jangan beli kerusi kereta yang terpakai. Anda patut mengkaji dengan lebih lanjut mengenai pilihan yang ada di pasaran.


U-Baby PRO UW-CS 373 URANUS Baby Car Seat

RM 295.00

U-Baby Pro uw-cs 373 Uranus Baby Car Seat adalah diluluskan oleh JPJ diluluskan dan bersijil MIROS. Ia mempunyai headrest satu-tangan boleh ubah ketinggian dengan 14 tingkat kedudukan, 4 posisi berbaring, penutup kain lembut untuk menjaga selimut bayi selesa, boleh dilepas dan boleh dibasuh untuk tujuan kebersihan. Berat bersih produk adalah 5.75kg dan memberikan waranti 3 tahun dan juga program pertukaran rosak 1 kepada 1.

Checklist Keperluan Tidur

Tilam dan katil bayi: Banyak ibu bapa baru tidak menggunakan katil bayi dengan segera. Tetapi anda mungkin ingin memindahkan bayi anda ke dalam katil bayi setelah dia telah membesar sedikit dan pandai bergolek, jadi ia adalah sangat berguna untuk membelinya dan memasang katil dengan awal.


U-Baby UW-PP 107 Playpen With Side Sliding Door

RM 309.00

Katil bayi ini sesuai untuk bayi yang baru lahir hingga yang berumur 3 tahun dan boleh tahan sehingga 20kg. Katil ini mempunyai pintu sliding di sisi dengan 3 tingkat yang boleh diselaraskan, dimensi tilam 101cm x 71cm, tali keselamatan berkembar, meja ganti lampin, poket sisi, dan bakul penyimpanan sisi. Katil bayi ini mempunyai berat bersih 12kg dan ia juga dilengkapi dengan jaminan 3 bulan.

Bassinet: Bassinet adalah tempat tidur yang selamat untuk bayi anda terutamanya untuk beberapa bulan di rumah. Anda boleh meletakan bassinet bayi anda di sebelah katil anda untuk menyusu pada waktu tengah malam dan menukar lampin.

Babyshop Giggles Toby Bassinet With Ruffle Detail

RM 431.00

Pastikan bayi anda tidur dengan selesa dengan mendapatkan basiinet ini. Ia sangat selesa dan kukuh serta mempunyai kanopi untuk melindungi mata halus bayi anda dari cahaya. Perincian ruffle di sisi meningkatkan daya tarikan keseluruhannya. Tambahan pula, roda dengan kunci memudahkan pergerakan bassinet dari satu bilik ke bilik yang lain.

Bengkung (5 atau 6 helai): Banyak bayi yang baru lahir suka dibalut, dan mempunyai beberapa jenis bengkung sedia pakai di pasaran untuk menjadikan hidup anda lebih senang. Sebilangan bengkung juga boleh digunakan sebagai selimut serba guna – misalnya untuk menutupi bayi anda semasa anda menyusu.


Bengkung Babyshop Juniors

RM 38.25

Pilihlah bengkung yang dicetak ini untuk keperluan anak kecil anda. Pembalut Babyshop Juniors akan memberikan kehangatan pada si kecil anda sementara cetakan pada bengkung ini pula akan meningkatkan daya tarikan keseluruhannya. Disesuaikan dengan kain berkualiti, pembungkus Babyshop Juniors sesuai untuk dicuci dalam mesin.

Checklist Keperluan Menyusu

Bantal menyusu: Bantal yang direka khas untuk menyokong bayi anda semasa anda menyusu atau memberi susu botol, dan ia dapat membantu anda mengelakkan bahu atau leher anda tegang. Bantal menyusu adalah lebih selesa dan lebih baik dalam menjaga kedudukan bayi anda daripada bantal biasa.


Bantal Menyusu Babylove

RM 98.00

Bantal Menyusu Babylove menjamin si ibu dengan keselesaan penyusuan maksimum dan sokongan pelukan sepanjang kehamilan dan selepas bersalin. Ia menahan bayi dengan selesa di tempatnya. Memberi susu kepada bayi dalam keadaan ergonomik untuk mengurangkan tekanan pada lengan, bahu dan leher. Penyusuan susu ibu atau botol, ia adalah alat penyusuan yang terbaik dan paling berkesan untuk bayi berbaring. Produk ini juga datang dengan beg PVC, oleh itu ia sangat mudah dibawa dan senang menjaga kebersihan!

Bekalan penyusuan badan

Krim puting susu: Krim dan balsem dapat membantu melegakan puting yang sakit.


Krim Puting Susu Joielle (30gram)

RM 43.00

Krim Puting Susu Joielle telah dihasilkan untuk ibu yang menyusukan dan membantu melegakan dan melindungi puting susu yang sakit serta direka untuk menjadi 100% asli dan selamat untuk kedua-dua bayi dan ibu kerana ia tidak ada bahan tambahan atau bahan pengawet. Sakit menyusukan bayi hingga menyebabkan ketidakselesaan dan sakit di kawasan puting adalah sangat biasa. Gunakan Krim Puting Susu Joielle tanpa keraguan untuk merawat serta melindungi masalah sakit tersebut.

Bra penyusuan (2 hingga 3 helai): Payudara anda sudah berubah, jadi anda memerlukan pakaian yang berbeza agar selesa. Dan bra penyusuan membolehkan bayi anda mendapat akses mudah pada waktu minum susu.


Bra penyusuan Tanpa Jahitan Holabebe

RM 36.90

Sempurna sebagai bra bersalin, bra kejururawatan dan sport bra. Ia boleh meregangkan hingga 3 cawan dengan sokongan struktur yang hebat. Bra ini mempunyai tali bahu yang lebar & panel sisi untuk mengagihkan berat badan secara sekata. Reka bentuk belakang balet yang stabil dengan beberapa cangkuk untuk menampung perubahan payudara. 1 klip drop-down tangan untuk mudah menyusukan bayi. Ia juga memiliki padding yang boleh dibcabut. Bahan bra ini adalah Nylon & Spandex serta dilengkapi dengan tiga ukuran iaitu M, L, dan XL.

Nursing Pad: Biasa payudara anda akan bocor semasa anda menyusu, dan nursing pad yang pakai buang atau pakai semula – akan memastikan baju anda tetap kering.


Nursing Pad Pakai Buang Shapee

RM 33.90

Nursing Pad Pakai Buang Shapee mempunyai 3D Design-Contoured yang memastikan keselesaan walaupun dalam keadaan basah, reka bentuk ultra tipis untuk mengekalkan bentuk ultra nipis dalam 1mm untuk keselesaan tambahan, penyerap ultra air-ultra yang membolehkan penyerapan sehingga 55ml susu ibu, teknologi dri-comfy untuk lapisan khas dengan pengekalan kelembapan ekstra panjang demi memastikan kekeringan maksimum dan liputan bukti kebocoran sebagai teras kunci yang membantu menyerap susu ibu untuk perlindungan tahan lama.

Pam susu: Anda mungkin mahu mengepam susu untuk bayi anda atau melegakan pembengkakan. Terdapat dua jenia pam susu, iaitu pam susu tangan atau jenis elektrik.


Pam Susu Manual Boboduck

RM 17.14

Pam susu ini adalah pilihan terbaik Ibu. ia mengepam susu dengan lancar tanpa masalah, selamat, selesa dan sihat. Ia mempunyai muncung penyedut lembut jenis Petal, sentuhan urut yang selesa, penutup tahan debu PP dan pemegang ergonomik untuk operasi satu tangan yang mudah. Produk ini juga menggunakan silikon 100% tidak beracun, mesra alam dan bebas BPA, tahan lama, mempunyai reka bentuk payudara Fit untuk mengelakkan susu ibu tumpah, ringan dan mudah dibawa untuk mengepam semasa dalam perjalanan, reka bentuk anti-kebocoran sehingga botol penyusuan dapat kunci rapat untuk mengelakkan kebocoran susu, dan tahan suhu tinggi sehingga dapat disterilkan dengan air mendidih, uv dan wap.

Beg susu ibu: Anda boleh mengepam susu terus ke dalam botol, tetapi banyak wanita menggunakan beg simpanan plastik yang dibuat khas, yang tidak memakan banyak ruang di dalam peti sejuk dan dapat dicairkan dengan mudah. Jumlah beg yang anda perlukan bergantung pada seberapa kerap anda merancang untuk mengepam. Mulakan dengan satu kotak dan beli lebih banyak apabila anda memerlukannya.


Beg Penyimpanan Susu Ibu Multifungsi Boboduck

RM 35.20

Beg Penyimpanan Susu Ibu Multifungsi Boboduck menggunakan bahan gred makanan yang berkualiti tinggi, tidak berbau dan bebas BPA. Ia mengelakkan pencemaran semula dan pembaziran. Skru yang ditutup juga memastikan tiada kebocoran susu untuk menjaga segar susu ibu untuk jangka masa yang panjang. Setiap beg susu ibu disterilkan dengan sinar gamma dan boleh digunakan setelah dibuka.

Nursing Cover: Ini adalah amat berguna apabila anda perlu menyusukan bayi anda di luar.


Nursing Cover Bmama

RM 29.90

Nursing Cover Bmama adalah diperbuat dari bahan yang tidak beracun, multifungsi, lembut dan selesa, mudah dibawa dan dicuci, mempunyai tali leher yang mudah dilaras dan diperbuat daripada kapas. Nursing cover ini sangat selesa dan selamat kerana ianya ringan dan lembut. Ianya juga multifungsi kerana boleh digunakan sebagai selimut atau mencegah gigitan nyamuk untuk melindungi kulit bayi. Ia juga anti-angkat untuk mencegah bayi mengangkatnya.

Bekalan penyusuan secara botol

Botol (6 hingga 12): Bayi yang baru lahir biasanya bermula dengan ukuran 4 oz, tetapi anda memerlukan beberapa botol 8 ozs apabila anak anda mula minum lebih banyak susu. Anda juga memerlukan puting sebanyak bilangan botol yang anda ada.


Botol Bayi PHILIPS AVENT Anti-Colic

RM 27.21

Botol bayi ini direka khas untuk menjauhkan udara dari perut bayi anda dan mengurangkan kolik dan ketidakselesaan. Semasa bayi anda menyusu, injap yang disatukan ke dalam puting susu ini melentur dan membolehkan udara masuk ke dalam botol untuk mengelakkan penumpukan vakum dan melancarkannya ke arah belakang botol. Ia menyimpan udara di dalam botol dan jauh dari perut bayi untuk membantu mengurangkan kolik dan ketidakselesaan. Selain itu, bayi yang diberi botol Anti-kolik Philips Avent mengalami 60% kurang ragam pada waktu malam, berbanding bayi yang diberi botol anti-kolik jenama lain.

Susu Formula: Sekiranya anda tidak menyusu badan, anda akan mempunyai banyak pilihan formula bayi. Beli formula yang mencukupi untuk bekalan selama beberapa minggu.


SkaSerbuk Susu Bayi Morinaga BF-2 (700g)

RM 64.00

BF-2 adalah formula susulan yang direka untuk bayi dari 6 bulan ke atas dan anak kecil. BF-2 diformulasikan untuk membekalkan nutrien penting yang diperlukan oleh bayi dan kanak-kanak. Ia mengandungi peptida yang mudah dihadam dan diserap. Walau bagaimanapun, susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi. Morinaga BF-2 boleh digunakan sebagai pengganti susu ibu untuk menyusukan bayi dan ia adalah sesuai untuk bayi berumur 6 ke 36 bulan.

Berus botol: Ini adalah amat berguna untuk menggosok bahagian kecil, celah dalam botol, dan puting dengan teliti.


Berus Silikon Pembersih Botol Bayi Nuby

RM 28.50

Membersihkan botol bayi dan cawan kini menjadi lebih mudah dengan berkat berus silikon 2 dalam 1 yang bagus ini. Bulu tahan lama pada kedua-dua berus ini terbuat dari silikon lembut untuk pembersihan tanpa calar. Berus pembersih puting botol yang lebih kecil boleh dikeluarkan dari dalam pemegang yang menjaganya agar tetap bersih dan bebas kotoran semasa anda tidak menggunakannya. Pemegang ergonomik yang panjang dan selesa pula sangat bagus untuk membersihkan tempat yang sukar dijangkau.

Pembawa botol bertebat: Anda boleh membeli pembawa bertebat untuk satu botol atau setengah dozen botol. Gunakan satu untuk memastikan botol dan / atau susu ibu tetap hangat atau sejuk apabila anda dalam perjalanan.


Beg Simpanan Bertebat HaaKaa

RM 65.90

Beg Simpanan Bertebat HaaKaa dibuat khas untuk ibu yang sentiasa dalam perjalanan! Dengan dinding bertebat berganda yang berkualiti tinggi, beg ini menyimpan kandungannya kekal dalam keadaan hangat atau sejuk lebih lama. Sangat sesuai untuk menyimpan pam susu anda, beg simpanan susu, makanan dan hampir semuanya! Terdapat banyak ruang di dalam untuk menyimpan barang-barang anda dan senang dijaga kebersihannya, menjadikannya sesuai untuk dibawa bersama.

Persiapan untuk menyambut kedatangan bayi baru lahir adalah amat menggembirakan dan meletihkan. Dengan adanya checklist barang baby ini, anda usah bimbang kerana ia mempunyai semua perkara yang anda perlukan atau beli sebelum bayi lahir.

Sumber artikel :

https://www.nurserydesignstudio.com/2020/04/03/newborn-checklist-everything-you-need-for-a-new-baby

https://www.babycenter.com/baby-products/lists-and-tips/baby-products-must-haves-for-the-first-year_59

Summary
Checklist Barang Baby Terkini Yang Anda Perlukan!
Article Name
Checklist Barang Baby Terkini Yang Anda Perlukan!
Description
Bayi baru adalah pengalaman yang menguja dan akan mengubah hidup anda, oleh itu anda tidak perlu risau dengan adanya checklist barang baby yang akan dikongsikan bersama.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: