Now Reading
Cendawan Mekah atau Kombucha: Jom Ketahui Khasiat-Khasiatnya

Cendawan Mekah atau Kombucha: Jom Ketahui Khasiat-Khasiatnya

cendawan mekah

Cendawan mekah atau dikenali juga sebagai kombucha adalah teh fermentasi yang telah dikonsum oleh manusia selama ribuan tahun. Cendawan mekah bukan hanya mempunyai manfaat kesihatan yang sama dengan teh malah ia juga kaya dengan probiotik yang bermanfaat.

Cendawan mekah ini juga mengandungi antioksidan yang dapat membunuh bakteria berbahaya dan dapat membantu melawan beberapa penyakit.

Berikut adalah 8 manfaat kesihatan cendawan mekah berdasarkan bukti saintifik.

1. Cendawan Mekah adalah Sumber Potensi Probiotik

Cendawan Mekah berasal dari China atau Jepun. Ia dibuat dengan menambahkan ragi dan gula ke dalam teh hitam atau hijau, kemudian biarkannya diperam selama seminggu atau lebih.

Semasa proses ini, bakteria dan ragi membentuk seperti cendawan di permukaan cecair. Inilah sebabnya mengapa kombucha juga dikenal sebagai “teh cendawan.”

Pembentukan koloni simbiosis bakteria dan ragi yang hidup dan dapat digunakan untuk fermentasi cendawan mekah baru.

Proses penapaian menghasilkan asid asetik (juga terdapat dalam cuka) dan beberapa sebatian berasid lain, tahap alkohol dan gas yang menjadikannya berkarbonat

Probiotik menyediakan bakteria baik bagi usus anda. Bakteria ini dapat meningkatkan banyak aspek kesihatan, termasuk pencernaan, keradangan dan bahkan penurunan berat badan.

2. Memberi Manfaat Sama Seperti Teh Hijau

Teh hijau adalah salah satu minuman paling sihat di planet ini. Ini kerana teh hijau mengandungi banyak sebatian bioaktif, seperti polifenol, yang berfungsi sebagai antioksidan yang kuat dalam tubuh.

Cendawan Mekah yang terbuat dari teh hijau mengandungi banyak sebatian tumbuhan yang sama dan mungkin mempunyai beberapa faedah yang sama

Kajian menunjukkan bahawa minum teh hijau secara berkala dapat meningkatkan jumlah kalori yang dibakar, mengurangkan lemak di perut, mengurangkan kadar kolesterol, membantu mengawal gula dalam darah dan banyak lagi.

Kajian juga menunjukkan bahawa peminum teh hijau yang konsisten mempunyai risiko pengurangan kanser prostat, payudara dan usus besar.

3. Mengandungi Anti-oksidan

Antioksidan adalah bahan yang melawan radikal bebas, molekul reaktif yang boleh merosakkan sel anda.

Ramai saintis percaya bahawa antioksidan dari makanan dan minuman lebih baik untuk kesihatan anda daripada makanan tambahan antioksidan.

Kajian tikus secara konsisten mendapati bahawa minum cendawan secara berkala mengurangkan toksik di bahagian hati yang disebabkan oleh bahan kimia toksik sekurang-kurangnya 70%.

4. Cendawan Mekah Dapat Membunuh Bakteria

Salah satu bahan utama yang dihasilkan semasa fermentasi cendawan adalah asid asetik, yang juga banyak terdapat dalam cuka.

Seperti polifenol dalam teh, asid asetik mampu membunuh banyak mikroorganisma yang berpotensi berbahaya.

Cendawan Mekah yang terbuat dari teh hitam atau hijau nampaknya mempunyai sifat antibakteria yang kuat, terutama terhadap bakteria penyebab jangkitan.

Kesan antimikro ini menekan pertumbuhan bakteria dan ragi yang tidak diingini, tetapi tidak mempengaruhi bakteria probiotik dan ragi yang terlibat dalam penapaian cendawan mekah.

5. Cendawan Mekah Boleh Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Penyakit jantung adalah penyebab utama kematian dunia.

Kajian tikus menunjukkan bahawa cendawan mekah dapat mengurangkan penyakit jantung, dengan peningkatan LDL “buruk” dan kolesterol HDL “baik”, dalam masa 30 hari.

Lebih penting lagi, ia membanteras zarah kolesterol LDL dari pengoksidaan, yang dianggap menyumbang kepada penyakit jantung.

Sebenarnya, peminum cendawan mekah daripada teh hijau mempunyai risiko 31% lebih rendah terkena penyakit jantung.

6. Kombucha Boleh Membantu Menguruskan Diabetes Tahap 2

Diabetes tahap 2 menyerang lebih daripada 300 juta orang di seluruh dunia. Ia dipengaruhi oleh kadar gula yang tinggi dalam darah dan ketahanan insulin.

Kajian pada tikus diabetes mendapati bahawa cendawan ini melambatkan pencernaan karbohidrat, ini mampu yang menurunkan kadar gula dalam darah. Ia juga meningkatkan fungsi hati dan buah pinggang.

Cendawan Mekah yang terbuat dari teh hijau cenderung lebih bermanfaat, kerana teh hijau itu sendiri terbukti dapat menurunkan kadar gula darah.

Sebenarnya, kajian tinjauan terhadap hampir 300,000 individu mendapati bahawa peminum teh hijau mempunyai risiko 18% lebih rendah untuk menghidap diabetes.

Kajian manusia lebih lanjut diperlukan untuk menyiasat faedah cendawan ini untuk kawalan gula darah.

Setelah mengetahui kelebihan cendawan mekah ini, marilah kita mengamalkannya dalam pemakanan seharian agar dapat meningkatkan tahap kesihatan ke tahap maksimum.

Sumber:

1) https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-kombucha-tea#TOC_TITLE_HDR_10

2) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/kombucha-tea/faq-20058126

error: Content is protected !!