cefobid
Cefobid diberikan oleh suntikan intravena (IV) atau suntikan intramuskular, seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Pengenalan

Cefobid diberikan oleh suntikan intravena (IV) atau suntikan intramuskular, seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Ia boleh berinteraksi dengan ubat penipisan darah seperti Coumadin atau antibiotik lain, seperti penisilin. Beritahu doktor anda semua ubat-ubatan dan suplemen yang anda ambil. Elakkan minuman beralkohol dan rujuk doktor anda sebelum mengambil Cefobid jika anda hamil atau menyusukan bayi.

Kegunaan Cefobid

Jangkitan saluran pernafasan atas dan bawah serta UTI, peritonitis, cholecystitis, cholangitis, jangkitan dalam perut yang lain, septikemia, meningitis, jangkitan kulit dan tisu lembut, jangkitan tulang dan sendi, penyakit keradangan pelvis, endometritis, gonorea serta jangkitan saluran genital. Prophylaxis jangkitan selepas pembedahan pada pesakit yang menjalani pembedahan abdomen dan ginekologi, pembedahan CV dan ortopedik juga boleh menggunakan ubat ini.

Langkah Berjaga-jaga dan Amaran Bagi Penggunaan Cefobid

 • Hipersensitiviti atau pesakit sensitif dengan penisilin.

Pantau masa pengambilan prothrombin pada pesakit dengan diet yang kurang baik, keadaan malabsorpsi dan rejimen penghidupan IV yang berpanjangan. Penggunaan yang berpanjangan boleh menyebabkan pertumbuhan organisma yang tidak konsisten.

Ubat ini boleh menyebabkan:

 • Cirit-birit difficile-associated clostridium.
 • Halangan hempedu yang teruk.
 • Penyakit hepatik yang teruk atau disfungsi buah pinggang.
 • Masalah semasa kehamilan dan penyusuan bayi.
 • Bayi pramatang dan neonatal.

Kesan Sampingan Cefobid

Pengalaman ujian klinikal

Dalam kajian klinikal, kesan buruk berikut telah diperhatikan dan dianggap berkaitan dengan terapi Cefobid atau etiologi yang tidak menentu:

Hipersensitiviti

Seperti semua cephalosporins, hipersensitiviti yang ditunjukkan oleh reaksi kulit (1 pesakit dalam 45), demam ‘ubat’ (1 dalam 260), atau perubahan dalam ujian Coombs (1 in 60) telah dilaporkan. Reaksi ini lebih cenderung berlaku pada pesakit dengan sejarah alahan, terutamanya bagi penisilin.

– Hematologi

Seperti ubat antibakteria beta-laktam yang lain, neutropenia boleh diterbalikkan dapat berlaku dengan penggunaan yang berpanjangan. Hitungan neutrophil dengan sedikit pengurangan (1 pesakit dalam 50) telah dilaporkan. Penurunan hemoglobin (1 dalam 20) atau hematokrit (1 dalam 20) juga telah dilaporkan,  selaras dengan cephalosproins lain yang diterbitkan. Eosinophilia sementara pula telah berlaku bagi 1 dalam 10 pesakit.

Hepatik

Daripada 1285 pesakit yang dirawat dalam ujian klinikal, satu pesakit dengan sejarah penyakit hati telah mengembakan penghasilan enzim fungsi hati yang meningkat dengan tinggi semasa terapi Cefobid. Namun, tanda-tanda dan simptom klinik hepatitis tidak disertai dengan peningkatan ini. Selepas terapi Cefobid dihentikan, enzim pesakit kembali ke tahap sebelum rawatan dan simptomologi diselesaikan. Memandangkan ubat-ubatan antibakteria yang lain mencapai tahap hempedu yang tinggi, peningkatan enzim fungsi hati yang sementara telah diperhatikan dalam 5 hingga 10% pesakit yang menerima terapi Cefobid. Perkaitannya dengan penemuan ini, yang tidak disertai tanda-tanda atau gejala disfungsi hepatik, belum ditetapkan.

Gastrointestinal

Cirit-birit atau najis “longgar” telah dilaporkan pada 1 dalam 30 pesakit. Kebanyakan pengalaman ini adalah jenis ringan atau sederhana dalam dan terbatas. Dalam kesemua kes, gejala ini bertindak balas terhadap terapi simptomatik atau berhenti apabila terapi Cefoperazone dihentikan. Simptom seperti mual dan muntah jarang dilaporkan. Tanda-tanda kolitis pseudomembranous boleh muncul semasa atau selepas beberapa minggu terapi antibakteria dilakukan.

– Ujian fungsi renal

Ketinggian BUN (1 dalam 16) dan kreatinin serum (1 dalam 48) secara sementara telah diperhatikan.

Reaksi tempatan

Cefobid dapat diterima dengan baik berikutan pentadbiran intramuskular. Kadangkala, kesakitan sementara (1 dalam 140) mungkin berlaku. Apabila Cefobid diberikan melalui infusi intravena, beberapa pesakit boleh mengembangkan phlebitis (1 dalam 120) di tapak infusi.

– Pengalaman Post-Marketing

Reaksi buruk yang berikut telah dikenalpasti semasa penggunaan pasca kelulusan Cefobid. Memandangkan reaksi-reaksi ini dilaporkan secara sukarela dari populasi yang tidak menentu, ianya sukar untuk bergantung pada anggaran frekuensi mereka atau mewujudkan perkaitan dengan penggunaan ubat.

Kontraindikasi Cefobid

Cefobid dikontraindikasikan pada pesakit dengan alergi yang diketahui terhadap kelas antibiotik cephalosporin.

 • Kemerosotan buah Pinggang: Bagi pesakit dengan masalah buah pinggang yang teruk (pelepasan kreatinin <30 ml / min), selang dos perlu ditingkatkan hingga 24 jam.
 • Kemerosotan hepatik: Pengubahsuaian dalam dos tidak diperlukan dalam kes kerosakan hepatik.

Interaksi Cefobid

Reaksi seperti disulfiram dengan alkohol. Serta, elakkan penggunaan yang mengandungi etanol. Reaksi glukosa urin yang positif.

Dos Cefobid

Dos yang disyorkan, tempoh rawatan, populasi pesakit yang berkenaan adalah seperti berikut:

– Dewasa (Termasuk umur 13 tahun & lebih):

 • Keradangan paru-paru yang diperoleh komuniti akut: 200mg bagi setiap 12 jam selama 14 hari.
 • Exacerbation bakteria akut bagi bronkitis kronik: 200mg bagi setiap 12 jam selama 10 hari.
 • Gonorrhea tidak rumit (lelaki / wanita): Dos tunggal 200mg.
 • Jangkitan gonokokal rektum pada wanita: Dos tunggal 200mg.
 • Jangkitan kulit dan tisu lembut: 200mg bagi setiap 12 jam.
 • Pharyngitis dan/ atau tonsillitis: 100 mg bagi setiap 12 jam selama 5 hingga 10 hari.
 • Jangkitan saluran kencing yang tidak rumit: 100mg bagi setiap 12 jam selama 7 hari.
 • Sinus rahang akut: 200mg bagi setiap 12 jam selama 10 hari.

– Kanak-kanak:

 • 15 hari hingga 6 bulan: 4mg/ kg bagi setiap 12 jam.
 • 6 bulan hingga 2 tahun: 40mg bagi setiap 12 jam.
 • 3 hingga 8 tahun: 80mg bagi setiap 12 jam.
 • Lebih 9 tahun: 100mg bagi setiap 12 jam.

SUMBER:

https://www.rxlist.com/cefobid-side-effects-drug-center.htm#overview

https://www.mims.com/malaysia/drug/info/cefobid

https://medex.com.bd/brands/18890/cefobid-200mg

Summary
Article Name
Cefobid
Description
Cefobid diberikan oleh suntikan intravena (IV) atau suntikan intramuskular, seperti yang diarahkan oleh doktor anda.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: