Cardiprin
Cardiprin adalah sejenis NSAIDs. Ia mempunyai kesan antiradang, analgesik dan antipiretik, serta boleh menghalang longgokan platelet.

Pengenalan

Cardiprin adalah sejenis NSAIDs. Ia mempunyai kesan antiradang, analgesik dan antipiretik, serta boleh menghalang longgokan platelet.

Mekanisme tindakan dikaitkan dengan perencatan aktiviti COX – iaitu enzim utama metabolisme bagi asid arachidonic yang merupakan perintis prostaglandin dan memainkan peranan penting dalam patogenesis keradangan, kesakitan dan demam.

Pengurangan prostaglandin (terutamanya E1) di pusat thermoregulation boleh menyebabkan penurunan suhu badan akibat pengembangan saluran darah pada kulit dan meningkatkan kadar peluh.

Seterusnya, kesan analgesik Cardiprin (Aspirin) berlaku disebabkan oleh kedua-dua kesan pusat dan periferal.

Mengurangkan longgokan, lekatan platelet dan pembentukan thrombus melalui penindasan sintesis thromboxane A2 dalam platelet.

Kegunaan Cardiprin

Cardiprin biasanya digunakan untuk merawat atau mencegah serangan jantung, serangan strok dan sakit dada (angina).

– Bagaimana saya perlu mengambil Cardiprin?

Ambil ubat ini betul-betul seperti yang diarahkan pada label, atau seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan gunakannya dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil serta lebih lama daripada yang disyorkan.

Selain itu, ambilnya bersama makanan jika Cardiprin boleh mengganggu perut anda. Jangan hancurkan, kunyah, pecahkan atau membuka pil yang dilapisi enterik atau pil yang lambat dilepaskan. Telah ia secara keseluruhan.

Bentuk tablet yang boleh kunyah mesti dikunyah sebelum ditelan. Sekiranya anda ambil tablet yang dihancurkan atau atau tablet yang tersebar secara oral, ikuti semua arahan dos yang telah disediakan dengan ubat anda.

Sementara itu, jika anda memerlukan prosedur pembedahan, beritahu pada pakar bedah bahawa anda menggunakan ubat ini terlebih dahulu. Anda mungkin perlu berhenti menggunakannya untuk masa yang singkat.

Jangan ambil ubat ini jika anda dapat membau bau cuka yang kuat di dalam botol. Ubat ini mungkin tidak lagi berkesan seperti sepatutnya.

Langkah Berjaga-jaga dan Amaran Bagi Penggunaan Cardiprin

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor anda jika:

 • Anda mengambil sebarang ubat-ubatan lain. Ini termasuklah apa-apa ubat yang anda ambil serta boleh dibeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan ubat pelengkap.
 • Anda mempunyai alahan dengan mana-mana bahan aktif atau tidak aktif daripada Cardiprin atau ubat-ubatan lain.
 • Anda mempunyai sebarang penyakit, gangguan atau keadaan perubatan yang lain.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak atau remaja dengan gejala demam, selesema atau cacar air. Ia boleh menyebabkan sindrom Reye, iaitu satu keadaan serius dan kadangkala boleh membawa maut pada kanak-kanak.

Kesan Sampingan Cardiprin

Kesan sampingan Cardiprin yang biasa termasuklah:

 • Sakit perut
 • Mengantuk
 • Sakit kepala yang ringan

Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai keadaan seperti: 

 • Rasa berdering di telinga 
 • Kekeliruan
 • Halusinasi
 • Pernafasan yang cepat
 • Sawan (kejang)
 • Mual yang teruk
 • Muntah
 • Sakit perut
 • Najis yang berdarah atau tidak keluar dengan penuh  
 • Batuk berdarah atau muntah yang kelihatan seperti asas kopi
 • Demam berlangsung lebih lama dari 3 hari
 • Bengkak, atau sakit lebih lama dari 10 hari

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alergi seperti ‘hives’, kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah atau tekak anda.

Tidak semua orang akan mengalami kesan sampingan ini. Malah, mungkin juga terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Kontraindikasi Cardiprin

Fase pemberatan luka ulser yang menghakis dalam saluran gastrointestinal, pendarahan gastrousus usus, “aspirin triad”, sejarah petanda urticaria, rhinitis, yang terjadi disebabkan pengambilan Cardiprin (Aspirin) dan NSAID lain, hemofilia, diatiesis hemorrhagic, gipoprotrombinemii, pemotongan aneurisme daripada aorta, hipertensi portal, kekurangan vitamin K, kegagalan hati dan/ atau buah pinggang, kekurangan glukosa-6-fosfat dehydrogenase, sindrom Reye (kanak-kanak berusia kurang 15 tahun berisiko mengembangkan sindrom Reye terutama bagi kanak-kanak dengan hyperthermia serta penyakit lain seperti penyakit virus), kehamilan trimester I dan III , laktasi, hipersensitiviti kepada Cardiprin (Aspirin) dan salicylates lain.

Interaksi Cardiprin

Apabila dua atau lebih ubat diambil bersama, ia boleh mengubah cara ubat berfungsi dan meningkatkan risiko kesan sampingan yang boleh berlaku. Dalam istilah perubatan, ini dipanggil sebagai “Interaksi Ubat”

Info ini tidak mengandungi semua kemungkinan interaksi yang boleh berlaku dengan penggunaan Cardiprin. Pastikan anda berkongsi senarai semua ubat yang anda gunakan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti, atau mengubah ubat mana-mana ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Anticonvulsants

Ubat Cardiprin boleh berinteraksi dengan asid phenytoin dan asid valproic, yang digunakan untuk merawat epilepsi Penggunaan ubat-ubatan ini secara serentak mengurangkan tahap phenytoin dalam badan dan meningkatkan tahap asid valproic dalam badan. Jadi, pesakit perlu mengambil langkah berjaga-jaga yang sewajarnya semasa mengambil kombinasi kedua-dua ubatan ini.

– Antikoagulan

Mungkin ada interaksi antara Cardiprin dengan antikoagulan, yang digunakan untuk mencegah pembekuan darah. Pesakit yang mengambil antikoagulan dengan Cardiprin mungkin boleh mengalami peningkatan risiko bagi keadaan pendarahan. Jadi, pesakit perlu mengambil langkah berjaga-jaga yang sewajarnya semasa mengambil kedua-dua ubat dalam kombinasi kerana risiko pendarahan adalah tinggi.

– NSAID

Cardiprin boleh berinteraksi dengan ubat antiradang bukan steroid (NSAID), yang digunakan untuk merawat demam dan kesakitan. NSAID boleh mengganggu kesan anti-platelet bagi dos Cardiprin yang rendah dan mengakibatkan peningkatan risiko pendarahan. Ambil ubat ini sekurang-kurangnya 8 jam selepas mengambil dos NSAID lain (seperti, Ibuprofen).

Antimetabolites

Garis panduan doktor anda mungkin perlu diikuti semasa mengambil ubat ini bersama dengan methotrexate, iaitu ubat yang digunakan untuk merawat kanser. Ubat ini mengurangkan penyingkiran methotrexate dalam air kencing oleh buah pinggang. Ini menyebabkan pengurangan dalam pengeluaran sel-sel darah yang bertanggungjawab memberi imuniti kepada tubuh. Pesakit tidak seharusnya mengambil Cardiprin dan methotrexate bersama.

– Perencat Sistem Renin-Angiotensin (RAS)

Arahan khas perlu diikuti semasa mengambil ubat ini bersama-sama dengan inhibitor sistem renin-angiotensin (RAS), yang merupakan ubat-ubatan yang digunakan dalam rawatan tekanan darah tinggi. Mengambil ubat-ubatan ini sebagai satu kombinasi boleh mengakibatkan kegagalan buah pinggang. Pemantauan fungsi ginjal diperlukan semasa menggunakan kombinasi ubat ini.

– Ubat Alkali Urine

Garis panduan doktor anda mungkin perlu diikuti semasa mengambil ubat ini bersama-sama dengan antacids, atau citrates, yang digunakan untuk mencegah gout atau batu karang. Mengambil Cardiprin dengan antacids dan citrates meningkatkan penyingkiran Cardiprin dari badan. Ini justeru dapat mengurangkan keberkesanan Cardiprin.

Antidiabetics

Arahan khas perlu diikuti semasa mengambil ubat ini bersama dengan sulphonylureas, yang digunakan untuk merawat paras gula darah tinggi. Ubat ini dapat meningkatkan kesan menurunkan gula darah pada sulphonylureas. Pesakit perlu mengambil langkah berjaga-jaga yang sewajarnya semasa mengambil kedua-dua ubat dalam kombinasi.

– Antibiotik glikopeptida

Cardiprin boleh berinteraksi dengan vancomycin, iaitu ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan bakteria. Menggunakan kedua-dua ubat bersama boleh meningkatkan peluang berlakunya kesan berbahaya pada telinga yang boleh mengakibatkan kehilangan pendengaran. Jadi, pesakit perlu mengambil langkah berjaga-jaga yang sewajarnya semasa mengambil kedua-dua ubat dalam kombinasi.

Antiprogestins

Ada kemungkinan terdapatnya interaksi Cardiprin dengan mifepristone, yang digunakan untuk menggugurkan kandungan. Elakkan penggunaan Cardiprin selama 8 hingga 12 hari selepas mengambil mifepristone.

– Agen Uricosuric

Cardiprin boleh berinteraksi dengan probenecid, yang digunakan untuk merawat penyakit gout. Ubat ini boleh membalikkan kesan probenecid. Jadi, pesakit harus elak menggunakan kedua-dua ubat bersama.

Dos Cardiprin

Maklumat yang diberikan bukanlah pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. Pastikan anda berunding dengan doktor atau ahli farmasi sebelum menggunakan Cardiprin.

– Apakah dos Cardiprinuntuk orang dewasa?

Dos yang disyorkan adalah 1 tablet setiap hari.

– Apakah dos Cardiprin untuk kanak-kanak?

Dos tertentu tidak ditetapkan lagi pada pesakit kanak-kanak. Ia mungkin tidak selamat diambil oleh anak anda. Justeru itu, ia adalah penting untuk sentiasa memahami sepenuhnya keselamatan sesuatu ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk mendapatkan maklumat lanjut.

– Apa yang perlu saya lakukan sekiranya berlaku kecemasan atau dos berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau dos berlebihan, hubungi perkhidmatan kecemasan setempat anda atau pergi ke bilik kecemasan terdekat anda.

– Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlepas dos Cardiprin,ambil ia secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika sudah hampir masa untuk dos seterusnya anda, langkau dos yang terlepas dan ambil dos biasa seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos yang berganda.

Sumber:

https://www.doctoroncall.com.my/medicine/en/drugs/cardiprin-100-tablet

https://hellodoktor.com/drugs-herbals/drugs/cardiprin/

https://www.drugs.com/international/cardiprin.html

https://www.mims.com/malaysia/drug/info/cardiprin%20100

Summary
Cardiprin
Article Name
Cardiprin
Description
Cardiprin adalah sejenis NSAIDs. Ia mempunyai kesan antiradang, analgesik dan antipiretik, serta boleh menghalang longgokan platelet.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: