Kajian menunjukkan bahawa lebih daripada 85% orang yang menjalani serangan jantung tamat sebelum tiba di hospital atau kemudahan rawatan perubatan. Namun, ini dapat dielakkan sekiranya CPR berkesan (resusitasi kardiopulmonari) disediakan oleh orang sekeliling pesakit dalam beberapa minit pertama serangan jantung.

Serangan jantung berlaku apabila jantung berhenti mengepam darah ke seluruh badan anda. Semasa serangan jantung, otak tidak mendapat oksigen yang menyebabkan seseorang itu berhenti bernafas.

Resusitasi kardiopulmonari (CPR) adalah teknik perubatan penting yang harus diberikan kepada yang mengalami serangan jantung. CPR juga praktikal dalam banyak kes, termasuk menyelamatkan individu yang hampir lemas.

Kepentingan CPR

Serangan jantung boleh menyebabkan seseorang kehilangan nafas yang boleh berlaku dalam beberapa minit sahaja melainkan rawatan dimulakan dengan segera Oleh tu, resusitasi Cardiopulmonary (CPR) adalah teknik menyelamatkan nyawa dengan segera. Ia mempunyai beberapa tujuan, antaranya ialah:

  • Memastikan darah dan oksigen mengalir ke seluruh badan ketika jantung dan pernafasan seseorang berhenti.
  • CPR dapat mencegah kematian otak
  • CPR dilakukan untuk memberi bantuan pernafasan kecemasan
  • CPR yang dilakukan dalam enam minit pertama jantung berhenti dapat membuat seseorang tetap hidup sehingga bantuan perubatan tiba.

Jenis Jenis

Anda tidak memerlukan latihan terperinci untuk melakukan CPR. Sebenarnya, terdapat dua jenis CPR yang mudah dipelajari yang mampu untuk menyelamatkan nyawa dalam keadaan kecemasan. Ianya adalah CPR menggunakan tangan dan CPR mulut ke mulut.

Melakukan CPR dengan tangan sahaja

Orang yang tidak mempunyai latihan CPR boleh melakukan CPR dengan tangan sahaja dengan mengikuti langkah-langkah di bawah.

  1. Tinjau tempat kejadian

Pastikan selamat untuk anda membantu orang yang memerlukan pertolongan.

2. Periksa tindak balas orang tersebut

Goncangkan bahu mereka dan bertanya dengan lantang, “Adakah anda baik-baik saja?” Untuk bayi, ketuk bahagian bawah kaki dan periksa reaksi.

3. Sekiranya orang itu tidak responsif, dapatkan bantuan segera

Hubungi 911 dengan segera jika orang itu tidak responsif. Sekiranya anda bersendirian dan yakin orang tersebut adalah mangsa lemas atau jika orang yang tidak bertindak balas itu adalah kanak-kanak dari usia 1 hingga 8 tahun, mulailah CPR terlebih dahulu, lakukan selama dua minit, kemudian hubungi perkhidmatan kecemasan.

4. Cari kedudukan tangan

Sekiranya orang itu dewasa, letakkan tumit salah satu tangan anda di tengah-tengah dada mereka, di antara puting. Letakkan tangan anda yang lain di atas yang pertama. Kaitkan jari anda sehingga jari-jari itu terangkat dan tumit tangan anda kekal di dada mereka.

Untuk kanak-kanak dari usia 1 hingga 8 tahun, gunakan hanya sebelah tangan anda di bahagian tengah dada mereka.

Untuk bayi, letakkan dua jari di bahagian tengah dadanya, sedikit di bawah garis puting.

5. Mulakan pemampatan

Untuk memulakan tekanan pada orang dewasa, gunakan bahagian atas badan anda untuk menekan ke bawah dada sekurang-kurangnya 2 inci. Lakukan ini pada kadar 100 hingga 120 mampatan seminit. Biarkan dada mereka mundur antara pemampatan.

Bagi kanak-kanak berumur 1 hingga 8 tahun, tekan terus ke dada mereka kira-kira 2 inci pada kadar 100 hingga 120 mampatan seminit. Biarkan dada mereka mundur antara pemampatan.

Untuk bayi, tekan terus ke dada mereka 1½ inci dengan kadar 100 hingga 120 mampatan seminit. Sekali lagi, biarkan dada mereda antara mampatan.

6. Teruskan pemampatan

Ulangi kitaran mampatan sehingga orang itu mula bernafas atau bantuan perubatan tiba. Sekiranya orang itu mula bernafas, minta mereka berbaring dengan tenang sehingga bantuan perubatan berada di tempat kejadian.

Melakukan CPR mulut ke mulut

CPR dari mulut ke mulut menggunakan kaedah yang sama seperti CPR menggunakan tangan dah hanya ditambah dengan memberi nafas dari mulut ke mulut. Langkah-langkahnya termasuk:

  1. Membuka jalan udara

Letakkan telapak tangan anda di dahi orang itu dan mencondongkan kepalanya ke belakang. Angkat dagu mereka dengan lembut dengan tangan anda yang lain.

Bagi bayi dan kanak-kanak dari usia 1 hingga 8 tahun, hanya dengn mencondongkan kepala sahaja akan membuka saluran udara mereka.

2. Memberi bantuan pernafasan

Bantuan pernafasan sesuai diberikan kepada sesiapa yang berumur 1 tahun ke atas. Apabila saluran udara mereka sudah terbuka, cubit lubang hidung dan tutup mulut orang itu dengan topeng muka CPR untuk membuat segel. Untuk bayi, tutup mulut dan hidung dengan topeng. Sekiranya topeng tidak tersedia, tutup mulut orang itu dengan mulut anda.

Berikan dua kali bantuan pernafasan sekitar 1 saat. Perhatikan dada mereka naik dengan setiap nafas. Sekiranya tidak, ubah semula topeng muka dan cuba lagi.

3. Memberi bantuan pernafasan dengan tekanan dada

Berikan bantuan pernafasan berterusan dengan melakukan 30 kali mampatan dengan dua nafas penyelamat sehingga orang itu mula bernafas atau sehingga bantuan perubatan tiba. Sekiranya orang itu mula bernafas, biarkan dia berbaring secara mengiring dengan senyap sehingga bantuan perubatan tiba di tempat kejadian.

Sumber

https://www.healthline.com/health/first-aid/cpr

https://www.medlife.com/blog/cardiopulmonary-resuscitation-importance-types/

Tagged: