Carbimazole
Carbimazole adalah ubat antitiroid yang digunakan untuk mengurangkan jumlah penghasilan hormon tiroid oleh kelenjar tiroid.

Pengenalan

Carbimazole adalah ubat antitiroid yang digunakan untuk mengurangkan jumlah penghasilan hormon tiroid oleh kelenjar tiroid. Ia boleh didapati sebagai tablet 5mg, 10mg, 15mg dan 20mg.

Kegunaan Carbimazole

Kelenjar tiroid menggunakan bahan kimia yang dipanggil iodin untuk menghasilkan hormon tiroid (T3 dan T4). Iodin mesti ditukar kepada bentuk yang boleh digunakan dalam badan sebelum kelenjar tiroid dapat menggabungkannya dengan komponen lain bagi menghasilkan hormon tiroid.

Carbimazole berfungsi dengan menghentikan iodin daripada diubah menjadi bentuk yang boleh digunakan. Jadi, ini akan menghentikan kelenjar tiroid daripada terus menerus menghasilkan hormon tiroid.

– Berapa lamakah yang diperlukan untuk melihat Carbimazole berfungsi?

Anda tidak akan menyedari kesan pengambilan Carbimazole secara langsung, memandangkan hormon tiroid yang telah dihasilkan mesti digunakan oleh badan terlebih dahulu. Anda seharusnya merasakan peningkatan dalam gejala anda dalam 3 minggu pertama, tetapi ia boleh mengambil masa selama 4 hingga 8 minggu sebelum tahap hormon tiroid anda turun menjadi normal. Anda biasanya perlu mengambil Carbimazole secara berterusan selama 18 bulan.

Langkah Berjaga-jaga dan Amaran Bagi Penggunaan Carbimazole

Kemurungan sumsum tulang termasuklah neutropenia, eosinophilia, leucopenia dan agranulocytosis telah dilaporkan. Kematian dengan agranulocytosis yang disebabkan oleh carbimazole telah dilaporkan.

Malah, ada juga kes yang jarang berlaku seperti pancytopenia/ anemia aplastik serta thrombocytopenia terpencil juga telah dilaporkan. Selain itu, kes-kes anemia hemolitik sangat jarang dilaporkan.

Pesakit harus sentiasa diberi amaran mengenai timbulnya simptom seperti sakit tekak, lebam atau pendarahan, ulser mulut, demam dan keresahan disebabkan penggunaan ubat ini. Anda diarahkan untuk menghentikan ubat dan dapatkan nasihat perubatan dengan serta-merta. Bagi pesakit sedemikian, bilangan sel darah putih perlu diuji dengan segera, terutamanya jika terdapat bukti klinikal bahawa ada berlakunya jangkitan.

Berikutan tanda-tanda dan gejala gangguan hepatik itu (rasa sakit pada abdomen atas, anoreksia, pruritus umum) pada pesakit, ubat harus dihentikan dan ujian fungsi hati perlu dilakukan dengan segera. Pengeluaran awal ubat Carbimazole akan meningkatkan peluang bagi mendapatkan pemulihan lengkap.

Di samping itu, tablet Carbimazole harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan kekurangan hepatik yang biasa atau sederhana. Sekiranya fungsi hati yang tidak normal dikesan, rawatan harus dihentikan. Separuh hayat mungkin berpanjangan disebabkan gangguan hati.

Pengambilannya juga harus dihentikan buat sementara semasa pentadbiran radio-iodin (untuk mengelakkan krisis tiroid). Malah, pesakit yang tidak dapat mematuhi arahan penggunaannya atau yang tidak boleh dipantau secara teratur tidak boleh dirawat dengan Carbimazole.

Dalam pada itu, pemeriksaan kiraan darah penuh perlu kerap dilakukan pada pesakit yang mungkin keliru atau mempunyai ingatan yang lemah. Langkah berjaga-jaga pula perlu diambil pada pesakit dengan goitre intrathoracic, yang boleh memburuk semasa rawatan awal dengan Carbimazole. Halangan trakea mungkin berlaku kerana keadaan itu.

Penggunaan Carbimazole bagi wanita yang tidak hamil tetapi berpotensi untuk mengandung haruslah dibuat berdasarkan penilaian risiko/ faedah oleh doktor. Bagi wanita hamil pula, ia juga harus ditentukan melalui penilaian faedah / risiko individu. Sekiranya Carbimazole digunakan semasa kehamilan, dos yang paling rendah tanpa pemberian tambahan hormon tiroid perlu diberikan. Pengawasan ibu, janin dan neonatal adalah wajar dalam tempoh ini.

Terdapat juga laporan selepas pemasaran bahawa pankreatitis akut berlaku pada pesakit yang menerima Carbimazole atau kandungan aktif metabolite thiamazole. Dalam kes pankreatitis akut, penggunaan Carbimazole harus dihentikan serta-merta. Pendedahan semula kepada ubat ini boleh menyebabkan berlakunya pankreatitis akut, dengan masa untuk sembuh yang semakin berkurangan.

Pesakit dengan masalah keturunan yang jarang berlaku iaitu intoleransi galaktosa, kekurangan jumlah laktase atau kurang penyerapan glukosa-galaktosa tidak boleh mengambil ubat ini.

Kesan Sampingan Carbimazole

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang mungkin dikaitkan dengan tablet Carbimazole. Namun, hanya disebabkan kesan sampingan yang dinyatakan di sini, itu tidak bermakna bahawa semua orang yang mengambil ubat ini akan mengalami kesan sampingan tertentu. Setiap ubat boleh mempengaruhi individu dengan cara yang berbeza.

– Kesan sampingan Carbimazole yang biasa

 • Berasa sakit.
 • Sakit perut.
 • Cita rasa bertukar.
 • Sakit kepala.
 • Demam (suhu yang tinggi).
 • Secara am berasa tidak sihat.
 • Sakit di bahagian sendi.
 • Ruam kulit.
 • Kegatalan.

– Kesan sampingan Carbimazole yang jarang berlaku

 • Penurunan jumlah sel darah normal dalam darah. Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami sakit tekak, ulser mulut, lebam, demam atau berasa tidak sihat semasa mengambil Carbimazol.
 • Masalah hati seperti keradangan hati atau penyakit kuning. Beritahu doktor anda jika anda mengalami kegatalan tanpa sebab, kulit atau mata yang menguning, air kencing berwarna gelap, mual dan muntah, sakit perut, hilang selera makan atau simptom seperti selesema.
 • Gangguan otot. Beritahu doktor anda jika anda mengalami sebarang kesakitan otot yang tidak dapat dijelaskan.
 • Keradangan pankreas (pankreatitis akut). Gejalanya termasuklah rasa sakit yang mendadak dan teruk di perut anda yang mungkin merebak ke bahagian belakang, kadangkala disertai dengan muntah, demam dan degupan jantung yang cepat. Jumpa doktor anda dengan segera jika anda mempunyai simptom ini.

Bacalah risalah yang ada sekali dengan ubat ini atau bincang dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi jika anda mahukan sebarang maklumat lanjut tentang kesan sampingan tablet Carbimazole yang berkemungkinan.

Kontraindikasi Carbimazole

Hipersensitiviti kepada bahan aktif atau kepada mana-mana keadaan yang disenaraikan seperti.

 • Keadaan hematologi yang serius dan sedia ada.
 • Kekurangan hepatik yang teruk.
 • Pesakit dengan sejarah pankreatitis akut selepas pentadbiran Carbimazole atau metabolite thiamazole yang aktif.

Interaksi Carbimazole

Tidak banyak yang diketahui mengenai interaksi Carbimazole. Kajian interaksi bagi ubat ini tidak dilakukan dalam pesakit pediatrik. Di samping itu, penjagaan khusus diperlukan sekiranya ubat pentadbiran serentak boleh mendorong berlakunya agranulositosis.

Memandangkan Carbimazole adalah antagonis vitamin K, kesan antikoagulan dapat digalakkan. Pengawasan tambahan PT / INR harus dipertimbangkan, terutama sebelum prosedur pembedahan dilakukan.

Tahap serum theophylline pula dapat meningkat dan ketoksikan dapat berkembang jika pesakit hipertiroidik dirawat dengan ubat antithiroid tanpa mengurangkan dos theophylline.

Pentadbiran bersama antara prednisolon dan Carbimazole boleh menyebabkan pelepasan prednisolon yang meningkat. Ia juga boleh menghalang metabolisme erythromycin, yang boleh menyebabkan pengurangan erythromycin.

Tahap digitalis serum boleh ditingkatkan apabila pesakit hipertiroid pada regimen digitalis glikosida yang stabil menjadi eutiroid; pengurangan dos glikosida digitalis diperlukan.

Seterusnya, hyperthyroidism boleh menyebabkan pelepasan beta-adrenergik yang meningkat dengan nisbah ekstraksi tinggi. Pengurangan dos beta blockers mungkin diperlukan apabila pesakit hipertiroid menjadi eutiroid.

Dos Carbimazole

 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, baca risalah maklumat bercetak dalam pek ubat anda. Risalah ini akan memberi anda lebih banyak maklumat tentang penggunaan Carbimazole dan senarai penuh kesan sampingan yang mungkin boleh anda alami.
 • Ambil ubat ini dengan tepat seperti yang diarahkan oleh doktor. Ada kemungkinan bahawa anda akan diminta untuk mengambil dos yang lebih tinggi sebagai permulaan, dan kemudian dos anda boleh dikurangkan kerana paras tiroid anda telah menjadi normal. Doktor anda akan memberitahu anda berapa banyak tablet yang perlu diambil setiap hari dan bila anda perlu mengambilnya. Malah, maklumat ini juga ada dicetak pada label pek ubat untuk mengingatkan anda.
 • Minum air boleh membantu menelan tablet dengan lebih baik. Anda boleh mengambil Carbimazole sebelum atau selepas makan.
 • Cuba ambil dos anda pada waktu yang sama setiap hari, kerana ini akan membantu anda untuk mengambilnya secara teratur.
 • Jika anda terlupa mengambil dos, lakukan ia sebaik sahaja anda sudah ingat. Sekiranya ia sudah tiba masa bagi dos seterusnya, anda boleh ambil kedua-dua dos bersama.

Sumber:

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-156958/carbimazole-bulk/details

https://www.netdoctor.co.uk/medicines/a7197/carbimazole/

https://patient.info/medicine/carbimazole-tablets

https://en.wikipedia.org/wiki/Carbimazole

Summary
Carbimazole
Article Name
Carbimazole
Description
Carbimazole adalah ubat antitiroid yang digunakan untuk mengurangkan jumlah penghasilan hormon tiroid oleh kelenjar tiroid.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: