Now Reading
Cara Untuk Membuat Jadual Intermittent Fasting Anda

Cara Untuk Membuat Jadual Intermittent Fasting Anda

Jadual Intermittent Fasting

Sebelum bertanya bagaimanakah cara yang tepat untuk membuat jadual intermittent fasting, adakah anda tahu secara terperinci apa itu intermittent fasting? Intermittent fasting bukanlah diet pemakanan, tetapi ia adalah cara pemakanan.

Ia adalah kaedah menjadualkan pemakanan anda supaya anda dapat memanfaatkannya sepenuhnya. Intermittent fasting tidak mengubah apa yang anda makan, ia mengubah waktu ketika anda makan.

Terdapat beberapa jenis intermittent fasting dan cara penjadualannya ditetapkan.

Diet 16:8

Puasa selama 16 jam sehari, dan kemudian membekalkan waktu untuk makan selama 8 jam dipanggil kaedah 16: 8. Bagi kebanyakan orang, cara jadual intermittent fasting ini bermaksud tidak memakan apa-apa selepas makan malam dan melewatkan waktu sarapan. Anda mungkin makan di antara, katakan, tengah hari dan pada 8 malam.

Berbanding dengan kumpulan yang makan secara normal dan tidak dalam jangka waktu yang ditetapkan, mereka yang menjalani diet 16: 8 mengambil 350 kalori lebih sedikit per hari, kehilangan berat badan yang sederhana (kira-kira 3 peratus daripada rata-rata berat badan mereka), dan berjaya menurunkan tekanan darah mereka.

Namun, penting untuk mengetahui juga bahawa ia adalah berdasarkan kajian yang kecil, dan beberapa yang lain telah meneliti diet 16: 8 secara khusus. Bermaksud, ia sukar untuk mengatakan bahawa mengikuti diet 16: 8 adalah cara yang pasti untuk mengurangkan berat badan berlebihan.

Intermitten Fasting Selang Hari Ganti

Intermittent fasting berselang hari menggabungkan tempoh puasa yang lebih lama pada hari bergantian sepanjang minggu. Terdapat beberapa variasi rancangan intermittent fasting ini.

Bagi sesetengah orang, puasa bergantian bermaksud penghindaran makanan padat sepenuhnya pada hari puasa. Manakala sebahagian daripada mereka mengizinkan kira-kira makanan berjumlah 500 kalori pada hari puasa.

Ada yang mendorong untuk makan lebih sedikit atau hampir dengan tiada kalori pada hari puasa. Pada hari-hari mereka tidak berpuasa, mereka sering memilih untuk makan sebanyaknya yang mereka mahukan.

Puasa hari ganti adalah satu bentuk puasa yang berlanjutan, dan mungkin tidak sesuai untuk pemula atau mereka yang mempunyai keadaan perubatan tertentu. Mungkin juga sukar untuk mengekalkan jenis puasa ini dalam jangka masa yang panjang.

Diet Pahlawan ‘Warrior’ 20:4

Warrior Diet adalah bentuk puasa yang agak melampau. Warrior Diet melibatkan makanan yang sedikit sahaja, biasanya hanya beberapa hidangan buah dan sayuran mentah selama 20 jam waktu berpuasa, kemudian makan hanya satu hidangan besar pada waktu malam.

Tingkap waktu makan biasanya hanya sekitar 4 jam. Jadual intermittent fasting ini jauh berbeza daripada yang lain, dengan kebanyakan waktu makan berlaku pada waktu malam. Tidak ada penyelidikan khusus mengenai Warrior Diet, tetapi kerana tempoh “puasa” masih memerlukan makanan, ia mungkin lebih praktikal bagi sesetengah orang.

Adalah sukar untuk mematuhi garis panduan ketat mengenai bila dan apa yang harus dimakan dalam jangka panjang. Disamping itu, sebilangan orang berjuang untuk makan makanan yang begitu besar sehingga hampir dengan waktu tidur.

Kaedah 5:2

Orang yang mengikuti diet 5: 2 akan makan makanan standard yang sihat selama 5 hari dan mengurangkan pengambilan kalori pada 2 hari yang lain. Contohnya, mereka mungkin berpuasa pada hari Isnin dan Khamis dan makan secara normal pada hari-hari lain.

Terdapat sekurang-kurangnya 1 hari yang tidak berpuasa antara hari puasa. Dalam jadual intermittent fasting ini, wanita seharusnya memakan makanan sekitar 500 kalori pada hari “puasa”, sementara lelaki pula sekitar 600. Terdapat kajian terhad mengenai diet 5: 2, yang juga dikenal sebagai diet Cepat.

Intermittent Fasting Diet 14:10

Cara ini serupa dengan kaedah 16: 8, tetapi melibatkan puasa selama 14 jam dan makan selama 10jam. Ia lebih mudah untuk terus mengamalkan berbanding daripada 16: 8 kerana anda mempunyai tingkap makan yang lebih lama.

Tetapi intermittent fasting cara ini mungkin kurang berkesan apabila ia berkaitan dengan penurunan berat badan. Memandangkan tempoh puasa itu pendek dan cukup mengikut cara orang yang makan, mungkin sukar bagi sesetengah orang untuk mencapai kekurangan kalori dengan diet ini.

Namun, ia boleh dijadikan sebagai cara yang baik untuk bermula jika anda baru mengenali intermittent fasting dan ingin melihat apa yang anda mampu lakukan apabila anda mempunyai jangka masa makan tertentu dan tidak hanya memakan makanan ringan sahaja mengikut mood yang melanda.

Diet makan-berhenti-makan

Intermittent fasting ini pula, yang dikenali sebagai diet Eat-Stop-Eat, ialah puasa sepenuhnya selama 1 atau 2 hari seminggu dan tidak memakan makanan selama 24 jam pada suatu masa. Ramai orang berpuasa daripada sarapan hingga sarapan seterusnya atau makan tengah hari hingga makan tengah hari keesokannya. Kaedah puasa berselang ini melibatkan sekali atau dua kali seminggu.

Contohnya, anda mungkin mempunyai makan malam pada jam 6 petang. dan kemudian berpuasa sehingga jam 6 petang pada keesokan harinya, dan anda akan melakukan ini untuk hanya satu atau dua kali seminggu — tetapi bukan secara berturut-turut.

Tidak ada kajian mengenai kaedah khusus ini, tetapi kerana pengurangan kalori yang didapati melalui cara ini, berkemungkinan juga penurunan berat badan dapat dicapai jika ia merupakan jadual intermittent fasting yang sesuai untuk anda.

Semua harus kembali kepada pola makan biasa pada hari-hari yang tidak berpuasa. Jadual pemakanan dengan cara ini mengurangkan pengambilan kalori seseorang tetapi tidak mengehadkan makanan tertentu yang dimakan oleh individu tersebut.

SUMBER

www.medicalnewstoday.com/articles/322293#seven-ways-to-do-intermittent-fasting

www.womenshealthmag.com/weight-loss/a29349587/intermittent-fasting-schedule/

jamesclear.com/the-beginners-guide-to-intermittent-fasting

error: Content is protected !!