Now Reading
Cara Solat Jenazah Dan Doanya

Cara Solat Jenazah Dan Doanya

solat jenazah

Cara solat jenazah dan doanya perlu diketahui kerana ia merupakan suatu tuntutan fardhu Kifayah. Apabila seseorang yang beragama Islam meninggal dunia, umat Islam dalam komuniti akan berkumpul untuk melakukan solat sebelum dikebumikan. Solat ini dinamakan solat jenazah.

Dalam mempersiapkan pengebumian jenazah, keluarga atau anggota masyarakat Islam yang lain akan membersihkan dan menyelimutkan jenazah. Terdapat satu keadaan dimana solat jenazah tidak diperlukan iaitu apabila seseorang itu meninggal dalam keadaan mati syahid.

Sekiranya demikian, jenazah akan dikebumikan dalam pakaian semasa dia meninggal.

Solat jenazah ini adalah bahagian yang sangat penting dalam urusan pemakaman kerana jika seseorang dikuburkan tanpanya, seluruh masyarakat Islam akan menanggung dosa kerana telah mengabaikan kewajiban yang sangat penting ini.

Bila Harus Dikebumikan?

Menurut undang-undang Islam (“syariah”), jenazah harus dikuburkan secepat mungkin dari saat kematian, yang bermaksud bahawa perancangan dan persiapan pengebumian akan segera dimulai.

Organisasi masyarakat Islam tempatan harus dihubungi secepat mungkin, dan mereka akan mula membantu mengatur urusan upacara pengebumian dan sediakan tanah perkuburan di kawasan yang terdekat.

Cara Solat Janazah Dan Doa

1 . Ucapkan Takbir pertama (‘Allahu Akbar’) dan angkat kedua tangan ke cuping telinga anda dan kemudian letakkan tangan kanan anda di atas tangan kiri anda bagi memulakan solat jenazah.

2. Membaca doa, untuk mencari perlindungan dari Shaytan (syaitan)

Maksudnya: “Saya berlindung kepada Allah dari syaitan yang terkutuk.”

3. Bacalah surah Al-Fatihah diikuti dengan surah pendek atau sebahagian surah Al-Fatiha

Maksudnya: “Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, Yang Maha Penyayang. [Segala] pujian adalah bagi Allah, Tuhan semesta alam – Yang Maha Pemurah, Yang Maha Penyayang, Maha Penguasa pada Hari Pembalasan. Engkau kami sembah dan Engkau kami meminta pertolongan. Bimbing kami ke jalan yang lurus – Jalan bagi mereka yang telah Engkau anugerahkan, bukan bagi mereka yang telah menimbulkan kemarahan [Mu] atau mereka yang sesat.”

4. Ucapkan Takbir kedua. Anda boleh memilih untuk mengangkat tangan anda lagi ke cuping telinga atau membiarkannya seperti sedia ada. Kedua-duanya dibenarkan dalam solat jenazah.

5. Bacakan Darood ke atas Nabi Muhammad (saw) seperti yang dilakukan di akhir solat.

Maksudnya: “Ya Allah, kurniakanlah kedamaianMu ke atas Muhammad dan keluarga Muhammad, kerana kamu telah membawa kedamaian kepada Ibrahim dan keluarganya. Sesungguhnya, Engkau Terpuji dan Mulia.Ya Allah, berkatilah Muhammad dan keluarga Muhammad, sebagaimana kamu telah memberkati Ibrahim dan keluarganya. Sesungguhnya, Engkau Terpuji dan Mulia.”

6. Ucapkan Takbir ketiga. Anda boleh memilih untuk mengangkat tangan anda lagi ke cuping telinga atau membiarkannya seperti sedia ada. Kedua-duanya dibenarkan bagi solat jenazah.

7. Lakukan doa (du’a) untuk si mati. Ada sejumlah doa yang dianjurkan dari Nabi (saw). Klik di sini untuk melihat. Berikut adalah salah satu yang paling popular:

See Also

Maksudnya: “Ya Allah, ampunkan hidup dan mati kami, yang hadir dan yang tidak hadir, yang muda dan tua kami, lelaki dan wanita kami. Ya Allah, siapa di antara kami yang Engkau tetap hidup, maka biarkanlah kehidupan seperti itu kepada Islam, dan siapa di antara kami yang Engkau bawa kepada Dirimu, maka biarkanlah kematian itu atas iman. Ya Allah, jangan lepaskan pahala dari kami dan jangan biarkan kami sesat kepadanya.”

8. Ucapkan Takbir keempat dan berhenti sebentar. Anda boleh memilih untuk mengangkat tangan anda ke cuping telinga atau membiarkannya seperti sedia ada. Kedua-duanya dibenarkan. .

9. Kemudian akhiri solat jenazah dengan mengucapkan satu Tasleem di sebelah kanan (‘Assalaamu’ alaykum wa rahmat-Allah ’). Melakukannya di kedua-dua belah pihak seperti dalam solat biasa juga tidak mengapa.

Semoga kita dapat mengingati cara solat jenazah dan doa agar dapat menjalankan fardhu kifayah. Selamat beramal !

SUMBER

https://www.everplans.com/articles/muslim-funeral-traditions

https://ms.vvikipedla.com/wiki/Salat_al-Janazah

https://ahadith.co.uk/hisnulmuslim-dua-51

error: Content is protected !!