Now Reading
Cara sediakan air halia

Cara sediakan air halia

cara menyediakan air halia

Halia yang berasal dari Asia Tenggara adalah sejenis bahan masakan yang biasa digunakan dalam makanan dan perubatan di seluruh dunia. Tumbuhan halia kaya dengan bahan kimia semula jadi yang dapat meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan anda.

Malah, halia yang boleh disediakan sebagai minuman di rumah merupakan cara mudah untuk mengambil halia bagi pelbagai manfaat kesihatannya kepada badan kita. Manusia telah menggunakan halia selama ribuan tahun, iaitu sebagai perasa makanan dan ubat semula jadi, untuk merawat pelbagai keadaan seperti kesakitan biasa dan mual.

Anda mungkin pernah mendengar bahawa air halia juga boleh berfungsi sebagai detoks yang bertujuan untuk membuang toksin dari tubuh perlahan-lahan dari masa ke masa. Sebilangan individu menggunakan air halia yang dicampurkan dengan jus lemon sebagai detoks. Namun, setakat ini, hanya terdapat bukti anecdotal atau bukti yang dikumpul secara tidak rasmi untuk menyokong penggunaan ini.

Seterusnya, memandangkan halia boleh melawan kuman, penyakit, keradangan dan molekul penyebab kanser, mengambil sedikit halia setiap hari dapat membantu memberikan kesan positif pada kesihatan keseluruhan anda. Mengambil minuman halia juga dapat memberikan nutrien tambahan memandangkan ia adalah akar semula jadi.

Sekarang, mari kita lihat cara sediakan air halia di rumah yang mudah.

Bahan-bahan:

  • 5 cawan air
  • 1/2 cawan halia segar yang dihiris, diparut
  • 1 cawan berisi gula perang
  • 1 sudu madu (pilihan)

Cara penyediaan:

  1. Parut atau hiris halia segar mengikut kuantiti yang sesuai.
  2. Didihkan 5 cawan air.
  3. Masukkan halia ke dalam air.
  4. Biarkan halia direndam selama kira-kira 5 hingga 10 minit.
  5. Tapis air berikut untuk mengeluarkan kepingan halia (Jika anda menggunakan parutan halia, anda boleh melangkau langkah ini sekiranya parutan tersebut tidak begitu padat).
  6. Biarkan air tersebut sejuk sehingga sudah boleh diminum atau letakkan di dalam peti sejuk dan minum semasa ia sejuk.

Memandangkan halia mempunyai rasa yang kuat, ada sesetengah orang yang suka menambahkan perasa lain, seperti madu atau lemon untuk mengurangkan rasa halia tersebut.

Selamat mencuba!

Tefal Daily Cook Stainless Steel Saucepan with Lid

RM159.00

Keluli tahan karat berkualiti premium. Sesiapa yang menggunakannya pasti dapat menguasai seni memasak dengan senang, dengan jaminan 10 tahun yang merangkumi keluli tahan karat tahan karat dan pembuatan yang terbaik, untuk ketahanan maksimum dan kesenangan memasak tanpa risiko kerosakan dari masa ke masa. Ia juga mampu untuk memanaskan makanan dengan sekata.

TEFAL COMFORT CHEF KNIFE 20CM WITH COVER

RM57.90

See Also

Pisau keselesaan penting untuk menggunakan peralatan dapur untuk pengguna yang sesekali memasak atau untuk orang dewasa muda yang bergerak dan membeli set pisau pertama mereka. Manfaat utama adalah pemegang zon selesa dan reka bentuk bilah khusus. Dilengkapkan dengan penutup pisau yang selamat untuk semua model. Rekabentuk lengkungan lebar pisau ini sangat sesuai digunakan kerana ia dicipta untuk melakukan potongan-potongan asas ketika memasak. Pisau tajam ini boleh memotong apa sahaja barangan masakan dengan tepat dan sempurna.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/ginger-water

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322257

https://www.allrecipes.com/recipe/96696/hot-and-sweet-ginger-drink/

error: Content is protected !!