Now Reading
Cara Print Resit Menggunakan Maybank2u Classic

Cara Print Resit Menggunakan Maybank2u Classic

Maybank2u Classic

Maybank2u Classic merupakan portal perbankan internet Maybank yang lama sebelum beralih ke Maybank2u yang lebih mudah diakses oleh pengguna.

Pada masa ini, kebanyakan rakyat Malaysia gemar membeli belah secara atas talian. Apabila membeli atas talian pastinya kita akan menggunakan portal perbankan Internet seperti Maybank2u.

Jumlah pengguna transaksi dalam talian juga telah meningkat dengan pesat dan Maybank2u atau penerimaan perbankan dalam talian yang lain dapat diterima sebagai salah satu cara standard untuk membuktikan pembayaran kepada pihak.

Walaubagaimanapun, sebilangan pengguna selalu lupa mencetak resit pembayaran untuk dijadikan bukti. Oleh itu, panduan ini ditulis untuk menunjukkan cara bagaimana untuk mencetak resit yang lama di Maybank2u.

1. Log masuk ke Maybank2u Classic

Maybank2u Classic

Pertama sekali, anda perlu log masuk untuk mengakses catatan penerimaan yang lama. Untuk pengetahun anda, Maybank2u baru tidak mempunyai rekod sejarah. Oleh itu, anda perlu log masuk ke Maybank2u lama dengan mengakses butang “Back to classic Maybank2u” di kanan bawah.

2. Akses akaun Maybank2u yang digunakan untuk memindahkan wang

Maybank2u Classic

Kemudian, pilih akaun simpanan atau saving account sekiranya anda menggunakan akaun itu untuk membuat pemindahan atau bayaran.

3. Pilih M2U History

Sila pilih “M2U History” kerana pilihan lain tidak akan memberi anda pilihan untuk mencetak semula sebarang resit.

4. Pilihan “Reprint” kini tersedia

Di paparan ini akan ada pilihan cetak semula pada transaksi sejarah dengan tarikh beserta jumlah transaksi dan pembayaran yang akan ditampilkan. Klik cetak semula dan anda akan melihat versi PDF untuk setiap transaksi.

Untuk menukar ke Jpeg, ia menjadi lebih mudah kerana anda cuma perlu menekan “Print Screen” pada papan kekunci anda dan “Ctrl-V” layar cetak menjadi MS-Paint atau program yang setara pada sistem operasi lain.

5. Akses resit lama

Anda juga boleh menggunakan butang ini di bahagian paling bawah untuk mengakses sejarah transaksi selama 30 hari terakhir.  Anda hanya boleh mencetak apa sahaja yang ada dalam 30 hari terakhir. Sekiranya anda perlu mencetak sesuatu yang lebih lama, anda perlu menulis dalam surat rasmi kepada Maybank.

Anda perlu menghubungi mereka di Maybank Group Customer Care / 1300 88 6688. Pada masa ini mereka mempunyai halaman Facebook rasmi yang sangat responsif di https://www.facebook.com/Maybank/ juga.

Oleh itu, itulah cara untuk mengakses resit lama menggunakan portal perbankan Maybank2u Classic. Selamat mencuba!

Sumber

https://www.mygadgets.my/print-transaction-history-maybank2u/

http://zainalsh.dyndns.org/reprint-maybank2u-transaction/

error: Content is protected !!