Now Reading
Cara pilih madu dengan betul

Cara pilih madu dengan betul

cara pilih madu

Madu adalah cecair manis yang dihasilkan oleh lebah menggunakan nektar dari bunga. Ia dikategorikan mengikut gred berdasarkan warna, dengan madu kuning keemasan yang jelas biasanya adalah sedikit lebih mahal berbanding jenis yang lebih gelap.

Selain itu, madu adalah satu bahan yang luar biasa. Adakah anda tahu ia memerlukan 12 lebah seumur hidup untuk menghasilkan satu sudu teh madu? Khasiatnya juga menjadikannya bahan serbaguna untuk pelbagai jenis penggunaan, seperti bahan masakan serta banyak lagi.

Tetapi, bagaimana anda boleh mengetahui pilihan mana yang harus dipilih? Berikut adalah beberapa cara pilih madu berdasarkan kriteria tertentu.

Cara pilih madu yang anda boleh terapkan

1. Pilih jenis madu mentah

Ramai di antara kita memilih madu yang menyerupai apa yang diharapkan – warna yang terang, jernih dan mudah dikeluarkan dari bekas. Madu jenis ini biasanya dipanaskan pada suhu tinggi (dipasteurisasi) untuk menghasilkan produk yang cepat mengalir. Walaupun ia mungkin sesuatu yang menarik, namun proses ini boleh merosakkan madu. Semasa proses pasteurisasi, suhu yang tinggi dapat memusnahkan enzim dan vitamin yang terdapat secara semula jadi dalam madu.

Namun, itu tidak berlaku pada madu yang mentah. Madu mentah tidak dipanaskan atau diproses. Lembaga Madu Nasional mendefinisikan madu mentah sebagai madu yang terdapat di sarang lebah atau seperti yang diperoleh dengan pengambilan madu. Dengan kata lain, ia adalah madu seperti yang dihasilkan oleh lebah. Jadi, pilihan madu ini adalah lebih baik dengan kandungan khasiat di dalamnya yang tidak disentuh.


SIMPLY NATURAL Fresh Raw Honey 1kg

RM 47.20

SIMPLY NATURAL Fresh Raw Honey dikumpulkan dari hutan terpencil yang tidak tercemar di wilayah Indo-China. Lebah tidak diberi gula dan antibiotik dan madu bebas dari bahan pengawet kimia dan bahan tambahan.

2. Ketahui perbezaan antara madu berwarna terang dan madu berwarna gelap

Madu dinilai berdasarkan warna, kejelasan, rasa dan kelembapannya, bukan berdasarkan nilai pemakanan. Ini bermaksud madu berwarna lebih terang (Gred C) adalah lebih ringan daripada warna kuning jingga (Gred B) atau jenis lebih gelap dan lebih tebal (Gred A). Madu yang lebih halus berfungsi dengan baik sebagai kuah salad sementara jenisyang lebih tegas (buckwheat) boleh dijadikan perapan yang hebat. Untuk mencuba rasa madu yang baru, anda boleh bermain dengan pelbagai rasa yang ada dan ia adalah seperti menambahkan rasa tambahan pada hidangan anda.


SIMPLY NATURAL Wild Harvest Black Gold Honey 1kg

RM 57.09

SIMPLY NATURAL Wild Harvest Black Gold Honey dikumpulkan dari hutan Borneon yang liar, terpencil dan tidak tercemar. Seperti madu tropika liar yang lain. Madu ini mempunyai tekstur yang sangat ringan dan halus. Ia hanya disaring ringan, tidak pernah menjalani rawatan haba dan tidak diproses sepenuhnya untuk mengekalkan tahap pemakanan dan enzim yang optimum. Gunakan madu ini sebagai pemanis semula jadi untuk menggantikan perasa berasaskan gula.

3. Pilih jenis yang tidak ditapis

Madu secara semula jadi mengandungi vitamin, enzim dan debunga yang mana semuanya adalah kelebihan madu asli. Tetapi, semasa proses pasteurisasi, madu sering ditapis yang mana ini akan menghilangkan kandungan semula jadi ini. Apabila anda memilih jenis yang tidak ditapis, anda akan ketahui bahawa bahagian madu semula jadi masih lagi ada. Aspek ini sama dengan memilih jenis madu mentah kerana ia masih mengandungi nutrien semula jadi yang tidak diproses untuk tujuan pengeluaran yang berbeza.


YS Eco Bee Farms Raw Honey – Raw, Unfiltered, Unpasteurized 22oz (623 g)

RM 62.00

Asli, tidak dipasteur, tidak ditapis, (enzim hidup, vitamin, mineral dan semua nutrien dipelihara dengan teliti sebagai makanan keseluruhan) – segar, langsung dari sarang! Keadaan mentah yang tidak diproses memberikan tahap antioksidan semula jadi maksimum dan faktor bermanfaat sepenuhnya sebagai makanan keseluruhan yang berfungsi. Keadaan mentah yang dikristal secara semula jadi, dibungkus tenaga, benar. Madu kami tidak pernah diproses secara paksa untuk dibuat berkrim (boleh disebarkan). Dituai oleh lebah yang sihat dari pelbagai kawasan yang mesra alam.

4. Ketahui pelbagai jenis madu

Berdasarkan teksturnya, madu boleh didapati dalam bentuk cecair, butiran, krim, potongan, atau bentuk yang tidak diproses (disebut comb honey). Bergantung pada tahap pemprosesan, madu sekali lagi dapat dibahagikan kepada bentuk mentah dan yang telah dipasteurisasi. Madu mentah adalah bentuk yang kasar. Ia diekstrak secara langsung sebelum dihantar untuk dihalusi. Di samping itu, madu mentah mempunyai nilai terapeutik tertinggi. Sebaliknya, madu yang dipasteurisasi diperoleh selepas memanaskan dan mengeringkannya untuk menghilangkan pencemaran bakteria atau kulat. Klasifikasi madu yang lain pula adalah berdasarkan sumber nektar.


Fewster’s Farm 100% Australian Raw Honey Comb 240g

RM 65.90

Semua madu Fewster’s Farm adalah 100% murni yang bermaksud bahawa ia tidak dirawat atau diproses secara kimia. Australia Barat adalah salah satu dari beberapa tempat di Bumi di mana lebah tidak mempunyai penyakit seperti virus Varroa.

Oleh itu, periksa jenis madu mana yang menjadi kegemaran anda – beli dalam kuantiti yang sedikit terlebih dahulu dan lihat bagaimana reaksi badan anda terhadapnya. Setiap individu mungkin mempunyai jenis kegemaran yang berbeza, jadi cari juga jenis madu kegemaran anda.

5. Dapatkan madu dalam balang kaca, bukannya plastik

Madu adalah sangat rapuh dan tidak stabil jika dibungkus dalam plastik. Sekiranya anda membeli madu tempatan dan ia didapati dalam bekas plastik, ianya lebih baik jika madu itu dimakan dalam masa satu tahun. Selepas itu, anda akan mula melihat perubahan warna dan rasa. Walaupun warnanya ada juga yang berwarna gelap, hampir hitam hinggalah warna oren yang sangat terang atau warna oren biasa — semuanya baik-baik saja — madu yang berkualiti biasanya adalah sedikit kabur disebabkan debunga.


CED Pure & Natural Honey 900gm

RM 42.00

CED Pure & Natural Honey adalah pendebungaan bunga longan. Madu Longan kaya akan protein dan meningkatkan selera makan, menghilangkan rasa panas dan kering. Rasanya sangat enak juga!
CED Pure & Natural Honey adalah pendebungaan bunga longan. Madu Longan kaya akan protein dan meningkatkan selera makan, menghilangkan rasa panas dan kering.

SUMBER

https://www.prevention.com/food-nutrition/healthy-eating/g20467063/6-things-you-need-to-know-before-you-buy-honey-again

https://friendsoftheearth.uk/bees/40-handy-honey-tips

https://www.medicalnewstoday.com/articles/264667

https://www.stylecraze.com/articles/different-types-of-honey/

https://www.naturenates.com/3-tips-choosing-real/

https://www.wellandgood.com/good-food/healthiest-honey-buying-tips/

error: Content is protected !!