Now Reading
Cara Periksa Coverage Unifi

Cara Periksa Coverage Unifi

coverage unifi

Pasti anda pernah tertanya-tanya cara untuk periksa coverage Unifi di tempat anda. Apakah tanda coverage laju atau slow? Mana yang lebih laju-3G atau 4G ? Adakah sama 4G dengan 4G LTE? teruskan membaca untuk mengetahui cara untuk memeriksa coverage Unifi anda.

Apa itu LTE?

LTE bermaksud Long Term Evolution dan kadang-kadang disebut sebagai 4G LTE. Ini adalah standard untuk penghantaran data tanpa wayar yang membolehkan anda memuat turun muzik, laman web, dan video kegemaran anda dengan pantas — jauh lebih pantas daripada yang anda dapat dengan teknologi sebelumnya, 3G.

Apakah rangkaian coverage Unifi LTE dan bagaimana liputannya?

Rangkaian LTE unifi memanfaatkan spektrum 850 MHz. Unifi  secara aktif memperluas rangkaian LTE dan pada masa ini memberi tumpuan kepada Lembah Klang dan Johor Bahru.

Yakinlah bahawa anda masih dapat menikmati liputan 3G dari Lembah Klang dan Johor Bahru. Anggota pasukan Unifi bekerja keras untuk mengembangkan rangkaian LTE unifi dari hari ke hari sehingga anda dapat menikmati pengalaman LTE terbaik.

Dalam istilah lain, perbezaan antara 4G dan LTE adalah bahawa 4G lebih cepat daripada LTE. Ini kerana, 4G memenuhi standard teknikal yang ditetapkan untuknya sedangkan standard kelajuan pemindahan data LTE hanyalah standard ukuran stopgap yang dibuat sehingga kelajuan 4G sebenar dapat dicapai.

Adakah kawasan saya dilindungi oleh rangkaian coverage Unifi?

Unifi kini meliputi lebih daripada 70% kawasan di Semenanjung Malaysia.

Di bandar dan bandar utama, liputan Unifi jauh lebih tinggi. Untuk periksa  coverage Unifi di kawasan anda, ikuti langkah mudah berikut:

  • LANGKAH 1: Lawati peta liputan di sini .
  • LANGKAH 2: Klik ke ‘Liputan Kami’ dan pilih sama ada mudah alih atau jalur lebar
  • LANGKAH 3: Masukkan alamat perkhidmatan penuh anda atau klik ‘Dapatkan lokasi saya’ untuk mengesan lokasi semasa anda secara automatik
  • LANGKAH 4: Sahkan liputan anda sama ada dalam 2G / 3G atau 4G
ZIERYN'S: JOM CHECK UNIFI DI KAWASAN ANDA

Kawasan saya tidak dalam 4G, adakah saya masih boleh melanggan?

Semasa Unifi terus membangun rangkaian dengan teknologi terkini, Unifi akan segera merangkumi seluruh Malaysia (Semenanjung, Sabah & Sarawak) dengan teknologi 4G.

Unifi mungkin tidak merangkumi kawasan anda hari ini, tetapi ia pasti akan dilindungi pada masa akan datang. Jadi jangan risau, anda boleh melanggan hari ini.

Apakah 2G / 3G dan 4G dalam peta liputan?

Peta liputan menunjukkan jangkauan rangkaian Unifi di Malaysia, 2G / 3G dan 4G menunjukkan teknologi data yang boleh anda dapatkan (dengan syarat anda menggunakan telefon bimbit yang sesuai).

Seperti biasa, semakin tinggi ‘G’ semakin baik pengalaman servis yang anda dapat. Tidak kira anda menggunakan 2G / 3G atau 4G, anda selalu boleh menggunakan SMS tanpa batasan.

Diharapkan perkongsian ini dapat membantu anda. Semoga bermanfaat!

Rujukan

https://www.t-mobile.com/resources/what-is-lte

https://www.signalbooster.com/blogs/news/the-difference-between-4g-and-lte

https://community.unifi.com.my/t5/coverage/What-is-unifi-LTE-network-and-how-is-the-coverage/ta-p/8793

error: Content is protected !!