Now Reading
Cara Penjagaan Kulit Muka Yang Perlu Anda Tahu

Cara Penjagaan Kulit Muka Yang Perlu Anda Tahu

Penjagaan kulit muka

Anda tidak mempunyai masa untuk penjagaan muka? Tidak perlu risau kerana anda masih boleh memanjakan diri dengan memahami asas-asas penjagaan kulit muka. Pilihan penjagaan muka yang baik dan gaya hidup sihat dapat membantu melambatkan penuaan semula jadi dan mencegah pelbagai masalah kulit.

Berikut adalah perkara yang boleh diperhatikan untuk penjagaan kulit muka yang baik :

Pembersihan wajah

Pilih pembersih yang tidak menjadikan kulit anda berasa tegang selepas mencuci. Bersihkan wajah anda tidak lebih dari dua kali sehari, atau hanya sekali jika anda mempunyai kulit kering dan tidak memakai alat solek. Pembersih yang dikenali berfungsi dengan baik untuk semua jenis kulit termasuk Cetaphil dan Banila Clean It Zero Sherbet Cleanser .

Penggunaan serum wajah

Serum dengan vitamin C atau faktor pertumbuhan atau peptida lebih baik untuk digunakan pada waktu pagi jika terdedah kepada matahari. Pada waktu malam, serum yang mengandungi retinol atau retinoid preskripsi dapat bertindak dengan lebih baik. Makeup Artist’s Choice mempunyai serum dan retinol vitamin C dan E yang berkesan .

Penggunaan pelembap wajah

Jenis kulit yang berminyak amat sesuai menggunakan pelembap yang bersifat ringan, berasaskan gel dan tidak bersifat komedogenik supaya tidak menyumbat liang-liang pori wajah. Kulit kering mungkin mendapat manfaat daripada lebih banyak pelembap berasaskan krim seperti MISSHA Super Aqua Cell Renew Snail Cream. Sebilangan besar jenama akan melabelkan produk mereka sebagai gel atau krim pada pembungkusannya bagi rujukan pengguna.

Penggunaan pelindung matahari setiap hari

Gunakan pelindung matahari dengan sekurang-kurangnya mengandungi SPF30 apabila 15 minit sebelum ke luar dari rumah, kerana pelindung matahari perlu beberapa saat untuk bertindak. Tona kulit yang lebih gelap sebenarnya memerlukan lebih banyak perlindungan dari sinar matahari kerana hiperpigmentasi lebih sukar untuk diperbetulkan.

Lindungi diri anda dari cahaya matahari

Salah satu cara terpenting untuk menjaga kulit anda adalah dengan melindunginya dari cahaya matahari. Pendedahan sinar matahari sepanjang hayat boleh menyebabkan kedutan, bintik-bintik jeragat dan masalah kulit lain, serta meningkatkan risiko barah kulit.

Untuk perlindungan cahaya matahari yang paling lengkap:

 • Gunakan pelindung matahari. Gunakan pelindung matahari spektrum luas dengan SPF sekurang-kurangnya 15. Gunakan pelindung matahari dengan kerap, dan gunakan semula setiap dua jam atau lebih kerap sekiranya anda berenang atau berkeringat.
 • Cari tempat berteduh. Elakkan cahaya matahari antara pukul 10 pagi dan 4 petang kerana masa tersebut merupakan waktu ketika sinar matahari terkuat.
 • Memakai pakaian yang tertutup. Tutup kulit anda dengan kemeja lengan panjang, seluar panjang dan topi yang lebar.

Penjagaan kulit muka anda dengan lembut

Pembersihan dan mencukur bulu setiap hari boleh menyebabkan kerosakan pada kulit anda. Untuk memastikannya lembut:

 • Hadkan masa mandi. Air panas dan pancuran mandian atau masa mandian yang panjang boleh mengeluarkan minyak berlebihan dari kulit anda. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk menghadkan waktu mandi dan menggunakan air suam ketika mandi.
 • Elakkan penggunaan sabun yang kuat. Sabun dan detergen yang kuat dapat menghilangkan minyak dari kulit anda. 
 • Mencukur dengan teliti. Untuk melindungi dan melincirkan kulit anda, sapukan krim pencukur, losyen atau gel sebelum mencukur. Untuk pencukur yang paling dekat, gunakan pisau cukur yang bersih dan tajam. Cukur ke arah rambut tumbuh dan bukan ke arah lawan bulu tumbuh.
 • Mengeringkan badan. Setelah membersihkan badan atau mandi, lap atau gosokkan kulit anda sehingga kering menggunakan tuala sehingga sedikit kelembapan kekal pada kulit anda.
 • Melembapkan kulit kering. Sekiranya kulit anda kering, gunakan pelembap yang sesuai dengan jenis kulit anda. Untuk kegunaan harian, pelembap yang mengandungi SPF adalah sangat disyorkan.

Menguruskan tekanan

Tekanan yang tidak terkawal boleh menjadikan kulit anda lebih sensitif, mencetuskan jerawat dan masalah kulit yang lain. Untuk mendorong kulit yang sihat dan keadaan minda yang cergas, anda perlu mendapatkan tidur yang cukup dan meluangkan masa untuk melakukan perkara yang disukai.

Perkara yang perlu dielakkan dalam penjagaan muka:

 • Jus lemon

Jus lemon mempunyai asid sitrik dan ianya terlalu berasid dan boleh menyebabkan bintik-bintik gelap muncul setelah terdedah kepada cahaya matahari. Ia juga boleh mengeringkan dan merengsakan kulit anda.

 • Baking soda

Pada tahap pH 8, baking soda akan menegangkan kulit anda, penurunan dengan ketara kandungan air kulit anda, dan menyebabkan kulit kering.

 • Bawang putih

Dalam bentuk mentah, bawang putih boleh menyebabkan alergi kulit, eksim, keradangan kulit, dan lepuh berair.

 • Ubat Gigi

Bahan dalam ubat gigi boleh membunuh kuman dan menyerap minyak, tetapi juga boleh mengeringkan atau merengsakan kulit anda.

 • Gula

Sebagai pengelupasan, gula terlalu keras untuk kulit di wajah anda.

 • Vitamin E.

Penggunaan vitamin E secara topikal dapat merengsakan kulit anda dan tidak terbukti dapat memperbaiki penampilan parut.

Sebilangan bahan ini mungkin semula jadi dan menjimatkan kos, tetapi ia tidak dirumus untuk kulit anda. Walaupun anda tidak merasakan kesan sampingan segera, ramuan ini boleh menyebabkan kerosakan dalam jangka masa yang panjang. Sebaiknya adalah menggunakan produk yang diformulasikan untuk wajah anda. Semoga bermanfaat.

Sumber:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/skin-care/art-20048237

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-types-care#skin-care-dos

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.onhealth.com%2Fcontent%2F1%2Fteen_acne_tips&psig=AOvVaw2JcO8OOQSkTLmXBgxrbJLU&ust=1621483517419000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCJjUpYjv1PACFQAAAAAdAAAAABAK

error: Content is protected !!