Now Reading
Cara Pengiraan Dividen ASB Yang Mudah Faham

Cara Pengiraan Dividen ASB Yang Mudah Faham

ASB

Bagi anda yang sudah lama melabur di ASB, pasti anda sudah tahu cara untuk kira dividen ASB kan? Tetapi bagi anda yang baru berjinak-jinak dengan ASB belum tentu tahu caranya.

Jadi, pada perkongsian artikel kali ini, kami akan kongsikan dengan anda cara mudah untuk mengira dividen ASB, pengenalan ringkas mengenai ASB, dan juga kadar dividen ASB yang terendah yang pernah diumumkan.

Baiklah, tanpa membuang masa, mari kita teruskan membaca artikel ini untuk mengetahuinya.

PENGENALAN RINGKAS MENGENAI ASB

10 Kelebihan Pelaburan ASB Untuk Penduduk Bumiputera (Bahagian 1) – Zon  Kewangan & Hartanah

ASB dilancarkan oleh Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) pada 2 Januari 1990 untuk semua Bumiputera Malaysia.

Objektif dana adalah untuk menyediakan kenderaan simpanan alternatif untuk Bumiputera Malaysia. Ini bertujuan untuk menghasilkan pulangan jangka panjang, konsisten dan kompetitif bagi pelabur.

Oleh itu, ASB dirancang sebagai dana pendapatan ekuiti harga tetap di mana harga seunit dana ditetapkan pada RM1.00 tanpa caj penjualan dan tiada bayaran untuk penebusan unit.

ASB mempunyai had input hingga RM200,000 yang bermaksud pelabur hanya dapat meningkatkan jumlah pelaburan mereka sehingga had input.

Walau bagaimanapun, dana tersebut tidak mempunyai had atas nilai akaun. Oleh itu, keuntungan modal yang disimpan dalam akaun ASB dibenarkan menyebabkan jumlah keseluruhan akaun melebihi RM200,000.

Pelabur bebas menentukan jumlah yang akan dilaburkan pada bila-bila masa, dan boleh menambah atau melanggan unit tambahan melalui ejen ASB yang berkenaan.

Dividen ASB diedarkan setiap tahun tetapi dikira setiap bulan berdasarkan jumlah minimum bulan tersebut. ASB juga tidak pernah memberikan pulangan di bawah 8.5% p.a. Inilah yang menjadikannya begitu menarik bagi pelabur!

PELABURAN DI ASB

Ini 5 Platform Pelaburan Terbaik Untuk Simpanan Hari Tua Anda - Direct  Lending Malaysia

Terdapat beberapa kelebihan melabur dalam ASB. Mari kita lihat kelebihan-kelebihannya seperti yang kami tulis di bawah.

1. Tiada bayaran pendahuluan

Anda akan dikenakan bayaran pendahuluan 0% semasa melabur di ASB. Ini bermaksud bahawa lebih banyak wang anda digunakan untuk melabur, dan bukannya bayaran.

2. Bayaran pengurusan yang rendah

Dana ASB hanya dikenakan yuran pengurusan tahunan sebanyak 0.35%. Sebaliknya, dana unit amanah ekuiti lain boleh dikenakan sekitar 1.5% dalam yuran pengurusan tahunan.

3. Pulangan yang konsisten

ASB telah memberikan dividen 5% hingga 14% setahun sejak tahun 1990.

4. Pengeluaran yang cepat

Dana ASB cair dan mudah dicapai. Anda boleh mengeluarkan wang sehingga RM500 sebulan secara dalam talian, atau mengunjungi kaunter atau cawangan ASNB untuk mengeluarkan jumlah yang lebih besar dan menerima wang anda dengan segera.

5. Boleh digunakan untuk memohon kemudahan overdraf

Anda boleh menjanjikan dana ASB anda sebagai jaminan untuk memohon kemudahan overdraf, iaitu sejenis pinjaman di mana bank membolehkan anda mengeluarkan lebih banyak wang daripada apa yang anda ada dalam akaun anda.

CARA PENGIRAAN DIVIDEN ASB

Erlang Calculation – An Introduction

Dividen ASB dikira setiap bulan tetapi akan diedarkan setiap tahun. Katakan PNB telah menyatakan bahawa kadar dividen tahun ini adalah 7%. Ini adalah cara mengira dividen anda:

pendapatan dividen bulanan = 0.07 / 12 x baki minimum

Pendapatan dividen tahunan (ini akan ditunjukkan dalam baki anda) = jumlah dividen bulanan untuk tahun tersebut

Mengira Bonus:

Bonus diberikan berdasarkan bonus bulanan minimum selama 10 tahun terakhir (120 bulan). Bonus akan sangat bermanfaat bagi mereka yang telah menabung sekurang-kurangnya 10 tahun. Katakan bonus ASB adalah 2% tahun ini.

Untuk mengira Bonus:

bonus bulanan = 0.02 / 120 x baki bulanan minimum

Apabila kami mengatakan keseimbangan bulanan, ini bukan bulan bulan ini sahaja, tetapi termasuk bulan-bulan dari 10 tahun yang lalu.

bonus tahun ini = jumlah bonus bulanan selama 120 bulan yang lalu

Contoh: Katakan bahawa anda telah melabur selama 4 tahun terakhir (48 bulan) dan baki purata bulanan anda untuk 48 bulan terakhir adalah $ 1000. Jadi bonus anda akan menjadi 48 x (0.02 / 120 x 1000) = $ 8

ASB MENYAMBUT ULANG TAHUN KE-30 DENGAN DIVIDEN TERENDAH YANG PERNAH DICATATKAN

34,031 Graph Down Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Permodalan Nasional Bhd (PNB) mengumumkan dividen 5 sen seunit untuk dana Amanah Saham Bumiputera (ASB) pada tahun 2020.

Ini adalah dividen terendah yang pernah diumumkan sejak dana dilancarkan pada 2 Jan 1990.

Purata sejarah 10 tahun untuk dividen ASB adalah 7.94 sen seunit, turun dari purata sepanjang masa (30 tahun) 9.91 sen seunit.

Dividen sebenar ialah 3.5 sen seunit dengan bonus 0.75 sen seunit. Sebagai tambahan, bonus tambahan atau “Ehsan” sebanyak 0,75 sen seunit akan dibayar untuk 30,000 unit pertama pelabur.

Pengerusi PNB, Zeti Aziz berkata, RM7.6 bilion akan dibayar kepada 10.2 juta pelabur.

Di sebalik persekitaran pasaran yang mencabar, ASB telah berdaya saing dan asetnya meningkat 2.7 peratus kepada RM320.5 bilion tahun ini.

“Prestasi ASB kekal kompetitif berbanding instrumen pelaburan berisiko rendah yang lain.

“Ia tetap menjadi pilihan terbaik bagi individu dengan profil berisiko rendah yang ingin melabur untuk jangka masa panjang,” katanya.

Pada jangkaan anda, berapa pula kadar dividen ASB yang akan diumumkan untuk tahun 2021 ini ya? Sama-sama kita tunggu pada penghujung tahun ini untuk mengetahuinya.

Kami berharap, selepas anda membaca artikel ini, anda lebih faham mengenai ASB dan cara pengiraan dividen ASB. Semoga artikel ini memberi manfaat buat anda semua.

Sumber:

https://www.imoney.my/articles/everything-you-need-to-know-about-amanah-saham-bumiputera-asb

https://loanstreet.com.my/learning-centre/amanah-saham-bumiputera-asb-explained

http://amanahsahambumiputera.blogspot.com/2008/12/how-to-calculate-asb-dividend-and-bonus.html

https://malaysia.news.yahoo.com/asb-celebrates-30-anniversary-lowest-050532355.html

error: Content is protected !!