Hapuskan semut hitam
Cara menghapuskan semut hitam dengan selamat sering menjadi tanda tanya seluruh masyarakat kerana seringkali makhluk kecil ini memasuki rumah anda.

Cara menghapuskan semut hitam dengan selamat sering menjadi tanda tanya seluruh masyarakat kerana seringkali makhluk kecil ini memasuki rumah anda.

Mereka bukan sahaja menjengkelkan tetapi juga mengganggu dengan memasuki almari dapur atau almari pakaian anda. Salah satu makhluk seperti itu yang sering dilihat di kebanyakan rumah adalah semut.

Sebaik sahaja berada di dalam rumah, mereka boleh berada di mana sahaja dari kotak mainan anak anda hingga ke bekas gula anda.

Berikut adalah beberapa cara menghapuskan semut hitam dengan selamat:

1. Sekat jalan masuk

Sekat jalan masuk

Biasanya semut memasuki rumah melalui celah yang terdapat di tingkap, pintu dan celah-celah lain. Cara terbaik untuk mencegah kemasukan mereka adalah dengan menutup jurang.

Gunakan dempul epoksi yang boleh dibakar yang akan disiapkan hanya dalam 5-10 minit untuk menutup semua jurang. Ini bukan sahaja menghalang semut tetapi juga semua makhluk kecil lain daripada memasuki rumah anda.

2. Gunakan serbuk kapur dan talkum

Gunakan serbuk kapur dan talkum

Setelah anda menyekat jalan masuk, anda boleh melukis garis serbuk kapur atau menggunakan talkum berhampiran pintu atau tingkap. Serbuk ini menghalang jejak feromon yang ditinggalkan oleh semut hitam, yang menghalangnya memasuki rumah.

3. Semburkan jus lemon

Semburkan jus lemon

Campurkan 10 titis minyak pati lemon atau jus lemon tulen ke dalam air dan semburkan di kawasan yang semut cenderung bergerak. Aroma limau lemon menghalang jejak aroma semut untuk diikuti.

Satu kelemahan kaedah ini ialah anda perlu mengulanginya berulang kali ketika semut hitam masuk setelah aroma lemon memudar.

4. Gunakan kayu manis

Gunakan kayu manis

Taburkan kayu manis di jalan masuk semut. Atau rendam bebola kapas dalam campuran minyak pati dan air kayu manis dan lap di kawasan di mana semut masuk.

Semut hitam umumnya tidak menyukai bau kayu manis yang menghalangnya masuk ke dalam rumah.

5. Bersihkan dengan cuka

Bersihkan dengan cuka

Bersihkan semua permukaan dengan campuran jumlah cuka dan air yang sama. Cuka mempunyai kekuatan untuk menghilangkan jejak aroma yang ditinggalkan oleh semut hitam. Malah, semut tidak menyukai bau cuka.

6. Lap dengan minyak pudina

 Lap dengan minyak pudina

Semut hitam umumnya tidak datang ke tempat di mana minyak pudina digunakan kerana mereka tidak menyukai baunya.

Lebih-lebih lagi, ia memberikan bau yang menyegarkan ke dalam bilik dan selamat digunakan bersama binatang peliharaan dan anak-anak di sekitar.

7. Letakkan kulit sitrus

Letakkan kulit sitrus

Meletakkan kulit sitrus seperti kulit lemon dan oren di kawasan di mana semut hitam cenderung bergerak juga akan membantu mengalihkan jalan mereka. Tetapi anda perlu mengganti kulitnya setelah hilang bau.

8. Letakkan daun bay

Letakkan daun bay

Jika semut hitam telah memasuki kabinet dapur, laci atau almari pakaian anda, maka meletakkan sedikit daun bay akan membantu menghalang semut daripada kembali.

9. Taburkan serbuk kopi

Taburkan serbuk kopi

Jika anda dapat menemukan tempat di luar rumah yang menjadi laluan masuk semut hitam, maka taburkan serbuk kopi untuk membantu anda menyingkirkannya.

10. Tuangkan sabun pencuci pinggan

Tuangkan sabun pencuci pinggan

Sekiranya anda telah terjumpa sarang semut di luar rumah, dengan menuangkan sabun pencuci pinggan membantu membunuh dan menyingkirkan makhluk-makhluk yang menjengkelkan itu.

Dengan hanya salah satu kaedah di atas mungkin tidak mencukupi jika anda mempunyai koloni semut hitam besar yang tinggal di luar rumah. Cuba gabungkan dua hingga tiga cara menghapuskan semut hitam untuk memastikan semut itu benar-benar dihapuskan daripada rumah anda.

SUMBER

  • https://innopest.my/blog/10-natural-ways-keep-ants-house/
Tagged: