Now Reading
Cara Mendaftar Sebagai Penunggang FoodPanda

Cara Mendaftar Sebagai Penunggang FoodPanda

foodpanda

FoodPanda adalah perkhidmatan penghantaran makanan, di mana tempahan dibuat secara dalam talian dengan menggunakan aplikasi. Pesanan pelanggan akan dihantar oleh penunggang FoodPanda dalam jangka waktu yang singkat setelah menerima pesanan.

Perkhidmatan ini membolehkan pelanggan menikmati makanan tanpa perlu meninggalkan rumah. Perkhidmatan ini popular kerana ia juga menjimatkan masa dan tenaga. Bagi mereka yang ingin memulakan kariernya sebagai penunggang FoodPanda atau ingin memperoleh lebih banyak pendapatan, anda boleh menyertai kumpulan FoodPanda sebagai penghantar makanan sambilan. Sebenarnya, ia boleh dibuat sepenuh masa bergantung kepada individu.

Pandemik COVID-19 suatu hari nanti akan hilang, tetapi penghantaran makanan akan terus kekal. Foodpanda memberikan perkhidmatan yang mudah apabila anda memerlukan makanan untuk dihantar ke mana sahaja anda berada. Tetapi apa faedahnya bagi penunggang? Bagi kebanyakan orang, perkhidmatan ini memberi mereka peluang untuk mencari rezeki lebih.

Cara menyertai komuniti FoodPanda

Sebelum menjadi penunggang, anda mesti mendaftar terlebih dahulu.

Cara mendaftar dan memulakan sebagai penunggang FoodPanda adalah seperti berikut:

 • Layari laman web rasmi dan daftar di https://rider.foodpanda.my.
 • Pilih kawasan atau bandar tempat anda tinggal dan klik butang “apply” sekarang.
 • Isi maklumat peribadi anda seperti nama penuh, nombor telefon, e-mel dan tarikh lahir.
 • Masukkan pilihan bahasa anda sama ada dalam bahasa Melayu atau Inggeris.
 • Apabila anda memasukkan semua maklumat yang diperlukan, klik butang hantar. Setelah mendaftar, anda akan menerima pesanan teks dari FoodPanda, dan mereka akan memberitahu bahawa perlu untuk anda datang ke pejabat FoodPanda untuk mendengar taklimat ringkas. Terdapat juga sesi praktikal dengan senior mengenai cara menangani pesanan dan penghantaran dan jika tiada apa-apa masalah semasa latihan, anda sudah boleh menjadi penunggang FoodPanda
 • Pada akhir sesi praktikal, anda boleh mendaftar dan mendapatkan id dan kata laluan untuk aplikasi FoodPanda.Kemudian, dapatkan peralatan seperti t-shirt merah jambu, beg termos dan beg.

Anda boleh memulakan karier anda sebagai pelumba FoodPanda pada keesokan harinya.

Keperluan Sebagai Penghantar Makanan

 • Mempunyai cukai jalan yang sah
 • Memiliki motosikal sebagai alat pengangkutan. Sekiranya motosikal itu bukan milik anda, pastikan nota perlindungan insurans adalah All Rider atau mempunya nama anda.
 • Akaun bank untuk bayaran
 • Akaun bank CIMB adalah lebih digalakkan kerana proses pembayarannya yang lebih cepat
 • Deposit sebanyak RM 100 harus diberikan. Wang ini akan dikembalikan setelah anda berhenti menjadi penunggang.
 • Penunggang juga mesti berumur 18 tahun ke atas
 • Mempunyai telefon pintar dengan OS Android versi 4.2 dan lebih tinggi. Bagi pengguna IPhone sekurang-kurangnya mestilah model IPhone 4S atau lebih baru
 • Mesti bertanggungjawab atas pesanan yang diterima dari pelanggan.

Keluasan kawasan penghantaran makanan biasanya sekitar 5 km. Hal ini untuk memudahkan penunggang untuk menghantar pesanan kepada pelanggan. Biasanya, setiap pesanan akan diterima melalui aplikasi FoodPanda. Sistem akan menghantar permintaan pesanan secara automatik terus ke aplikasi.

Sekiranya penunggang berdekatan dan dapat menerima pesanan, penunggang perlu mengklik butang terima pesanan dan segera pergi ke penjual atau restoran untuk mengambil makanan yang dipesan dan penghantaran akan dibuat terus ke alamat pelanggan.

Penunggang yang kurang tahu atau kurang mahir dengan alamat pelanggan boleh menggunakan aplikasi peta google atau waze untuk memudahkan penghantaran.

Menjana lebih banyak pendapatan

Bagi anda yang ingin menjana lebih banyak dengan FoodPanda, anda boleh bekerja dua shift berturut-turut kerana bekerja sebagai penunggang FoodPanda sangat fleksibel. Sebagai penunggang FoodPanda, anda boleh menempah shift kerja mengikut ketersediaan anda.

Pada mulanya, setiap penunggang akan dibayar RM 5.00 hingga RM 6.00 sejam pada hujung minggu. Walau bagaimanapun, kadarnya akan meningkat dari RM 6.00 hingga RM 7.00 sejam setelah 3 bulan bekerja. Apabila penunggang telah bekerja selama 6 bulan, kadar gaji akan meningkat dari RM 7.50 hingga RM 8.50 setiap hujung minggu. Akan ada “tips” untuk setiap 1 perjalanan berharga RM 3.00 dan penunggang biasanya dapat memperoleh “tips” sehingga 4 perjalanan penghantaran bergantung pada kawasan tempahan.

Many realistic ideas to increase your income – and a few crazy ones | LaptrinhX / News

Gaji atau bayaran penunggang FoodPanda

FoodPanda akan membayar gaji penunggang mingguan di mana ia membayar gaji pada hari Selasa. Ini adalah salah satu cara untuk menjana pendapatan mingguan dengan mudah.

Kesimpulannya, FoodPanda adalah satu platform yang memberi peluang kepada rakyat Malaysia terutamanya yang terkesan akibat pandemik covid-19 ini. Semoga perkongsian ini dapat memudahkan urusan anda dan semoga urusan rezeki semuanya menjadi lebih baik.

Sekian

Sumber:

https://www.mygadgets.my/register-foodpanda-rider/

https://www.topbikes.ph/features/tips-how-apply-foodpanda-rider-a3853-20210122

error: Content is protected !!