cara masak ikan bilis dengan lebih sihat
Dalam hidangan Asia terutamanya masakan di Malaysia, ikan bilis biasanya dimasak dalam minyak yang menjadikannya kurang sihat untuk tubuh kita.

Rasa ikan yang masin telah memberi satu persepsi buruk kepada ikan bilis bagi masyarakat luar. Namun, lain pula bagi masyarakat Asia termasuklah rakyat Malaysia sendiri.

Ikan bilis ini sangatlah biasa dalam masakan Asia dan boleh dimakan secara sendirinya atau bahkan menjadi ramuan untuk resipi tertentu.

Bagi rakyat Malaysia, anda akan selalu mendapati ikan bilis dalam hidangan seperti sambal, nasi lemak dan banyak lagi.

Tetapi, negara-negara lain menggunakan ikan bilis dengan cara tersendiri seperti memasukkannya ke dalam pizza dan pasta walaupun ukuran ikan bilis mereka adalah jauh lebih besar jika dibandingkan dengan yang terdapat di negara kita.

Namun, dalam hidangan Asia terutamanya masakan di Malaysia, ikan bilis biasanya dimasak dalam minyak yang menjadikannya kurang sihat untuk tubuh kita. Oleh itu, apakah cara masak ikan bilis sihat yang boleh kita ikuti agar hidangan ikan bilis kita lebih sihat?

1. Menggunakan ‘air-fryer’

Sekiranya anda menyukai ikan bilis yang rangup, anda boleh cuba memasaknya menggunakan ‘air fryer’ yang semakin disukai ramai sekarang berbanding digoreng menggunakan minyak. Apabila anda menggunakan cara ini, ia bermaksud anda akan mengucapkan selamat tinggal kepada 2 perkara:

  • Pembaziran minyak masak. Ada sebilangan individu yang tidak suka menggunakan minyak masak semula. Malah, anda mungkin tidak suka menggunakan minyak dari ikan bilis untuk memasak makanan lain seperti ‘ayam goreng’ atau ‘telur goreng’ kerana ikan bilis akan meninggalkan bau dalam minyak. Oleh itu, anda cenderung menggunakan minyak baru untuk mengelakkan keadaan ini. Tambahan pula, individu juga cenderung menggunakan minyak secara berlebihan semasa memasak ikan bilis. Prinsipnya adalah seperti semakin banyak minyak yang digunakan, lebih ranguplah ikan bilis tersebut. Tetapi selepas itu, minyak masak tersebut mungkin terbuang begitu sahaja jika tidak digunakan lagi.

  • Dapat mengurangkan percikan minyak di dapur. Sama seperti makanan bergoreng yang lain, masakan jenis ini cenderung membuat kekacauan di dapur lebih banyak daripada resipi lain. Ia bukan sahaja untuk ikan bilis, tetapi juga bagi hampir semua resipi dengan cara menggoreng. Minyak yang dipercik dapat meninggalkan kesan kotor terutama jika tidak dibersihkan dengan baik atau dengan cepat. Ini kemudian akan menggandakan kerja pembersihan anda setelah memasak.

Justeru itu, penggunaan ‘air fryer’ membantu anda menyelesaikan kedua-dua masalah tersebut. Walaupun ia adalah sedikit mahal, namun ada baiknya untuk anda melabur dalam sesuatu yang membantu ke arah kesihatan lebih baik. Tambahan pula, ia hanya memerlukan masa sekitar 6 minit untuk dimasak sehingga rangup.

2. Masukkan ke dalam sup

Bagi mereka yang berusaha untuk makan secara lebih sihat, membuat sup adalah pilihan yang jauh lebih baik berbanding makanan lain terutama makanan bergoreng.

Kaedah masakan yang mendidihkan sup dianggap lebih selamat kerana ia membolehkan anda mendapatkan banyak nutrien daripada makanan itu sendiri.

Sekiranya anda membandingkannya dengan kaedah gorengan biasa, ia akan merosakkan banyak nutrien kerana suhu lebih tinggi. Jadi, anda akan kehilangan kandungan baik daripada ikan bilis.

Menggunakan minyak dapat melindungi sebahagian nutrien tersebut, tetapi ia akan menambahkan kalori dan mewujudkan radikal bebas.

Oleh itu, masukkan ikan bilis ke dalam mana-mana resipi sup yang anda rasakan sesuai. Walaupun rasanya tidaklah seenak makanan bergoreng, tetapi ia adalah cara yang baik untuk menjalani diet yang sihat.

Anda boleh memasukkannya ke dalam hidangan sayur-sayuran berkuah seperti kubis, lobak merah dan banyak lagi. Malah, sup dalam terma ini tidak semestinya bermaksud seperti sup ayam, tetapi boleh juga menjadi hidangan berkuah mengikut kesukaan anda.

3. Bakar dalam ketuhar

Mempunyai prinsip yang serupa dengan memasak ikan bilis di dalam’air fryer’, memanggangnya di dalam ketuhar juga membantu anda menggunakan kurang minyak dalam masa yang lebih singkat.

Oleh itu, jika anda sudah mempunyai ketuhar tetapi bukan ‘air fryer’, anda boleh menggunakannya untuk memasak ikan bilis anda. Tetapakan suhu dan masa mengikut pilihan anda dengan baik.

Sentiasa ingat untuk mengeringkan dan menyebarkan ikan bilis dengan baik di barisan dulang pembakar dengan kertas kulit (parchment paper).

Kemudian, panaskan ketuhar terlebih dahulu selama sekitar 10 hingga 15 minit dan bakar ikan bilis selama 5 hingga 10 minit pada suhu 200 °C. Hidangkan ketika ia masih panas jika anda menyukainya dalam keadaan rangup.

SUMBER

https://www.lovefood.com/news/72251/what-are-anchovies

http://www.suanie.net/2014/11/crispy-air-fried-ikan-bilis-anchovies/

https://kimmy-cookingpleasure.blogspot.com/2013/10/oven-baked-crispy-anchovies.html

Summary
Cara Masak Ikan Bilis Dengan Lebih Sihat
Article Name
Cara Masak Ikan Bilis Dengan Lebih Sihat
Description
Ikan bilis biasanya dimasak dalam minyak yang menjadikannya kurang sihat untuk tubuh. Jadi, jom ketahui beberapa kaedah masak ikan bilis dengan lebih sihat.
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: