cara masak ikan bilis dengan lebih sihat
Dalam hidangan Asia terutamanya masakan di Malaysia, ikan bilis biasanya dimasak dalam minyak yang menjadikannya kurang sihat untuk tubuh kita.

Rasa ikan yang masin telah memberi satu persepsi buruk kepada ikan bilis bagi masyarakat luar. Namun, lain pula bagi masyarakat Asia termasuklah rakyat Malaysia sendiri.

Ikan bilis ini sangatlah biasa dalam masakan Asia dan boleh dimakan secara sendirinya atau bahkan menjadi ramuan untuk resipi tertentu.

Bagi rakyat Malaysia, anda akan selalu mendapati ikan bilis dalam hidangan seperti sambal, nasi lemak dan banyak lagi.

Tetapi, negara-negara lain menggunakan ikan bilis dengan cara tersendiri seperti memasukkannya ke dalam pizza dan pasta walaupun ukuran ikan bilis mereka adalah jauh lebih besar jika dibandingkan dengan yang terdapat di negara kita.

Namun, dalam hidangan Asia terutamanya masakan di Malaysia, ikan bilis biasanya dimasak dalam minyak yang menjadikannya kurang sihat untuk tubuh kita. Oleh itu, apakah cara masak ikan bilis sihat yang boleh kita ikuti agar hidangan ikan bilis kita lebih sihat?

1. Menggunakan ‘air-fryer’

Sekiranya anda menyukai ikan bilis yang rangup, anda boleh cuba memasaknya menggunakan ‘air fryer’ yang semakin disukai ramai sekarang berbanding digoreng menggunakan minyak. Apabila anda menggunakan cara ini, ia bermaksud anda akan mengucapkan selamat tinggal kepada 2 perkara:

  • Pembaziran minyak masak. Ada sebilangan individu yang tidak suka menggunakan minyak masak semula. Malah, anda mungkin tidak suka menggunakan minyak dari ikan bilis untuk memasak makanan lain seperti ‘ayam goreng’ atau ‘telur goreng’ kerana ikan bilis akan meninggalkan bau dalam minyak. Oleh itu, anda cenderung menggunakan minyak baru untuk mengelakkan keadaan ini. Tambahan pula, individu juga cenderung menggunakan minyak secara berlebihan semasa memasak ikan bilis. Prinsipnya adalah seperti semakin banyak minyak yang digunakan, lebih ranguplah ikan bilis tersebut. Tetapi selepas itu, minyak masak tersebut mungkin terbuang begitu sahaja jika tidak digunakan lagi.

  • Dapat mengurangkan percikan minyak di dapur. Sama seperti makanan bergoreng yang lain, masakan jenis ini cenderung membuat kekacauan di dapur lebih banyak daripada resipi lain. Ia bukan sahaja untuk ikan bilis, tetapi juga bagi hampir semua resipi dengan cara menggoreng. Minyak yang dipercik dapat meninggalkan kesan kotor terutama jika tidak dibersihkan dengan baik atau dengan cepat. Ini kemudian akan menggandakan kerja pembersihan anda setelah memasak.

Justeru itu, penggunaan ‘air fryer’ membantu anda menyelesaikan kedua-dua masalah tersebut. Walaupun ia adalah sedikit mahal, namun ada baiknya untuk anda melabur dalam sesuatu yang membantu ke arah kesihatan lebih baik. Tambahan pula, ia hanya memerlukan masa sekitar 6 minit untuk dimasak sehingga rangup. Berikut adalah dua contoh air fryer yang anda boleh gunakan.


Air Fryer MMX Kelen Munoz KMAF18R

RM 108.88

Air Fryer MMX Kelen Munoz mempunyai ruang memasak unit utama penggorengan udara panas berkeluasan 1.8 – 2.1 liter, kapasiti badan 3.0 liter, bakul memasak dan  manual penggunaan / resipi memasak. Produk ini mementingkan kesihatan – teknologi udara pantas untuk menggoreng lebih sihat iaitu 40% lebih pantas, bakul memasak yang boleh ditanggalkan dan tidak melekat, pemasa 30 minit dengan penutupan automatik, serba boleh – goreng, panggang, panggang & bakar, reka bentuk unik untuk hasil memasak yang lazat dan rendah minyak, aksesori dua lapisan untuk lebih banyak lagi resipi masakan dan kapasiti memasak yang besar untuk semua resipi kegemaran anda.


​​Air Fryer PerySmith 8.5L Dual Speed PS8000

RM 307.00

Mulakan gaya hidup sihat anda dengan PerySmith. Semua rekaan baru ​​Air Fryer PS8000 PerySmith mempunyai unsur EQ unik dimana teknologi yang memasak makanan hingga 30% lebih cepat dan 85% lebih sedikit minyak untuk makanan lazat tanpa lemak. Produk ini mempunyai bilah berputar automatik untuk memasak tanpa gangguan dan air fryer ini dapat memuatkan pizza hingga 8 inci atau ayam 13kg, dilengkapi dengan tong kek 13cm dan aksesori periuk.

2. Masukkan ke dalam sup

Bagi mereka yang berusaha untuk makan secara lebih sihat, membuat sup adalah pilihan yang jauh lebih baik berbanding makanan lain terutama makanan bergoreng.

Kaedah masakan yang mendidihkan sup dianggap lebih selamat kerana ia membolehkan anda mendapatkan banyak nutrien daripada makanan itu sendiri.

Sekiranya anda membandingkannya dengan kaedah gorengan biasa, ia akan merosakkan banyak nutrien kerana suhu lebih tinggi. Jadi, anda akan kehilangan kandungan baik daripada ikan bilis.

Menggunakan minyak dapat melindungi sebahagian nutrien tersebut, tetapi ia akan menambahkan kalori dan mewujudkan radikal bebas.

Oleh itu, masukkan ikan bilis ke dalam mana-mana resipi sup yang anda rasakan sesuai. Walaupun rasanya tidaklah seenak makanan bergoreng, tetapi ia adalah cara yang baik untuk menjalani diet yang sihat.

Anda boleh memasukkannya ke dalam hidangan sayur-sayuran berkuah seperti kubis, lobak merah dan banyak lagi. Malah, sup dalam terma ini tidak semestinya bermaksud seperti sup ayam, tetapi boleh juga menjadi hidangan berkuah mengikut kesukaan anda.

3. Bakar dalam ketuhar

Mempunyai prinsip yang serupa dengan memasak ikan bilis di dalam’air fryer’, memanggangnya di dalam ketuhar juga membantu anda menggunakan kurang minyak dalam masa yang lebih singkat.

Oleh itu, jika anda sudah mempunyai ketuhar tetapi bukan ‘air fryer’, anda boleh menggunakannya untuk memasak ikan bilis anda. Tetapakan suhu dan masa mengikut pilihan anda dengan baik.

Sentiasa ingat untuk mengeringkan dan menyebarkan ikan bilis dengan baik di barisan dulang pembakar dengan kertas kulit (parchment paper).

Kemudian, panaskan ketuhar terlebih dahulu selama sekitar 10 hingga 15 minit dan bakar ikan bilis selama 5 hingga 10 minit pada suhu 200 °C. Hidangkan ketika ia masih panas jika anda menyukainya dalam keadaan rangup. Seterusnya, berikut adalah dua contoh ketuhar yang anda boleh gunakan.


Ketuhar Electrik Khind (28L) OT2800

RM 196.90

Ketuhar Elektrik Khind tersedia kapasiti besar 28 liter, pilihan pemanas atas & bawah, suhu suhu 100 ° c hingga 200 ° c dan penjimatan tenaga lampu oven. Ketuhar ini membantu dan memerlukan keperluan membakar dari pelbagai hidangan dan untuk memperhatikan makanan dan lebih jelas semasa proses membakar / memasak. Ruang besar juga boleh menggunakan isi ayam, pizza 10 “, kek 8”, 6 jagung manis, 2 450g roti bakar setiap mereka, satu demi satu. Reka bentuk segi empat sama dan menegaknya pula menjimatkan ruang oven dengan menggunakan oven yang lain.


Ketuhar Elektrik Kompak Panasonic 38L Nb-H3801ksk

RM 654.00

Ketuhar elektrik bersaiz kompak ini dilengkapi dengan fungsi Double Heater Grill and Convection, membolehkan anda memasak makanan dengan mudah demi keselesaan anda. Ia mempunyai pemanas kuasa tinggi untuk memanggang dipasang di kedua-dua bahagian atas dan bawah di dalam ketuhar. Suhu boleh disesuaikan secara berasingan sehingga makanan menjadi coklat rangup dan berair. Fungsi perolakan menyebarkan udara panas melalui kipas angin sehingga makanan akan dimasak dengan sempurna, membuat ia masak dengan rata dan lazat.

SUMBER

https://www.lovefood.com/news/72251/what-are-anchovies

https://www.suanie.net/2014/11/crispy-air-fried-ikan-bilis-anchovies/

https://kimmy-cookingpleasure.blogspot.com/2013/10/oven-baked-crispy-anchovies.html

Tagged: