Now Reading
Cara Hilangkan Kutu Rambut yang Berkesan dan Mudah

Cara Hilangkan Kutu Rambut yang Berkesan dan Mudah

kutu rambut

Dari manakah kutu datang?

Anggaran sebenar tentang bilangan orang yang terdapat kutu rambut setahun sukar untuk dipastikan seperti jangkitan kutu.

Disebabkan kutu hanya boleh merangkak dan hidup di luar kepala anda selama 24 jam, kebanyakan jangkitan datang dari hubungan kepala ke kepala secara langsung. Jika seseorang yang anda kenali mempunyai kutu, kemungkinannya mereka mendapat dari rakan, ahli keluarga, atau orang asing yang mempunyai hubungan rapat. Item yang dikongsi seperti topi atau berus juga boleh memudahkan jangkitan kutu.

Situasi biasa yang boleh membawa kepada pemindahan kutu termasuk:

 • Kanak-kanak yang berada di sekolah
 • Duduk berdekatan dengan orang lain
 • Tidur dengan orang lain di katil yang sama, contohnya semasa parti tidur bersama
 • Berkongsi sikat, berus, atau tuala

Sesebuah kaji selidik kebangsaan menemu bual ibu-ibu tentang cara mereka menghapuskan kutu dan didapati bahawa kebanyakannya tidak mempunyai fakta yang tepat. Hampir 90 peratus ibu percaya bahawa mereka perlu menghapuskan telur (nits) dan separuh ibu menyatakan mereka perlu memohon pelbagai rawatan untuk kutu kepala.

Hasil kajian mendapati penggunaan sikat kutu boleh membantu, tetapi bukanlah satu keperluan untuk menghapuskan telur kutu secara keseluruhan. Selain itu, anda perlu menggunakan hanya satu produk sahaja untuk merawatkannya.

Terus membaca untuk mengetahui tentang cara yang paling berkesan untuk membunuh kutu kepala dan bagaimana menjauhi mereka.

1. Malathion (Ovide)

Gunakan ubat ini pada rambut anda dan kemudian sapukannya pada rambut dan kulit kepala anda. Rawatan kedua mungkin diperlukan jika kutu masih dapat dilihat selepas tujuh hingga sembilan hari rawatan ini dijalankan.

2. Losyen Ivermectin (Sklice)

Digunakan untuk rambut dan kulit kepala yang kering. Bilas dengan air selepas 10 minit menggunakannya. Ia berkesan dengan rawatan sekali sahaja.

3. Penggantungan topikal Spinosad (Natroba)

Digunakan untuk rambut dan kulit kepala yang kering. Bilas dengan air selepas 10 minit. Rawatan berulangan biasanya tidak diperlukan.

4. Cuba menyisir semasa rambut basah

Menyisir semasa rambut basah merupakan cara tradisional untuk menghapuskan kutu dari rambut. Kaedah ini mempunyai manfaat seperti menjadikan kutu kurang terlihat, membezakan kutu daripada kelemumur, dan harganya berpatutan.

Sikat basah melibatkan penyemburan perapi pada rambut basah, menggunakan sikat bergigi halus, dan, dalam kes tetentu, kanta pembesar untuk memeriksa setiap helai rambut dengan jelas dan mengeluarkan kutu satu demi satu.

Walaupun kaedah sikat basah berkesan, ia juga memerlukan masa yang panjang dan memerlukan kesabaran untuk menjalankannya. Jika anda mencubanya, luangkan masa yang sepenuhnya dan pertimbangkan beberapa pilihan hiburan terlebih dahulu untuk anak anda.

5. Merawat kutu dengan minyak pati

Sebilangan minyak pati telah dibukti berkesan – bersama dengan sitik – dalam menghapuskan kutu kepala.

Minyak pati tidak pernah dimakan. Hakikatnya, adanya yang bertoksik. Sebelum anda menggunakan apa-apa minyak pati, sentiasa cairkannya dengan minyak pembawa dan letakkan setitik kecil campuran yang dicairkan di belakang tangan anak anda. Jika tiada tindak balas, minyak pati tersebut selamat untuk digunakan.

Tiada penyelidikan yang mencukupi untuk memastikan bahawa minyak pati adalah selamat untuk kanak-kanak.

Walaupun kejadian ini jarang berlaku, sesetengah kanak-kanak mempunyai reaksi allergi terhadap minyak pati – biasanya minyak pokok teh. Jika anak anda allergi terhadap salah satu minyak pati, tukarlah kepada minyak seterusnya dalam senarai berikut. Minyak yang telah dibuktikan keberkesanannya adalah seperti berikut:

 • minyak pokok teh
 • minyak lavender
 • minyak neem
 • minyak clove
 • minyak eucalyptus
 • minyak aniseed
 • minyak thyme merah
 • minyak daun kayu manis
 • minyak peppermint
 • minyak nutmeg

Campurkan 2 auns minyak zaitun dengan 15 hingga 20 titisan minyak pati.Sapukan campuran ini pada kulit kepala menggunakan bola kapas. Biarkan ia berada pada kulit kepala dan rambut semalaman – sekurang-kurangnya 12 jam. Menyisir keluar minyak dan menggunakan syampu, bilas, dan mengulangi.

Pendekatan alternatif ialah mencampurkan 15 hingga 20 titis minyak pati dalam 4 auns alkohol.Letakkan campuran dalam botol semburan dan tepukan rambut dengannya.Sekali lagi, biarkannya selama sekurang-kurangnya 12 jam. Sebaik sahaja kutu telah dihapuskan, semburan alkohol boleh digunakan sebagai rawatan pencegahan.

Ingat – menyisir rambut adalah penting untuk menghapuskan kutu dan telur mereka.

6. Membersihkan persekitaran rumah

Jika anda atau anak anda terdapat kutu, anda mungkin terdorong untuk mendapatkan pembersihan whirlwind di sekitar rumah, tetapi dekontaminasi rumah dengan sepenuhnya tidak diperlukan untuk menghapuskan kutu.

Kutu tidak dapat hidup jauh dari kulit kepala, dan telurnya biasanya tidak akan menetas dalam suhu bilik. Jadi jimatkanlah pembersihan yang mendalam di sekitar rumah untuk melakukankannya pada masa hadapan.

Tetapi anda mungkin mahu membersihkan atau mencuci apa-apa yang telah disentuh rapat oleh orang yang mempunyai kutu, seperti topi, bantal, berus, atau sikat. Masukkan patung haiwan kekasih anda yang berbulu dan barangan lain yang tidak boleh dibasuh ke dalam beg plastik.

Basuh apa-apa barang yang dipenuhi dengan kutu dalam air panas yang sekurang-kurangnya 130°F (54°C), masukkannya ke dalam pengering panas selama 15 minit atau lebih, atau letakkan item dalam beg plastik ketat udara dan tinggalkannya selama dua minggu untuk membunuh kutu dan sebarang telur. Anda juga boleh membersihkan lantai dan perabot yang mungkin terdapat kutu dengan penyedut habuk vakum.

SUMBER:

https://www.healthline.com/health/lice/how-to-kill-head-lice

https://www.healthline.com/health/lice-home-remedies

error: Content is protected !!