Cara cepatkan bukaan rahim

Gambaran keseluruhan Cara Cepatkan Bukaan Rahim

Walaupun setiap kehamilan berbeza, kebanyakan wanita akan bersetuju bahawa pada akhir kehamilan mereka selama 40 minggu, mereka lebih bersedia untuk bertemu bayi mereka.

Setelah kontraksi bermula, mereka benar-benar bersedia untuk menghadapi rintangan terakhir dan inginkan cara cepatkan bukaan rahim untuk berjumpa si manja mereka.

Jadi apa yang boleh dilakukan untuk mempercepat prosesnya? Adakah cara cepatkan bukaan rahim semasa proses bersalin? Memahami dengan lebih mendalam mengenai dilation dan setiap tahap proses kelahiran akan membantu anda mencari jawapan yang dicari.

Apa itu dilation?

Dilation adalah istilah yang digunakan untuk pembukaan serviks. Kedua-dua dilation dan effacement, yang merujuk kepada penipisan serviks, berlaku untuk membuka lubang dari rahim anda ke saluran kelahiran sehingga bayi anda dilahirkan.

Untuk kelahiran semulajadi, serviks perlu dilation sebanyak 10 sentimeter (cm) dan effacement sebanyak 100 peratus. Walaupun dilation serviks diperlukan untuk proses bersalin maju, jika anda mempunyai dilation tidak semestinya ia adalah petanda bahawa kontraksi untuk bersalin sudah bermula.

Dalam beberapa kes, wanita akan mempunyai dilation beberapa minggu sebelum tarikh bersalin. Ada yang akan mengalami dilation yang lebih cepat, hanya dalam beberapa jam, dan beralih dengan cepat ke proses bersalin.

Apakah peringkat proses bersalin?

Biasanya terdapat tiga peringkat persalinan semasa melahirkan anak.

Tahap 1

Tahap satu adalah tahap terpanjang, dan dipecah menjadi tiga bahagian. Semasa bersalin awal, serviks akan mengalami dilation sehingga 3 cm. Persalinan aktif berlaku antara 3 hingga 7 cm dilation. Fasa peralihan adalah antara 7 cm dan dilation penuh pada 10 cm.

Tahap 2

Tahap dua adalah selepas dilation sepenuhnya sehingga bayi dilahirkan.

Tahap 3

Semasa peringkat ini, plasenta ditolak keluar dari rahim.

Sepanjang 9 bulan kehamilan anda, doktor anda akan mula mencari tanda-tanda bahawa badan anda bersiap untuk bersalin. Lawatan pranatal ini mungkin merangkumi ujian dalaman untuk memeriksa serviks anda.

Doktor anda akan mengesahkan sama ada serviks anda telah mengalami dilation dan effacement.

Perkara-perkara lain berlaku semasa proses dilation dan effacement adalah anda akan kehilangan palam lendir, yang telah menutup pembukaan serviks semasa kehamilan anda.

Anda mungkin melihat ini di atas seluar dalam atau tisu tandas anda. Anda boleh kehilangan palam lendir di antara beberapa jam hingga beberapa minggu sebelum proses bersalin bermula.

Anda mungkin juga melihat pertunjukan berdarah, istilah yang merujuk kepada pecahnya kapilari di serviks anda. Ini boleh menyebabkan lendir faraj berwarna merah jambu atau merah.

Anda akan juga perasan yang anda dalam proses bersalin yang aktif (fasa kedua tahap pertama) apabila anda mula merasakan kontraksi yang menjadi semakin kuat dan tetap tidak kira berapa kerap anda menukar posisi.

Adakah terdapat cara cepatkan bukaan rahim semasa bersalin?

Sekiranya tarikh bersalin anda masih ada beberapa minggu lagi, perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah menunggu secara semula jadi: Biarkan serviks anda bersiap dengan cara yang paling cekap dan selesa untuk anda dan bayi anda.

Tetapi mungkin ada sebab-sebab perubatan dan cara cepatkan bukaan rahim dan memulakan proses bersalin. Bantuan dari segi perubatan adalah idea yang baik sekiranya:

 • anda hampir dua minggu melepasi tarikh bersalin anda, dan proses bersalin masih belum bermula;
 • air ketuban anda telah pecah, tetapi anda tidak mengalami kontraksi;
 • anda mempunyai jangkitan pada rahim anda;
 • bayi anda tidak membesar dengan kadar yang stabil;
 • tidak ada cukup cecair ketuban di sekitar bayi anda;
 • anda mengalami gangguan plasenta, plasenta terkeluar dari dinding rahim sebelum bersalin; dan
 • anda mempunyai keadaan perubatan, seperti diabetes atau tekanan darah tinggi, yang berbahaya bagi anda atau bayi anda.

Sekiranya mana-mana senario ini berlaku kepada anda, doktor anda memberi anda beberapa pilihan:

Ubat-ubatan: Doktor anda boleh menggunakan hormon prostaglandin secara topikal pada serviks anda, atau memasukkan supositoria prostaglandin ke dalam vagina anda. Hormon ini menyebabkan serviks melembut dan kontraksi bermula.

Melucutkan membran: Sekiranya kantung ketuban anda masih utuh, pemecahan membran boleh mencetuskan proses persalinan. Doktor atau bidan anda akan menggunakan jari untuk menggesek membran yang bersambung dengan kantung ketuban, yang boleh mencetuskan rahim untuk melepaskan prostaglandin.

Bentuk sintetik hormon oksitosin adalah pilihan lain yang mungkin dipertimbangkan oleh doktor anda, terutamanya jika gel prostatlandin atau supositoria tidak berfungsi. Ia dikendalikan melalui IV, dan biasanya menyebabkan kontraksi dalam masa kira-kira 30 minit.

Terdapat beberapa cara untuk mempercepat dilation serviks. Sentiasa berjumpa dengan doktor anda sebelum cuba mempercepat dilation secara semulajadi.

Kejayaan telah dilaporkan dengan teknik-teknik berikut. Sebahagian daripada ini boleh dilakukan di rumah, dan ada yang lain memerlukan bantuan profesional.

 • akupresur atau akupunktur;
 • pergerakan atau senaman yang lembut;
 • alat mekanikal;
 • rangsangan puting;
 • rehat dan relaks;
 • seks; dan
 • makanan pedas

Kehamilan dan kelahiran bayi akan memberi kesan kepada tubuh anda dengan ketara. Selepas melahirkan anak, organ pembiakan anda memerlukan masa untuk kembali ke ukuran dan kedudukan asalnya.

Walaupun prose untuk mempercepatkan pembukaan rahim mungkin boleh dilakukan dengan campur tangan perubatan, itu adalah keputusan yang anda harus buat dengan nasihat doktor anda.

Anda harus memberikan masa untuk badan anda  bersiap dan ia biasanya merupakan tindakan yang terbaik.

Anda berjaya menunggu selama ini!  Tidak lama lagi, anda akan menggendong bayi anda yang baru lahir.

Sumber artikel :

https://www.healthline.com/health/pregnancy/how-to-dilate-faster#next-steps

https://greatist.com/health/cervical-dilation#takeaway

Summary
Cara Cepatkan Bukaan Rahim Semasa Bersalin
Article Name
Cara Cepatkan Bukaan Rahim Semasa Bersalin
Description
Walaupun setiap kehamilan berbeza, kebanyakan wanita akan bersetuju bahawa pada akhir kehamilan mereka selama 40 minggu, mereka lebih bersedia untuk bertemu bayi mereka. Dan setelah kontraksi bermula, mereka benar-benar bersedia untuk menghadapi rintangan terakhir untuk berjumpa si manja mereka. Jadi apa yang boleh dilakukan untuk mempercepat prosesnya? Adakah cara untuk mencepatkan bukaan rahim semasa proses bersalin? Memahami dengan lebih mendalam mengenai dilation dan setiap tahap proses kelahiran akan membantu anda mencari jawapan yang dicari.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: