Now Reading
Cara-Cara Tebus eBelia Menggunakan BigPay

Cara-Cara Tebus eBelia Menggunakan BigPay

Program eBelia adalah salah satu inisiatif yang diumumkan di bawah Belanjawan 2021 yang bertujuan membantu meringankan beban kewangan dalam kalangan belia.

Program ini juga bertujuan untuk mempromosikan perbelanjaan tanpa tunai dalam kalangan belia Malaysia dan pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi tempatan yang berdaftar.


Program ini diharapkan dapat memberi manfaat kepada sekitar 2 juta rakyat Malaysia yang layak, dengan peruntukan sebanyak RM300 juta.

How AirAsia's BigPay e-wallet transformed local and international remittances - Tranglo

SYARAT KELAYAKAN UNTUK MEMOHON eBelia

Setiap penerima layak menuntut kredit e-wallet sebanyak RM150. Tempoh tuntutan untuk kredit eBelia adalah dari 1 Jun 2021 hingga 22 Julai 2021 dan kredit boleh dibelanjakan sehingga 31 Julai 2021.

Program eBelia ini terbuka untuk semua warganegara Malaysia yang telah mencapai usia 18 hingga 20 tahun pada tahun 2021, yakni mereka yang lahir pada tahun 2001 hingga 2003.

Selain itu, sekiranya anda adalah pelajar sepenuh masa yang mengikuti kursus yang setaraf dengan diploma atau SKM4 dan ke atas di institusi pengajian tinggi awam atau swasta di Malaysia yang diiktiraf oleh kementerian, anda juga layak menebus kredit eBelia ini.

Kredit eBelia boleh ditebus melalui pelbagai aplikasi e-wallet seperti BigPay, Boost, ShopeePay dan Touch ‘n Go eWallet.

CARA-CARA TEBUS eBelia MENGGUNAKAN BIGPAY

Hari ini, kami akan kongsikan dengan anda cara-cara untuk tebus kredit eBelia menggunakan salah satu aplikasi iaitu BigPay.

Sama seperti aplikasi lain, ia sangat mudah untuk anda menebus kredit anda menggunakan BigPay. Ikut saja langkah-langkah mudah seperti di bawah ini.

Cara Tebus eBelia RM150 Menggunakan ShopeePay, BigPay, Boost Atau TnG eWallet - pendidikan4all
 1. Buka aplikasi BigPay anda.
 2. Pergi ke Payments dan klik eBelia.
 3. Tandakan kotak yang ada dan klik Apply Now.
 4. Isi maklumat anda dan hantar.
 5. Tunggu pengesahan.

Selepas maklumat anda disahkan, RM150 akan terus dikreditkan ke dalam akaun BigPay anda!

Tambah nilai BigPay anda dan apabila anda berbelanja, semua transaksi yang layak akan diganti secara automatik dengan kredit eBelia RM150 anda.

KENAPA PERLU TEBUS eBelia MENGGUNAKAN BIGPAY?

Dalam banyak-banyak aplikasi, sebenarnya paling berbaloi sekiranya anda menebus kredit RM150 anda itu menggunakan BigPay.

Nak tahu kenapa? Ini sebab-sebabnya!

1. Ia disertakan dengan kad fizikal dan kad maya percuma.

BigPay credit card reload limit hits new low - SARAWAKBLOGGERS

Sekiranya anda mendaftar untuk akaun BigPay, secara automatik anda akan diberikan kad fizikal berwarna biru ini. Mudahnya, anda tidak perlu mencari kod QR peniaga atau rakan niaga tertentu untuk membayar, gunakan saja kad ini. Ini memudahkan urusan anda berbanding aplikasi e-wallet lain.

Sama ada dalam talian atau luar talian, kad BigPay anda berfungsi sama seperti kad debit. Anda hanya perlu menambah nilai kad anda.

Oleh itu, jika anda pelajar atau berumur antara 18 hingga 20 tahun, anda boleh menggunakan kredit eBelia RM150 anda untuk:

 • Pesan makanan di McDonald’s atau KFC
 • Beli pakaian di H&M atau di ZALORA
 • Ambil Grab untuk bergaul dengan rakan anda
 • Beli barang runcit selama seminggu

Sekiranya kedai tidak menerima e-wallet atau e-wallet BigPay khususnya, itu tidak menjadi masalah. Di mana sahaja Visa atau Mastercard diterima, kad BigPay juga akan diterima.

BigPay juga baru sahaja melancarkan kad maya untuk pengguna barunya. Pada dasarnya anda akan mempunyai dua nombor — satu untuk kad fizikal anda dan satu untuk kad maya anda.

Ini bagus untuk memastikan transaksi dalam talian anda selamat dan ini juga bermaksud bahawa anda boleh mula menggunakan akaun BigPay anda tanpa perlu menunggu kad fizikal anda sampai di dalam peti surat anda.

Untuk penggunaan kredit eBelia pula, ini adalah cara ia berfungsi:

 • Katakan anda berjaya menebus kredit eBelia RM150 anda dengan BigPay, tetapi baki BigPay anda adalah RM0.
 • Untuk membayar makanan sebanyak RM20, anda perlu menambah nilai RM20 dan membayar makanan dengan baki RM20 terlebih dahulu.
 • Setelah kami memeriksa bahawa ini adalah transaksi yang layak, kami akan memindahkan RM20 dari baki eBelia anda ke baki BigPay anda. Anda kini mempunyai RM20 yang boleh anda belanjakan di mana sahaja anda mahu atau mengeluarkannya.

Mengapa BigPay meminta anda menambah nilai terlebih dahulu? BigPay kini telah mendedahkan bonus eksklusif tambahan yang akan mereka berikan kepada pengguna yang berjaya menuntut eBelia mereka dengan mereka.

Anda pada dasarnya akan menerima tawaran bernilai RM100 lagi untuk digunakan di aplikasi Super AirAsia – dari makanan, penghantaran makanan segar dan kecantikan, hingga penerbangan dan kombo SNAP.

2. Ia memberikan anda lapisan keselamatan tambahan

Walaupun selepas kredit eBelia anda habis, anda boleh terus menggunakan kad untuk pembelian anda.

Aplikasi BigPay dilengkapi dengan lapisan keselamatan tambahan yang tidak dimiliki oleh kebanyakan bank lain. Sekiranya anda kehilangan kad, anda boleh membekukannya dan menggantinya.

Dengan kad debit atau kredit tradisional, anda akan menghabiskan masa di telefon untuk membatalkan kad yang hilang.

3. Ia mempunyai ciri semakan perbelanjaan

Ramai pelajar dan graduan baru sahaja ingin mula menguruskan perbelanjaan peribadi mereka. Sebagai pengguna BigPay, anda boleh menyemak dan melihat transaksi perbelanjaan anda hanya dengan menggunakan aplikasi BigPay.

Belanja anda dikategorikan untuk dilihat dengan mudah sehingga anda dapat melihat sekilas di mana anda membelanjakan wang anda, sama ada untuk produk kesihatan dan kecantikan, makanan dan minuman, dan lain-lain.

Analisisitu kemudian dapat membantu anda mengenal pasti trend perbelanjaan anda, yang membolehkan anda mengawal perbelanjaan anda dengan mudah.

4. Terdapat bonus RM20 jika anda baru menggunakan aplikasinya

Untuk memberi sambutan tambahan kepada pengguna aplikasi ini buat pertama kali, BigPay akan menambah bonus RM20 semasa mendaftar. Ini berlaku untuk semua orang tanpa mengira anda memenuhi syarat untuk inisiatif eBelia ataupun.

Sekiranya anda pengguna baru, anda boleh menuntut RM20 melalui kod promo PCEBELIABP semasa mendaftar.

Program eBelia diwujudkan untuk meringankan beban anak muda di Malaysia pada musim pandemik ini dan bertujuan untuk menggalakkan perbelanjaan tanpa tunai dalam kalangan rakyat Malaysia. Oleh itu, jangan lupa tebus kredit eBelia anda dan belanjakanlah wang itu untuk perkara yang berfaedah.

Sumber:

https://belanjawan2021.treasury.gov.my/manfaat/index.php/en/ebelia-en

https://vulcanpost.com/747582/reasons-claim-rm150-ebelia-credit-bigpay-e-wallet/

https://www.bigpayme.com/post/claim-rm150-ebelia-bigpay

error: Content is protected !!