Now Reading
Cara-Cara Mendapatkan Penyata Bank Melalui Maybank2u

Cara-Cara Mendapatkan Penyata Bank Melalui Maybank2u

Pada zaman yang serba canggih ini, semuanya berada hanya pada hujung jari anda sahaja, termasuklah untuk mendapatkan penyata bank. Sekiranya anda adalah pelanggan Maybank, artikel ini adalah untuk anda kerana kami akan kongsikan cara-cara untuk mendapatkan penyata bank anda melalui Maybank2u.

Maybank brings facial and voice recognition to its Maybank2u app - FinTech  Futures

Sebelum itu, anda perlu tahu bahawa Maybank adalah bank terbesar di Malaysia dengan permodalan pasaran dan jumlah aset yang cukup banyak. Maybank juga adalah salah satu bank terbesar di Asia Tenggara, dengan jumlah aset melebihi $ 203 bilion dan mempunyai keuntungan bersih sebanyak $ 1.98 bilion untuk tahun 2019 sahaja.

Maybank adalah syarikat awam terbesar yang tersenarai di Bursa Malaysia dan bursa saham Malaysia, dengan permodalan pasaran sebanyak $ 23.7 bilion pada 31 Disember 2019. Bahagian perbankan Islam Maybank pula iaitu Maybank Islamic, adalah bank Islam terbesar di ASEAN dan di Malaysia dari segi aset.

Aplikasi Maybank2u pula, yang dibangunkan oleh Maybank sendiri adalah salah satu tanda kejayaan Maybank dalam dunia perbankan. Ini kerana aplikasi Maybank2u yang disasarkan untuk pelanggan Maybank banyak memberi manfaat kepada pelanggan dalam melaksanakan urusan perbankan harian mereka.

Antara salah satu urusan perbankan yang boleh dilakukan secara atas talian menggunakan aplikasi Maybank2u adalah mendapatkan dan memuat turun penyata bank.

Mobile Banking at Maybank - AsiaLIFE Cambodia

Apa Itu Penyata Bank?

Penyata bank adalah dokumen yang juga dikenali sebagai penyata akaun yang biasanya dihantar oleh pihak bank kepada pemegang akaun setiap bulan.

Penyata bank merangkumi semua transaksi yang dilakukan oleh pemilik akaun bagi bulan yang tersebut. Penyata bank mengandungi maklumat akaun bank, seperti nombor akaun dan juga senarai terperinci deposit dan pengeluaran.

Bagaimana Penyata Bank Berfungsi?

Bank mengeluarkan penyata bank kepada pemegang akaun yang menunjukkan aktiviti terperinci dalam akaun. Ini membolehkan pemegang akaun melihat semua transaksi yang diproses di akaun mereka.

Bank biasanya menghantar penyata bulanan kepada pemegang akaun pada tarikh yang ditetapkan. Di samping itu, urus niaga pada penyata bank biasanya ditunjukkan mengikut urutan kronologi.

Faedah Penyata Bank

Penyata bank adalah alat yang baik untuk membantu pemegang akaun mengesan wang mereka. Ia dapat membantu pemegang akaun mengesan kewangan mereka, mengenal pasti kesilapan, dan mengenali tabiat perbelanjaan.

Pemegang akaun harus mengesahkan akaun bank mereka secara berkala, baik secara harian, mingguan, ataupun bulanan untuk memastikan rekod mereka sesuai dengan catatan bank. Ini membantu mengurangkan yuran, kesalahan, dan penipuan overdraf.

Kepentingan Penyata Bank

Bahagian penyata bank merangkumi maklumat mengenai bank seperti nama dan alamat bank serta maklumat anda.

Penyata bank juga akan mengandungi maklumat akaun dan tarikh penyata, serta baki awal dan akhir akaun. Hal ini sangat penting untuk anda menyemak kembali perbelanjaan atau transaksi anda bagi bulan tersebut.

Perincian setiap transaksi terutamanya jumlah, tarikh, dan maklumat penerima pembayaran yang berlaku di dalam akaun bank selama jangka waktu tersebut juga akan disertakan, seperti deposit, pengeluaran, cek yang dibayar, dan sebarang caj perkhidmatan.

Cara-Cara Mendapatkan Penyata Bank Melalui Maybank2u

Penyata bank sangat penting kepada setiap pemilik akaun. Terdapat dua cara untuk mendapatkan penyata bank akaun Maybank anda.

Cara pertama anda perlu membawa semua dokumen yang diperlukan dan masuk ke cawangan Maybank untuk mendapatkan penyata bank anda.

Cara yang kedua, anda boleh ikut saja cara-cara di bawah untuk mendapatkan penyata bank anda secara atas talian dengan cepat dan mudah.

1. Log masuk ke Maybank2u

Anda mesti log masuk ke Maybank2u terlebih dahulu. Ini adalah proses biasa di mana anda perlu memasukkan kata laluan dan nama pengguna anda.

Anda juga perlu mengesahkan foto keselamatan. Untuk memuat turun dan mendapatkan sebarang penyata, anda mesti mengenal pasti anda mahukan penyata dari akaun yang mana. Prosesnya pula mestilah mudah.

2. Pergi ke akaun anda

This image has an empty alt attribute; its file name is maybankstatement-Copy-Copy.jpg

Anda perlu pergi ke mana-mana akaun yang anda mahukan penyata dicetak. Pilih akaun yang ingin anda dapatkan penyatanya.

Klik pada tetapan yang mempunyai tiga titik di sudut kanan atas, dari akaun yang anda pilih. Akan ada menu pop up di mana anda akan mempunyai pilihan lain.

Klik View Statement pada akaun yang anda mahukan penyata dicetak.

3. Klik Select Date Range untuk bulan penyata bank yang anda inginkan

Akan ada pilihan tarikh yang akan menjadi ”date to” maksimum penyata bank yang boleh anda dapatkan. Penyata bank anda akan disusun untuk setiap 3 bulan. Akan ada pilihan untuk setiap 3 bulan bermula dari tahun lalu.

Klik pada tarikh untuk mengesahkan julat tarikh penyata bank untuk mendapatkan penyata bank yang anda mahukan.

Semua sejarah transaksi anda selama 3 bulan di akaun yang dipilih akan dipaparkan. Ingat bahawa anda perlu mendapatkan penyata bank yang berbeza jika anda ingin melihat sejarah dari akaun yang berlainan di Maybank.

Cara Dapatkan Penyata Bank Maybank

4. Klik Simpan atau Save

Anda kemudian akan menerima penyata bank dalam format PDF. Klik Save untuk memuat turun salinan PDF tersebut.

Anda kemudian boleh mencetak atau menghantar e-mel penyata akaun anda dalam format PDF untuk tujuan apa pun. Anda juga boleh mencetak penyata bank anda sekiranya anda mahu. Ingatlah bahawa anda hanya boleh mencetak penyata bank maksimum selama 1 tahun dengan Maybank2u.

Anda perlu meminta penyata bank yang lebih lama dari tempoh tersebut di cawangan atau anda benar-benar menerima penyata bank bulanan dari Maybank melalui e-mel berdaftar anda. Anda boleh semak kembali e-mel anda untuk penyata bank lama akaun anda.

Jadi, mudah saja kan cara untuk dapatkan penyata bank dengan menggunakan Maybank2u. Tak perlulah beratur panjang di cawangan-cawangan Maybank di tempat anda semata-mata untuk mendapatkan penyata bank. Semua berada di hujung jari saja. Semoga perkongsian ini dapat membantu anda.

Sumber

https://en.wikipedia.org/wiki/Maybank

https://www.investopedia.com/terms/b/bank-statement.asp

https://www.mygadgets.my/print-maybank2u-bank-statement/

error: Content is protected !!