Now Reading
Cara-Cara Failkan Cukai di LHDN Untuk Pertama Kali

Cara-Cara Failkan Cukai di LHDN Untuk Pertama Kali

lhdn

LHDN ataupun Lembaga Hasil Dalam Negeri adalah agensi yang penting dalam pentadbiran negara kita. Pelbagai jenis cukai di negara ini adalah diuruskan oleh pihak LHDN.

LHDN tubuh unit khas pantau kekayaan luar biasa dikongsi di media sosial

Lembaga Hasil Dalam Negeri ditubuhkan di bawah Akta Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia 1995 untuk memperolehi lebih kuasa terutamanya dalam bidang kewangan dan pengurusan kakitangan bagi meningkatkan kualiti pentadbiran percukaian.

Agensi ini bertanggungjawab bagi keseluruhan pentadbiran cukai langsung di bawah Akta Cukai Pendapatan 1967, Akta Petroleum (Cukai Pendapatan) 1967, Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah 1976, Akta Penggalakan Pelaburan 1986, Akta Setem 1949, Akta Cukai Aktiviti Perniagaan Luar Pesisir Labuan 1990, Akta Insurans 1963, dan juga Akta Insurans (pindaan) 1983.

Sekiranya pendapatan pekerjaan tahunan anda melebihi angka RM34,000 selepas penolakan KWSP, anda perlu melakukan dua perkara.

Pertama sekali adalah daftarkan diri anda sebagai pembayar cukai ke LHDN, dan keduanya adalah mendaftar untuk e-filing, yang merupakan platform pemfailan cukai pendapatan dalam talian LHDN.

Baca artikel ini untuk langkah-langkah yang harus anda ambil semasa mendaftar cukai pendapatan di Malaysia untuk pertama kali, terutamanya sekarang ini LHDN telah membolehkan anda untuk menyelesaikan keseluruhan proses pendaftaran secara dalam talian.

CARA-CARA FAILKAN CUKAI DI LHDN UNTUK PERTAMA KALI

Berikut adalah cara-cara untuk anda failkan cukai anda di LHDN.

1.Gunakan e-daftar dan daftar sebagai pembayar cukai secara atas talian

Untuk memulakan proses mendaftar sebagai pembayar cukai, pergi ke laman web e-daftar LHDN, di mana anda boleh menjalankan proses tersebut secara dalam talian. Anda perlu memuat naik salinan digital IC anda untuk dijadikan dokumen sokongan, jadi lebih baik anda sediakan salinan IC anda terlebih dahulu.

Sudah tentu, anda masih boleh memilih untuk mengunjungi pejabat LHDN untuk mendaftar jika anda mahu, tetapi agensi itu telah menasihatkan orang ramai untuk menjalankan urusan mereka secara dalam talian memandangkan wabak Covid-19 yang ada sekarang.

Sekiranya anda ingin mengunjungi pejabat LHDN, ingatlah semak dahulu waktu operasi mereka dan jika cawangan yang anda ingin tuju itu dibuka. Pastikan juga anda membawa salinan IC dan slip gaji atau borang EA yang terkini untuk proses tersebut.

Tips and guide to employer registration with statutory bodies

Sekiranya anda melakukan pendaftaran secara dalam talian melalui e-daftar, kemudian teruskan dan klik Daftar Individu di laman web LHDN , diikuti dengan this online registration form.

Ini kemudian akan membawa anda ke borang yang memerlukan semua maklumat yang diperlukan mengenai diri anda dan juga majikan anda sekarang (lihat gambar di bawah). Isikan semua maklumat anda seperti yang diminta.

Setelah anda isi semua maklumat, klik pada Hantar/Submit. Setelah menghantar borang anda, anda akan diberi nombor permohonan. Anda boleh menggunakan nombor ini untuk menindaklanjuti permohonan anda atau menghantar dokumen sokongan yang diperlukan (jika anda tidak berjaya semasa mengisi borang).

Anda juga masih boleh memuat naik dokumen sokongan secara dalam talian melalui laman Maklum Balas Pelanggan LHDN atau fakskannya ke LHDN dalam masa 14 dari tarikh pendaftaran e-daftar anda.

Kemudian, anda perlu menunggu kira-kira tiga hari untuk LHDN memproses dan mengesahkan permohonan anda. Setelah diluluskan, anda akan menerima e-mel yang mengandungi nombor cukai pendapatan anda. Sebagai alternatif, anda boleh menyemak melalui e-daftar atau hubungi LHDN.

2. Dapatkan PIN untuk pendaftaran e-filing

Setelah anda mendaftar sebagai pembayar cukai dengan fail cukai anda sendiri, inilah masanya untuk anda mendaftar untuk e-Filing di platform ezHASiL.

Pendaftaran untuk e-filing diperlukan kerana di sinilah anda akan mengemukakan penyata anda secara dalam talian sebagai pembayar cukai rasmi.

Untuk mendaftar atau log masuk ke e-filing anda untuk pertama kalinya, anda memerlukan PIN yang mesti disediakan oleh pihak LHDN. Untuk mendapatkannya, anda boleh ke pejabat LHDN terdekat, atau mendapatkannya melalui laman web mereka di bahagian Maklum Balas Pelanggan LHDN.

Sekiranya anda memohon PIN melalui laman web Maklum Balas Pelanggan LHDN, berikut adalah beberapa langkah yang perlu anda lakukan:

  1. Klik Application, diikuti dengan e-filing Number Application di menu sebelah kiri.
  2. Klik pada Form CP55D dan isikan borang PDF.
  3. Klik Next untuk menghantar permohonan anda.
  4. Isi maklumat yang diperlukan, dan jangan lupa memuat naik semua dokumen yang diperlukan terutamanya Borang CP55D dan salinan digital IC anda.
  5. Hantarkan permohonan anda.

Sama seperti di e-faftar, anda juga akan menerima nombor permohonan kali ini yang dapat anda gunakan untuk anda rujuk mengenai permohonan anda jika perlu. Jika tiada apa-apa masalah, anda akan menerima PIN anda dalam masa tujuh hari bekerja.

3. Log masuk ke e-Filing dan lengkapkan log masuk kali pertama

Setelah anda mempunyai PIN, kunjungi laman web e-filing dan klik First Time Login.

Akan ada kotak teks untuk memasukkan nombor PIN dan nombor IC anda, dan semasa log masuk, anda perlu mengisi borang dengan perincian seperti nama penuh, alamat, nombor telefon, dan juga kata laluan untuk log masuk yang akan datang.

Selepas itu, anda perlu mengesahkan bahawa nama, nombor kad pengenalan, dan nombor cukai pendapatan yang disenaraikan dalam sistem anda betul, dan klik Submit

Perhatikan bahawa anda perlu memasukkan kata laluan untuk log masuk ke e-filing. Nombor PIN adalah kod penggunaan untuk sekali sahaja, dan digunakan untuk log masuk kali pertama. Bagi log masuk berikutnya, anda memerlukan kata laluan yang ditetapkan oleh anda sendiri sebagai pengguna.

Perhatikan juga bahawa anda akan diminta memasukkan kata kunci keselamatan. Anda boleh membiarkan bahagain itu kosong buat masa ini dan sistem akan meminta anda mengisinya dengan arahan yang lebih jelas nanti.

4. Log masuk semula ke e-filing

Setelah anda menyelesaikan langkah-langkah di atas, anda harus log masuk semula ke e-filing dan menyediakan frasa keselamatan. Ini adalah lapisan keselamatan sekunder yang dirancang untuk mencegah akses yang tidak dibenarkan.

Seperti sebelumnya, log masuk dengan nombor IC anda, dan bukannya PIN anda, gunakan kata laluan anda yang baru dibuat. Mesej pop up akan memberitahu anda bahawa anda belum menetapkan frasa keselamatan anda.

Frasa ini akan muncul apabila anda log masuk dengan memasukkan nombor IC anda. Ini serupa dengan laman perbankan dalam talian yang menunjukkan frasa keselamatan atau gambar yang dipilih oleh pengguna sebelumnya.

Untuk e-filing, frasa keselamatan mesti mematuhi peraturan berikut:

  • Antara 8-15 karakter
  • Karakter alfanumerik sahaja dibenarkan – tidak ada simbol atau karakter khas yang dibenarkan
  • Sebagai tambahan, pengguna dinasihatkan untuk tidak menggunakan nama atau nombor IC mereka sebagai frasa keselamatan mereka.

Ini adalah lapisan keselamatan yang penting, jadi platform e-filing tidak akan membenarkan anda log keluar atau meneruskan sehingga anda menetapkan frasa keselamatan anda. Setelah selesai, terus keluar dan log masuk semula dan anda akan dapat melihat frasa keselamatan anda sekarang.

5. Failkan cukai anda

Tahniah! Anda kini berjaya mendaftar sebagai pembayar cukai, membuat akaun untuk e-filing, dan menyelesaikan prosedur log masuk kali pertama.

Sekarang, sudah tiba masanya untuk memfailkan cukai anda dengan mudah menggunakan laman web ini.

Jadi, sekiranya anda belum mendaftar untuk failkan cukai anda, anda bolehlah ikut cara-cara yang kami berikan di atas. Mudah saja jika anda ikut langkah-langkah yang kami sediakan. Semoga bermanfaat buat anda semua yang membaca perkongsian ini.

Sumber:

https://ringgitplus.com/en/blog/income-tax/how-to-file-your-taxes-for-the-first-time.html

http://www.hasil.gov.my/bt_goindex.php?bt_kump=2&bt_skum=2&bt_posi=1&bt_unit=2&bt_sequ=1&bt_lgv=2

https://ms.wikipedia.org/wiki/Lembaga_Hasil_Dalam_Negeri_Malaysia

error: Content is protected !!