Now Reading
Cara-Cara Daftar SPA8i Dengan Mudah

Cara-Cara Daftar SPA8i Dengan Mudah

Jika anda ingin memohon untuk bekerja dengan mana-mana jabatan perkhidmatan awam di Malaysia, anda mestilah mendaftarkan diri anda dahulu dengan menggunakan portal SPA8i.

Perkhidmatan awam di Malaysia sangat penting berdasarkan Artikel 132 Perlembagaan Malaysia yang menetapkan bahawa perkhidmatan awam terdiri daripada Perkhidmatan Awam Persekutuan dan Negeri, Perkhidmatan Awam Bersama, Perkhidmatan Pendidikan, Kehakiman dan Perkhidmatan Undang-Undang dan Angkatan Bersenjata Angkatan.

Untuk semua maksud dan tujuan, Badan Berkanun dan Pihak Berkuasa Tempatan juga dianggap sebagai bahagian dalam Perkhidmatan Awam. Ini kerana kedua-dua badan autonomi ini menyerupai Perkhidmatan Awam dalam banyak aspek kerana mereka mengadopsi prosedur Perkhidmatan Awam yang berkaitan dengan janji temu, terma dan syarat perkhidmatan dan sistem saraan.

Selain itu, pegawai dan kakitangan mereka juga menerima pencen dan faedah persaraan lain yang serupa dengan pekerja di Perkhidmatan Awam.

Namun, dengan pelaksanaan konsep pemisahan di bawah Sistem Saraan Baru yang mulai berkuatkuasa pada 1 Januari 1993, beberapa agensi sektor awam diberi kebebasan untuk menerapkan kebijakan dan prosedur mereka sendiri.

Agensi-agensi ini, yang kegiatannya serupa dengan perniagaan dan berada dalam keadaan kewangan yang baik, dibenarkan untuk menentukan dasar dan prosedur mereka sendiri yang berkaitan dengan janji temu, syarat dan syarat perkhidmatan.

Sistem Maklumat Sumber Manusia

CARA-CARA DAFTAR SPA8i

Sebagai langkah pertama anda untuk bekerja dengan salah satu jabatan perkhidmatan awam di Malaysia, anda perlu mendaftarkan diri anda sebagai pemohon di portal rasmi mereka iaitu SPA8i.

Portal ini digunakan oleh semua orang yang ingin memohon apa-apa saja jawatan di dalam jabatan perkhidmatan awam.

Tapi, bagaimanakah cara untuk mendaftar? Jangan risau, ikut sahaja langkah-langkah yang kami sediakan untuk anda seperti di bawah ini ya.

1. Layari portal rasmi SPA yang khas untuk permohonan jawatan kerajaan di https://putra12.spa.gov.my

2. Kemudian, anda akan di bawa ke laman Pendaftaran Pekerjaan Dalam Perkhidmatan Awam atau SPA8i. Laman ini juga dinamakan dengan SPA8i New

3. Pada portal tersebut, tekan butang DAFTAR MYID BARU.

Login SPA8i 2021: Kemaskini dan Permohonan Jawatan

4. Isikan Nombor Kad Pengenalan, Nama Penuh, Nombor Telefon Bimbit, dan Alamat Emel anda pada ruangan yang tertera.

Cara Daftar Akaun SPA8i

5. Isikan butiran-butiran lanjut yang dikehendaki di dalam borang tersebut.

6. Pada ruangan Kod Keselamatan, masukkan kod yang tertera pada kotak berwarna hitam di sebelahnya.

7. Tekan butang Daftar.

8. Pada laman seterusnya, anda akan seksyen untuk Maklumat Pemohon. Terdapat beberapa ruangan untuk diisikan. Isikan semua ruangan dengan lengkap.

9. Tandakan pada kenyataan di bawahnya jika anda sedang berkhidmat dengan Perkhidmatan Awam/Kerajaan Tempatan/Badan Berkanun/Polis sewaktu anda membuat permohonan.

10. Tekan butang SIMPAN.

11. Setelah itu, isikan maklumat-maklumat akademik anda bermula dari tahap PMR atau PT3 sehinggalah ke tahap yang tertinggi.

12. Klik pada menu Jawatan Dipohon, dan sub-menu Jawatan SPA dan sub-menu Jawatan PDRM/LAIN akan dipaparkan.

13. Pilih jawatan yang anda mahu. Anda boleh memohon sehingga 15 jawatan sahaja pada satu masa.

14. Pilih Pusat Temuduga / Ujian Khas yang Dipilih daripada senarai yang diberikan dan tandakan Sesi Temuduga Pilihan anda.

15. Tekan butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat yang telah diisi atau tekan butang BATAL untuk membatalkan maklumat yang telah dimasukkan.

16. Klik pada sub-menu Jawatan PDRM/LAIN untuk memohon jawatan yang ditawarkan oleh Polis DiRaja Malaysia atau Agensi-agensi Kerajaan yang lain.

17. Tekan butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat yang telah diisi atau tekan butang BATAL untuk membatalkan maklumat yang telah dimasukkan.

18. Akhir sekali, klik pada pautan Pengakuan Pemohon dan semak kembali jawatan-jawatan yang anda mohon dan pastikan anda klik pada SAYA SETUJU dan tekan butang HANTAR.

CARA-CARA UNTUK LOG MASUK KE SPA8i

Setelah anda selesai membuat permohonan dan berjaya menghantar permohonan anda, anda boleh menyemaknya kembali pada bila-bila masa sahaja.

Anda perlu log masuk dahulu ke akaun SPA8i anda untuk menyemak status permohonan anda. Berikut adalah cara-caranya.

 1. Untuk log masuk ke SPA8i, anda perlu layari laman web utama SPA8i di https://putra12.spa.gov.my
 2. Anda juga perlu memasukkan username di ruangan MyID
 3. Masukkan kata laluan anda.
 4. Anda sudah berjaya log masuk dan mendapat akses ke akaun SPA8i anda.

PERKHIDMATAN AWAM

Perkhidmatan awam bertujuan untuk berkhidmat untuk semua anggota masyarakat. Perkhidmatan awam merangkumi perkhidmatan yang diberikan oleh pemerintah kepada orang yang tinggal di dalam wilayah atau kawasannya.

Perkhidmatan awam yang lain dilakukan atas nama penduduk pemerintah atau demi kepentingan warganya. Istilah ini dikaitkan dengan perkhidmatan sosial. Contoh perkhidmatan tersebut termasuk bomba, polis, tentera udara, dan juga paramedik.

Walaupun perkhidmatan awam tidak disediakan secara terbuka atau dibiayai secara terbuka, mereka biasanya tunduk pada peraturan untuk kebanyakan sektor ekonomi atas alasan sosial dan politik.

CONTOH PEKERJAAN DALAM SEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

Bagi anda yang berminat ingin memohon pekerjaan dalam sektor perkhidmatan awam di Malaysia, anda pasti tahu pekerjaan yang ditawarkan dalam sektor ini.

Bagi mereka yang tidak tahu, kami senaraikan untuk anda beberapa contoh pekerjaan dalam sektor perkhidmatan awam yang ada.

Perlukah miliki gred SPM yang baik untuk menjadi guru? | Edisi 9
 • Guru sekolah kerajaan
 • Bomba 
 • Polis
 • Tentera 
 • Pegawai Jabatan Pengangkutan Jalan
 • Jururawat di hospital atau klinik kerajaan
 • Doktor di klinik atau hospital kerajaan 
 • Juru x-ray di hospital kerajaan
 • Kerani sekolah kerajaan 
 • Pegawai Daerah 
 • Pegawai Tadbir Diplomatik
 • Jurutera Daerah
 • Pensyarah di universiti awam 
 • Pekerja di Pejabat RISDA, FAMA, ataupun MARDI 
 • Pembantu tadbir di mana-mana jabatan kerajaan 
 • Pegawai tadbir di mana-mana jabatan kerajaan
 • Juruteknik di jabatan kerajaan 
 • Pemandu di jabatan kerajaan

Kami berharap, dengan perkongsian artikel ini, anda mendapat maklumat tentang cara-cara untuk daftar SPA8i dan juga mendapat serba-sedikit pengetahuan tentang perkhidmatan awam di negara kita ini. Semoga perkongsian artikel ini memberi manfaat buat anda.

Sumber:

https://en.wikipedia.org/wiki/Public_service

https://en.wikipedia.org/wiki/Public_Service_Department_(Malaysia)

https://www.spa.gov.my/spa/en/psc-info/the-main-services

https://therohani.com/cara-daftar-spa8i/

https://www.infopelajar2u.com/cara-daftar-spa/

error: Content is protected !!