Now Reading
Cara-Cara Daftar MyBSN Online

Cara-Cara Daftar MyBSN Online

mybsn online

Semua bank sudah mula memperkenalkan khidmat perbankan atas talian untuk memudahkan urusan pelanggan mereka. BSN juga tidak terkecuali dengan memperkenalkan MyBSN Online.

BSN atau nama penuhnya Bank Simpanan Nasional adalah bank milik kerajaan yang berpusat di Malaysia. BSN menawarkan perkhidmatan perbankan melalui cawangan BSN dan Ejen Perbankan BSN.

BSN Online Cara Register Dan Login MyBSN Bank Simpanan Nasional

BSN ditubuhkan pada 1 Disember 1974 di bawah Menteri Kewangan pada masa itu, iaitu Tengku Razaleigh Hamzah.

Siapa yang tidak suka menggunakan perbankan atas talian. Ia amat memudahkan urusan seharian kita untuk melakukan apa-apa transaksi perbankan.

Sekiranya anda adalah pelanggan BSN dan belum mendaftar untuk MyBSN Online, tentu anda ingin tahu cara-caranya kan. Baiklah, pada perkongsian kali ini, kami akan kongsikan dengan anda cara-cara untuk mendaftarnya.

KENAPA PERBANKAN ATAS TALIAN SANGAT PENTING

Sebelum kami kongsikan dengan anda cara-cara untuk daftar MyBSN Online, anda kena tahu mengapa perbankan atas talian amat penting pada masa kini.

Ini adalah sebab-sebabnya:

1. Keselamatan Dijamin

Oleh kerana perbankan dalam talian adalah salah satu perkhidmatan utama yang ditawarkan oleh bank, ia juga merupakan platform yang sangat selamat.

Bank umumnya menggunakan peranti penyulitan untuk memastikan bahawa semua maklumat pelanggan dilindungi dan tidak ada pelanggaran keselamatan. Ini akhirnya memberi anda keselamatan dari penipuan dalam talian dan penggodaman akaun.

2. Tiada Masalah Akses

Walaupun ini adalah hari terakhir pembayaran bil anda dan anda hanya beberapa minit lagi dari dikenakan denda, anda boleh bergantung kepada perbankan dalam talian.

Urusniaga dalam talian boleh dilakukan pada bila-bila masa sepanjang hari, walaupun dari rumah anda. Bukan itu sahaja, malah, daripada pergi ke bank secara fizikal untuk melakukan transaksi, anda boleh memindahkan dana dengan selamat pada bila-bila masa, tanpa sebarang masalah.

3. Tiada Bayaran Tersembunyi

Walaupun kemudahan perbankan diberikan, tidak ada bayaran tersembunyi yang berkaitan dengan membuat transaksi dalam talian.

Yang anda dikenakan adalah kemudahan transaksi nominal dan selebihnya diuruskan oleh bank anda.

4. Kemudahan Dijamin

Walaupun akses mudah adalah salah satu daripada banyak faedah perbankan dalam talian, ia juga menjadikan perbankan sangat senang.

Keperluan menunggu dalam barisan panjang di bank dihapuskan sepenuhnya. Lebih-lebih lagi, dengan pilihan perbankan atas talian yang tersedia untuk kebanyakan bank, pemindahan dan pembayaran menjadi lebih mudah.

Urusniaga dapat diselesaikan di mana-mana sahaja, sama ada anda terperangkap dalam kesesakan lalu lintas atau semasa bekerja.

Ini menjadikan anda lebih mudah untuk memeriksa baki anda sebelum melakukan pembelian tanpa tunai untuk mengelakkan rasa malu sekiranya akaun anda tidak mempunyai baki yang cukup untuk membeli semua yang ada dalam senarai belanja anda.

5. Mudah Untuk Pantau Akaun

Pengurusan akaun menjadi lebih mudah apabila anda mempunyai akses ke perbankan atas talian di hujung jari anda. Perbelanjaan anda dapat dipantau semasa membuat pembelian dan anda juga boleh menganggarkan simpanan dan perbelanjaan bulanan anda.

Dengan semua faedah ini dan banyak lagi menambah senarai, sukar untuk tidak menggunakan kemudahan seperti perbankan atas talian untuk transaksi perbankan yang lebih lancar.

CARA-CARA DAFTAR MYBSN ONLINE

Baiklah, kini, kami akan kongsikan dengan anda cara-cara untuk daftar MyBSN Online untuk emmudahkan urusan transaksi anda setiap hari.

Cara-caranya mudah sahaja. Ikuti langkah-langkah yang kami sediakan di bawah.

Langkah 1

Pendaftaran boleh dimulakan dengan melayari laman web rasmi BSN di www.mybsn.com.my

Langkah 2

Cari dan klik pada menu Login > myBSN

Langkah 3

Klik Daftar (Pendaftaran Kali Pertama)

Langkah 4

Kemudian baca dan klik pada Terima Terma dan Syarat

Langkah 5

Masukkan Nombor Kad Kredit atau Debit diikuti dengan Bulan Berakhir dan juga CVV2. Sekiranya anda menggunakan Kad Debit, PIN juga harus dimasukkan.

First Time Registration myBSN

Langkah 6

Perkara seterusnya yang perlu dilakukan untuk mendaftar perbankan atas talian BSN adalah dengan memasukkan Nombor IC Baru, Nombor IC Lama, atau Nombor Pasport.

Cukup pilih salah satu daripada pilihan tersebut dan kemudian masukkan ID Pengguna baru bersama dengan Kata Laluan.

Langkah 7

Kirim permintaan untuk OTP untuk dimasukkan ke dalam borang yang disediakan.

Langkah 8

Masukkan OTP yang diterima dan pilih Gambar Keselamatan

Langkah 9

Dengan semua perkara selesai, klik pada Login Kali Pertama kemudian masukkan beberapa butiran peribadi anda untuk dikemas kini.

Cara lain untuk mendaftar MyBSN Online adalah dengan datang sendiri ke cawangan BSN anda yang terdekat dan pergi ke bahagian perkhidmatan pelanggan. Jumpa dengan pegawai yang bertugas di situ.

Seterusnya, buat iPIN 6 digit menggunakan terminal Pin Pad di kaunter perkhidmatan BSN.

Kemudian, anda perlu masukkan nombor telefon bimbit anda yang sedang digunakan pada masa ini. Ini adalah untuk memastikan nombor telefon bimbit yang dimasukkan adalah nombor telefon yang aktif.

IPIN itu kemudian akan diaktifkan oleh cawangan tersebut dan ia bolehlah digunakan untuk mengakses MyBSN Online anda.

Anda boleh memilih salah satu cara di atas untuk mendaftar perbankan dalam talian BSN anda. Tetapi, kami mencadangkan anda untuk mendaftar secara atas talian sahaja. Lebih mudah, jimat masa, dan mesra pengguna.

CARA LOG MASUK KE MYBSN ONLINE

Untuk mengakses akaun perbankan internet BSN, masukkan butiran akaun bersama dengan PIN 6 digit yang telah dibuat sebelumnya.

Setelah kelayakan anda disemak oleh sistem, halaman yang berjaya akan dipaparkan dan anda bolehlah meneruskan transaksi atas talian anda.

APA ITU OTP MYBSN ONLINE?

OTP adalah kata laluan yang diberikan oleh pentadbir untuk melakukan sesuatu atau mengakses sesuatu untuk keselamatan yang lebih baik.

Ketika anda menggunakan perkhidmatan MyBSN online, OTP akan diberikan dengan mengirimkannya ke nombor telefon bimbit anda untuk pengesahan transaksi.

CARA MENYEMAK NOMBOR AKAUN BSN

Perkara ini boleh dilakukan hanya dengan menghubungi * 115 # menggunakan telefon atau dengan menghubungi Nombor Hotline BSN di 1300 88 1900.

Mudah saja kan nak daftar untuk perbankan atas talian BSN ini. Ikut saja cara-cara yang kami sediakan untuk anda di atas. Perbankan atas talian juga akan memudahkan urusan harian anda untuk melakukan apa-apa transaksi dan akaun anda juga dijamin keselamatannya.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat untuk anda semua yang membaca.

Sumber:

https://votehealey.com/register-bsn-online-banking/

https://en.wikipedia.org/wiki/Bank_Simpanan_Nasional

https://www.yesbank.in/life-matters/reasons-why-online-banking-is-important-in-todays-time

error: Content is protected !!