Cara Buka Akaun KWSP

Artikel ini akan berkongsi cara buka akaun KWSP atas talian anda untuk kemudahan dan keselesaan dari rumah anda.

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sentiasa berusaha untuk meningkatkan simpanan persaraan ahli mereka dan sambil itu terus mengembangkan pelbagai produk dan perkhidmatan untuk menyokong perjalanan mereka ke arah kehidupan persaraan yang selesa. Kini mereka semakin maju dalam perkhidmatan mereka dan menawarkan pembukaan akaun secara talian.

Individu yang bekerja, bekerja sendiri atau pemilik perniagaan boleh memilih untuk menyumbang berdasarkan keperluan mereka sendiri. Di halaman KWSP, terdapat butiran yang disertakan dengan sumbangan Wajib dan Sukarela. Sebagai ahli, anda layak untuk menikmati dividen tahunan simpanan anda dan faedah lain.

Sebagai Ahli KWSP, anda boleh memilih salah satu faedah yang ditawarkan dimana ahli KWSP layak mendaftar sebagai: 

Pendaftaran Haji KWSP mengikut kriteria. Selain itu, anda juga boleh menukar pendaftaran anda dari Lembaga Tabung Haji kepada kemudahan Pendaftaran Haji KWSP tanpa menjejaskan tarikh penggiliran Haji yang telah disediakan sebelumnya.

Simpanan KWSP adalah bertujuan untuk persaraan anda. Simpanan ini terdiri daripada bahagian caruman ahli dan majikan serta dividen tahunan.

Apabila anda mencarum 11% daripada gaji bulanan anda kepada KWSP, majikan anda akan menyumbang 12% atau 13% dari gaji anda (kadar caruman berkanun tertakluk kepada perubahan oleh kerajaan) ke dalam simpanan KWSP anda.

Walau bagaimanapun, sama ada anda atau majikan anda atau kedua-duanya boleh memberi sumbangan yang lebih daripada itu mengikut kadar yang ditetapkan.

Setiap ahli juga boleh memilih untuk:

Mengekalkan akaun mereka di bawah Simpanan Konvensional di mana simpanan mereka akan diuruskan dan dilaburkan secara konvensional; atau

Tukar akaun mereka ke Simpanan Shariah di mana simpanan mereka akan diuruskan dan dilaburkan mengikut prinsip syariah.

Pelaburan KWSP

KWSP melabur dalam pelbagai portfolio untuk memastikan ahli mendapat dividen setiap tahun. Berikut adalah kelas aset yang dilaburkan oleh KWSP untuk menjana pendapatan:

 • Keselamatan Kerajaan Malaysia
 • Instrumen Pasaran Wang
 • Pinjaman & Bon
 • Ekuiti
 • Harta tanah

Dividen

KWSP menjamin dividen minimum sebanyak 2.5% melalui pelaburan yang diluluskan untuk memastikan simpanan anda terjamin. (Akaun Konvensional)

Pembayaran Dividen Tahunan akan dikreditkan berdasarkan simpanan anda pada 1 Januari setiap tahun. Dividen anda akan dikira berdasarkan baki agregat harian anda.

Manakala sumbangan bulanan anda akan mendapat dividen berdasarkan:

 • Sumbangan harian dalam bulan tersebut
 • Sumbangan bulan tersebut akan memperoleh dividen berdasarkan pengiraan harian yang bermula pada bulan caruman berikutnya hingga akhir Disember pada tahun tersebut.

Dengan adanya sumbangan di dalam KWSP sudah pasti anda sekali-sekala ingin memeriksa jumlah yang terkumpul di dalam akaun anda. Dahulunya, anda perlu mengunjungi kaunter KWSP untuk memeriksa baki KWSP anda atau mencetak penyata tahunan KWSP anda.

Kini terdapat perkhidmatan KWSP dalam talian dipanggil i-Akaun KWSP. Dengan perkhidmatan i-Akaun ini, anda akan dapat memeriksa baki KWSP anda, mencetak penyata KWSP, mencari maklumat KWSP anda seperti sumbangan majikan anda ke dalam akaun anda, jumlah di dalam Akaun 1 dan Akaun 2 KWSP dan sebagainya.

Cara Buka Akaun KWSP atau i-Akaun

Berikut adalah langkah untuk cara buka akaun KWSP atau i-Akaun anda.

 1. Untuk mendaftar i-Akaun anda, anda boleh ke pejabat atau kios KWSP yang berdekatan untuk mendapatkan ID dan kata laluan sementara anda.
 2. Layari laman web KWSP di www.kwsp.gov.my dan log masuk menggunakan ID dan kata laluan sementara anda untuk mengaktifkan akaun anda. Untuk pengetahuan anda, pengaktifan akaun anda perlu dilakukan dalam masa 30 hari.
 3. Selepas anda telah bersetuju dengan terma di laman web KWSP anda dinasihatkan utnuk menukar ID dan kata laluan anda.
 4. Apabila anda sudah berjaya mengaktifkan akaun anda, satu notifikasi anda dilihat di skrin anda.
 5. Akhir sekali, anda perlu log masuk dengan ID dan kata laluan yang anda tukar dan anda boleh mula meninjau akaun persaraan anda.

Kini ada kaedah alternatif untuk mendaftar i-Akaun dan anda boleh melakukannya melalui e-mel anda. Mengikut soalan lazim KWSP, anda juga boleh menggunakan kaedah ini untuk mengemaskini nombor telefon anda. Inilah yang anda perlukan untuk cara buka akaun KWSP atau i-Akaun melalui e-mel:

 • Mempunyai telefon pintar dengan kamera yang baik
 • MyKad anda
 • Aplikasi penyuntingan foto seperti Snapseed (Android, iOS)
 • Pembaca Adobe Acrobat (Android, iOS)
 • Penyata akaun bank
 • Bil mudah alih (Penyata Pascabayar / Prabayar)

Cara Daftar I-Akaun Secara Digital

Berikut adalah langkah mudah untuk mendaftar i-Akaun anda secara digital:

 1. Muat turun dan isi borang secara digital. Anda boleh membuka borang tersebut melalui Adobe Acrobat Reader dan mula isi maklumat yang diperlukan. Kemudian namakan borang kepada iakaundaftar_Borang_nama anda.
 2. Sediakan salinan digital MyKad anda. Ambil gambar MyKad anda (depan dan belakang). Gunakan aplikasi Snapseed untuk memasukkan frasa “Untuk kegunaan KSWP sahaja” dalam bentuk teks di atas gambar MyKad Kemudian Namakan semula fail ke iakaundaftar_MyKad_ nama anda.
 3. Berswafoto dengan MyKad anda. Ambil gambar diri anda memegang MyKad di sebelah wajah anda. Pastikan maklumat di MyKad dan wajah anda adalah jelas. Kemudian namakan semula fail menjadi iakaundaftar_selfie_ nama anda.
 4. Sediakan salinan buku / penyata bank aktif anda. Ambil gambar buku bank / penyata akaun simpanan / semasa aktif yang mengandungi nama anda. Sekiranya anda mempunyai akaun perbankan dalam talian, anda boleh mendapatkan penyata akaun anda secara dalam talian atau meminta salinan melalui e-mel anda. Gunakan aplikasi Snapseed untuk memasukkan frasa “Untuk kegunaan KWSP sahaja” dalam bentuk teks di atas gambar. Ini untuk memastikan dokumen anda selamat, kemudian namakan semula fail ke iakaundaftar_Bank_ nama anda.
 5. Sediakan dokumen yang mempunyai bukti maklumat anda. Bagi pengguna pasca bayar, anda boleh mendapatkan bil digital melalui e-mel anda dan sekiranya anda mempunyai bil fizikal, ambil gambar yang mempunyai maklumat akaun telco anda. Manakala untuk pengguna prabayar, anda memerlukan tangkapan skrin penyataan yang memaparkan nama dan nombor telefon anda. Gunakan aplikasi Snapseed untuk memasukkan frasa “Untuk kegunaan KWSP sahaja” dalam bentuk teks di atas gambar. Namakan fail anda iakaundaftar_Telefon_ nama anda.
 6. Hantar permohonan anda ke KWSP. Pastikan 5 fail dokumen yang telah anda siapkan tidak lebih besar daripada 3MB, dan formatnya hanya JPG / PNG / GIF dan PDF sahaja. Hantarkan 5 dokumen yang telah anda siapkan ke [email protected]
 7. Status permohonan anda akan dimaklumkan melalui e-mel i-Akaun: [email protected]. Sekiranya permohonan anda berjaya, anda akan menerima SMS dari ID pengguna dan kata laluan anda untuk mengaktifkan i-Akaun anda. Anda kemudian diminta untuk membuat kata laluan baru untuk menggantikan kata laluan sementara. [email protected] adalah satu-satunya cara anda boleh menghantar pendaftaran i-Akaun anda melalui e-mel. Jangan melayan komunikasi atau tawaran lain dari pihak ketiga.

Anda boleh melayari laman rasmi KWSP untuk maklumat lebih lanjut untuk cara buka akaun KWSP.

Semoga perkongsian kami kali ini dapat membantu anda untuk membuka akaun KWSP anda sendiri dengan mudah dan tanpa sebarang masalah.

Sumber artikel: 

https://www.kwsp.gov.my/ms/member/register#RegisterForiAkaun

https://mkyong.com/boring/how-do-apply-an-online-epf-account-i-account-on-kwsp-website-part-1

https://soyacincau.com/2020/04/03/i-lestari-how-to-register-your-epf-i-akaun-via-email/

Summary
Cara Buka Akaun KWSP, Apa Yang Anda Perlu Tahu
Article Name
Cara Buka Akaun KWSP, Apa Yang Anda Perlu Tahu
Description
Artikel ini akan berkongsi cara buka akaun KWSP atas talian anda untuk kemudahan dan keselesaan dari rumah anda.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: