cara buat resume

Apakah cara buat resume dengan mudah? Membuat resume boleh menjadi satu cabaran apabila anda mula memikirkan semua maklumat yang perlu anda kongsi dengan bakal majikan. Sejarah pekerjaan, latar belakang pendidikan, kemahiran, dan kelayakan anda harus ditunjukkan dengan cara yang akan membantu anda terpilih untuk temu duga pekerjaan.

Daripada senarai ringkas pekerjaan yang anda laksanakan, penting untuk memasukkan maklumat khusus untuk jawatan yang anda mohon.

Ia akan lebih mudah dilakukan jika anda mempunyai senarai untuk ditulis. Sebaik sahaja anda membuat resume pertama atau memperbaharui yang lama, anda boleh mengubahnya agar sesuai dengan pekerjaan ketika anda memohon suatu jawatan terbuka.

7 Langkah Mudah Cara Buat Resume

1. Kumpulkan Maklumat Peribadi dan Pekerjaan Anda

Kumpulkan semua maklumat yang perlu anda sertakan sebelum anda mula menulis resume anda. Lebih mudah menulis, mengedit dan memformat dokumen apabila anda mempunyai semua butiran yang anda perlukan di hadapan anda.

Sebelum anda memulakan, buatlah senarai maklumat hubungan yang ingin anda gunakan, semua pekerjaan anda, pendidikan, latihan, perakuan, kemahiran, dan kelayakan lain.

2. Cara Penulisan

Apabila anda telah mengumpulkan semua maklumat yang anda perlukan, ia harus disenaraikan dalam urutan. Jangan bimbang tentang jenis tulisan dan format dokumen anda. Cukup dapatkan semua yang anda mahu sertakan di halaman resume. Akan lebih mudah diedit apabila anda dapat melihat gambaran penuh pencalonan anda.

Setelah anda meletakkan semuanya di atas kertas, anda akan dapat menyesuaikan saiz dan jenis fon, jarak, dan menambahkan pilihan pemformatan ke resume anda.

3. Apa yang perlu disenaraikan di setiap Bahagian

 1. Resume heading
 2. Nama Penuh
 3. Alamat Jalan
 4. Bandar, Negeri, Poskod
 5. Alamat E-mel (jangan gunakan e-mel kerja anda)
 6. Nombor Telefon

Profil

Menambah profil atau objektif pada resume anda dapat memberi gambaran ringkas mengenai kelayakan anda kepada majikan. Anda boleh pilih untuk masukkan maklumat ini tau tidak. Sekiranya anda memasukkannya, fokuskan pada apa yang dicari oleh calon majikan dan bukannya apa yang anda mahukan dalam pekerjaan anda yang seterusnya. Pengurus pengambilan pekerja ingin mengetahui apa yang anda tawarkan.

Ringkasan Kelayakan

Ringkasan kelayakan adalah satu lagi bahagian pilihan resume yang merangkumi kemahiran, kebolehan, pengalaman, dan apa yang memenuhi syarat anda untuk jawatan tersebut.

Pengalaman

Sejarah kerja anda adalah komponen terpenting dalam resume anda.

 • Senaraikan pekerjaan dan latihan industri yang pernah anda miliki mengikut urutan kronologi mula dengan tahun terkini.
 • Untuk setiap kedudukan, sertakan tajuk pekerjaan, syarikat, lokasi, tarikh pekerjaan, dan senarai bullet mengenai pencapaian terkuat untuk setiap pekerjaan.
 • Gunakan present tense untuk pekerjaan anda sekarang dan past tense untuk pekerjaan sebelumnya.

Kerja sukarelawan

Senaraikan aktiviti sukarelawan yang berkaitan dengan pekerjaan yang anda mohon.  Senaraikan juga pengalaman sukarelawan yang anda lakukan untuk mengisi waktu lapang.

Pendidikan

Anda hanya perlu menyenaraikan pendidikan yang diperoleh dengan tahap pendidikan tertinggi di bahagian pertama.

Sekiranya anda pelajar atau lulusan baru, bahagian pendidikan resume anda boleh disenaraikan di atas sejarah pekerjaan anda. Sekiranya anda mempunyai pengalaman kerja, senaraikan di bawah bahagian tersebut. Pendidikan harus disenaraikan dalam urutan kronologi terbalik, dengan pendidikan paling baru dan maju terlebih dahulu. Sertakan nama sekolah, ijazah yang diperoleh dan tarikh anda menamatkan pengajian.

Pensijilan

Bahagian resume anda yang seterusnya merangkumi sebarang sijil yang anda ada.

Anugerah dan Pencapaian

Jangan malu menyebut anugerah dan pencapaian yang telah anda perolehi untuk menunjukkan anda calon yang berwibawa dan telah dikenali kerana pencapaian anda.

Kemahiran

Majikan biasanya menyenaraikan kemahiran yang diperlukan dalam senarai pekerjaan ketika menyatakan kelayakan untuk jawatan tersebut. Senaraikan kebolehan anda yang paling relevan menggunakan format senarai berpoin.

Minat Peribadi

Sekiranya anda mempunyai minat peribadi yang sangat berkaitan dengan jawatan yang anda mohon, senaraikan di nahagian ini. Ini dapat membantu jika anda memohon pekerjaan di mana anda tidak mempunyai banyak pengalaman kerja yang berkaitan, tetapi anda mempunyai kepakaran yang dicapai dengan cara lain.

4. Pilih Susun Atur Resume

Terdapat tiga jenis format resume asas yang boleh anda gunakan. Format yang anda pilih bergantung pada sejarah pekerjaan dan kelayakan anda.

 • Kronologi: Ceritakan tentang pengalaman anda bermula dengan tahun terkini (2019,2018,2017)
 • Functional: Menumpukan kemahiran dan pengalaman anda.
 • Gabungan: Susun atur resume ini merangkumi kemahiran dan kronologi sejarah kerja anda.

5. Format Teks Resume Anda

 • Pilih Font: Font asas seperti Arial, Calibri, Times New Roman, atau Verdana adalah pilihan yang baik kerana resume anda mesti mudah dibaca oleh pengurus pengambilan pekerja. Gunakan fon yang sama di seluruh resume dan surat permohonan anda.
 • Saiz dan Jenis Fon: Gaya dan saiz fon boleh berbeza-beza. Contohnya, anda boleh menggunakan fon yang lebih besar untuk nama dan tajuk bahagian anda. Gunakan huruf tebal dan miring untuk menyoroti perincian sejarah pendidikan dan pekerjaan anda.
 • Senarai vs Perenggan: Huraian tugas yang merangkumi senarai pencapaian yang lebih mudah dibaca daripada perenggan. Setiap ayat harus memberikan sinopsis ringkas pencapaian tertinggi anda dalam suatu pekerjaan.

6. Simpan Dokumen

Pilih nama fail untuk resume anda yang merangkumi nama anda sendiri semasa menyimpan resume anda seperti janeapplicantresume.doc. Lebih mudah bagi pengurus pengambilan pekerja untuk mengesan fail permohonan anda.

Simpan fail tersebut dalam berbagai format seperti Microsoft Word, Google Docs, atau PDF sebagai persediaan respons kepada permintaan majikan untuk jenis dokumen tertentu.

7. Baca, Teliti dan Cetak Versi Akhir Resume

Ianya sangat penting untuk membacanya dengan teliti. Kemudian cetak salinan untuk memastikan apa yang ada di halaman yang dicetak sesuai dengan apa yang ada di komputer anda. Cetak salinan tambahan untuk dibawa ke temu ramah.

Pastikan Resume Anda Dikemaskini

Setelah resume anda selesai, rancang untuk mengemas kini secara berkala. Akan lebih mudah untuk memperbaruinya jika anda mengikuti pencapaian anda, dan bukannya perlu membuat kemas kini secara keseluruhan sekaligus.

SUMBER:

https://www.thebalancecareers.com/easy-steps-to-build-a-resume-4122296

https://time.com/5938403/how-to-work-from-home-without-burnout/

Summary
Cara Buat Resume dengan 7 Langkah Mudah
Article Name
Cara Buat Resume dengan 7 Langkah Mudah
Description
Apakah cara buat resume dengan mudah? Membuat resume boleh menjadi satu cabaran apabila anda mula memikirkan semua maklumat yang perlu anda kongsi dengan bakal majikan. Sejarah pekerjaan, latar belakang pendidikan, kemahiran, dan kelayakan anda harus ditunjukkan dengan cara yang akan membantu anda terpilih untuk temu duga pekerjaan.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: