Now Reading
Cara Buat QR Code Dengan Mudah !

Cara Buat QR Code Dengan Mudah !

Cara buat qr code

QR code adalah jenis kod bar yang mengandungi lebih banyak maklumat daripada kod bar standard. Cara buat QR code ini mempunyai pelbagai kaedah dan ianya berbeza daripada kod bar biasa yang selalu kita lihat di plastik bungkusan. Biasanya ia terdapat dalam bentuk segi empat yang mengandungi penanda bersudut dan lebih banyak petak kecil di QR code boleh menyimpan hingga 4296 aksara untuk URL atau alamat web, alamat e-mel dan banyak lagi.

QR bermaksud Quick Response iaitu tindak balas pantas, yang bermaksud orang mendapat mengakses dengan cepat ke URL atau maklumat lain yang disertakan dalam kod ketika diimbas. Hari ini, mana-mana pengguna dengan telefon pintar boleh mengimbas QR code untuk mendapatkan akses ke alamat laman web atau maklumat lain.

QR code - Wikipedia

CARA BUAT QR CODE STATIK DAN DINAMIK

Sebelum anda membuat QR code, penting untuk mengetahui dua jenis QR code utama iaitu statik dan dinamik.

QR Code Statik

QR code statik adalah tetap yang bermaksud data yang disimpan di dalamnya tidak dapat diubah setelah QR code telah dihasilkan. Cara guna jenis QR code ini adalah dengan membuat VCard sebagai kad perniagaan digital. Maklumat statik berfungsi dengan baik dalam jenis QR code ini kerana maklumat kenalan yang anda kongsi jarang berubah.

QR Code Dinamik

QR code dinamik adalah yang boleh diubah. Kod ini dicapai melalui URL yang telah ditetapkan. Kandungannya tidak disimpan dalam QR code, melainkan di URL laman web. Berikut adalah beberapa ciri QR code dinamik:

  • Sekiranya anda perlu mengubah apa-apa, anda boleh mengubah URL yang diarahkan atau mengubah kandungan di alamat web utama.
  • Di samping itu, anda boleh menangkap dan mengukur statistik imbasan dengan QR code dinamik.
  • Anda juga boleh melakukan muat turun automatik. Sebagai contoh, membuat dokumen fail PDF yang segera dimuat turun sebaik sahaja pengguna mengimbas. Pastikan saiz fail PDF tidak terlalu besar, kerana saiznya akan disimpan pada telefon pengguna.

Ingat, pengguna mesti dihubungkan ke internet untuk menggunakan QR code dinamik kerana mereka akan diarahkan ke URL web seperti halaman call-to-action.

Jenis ini dianggap penggunaan QR code yang paling kerap. Apabila diimbas, QR code akan membuka pautan ke mana-mana halaman web yang telah dipautkan. Langka-langkah di bawah akan menunjukkan cara untuk membuat QR code yang asas untuk menghubungkan ke URL laman web:

  1. Layari laman web qr-code-generator.com
  2. Anda akan dibawa ke sebuah laman web khas untuk mencipta QR code anda. Anda boleh membuatnya secara percuma di sini.
  3. Apabila telah masuk ke dalam laman web tersebut, pilih URL di tab pemilihan QR code.
  4. Di ruangan yang muncul di bawah tab, masukkan URL atau alamat laman web yang ingin dikunjungi oleh orang ramai atau pelanggan anda. Anda boleh menyalin alamat web dari bar alamat dan menampalnya pada ruangan yang disediakan. QR code anda akan dihasilkan secara automatik.
  5. Setelah itu, anda boleh memilih Muat turun jika anda memilih untuk tidak melakukan perubahan reka bentuk dan hanya memerlukan QR code hitam putih yang standard. Fail gambar yang dimuat turun dalam format JPG dapat ditambahkan dengan mudah kepada reka bentuk yang disediakan.

Cara Buat QR Code - Raihan Jalaludin's Blog

CARA UNTUK MENJADIKAN QR CODE LEBIH MENARIK

Menambah beberapa elemen reka bentuk dan mengubah warna pada QR code dapat menjadikan ia kelihatan lebih menarik. Walaupun anda tidak mempunyai kemahiran untuk mereka bentuk QR code agar lebih menarik,

Gunakan bingkai dengan teks call-to-action (CTA).

Dengan menambahkan bingkai untuk QR code anda untuk “tetap aktif”, ia dapat menambahkan lebih banyak perhatian dan menarik perhatian pada QR code. Pilih dari pelbagai bingkai dengan teks “Scan Me” yang mendorong orang lain untuk mengambil langkah seterusnya ketika mereka menemui QR code anda.

Tukar bentuk QR code anda.

Mengubah bentuknya bermaksud anda mengubah corak pada bingkai QR code, piksel yang mewakili data QR code. Anda boleh membezakan QR code anda dari pesaing anda hanya dengan membuat perubahan kecil pada penampilannya.

Memilih warna yang sesuai dan menarik.

Dengan menggunakan pelbagai pilihan warna yang disediakan, anda boleh memilih dari 16,777,216 warna HEX menggunakan notasi #RRGGBB. Anda dapat menggabungkan beberapa jenis warna yang menarik mengikut kesukaan anda sendiri. Walau bagaimana pun, penggunaan warna yang gelap adalah lebih baik untuk memastikan QR code anda jelas dan mudah untuk diimbas.

Menambahkan logo anda pada QR code

Sebagai sentuhan terakhir, anda boleh meletakkan logo SCAN ME ataupun logo anda sendiri pada bahagian tengah QR code. Dengan menggunakan logo anda, anda dapat meningkatkan kesedaran jenama dan membina kepercayaan di kalangan orang ramai.

PERKARA YANG PERLU DIPERTIMBANGKAN SEBELUM MENCETAK QR CODE

Senarai semak ini berfungsi sebagai panduan sebelum anda mencetak QR Code anda. Ia untuk mengelakkan kos cetak semula, kesalahan ejaan, dan penarikan semula produk yang mahal dengan mengikuti langkah mudah ini.

Uji QR code anda

QR code yang telah dihasilkan mestilah sentiasa diperiksa dengan mencuba mengimbasnya sehingga berjaya sebelum anda mencetaknya kerana QR code yang statik tidak dapat diubah setelah dibuat.

Pastikan ukuran minimum

Untuk memastikan QR code anda tetap dapat diimbas, QR code anda perlu kekal dalam bentuk segiempat asalnya. Jangan mencetaknya lebih kecil dari 2 cm x 2 cm (0,8 inci x 0,8 inci) untuk memudahkan pengimbas QR code membacanya.

Periksa kualiti

QR code yang dimuat turun dari mana-mana laman percuma sentiasa berkualiti tinggi, namun penambahan reka bentuk sendiri pada QR code dan pencetakan mungkin akan menyebabkan QR code kelihatan kabur dan sukar untuk diimbas.

Mudah saja untuk mencipta QR code anda sendiri bukan. Kami harap, artikel yang kami kongsikan kali ini dapat membantu anda membuat QR code anda sendiri. Ini kerana QR code adalah benda yang sangat penting pada zaman pandemik ini. Semoga bermanfaat.

Sumber:

https://www.qr-code-generator.com/guides/how-to-create-a-qr-code/

http://smallbiztrends.com/2016/05/create-a-qr-code.html

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.forbes.com%2Fsites%2Fkellyphillipserb%2F2020%2F10%2F11%2Fpay-with-your-smartphone-irs-adds-qr-codes-to-tax-bills%2F&psig=AOvVaw2d0Qy8w5e6lUdkp8TXIgzv&ust=1621483059196000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCOD8pKPt1PACFQAAAAAdAAAAABAO

error: Content is protected !!