Now Reading
Cara berjual beli di Carousell. Apa itu Carousell Protection?

Cara berjual beli di Carousell. Apa itu Carousell Protection?

Carousell

Carousell adalah pasaran dalam talian dan salah satu platform penjualan paling popular di rantau Asia Tenggara yang boleh diakses melalui laman web biasa atau melalui aplikasi mereka.  Ia ditubuhkan di Singapura pada tahun 2012

Kali ini kami akan kongsikan cara untuk menjual dan membeli belah di carousell

Cara menjual di carousell.

 Inilah panduan cara menjual barang anda di Carousell:

Aplikasi

 1. Muat Turun Aplikasi Carousell di iOS untuk pengguna Apple atau Google Play untuk Android
 2. Pilih ikon “+” (iOS) atau “Jual” (Android)
 3. Anda akan diminta untuk memilih antara mengambil foto secara langsung dengan kamera atau memilih foto dari galeri.  Anda boleh mengambil / memilih hingga 10 foto
 4. Isi semua bidang yang berkaitan
 5. Pilih “Daftar!”

 Web Carousell

 1. Pilih ikon “Jual” di sudut kanan atas halaman
 2. Pilih Gambar yang sesuai dan bagus untuk mewakili item yang anda jual!  Sekiranya resolusi foto anda terlalu besar, anda akan diminta untuk mengubah saiznya
 3. Isi semua maklumat yang diminta
 4. Pilih “Pasang sekarang” jika telah selesai

Sekiranya anda tidak dapat memilih “Jual”, ini mungkin kerana anda belum mengisi beberapa butiran yang diperlukan . Jangan risau kerana anda akan dibimbing untuk perbetulkan kesalahan.

Jika selesai Item anda akan dipasar di pasaran online tidak lama lagi!

Cara menghantar barang kepada pembeli

Carousell adalah platform untuk membolehkan pembeli dan penjual berhubung melalui jual beli, mereka memberi peluang kepada pembeli dan penjual kami untuk mencapai persetujuan mengenai kaedah penghantaran yang paling sesuai untuk kedua-dua belah pihak!

Oleh itu, kaedah penghantaran akan diputuskan oleh pembeli dan penjual bersama.  Berikut adalah beberapa kaedah yang disyorkan untuk menghantar barang:

 • Jumpa secara langsung / Cash on Delivery (COD)
 • Perkhidmatan penghantaran barang

 Anda boleh berbincang dengan pembeli untuk melihat pilihan mana yang sesuai untuk kedua-dua pihak!

Bagaimana saya menerima pembayaran sebagai penjual?

 Memandangkan jualan di platform ini menggunakan medium pembeli dan penjual berhubung melalui jual beli, anda sebagai penjual mempunyai peluang untuk berbincang dan mencapai kesepakatan dengan pembeli mengenai kaedah pembayaran yang paling sesuai untuk kedua-dua pihak!

 Oleh itu, kaedah pembayaran yang digunakan akan diputuskan oleh pembeli dan penjual bersama.  Berikut adalah beberapa kaedah yang disyorkan untuk menerima pembayaran:

 • Berjumpa secara langsung / Penghantaran tunai (COD)
 • Pemindahan bank
 • Menggunakan akaun bersama yang dipercayai

 Anda boleh berbincang dengan pembeli untuk memilih kaedah yang mana yang sesuai untuk kedua-dua pihak!

Cara membeli barang di Carousell?

Untuk membeli item, pilih produk/iklan yang anda suka, kemudian Tekan butang “Chat”

Dalam berbual dengan Carouseller lain, anda boleh mengajukan lebih banyak pertanyaan mengenai item tersebut, meminta lebih banyak foto dan perincian proses transaksi!

Oleh kerana Carousell adalah pasar di mana pembeli dan penjual boleh bertemu, pengguna bebas memilih kaedah transaksi yang paling sesuai.  Berikut adalah beberapa cadangan untuk meneruskan transaksi:

 • COD
 • Pindahan bank dan penghantaran pakej *

 Setelah semua butiran telah disahkan dan dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak, teruskan membuat tawaran.

 Untuk membuat tawaran, lakukan perkara berikut:

 1. Dalam ruangan Chat dengan penjual, pilih “Buat tawaran”
 2. Kemudian, pilih harganya dan masukkan harga yang dipersetujui (jika berbeza dari yang tertulis di iklan)
 3. Pilih “Buat Tawaran”

 Setelah sesi tawar menawar selesai anda boleh memberi ulasan mengenai Pengalaman anda berjual beli.

Apa itu Carousell Protection

Carousell Protection merupakan satu ciri pembelian dalam aplikasi yang memerlukan pembayaran untuk barang yang dibeli di Carousell, melalui cara pembayaran yang disokong.  Dengan Carousell Protection, duit anda akan dilindungi barang yang telah selamat diterima.

Bagi menambah keyakinan pengguna untuk berjual beli di Aplikasi ini dengan selamat, mereka kini memperkenalkan Carousell Protection. Ia adalah kaedah pembayaran yang memberi jaminan terhadap pembeli dan penjual untuk berurusan.

Selama ini pengguna Carousell terpaksa berurusan secara terus, samada COD atau membuat pembayaran dalam talian dan menunggu sehingga ia diposkan. Tetapi dengan Carousell Protection, pembeli kini dapat membayar secara langsung di dalam aplikasi untuk membeli barangan.

Wang hanya akan disalurkan kepada penjual selepas mendapat pengesahan daripada pembeli bahawa barangan yang dibeli berjaya diterima dan barangan adalah sama seperti yang diiklankan; membolehkan pembeli berurusan tanpa risau. Pada masa yang sama, penjual juga boleh berurusniaga dengan lebih yakin di pasaran dengan mengaktifkan Carousell Protection untuk iklan mereka, kerana ia memastikan pembeli memberikan komitmen penuh. Ketelusan kaedah pembayaran yang disediakan oleh Carousell Protection memudahkan pengurusan resolusi pertikaian antara kedua-dua pihak, sekiranya timbul sebarang isu.

Untuk masa ini, Carousell Protection telah tersedia untuk kategori Fashion dan Health & Beauty, iaitu antara kategori-kategori di Carousell yang paling popular dan pantas bergerak. Carousell Protection juga akan dilancarkan untuk kesemua kategori yang lain pada masa akan datang, dari masa ke masa.

SUMBER:

https://bm.soyacincau.com/2020/01/22/carousell-protection-jual-beli-lebih-selamat/

https://www.google.com/amp/s/www.simulasikredit.com/amp/bagaimana-cara-berjualan-dan-transaksi-di-carousell/

error: Content is protected !!