Now Reading
Cara Anak Anda Menghafal Sifir Dengan Mudah

Cara Anak Anda Menghafal Sifir Dengan Mudah

sifir

Kita semua tahu bahawa sifir adalah bahagian penting dalam pendidikan dasar anak kita. Pelajar yang telah menguasai sifir memperoleh asas yang kukuh dalam matematik yang akan membantu mereka di sekolah rendah, sekolah menengah bahkan di universiti.

Ianya sangat penting kerana ia adalah asas bagi topik matematik lain yang diajar di sekolah. Pelajar yang belum menghafal sifir akan mendapati tahap matematik ini jauh lebih sukar daripada yang sepatutnya. Malah, pelajar yang belum menguasainya akan sering ketinggalan dalam matematik.

Selain itu, menghafal sifir sangat bermanfaat bukan sahaja dalam akademik malah kita sering menggunakan pendaraban dalam kehidupan seharian. Oleh itu, terdapat beberapa cara yang mudah untuk membantu anak anda menghafal sifir.

Cara Menghafal Sifir Dengan Mudah

Sekarang anda tahu apa itu sifir dan betapa penting menghafalnya dengan cepat, inilah masanya untuk menghafal. Berikut adalah beberapa langkah yang berguna dan menyeronokkan untuk menghafal jadual sifir ini.

  • Biasakan anak anda dengan sifir

Memaksa anak anda untuk menghafal sifir dalam satu sesi adalah sangat tidak patut. Inilah sebab mengapa kebanyakan anak anak gagal untuk menghafal. Apa yang anda patut lakukan ialah anda perlu menjadikan proses pembelajaran menyenangkan dan secara bertahap iaitu:

  • Minta mereka menulis semula sifir

Sebelum anda meminta anak anda menghafal, anda harus melibatkan diri dan mengekalkan minat mereka terhadap apa yang akan anda ajarkan.

Bagaimana anda boleh melakukan ini? Daripada mencetak jadual itu, apa kata anda meminta mereka menyalinnya ke sehelai kertas. Berikan warna dan penanda yang boleh mereka gunakan dalam melukis kotak dan menulis nombor. Ini akan membuat mereka merasa lebih berminat untuk mempelajarinya.

  • Minta mereka membaca carta pendaraban.

Kaedah lain yang berkesan untuk mengajar jadual pendaraban adalah dengan menyuruh anak anda membaca semula sifir itu. Mereka tidak perlu membacanya dengan cepat, kerana ini sering menimbulkan kekeliruan. Sekiranya terdapat anak-anak lain di rumah, anda boleh meminta mereka berpasangan dan membacakan meja antara satu sama lain tanpa melihat kertas mereka.

  • Ajar mereka bagaimana melangkau.

Melangkau pengiraan adalah kaedah yang menyeronokkan dan mudah untuk membiasakan anak anda dengan sifir. Konsep di sebalik ini mudah iaitu dengan mengira nombor apa pun selain satu. Contohnya, pengiraan langkau dengan 2 adalah 2, 4, 6, 8, 10 dan seterusnya.

Sementara itu, pengiraan langkau dengan 3 berjalan seperti ini: 3, 6, 9. 12, 15, dll. Untuk menjadikan strategi ini lebih menyeronokkan, anda boleh meminta mereka membacanya dengan nada. Ini adalah kaedah yang baik untuk mendorong penarikan balik.

  • Latih memori anak anda melalui teknik yang berbeza

Melalui aktiviti yang berbeza, anak-anak anda tidak hanya diperkenalkan dengan konsep sifir. Mereka juga menyimpan maklumat yang mereka pelajari dalam ingatan jangka panjang mereka yang merupakan tujuan semua ini.

Beberapa aktiviti terbukti yang menjadikan sesi menghafal sifir lebih mudah ialah:

  1. Hafal dalam potongan

Proses menghafal dalam potongan sangat berkesan. Anak anda boleh bermula dengan jadual 5 kali dan setelah mereka membacanya tanpa melihat, minta mereka menghafal hingga 9 x 5.

2. Kad imbasan

Kad imbasan yang berwarna-warni berguna untuk menunjukkan kepada anak-anak bagaimana bilangannya berganda. Oleh kerana kad imbasan menarik secara visual, anak-anak menjadi lebih aktif dalam menghafal.

3. Mencari corak sifir

Perhatikan corak, pendua, ulangan, dan fakta menarik lain dengan teliti di dalam sifir tersebut. Contohnya: pepenjuru di tengah menunjukkan petak sempurna dan 7X8 dan 8X7 kedua-duanya = 56.

4. Gunakan bantuan

Terdapat juga beberapa cara untuk memperkuat kemahiran anak anda dalam menghafal. Berikut adalah beberapa strategi yang berfungsi:

  • Lagu pendaraban

Kanak-kanak belajar lebih cepat melalui mendengar daripada menonton atau membaca. Inilah sebabnya mengapa anda juga harus memainkan beberapa lagu sifir yang tersedia di Youtube untuk membantu mereka menghafal carta sifir.

Sekiranya anda tidak dapat mencari yang sesuai dengan keperluan anak anda, anda selalu boleh menulis. Pastikan melibatkan mereka semasa proses kerana ini akan menjadikan mereka lebih berminat.

  • Cerita sifir

Saya tahu anda sukar untuk mempercayai kami tetapi kisah sifir sebenarnya ada. Salah satu contoh yang baik adalah buku Greg Tang yang berjudul “The Best of Times.” Buku ini akan mengajar anak anda bagaimana untuk mendarab tanpa perlu menghafal sifir secara intensif.

Beberapa buku lain yang mungkin menolong adalah “Amanda Bean’s Amazing Dream” Cindy Neuschwander dan “Multiplying Menace” Pam Calvert.

Sumber

https://student-tutor.com/blog/how-to-learn-multiplication-tables

https://www.lawyerment.com/library/articles/Self_Improvement/Mind_and_Memory/102.htm

error: Content is protected !!