Now Reading
Semuanya Mengenai Caesarean

Semuanya Mengenai Caesarean

Caesaeran

Setiap wanita yang hamil pastinya mengharapkan kelahiran yang baik tanpa sebarang komplikasi dengan kontraksi yang dapat diatasi, dorongan yang mudah dan bayi yang sihat.

Tetapi, ia tidak selalunya berlaku seperti itu. Sebilangan bayi perlu dilahirkan melalui pembedahan Caesar (bahagian C). Walaupun anda mengharapkan kelahiran normal, ia dapat membantu mengurangkan ketakutan anda dengan mengetahui mengapa dan bagaimana pembedahan jenis ini dilakukan, sekiranya semuanya tidak berjalan seperti yang dirancang.

Apakah itu prosedur Caesarean?

Bersalin secara Caesarean, juga dikenali sebagai bahagian C atau pembedahan caesar adalah satu jenis kelahiran bayi. Ia melibatkan satu pemotongan di perut ibu dan satu lagi di bahagian rahim.

Ia biasanya disarankan dalam kes yang diperlukan secara perubatan, termasuk dalam beberapa kehamilan berisiko tinggi dan jika bayi berada dalam posisi terbalik dan tidak dapat dibetulkan sebelum bersalin.

Mengapa prosedur Caesarean dilakukan?

Sekiranya anda tidak dapat melahirkan secara normal, pembedahan caesarean membolehkan janin dikeluarkan secara pembedahan. Anda mungkin dapat merancang dan menjadualkan pembedahan Caesarean anda atau ia mungkin berlaku tanpa diduga kerana masalah semasa bersalin.

Beberapa keadaan boleh menyebabkan anda bersalin secara Caesarean lebih mungkin. Ini termasuk:

 • Denyutan jantung janin tidak normal. Denyutan jantung janin semasa kelahiran adalah petanda seberapa baik janin ketika itu. Doktor akan memantau degupan jantung janin semasa kelahiran. Kadar normal adalah berbeza antara 120 hingga 160 denyutan seminit. Sekiranya degupan jantung janin menunjukkan adanya masalah, doktor akan mengambil tindakan segera. Ini mungkin melibatkan pemberian oksigen kepada si ibu, peningkatan cecair dan mengubah kedudukan ibu. Sekiranya degupan jantung tidak bertambah baik, si ibu mungkin perlu melakukan kelahiran secara Caesarean.

 • Kedudukan janin tidak normal semasa kelahiran. Kedudukan normal janin semasa kelahiran adalah menghadap ke bawah, menghadap ke belakang ibu. Kadangkala janin tidak berada dalam kedudukan yang betul dan ini menjadikan kelahiran lebih sukar melalui saluran kelahiran.

 • Masalah semasa kelahiran. Kelahiran yang gagal berlaku seperti sepatutnya.

 • Saiz janin. Bayi terlalu besar untuk dilahirkan secara normal.

 • Masalah plasenta. Ini termasuk plasenta previa, di mana plasenta menyekat serviks. (Detasmen pramatang dari janin dikenali sebagai keguguran).

 • Keadaan tertentu pada ibu, seperti diabetes, tekanan darah tinggi, atau jangkitan HIV.

 • Luka herpes aktif di faraj atau serviks ibu.

 • Kembar atau gandaan lain.

 • Pernah menjalani pembedahan Caesarean terdahulu.

Penyedia penjagaan kesihatan anda juga boleh mempunyai alasan lain untuk mengesyorkan kelahiran Caesarean.

Apa yang berlaku semasa prosedur Caesarean?

Sebelum pembedahan, perut anda akan dibersihkan dan anda akan bersedia untuk menerima cecair intravena (IV) ke lengan anda. Ini membolehkan doktor memberikan cecair dan jenis ubat yang mungkin diperlukan. Anda juga akan menggunakan kateter untuk memastikan pundi kencing anda kosong semasa pembedahan.

Terdapat tiga jenis anestesia yang digunakan pada si ibu:

 • Anestesia epidural: anestesia biasa untuk kelahiran normal dan Caesarean, yang disuntik ke bahagian bawah badan di luar kantung saraf tunjang.

 • Anestesia umum: anestesia yang membuatkan anda tidur tanpa rasa sakit, dan biasanya disediakan untuk keadaan kecemasan.

Setelah anestesia diberikan, doktor akan membuat hirisan pada kulit perut iaitu biasanya secara mendatar (1-2 inci di atas garis rambut kemaluan, kadangkala disebut “potongan bikini”). Doktor kemudian dengan lembut membelah otot perut untuk sampai ke bahagian rahim, di mana dia akan membuat hirisan lain di rahim itu sendiri. Hirisan kali ini boleh menjadi menegak atau mendatar.

Setelah hirisan di rahim dibuat, bayi ditarik keluar dengan lembut. Doktor akan menyedut di bahagian mulut dan hidung bayi, kemudian mengepit dan memotong tali pusat. Seperti kelahiran normal, anda seharusnya dapat melihat bayi anda dengan segera. Kemudian, si kecil diserahkan kepada jururawat atau doktor yang akan merawat bayi anda selama beberapa minit (atau lebih lama, jika ada kebimbangan).

Pakar obstetrik kemudian akan mengeluarkan plasenta dari rahim, menutup rahim dengan jahitan yang dapat dilarutkan, dan menutup hirisan perut dengan jahitan atau ‘staples’ pembedahan yang biasanya dikeluarkan tanpa rasa sakit beberapa hari kemudian.

Apakah perbezaan antara pembedahan Caesarean terancang dan kecemasan?

Secara keseluruhan, perbezaan antara pembedahan Caesarean yang dijadualkan dan kecemasan adalah sedikit iaitu hanya dari segi pemulihan pesakit dan komplikasi neonatal. Berkenaan dengan pesakit, si ibu mungkin berasa terharu dan terlalu tergesa-gesa semasa pembedahan Caesarean kecemasan. Biasanya, pembedahan ini dibuat bagi melindungi janin (bayi) sekiranya doktor mengesyaki adanya gangguan pada janin. Ibu mungkin memerlukan anestesia umum berbanding anestesia tulang belakang yang bermaksud dia tidak akan sedarkan diri semasa prosedur berlangsung.

Masa yang diambil untuk pembedahan kecemasan adalah lebih pendek berbanding untuk pembedahan Caesarean yang dirancang terutamanya kerana kelahiran bayi sangat penting dan mendesak dalam senario sebelumnya. Dalam pembedahan Caesarean yang dirancang, semua orang termasuk pesakit, pakar obstetrik dan anestetik berada dalam keadaan lebih santai.

Adakah prosedur Caesarean merupakan prosedur yang berisiko?

Bersalin secara Caesarean sudah menjadi jenis kelahiran yang lebih biasa, tetapi ia masih merupakan pembedahan besar yang menanggung risiko bagi ibu dan anak. Kelahiran secara semula jadi tetap menjadi kaedah pilihan dengan risiko komplikasi terendah. Risiko kelahiran secara Caesarean termasuk:

 • Perdarahan
 • Pembekuan darah
 • Masalah pernafasan bagi bayi, terutamanya jika dilakukan sebelum minggu ke-39 kehamilan
 • Peningkatan risiko kehamilan pada masa akan datang
 • Jangkitan
 • Kecederaan pada bayi semasa pembedahan
 • Masa pemulihan yang lebih lama berbanding dengan kelahiran normal
 • Kecederaan pembedahan pada organ lain
 • Lekatan, hernia dan komplikasi lain pada pembedahan perut

Anda dan doktor anda boleh membincangkan pilihan kelahiran anda sebelum tarikh akhir. Doktor juga akan dapat menentukan sama ada anda atau bayi anda menunjukkan tanda-tanda komplikasi yang memerlukan kelahiran secara Caesarean.

Bagaimana untuk bersiap sedia bagi prosedur Caesarean?

Sekiranya anda dan doktor memutuskan bahawa kelahiran Caesarean adalah pilihan terbaik, doktor akan memberikan arahan lengkap mengenai apa yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko komplikasi dan menjalani pembedahan tersebut dengan jayanya.

Seperti mana-mana kehamilan, temu janji sebelum kelahiran akan melibatkan banyak pemeriksaan. Ini merangkumi ujian darah dan pemeriksaan lain untuk menentukan kesihatan anda bagi kelahiran secara Caesarean yang berkemungkinan.

Doktor akan memastikan untuk mencatat jenis darah anda sekiranya anda memerlukan pemindahan darah semasa pembedahan. Pemindahan darah jarang diperlukan semasa bersalin secara Caesarean, tetapi doktor akan bersedia untuk menghadapi sebarang komplikasi.

Walaupun anda tidak merancang untuk menjalani pembedahan Caesarean, anda harus bersiap sedia untuk perkara yang tidak dijangka. Pada temu janji sebelum kelahiran, bincangkan faktor risiko untuk bersalin dengan kaedah ini dan apa yang boleh anda lakukan untuk menurunkan risiko tersebut.

Memandangkan bersalin secara Caesarean memerlukan masa tambahan untuk pulih berbanding kelahiran normal, mendapatkan bantuan tambahan di rumah adalah sangat diperlukan untuk menjaga anda dan si bayi.

SUMBER

https://kidshealth.org/en/parents/c-sections.html

https://www.healthline.com/health/c-section

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=cesarean-delivery-92-P07768

https://www.thehealthsite.com/pregnancy/labour/what-is-the-difference-between-a-planned-and-an-emergency-c-section-d0218-557623/

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-section/about/pac-20393655

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/c-section/

error: Content is protected !!