Cacar air (Chickenpox) – Punca, Simptom, Faktor Risiko dan Rawatan

Cacar air

Cacar air atau lebih dikenali sebagai ‘chickenpox’ adalah jangkitan yang boleh berjangkit dan berlaku disebabkan virus varicella-zoster. Ia biasanya dijangkiti oleh kanak-kanak, tetapi orang dewasa juga boleh dijangkiti juga. Tanda-tanda cacar air adalah seperti ruam kulit yang gatal-gatal dengan lepuh (blisters) merah. Sepanjang beberapa hari, lepuh itu pecah dan mula bocor. Kemudian ia akan kering sebelum akhirnya sembuh.

Simptom penyakit tersebut muncul dalam tempoh 10 hingga 21 hari selepas anda bersentuhan dengan seseorang yang mempunyai virus berkenaan. Kebanyakan pesakit pulih dalam masa 2 minggu.

Cacar air ini biasanya penyakit yang ringan, terutamanya pada kanak-kanak. Tetapi, dalam kes-kes yang teruk, lepuh itu boleh merebak ke hidung, mulut, mata, dan bahkan pada alat kelamin.

 

Punca Cacar Air

Jangkitan cacar air berlaku disebabkan virus. Ia boleh merebak melalui sentuhan langsung dengan ruam berkenaan. Selain itu, ia juga boleh merebak apabila seseorang yang mempunyai masalah kesihatan itu batuk atau bersin dan titisan udara itu disedut individu lain.

Anda boleh mendapat virus itu dengan bernafas dalam zarah yang datang dari lepuh cacar air atau dengan menyentuh sesuatu di mana zarah itu mendarat.

Penyakit tersebut adalah paling berbahaya dari 1 hingga 2 hari sebelum ruam muncul sehingga semua lepuh kering dan berkulit.

Cara terbaik untuk mencegah penyebaran virus adalah untuk mendapatkan vaksin ‘varicella’. Kanak-kanak yang tidak pernah mendapat penyakit berkenaan perlu mendapatkan dua dos vaksin – yang pertama pada usia 12 hingga 15 bulan, dan yang kedua antara umur 4 dan 6 tahun. Bagi kanak-kanak berumur 13 tahun yang tidak pernah diberi vaksin harus mendapatkan dua dos vaksin sekurang-kurangnya dengan jarak 28 hari.

 

Simptom Cacar Air

Ruam gatal yang disebabkan oleh jangkitan cacar air muncul pada 10 hingga 21 hari selepas pendedahan kepada virus dan biasanya berlanjutan sekitar 5 hingga 10 hari. Tanda-tanda dan gejala lain, yang mungkin muncul 1 hingga 2 hari sebelum ruam, termasuklah:

Apabila ruam cacar muncul, ia akan melalui tiga fasa:

 • Ruam merah jambu atau merah (papules), yang pecah selama beberapa hari.
 • Lepuh kecil yang dipenuhi cecair (vesicles), yang terbentuk kira-kira satu hari dan kemudian pecah dan bocor.
 • Kerak dan kudis, yang menutupi lepuh yang pecah dan mengambil beberapa hari lagi untuk sembuh.

 

Faktor Risiko Cacar Air

Risiko anda dijangkiti virus varicella-zoster yang menyebabkan cacar air lebih tinggi jika anda tidak pernah mendapat jangkitan berkenaan atau jika anda tidak mempunyai vaksin cacar air. Ia amat penting bagi orang yang bekerja dalam sektor penjagaan kanak-kanak atau sekolah untuk menerima suntikan vaksin dahulu.

Kebanyakan orang yang pernah mendapat cacar air atau telah divaksinasi adalah kebal terhadap penyakit tersebut. Sekiranya anda telah mendapat vaksin dan masih mendapat jangkitan berkenaan, gejala yang berlaku adalah lebih ringan, dengan sedikit lepuh atau tidak demam. Beberapa individu boleh mendapat cacar air lebih daripada sekali, tetapi ini jarang berlaku.

 

Rawatan Cacar Air

Cacar air biasanya berlanjutan dalam 5 hingga 10 hari. Tetapi, jika anda mempunyai ruam gatal yang disebabkan oleh virus itu, ia boleh terasa seperti masa yang sangat lama. Mujurlah, ada perkara yang anda boleh lakukan di rumah untuk meredakan gejala sementara tubuh anda sembuh sendiri.

 

 • Jangan Garu

Ya, menggaru boleh jadi sangat menggoda. Tetapi, menggaru ruam anda boleh menyebabkan anda berisiko untuk mendapat jangkitan kulit bakteria. Ia juga boleh menyebabkan parut. Cuba petua ini untuk menenangkan kulit gatal anda:

 • Ketuk atau tepuk tetapi jangan garu.
 • Mandi dengan oat sejuk (anda boleh membelinya di kedai ubat tempatan anda). Ketuk atau tepuk (jangan gosok) kulit anda dengan lembut sehinga kering.
 • Pakai pakaian kapas yang longgar supaya kulit anda boleh bernafas.
 • Sapukan losyen calamine pada tempat yang gatal.
 • Cuba antihistamin, seperti ‘Benadryl’ untuk mengurangkan gejala anda.

 

 • Ubat Preskripsi

Sekiranya anda terdedah kepada orang yang mempunyai cacar air tetapi tidak mendapat simptomnya lagi, doktor anda boleh memberikan suntikan rawatan yang disebut immunoglobulin. Ia boleh membantu mengelakkan jmasalah yang teruk. Doktor anda juga boleh mempertimbangkan terapi ini jika anda:

See Also
sanitasi
 • Hamil
 • Seorang perokok
 • Pengidap HIV
 • Menjalani kemoterapi atau mengambil ubat steroid dengan dos yang tinggi
 • Bayi baru lahir di bawah umur 4 minggu yang juga menghadapi peningkatan risiko komplikasi cacar air.

 

Cacar Air dan Kayap

Sekiranya anda pernah mendapat cacar air, anda menghadapi risiko komplikasi yang disebut sebagai kayap. Virus varicella-zoster kekal di dalam sel-sel saraf anda selepas jangkitan kulit telah sembuh. Bertahun-tahun kemudian, virus itu dapat diaktifkan dan hidup semula sebagai kayap iaitu sekumpulan lepuh yang menyakitkan. Virus ini lebih cenderung untuk muncul semula pada golongan dewasa yang sudah berumur dan individu yang telah mempunyai sistem imun yang lemah.

Kesakitan kerana penyakit kayap boleh berterusan lama walaupun selepas lepuh sudah hilang. Ini dipanggil neuralgia postherpetic dan boleh menjadi teruk.

Dua vaksin kayap (Zostavax dan Shingrix) boleh didapati bagi individu dewasa yang pernah mendapat cacar air. Shingrix diluluskan dan disyorkan untuk orang berumur 50 tahun ke atas, termasuk mereka yang pernah menerima Zostavax sebelum ini. Ia tidak disyorkan sehinggalah individu berumur 60 tahun. Shingrix adalah lebih disukai berbanding Zostavax.

SUMBER

https://www.webmd.com/children/what-is-chickenpox

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/symptoms-causes/syc-20351282

https://www.myhealth.gov.my/en/chickenpox/

https://www.healthline.com/health/chickenpox

error: Content is protected !!