Now Reading
Buta Warna- Diagnosis, Gejala, Punca, Faktor, Rawatan

Buta Warna- Diagnosis, Gejala, Punca, Faktor, Rawatan

Buta Warna- Diagnosis, Gejala, Punca, Faktor, Rawatan

Buta warna adalah ketidakupayaan untuk melihat warna dengan cara biasa seperti orang lain yang tidak mengalami buta warna. Buta warna terdapat dalam pelbagai jenis dan bentuk keadaan yang paling biasa adalah diwarisi secara resesif berkaitan hubungan seks (X-linked), yang bermaksud bahawa wanita adalah pembawa dan lelaki akan terkesan.

 Bentuk buta warna yang paling biasa adalah merah-hijau, dan gejala boleh berbeza-beza di antara mereka yang terkesan. Bentuk buta warna kedua yang paling biasa adalah biru-kuning. Ketidakupayaan sebenar untuk melihat apa-apa warna pun adalah bentuk buta warna yang sangat jarang berlaku.

Gejala yang berkaitan dengan buta warna adalah termasuk ketidakupayaan untuk membezakan warna hijau, merah, biru, atau kuning, atau masalah melihat kecerahan warna secara normal.

Tanda dan gejala buta warna merah-hijau dan biru-kuning mungkin sangat ringan. Ada kemungkinan bahawa orang yang terjejas tidak menyedari bahawa mereka buta warna kecuali diuji secara khusus.

Diagnosis

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk melihat warna tertentu, doktor pakar mata boleh melakukan pemeriksaan untuk mengetahui sekiranya anda mengalami buta warna. Anda mungkin akan diberi pemeriksaan mata secara menyeluruh dan ditunjukkan gambar yang direka khas seperti titik berwarna yang mempunyai angka atau bentuk dengan warna yang berbeza yang tersembunyi di dalamnya.

Gejala

Anda mungkin mengalami kekurangan penglihatan warna dan tidak mengetahuinya. Sebilangan orang mengetahui bahawa mereka atau anak mereka mempunyai keadaan ketika menimbulkan kekeliruan – seperti ketika ada masalah membezakan warna di lampu isyarat atau menafsirkan bahan pembelajaran berkod warna. Orang yang terkena rabun warna mungkin tidak dapat membezakan:

 • Warna merah dan hijau yang berbeza
 • Warna biru dan kuning yang berbeza
 • Sebarang warna

Kekurangan warna yang paling biasa adalah ketidakupayaan untuk melihat beberapa warna merah dan hijau. Selalunya, orang yang kekurangan warna merah-hijau atau biru-kuning sama sekali tidak sensitif terhadap kedua-dua warna. Kecacatan boleh ringan, sederhana atau teruk.

Punca

Melihat warna di seluruh spektrum cahaya adalah proses yang kompleks yang bermula dengan kemampuan mata anda untuk bertindak balas terhadap panjang gelombang cahaya yang berbeza.

Cahaya yang mengandungi semua panjang gelombang warna memasuki mata melalui kornea dan melalui lensa dan tisu jeli yang telus pada mata (humor vitreous) lalu terus ke sel sensitif panjang gelombang (kerucut) di bahagian belakang mata di kawasan makula retina. Kerucut sensitif terhadap panjang gelombang pendek (biru), sederhana (hijau) atau panjang (merah) cahaya. Bahan kimia pada kerucut mencetuskan reaksi dan menghantar maklumat panjang gelombang melalui saraf optik ke otak.

Sekiranya kerucut mata kekurangan satu atau lebih bahan kimia yang peka dengan panjang gelombang, ia akan menyebabkan seseorang tersebut tidak akan dapat membezakan warna merah, hijau atau biru.

Faktor Buta Warna

Kelainan warisan. Kekurangan warna yang diwarisi jauh lebih cenderung kepada lelaki berbanding wanita. Buta warna yang paling biasa adalah merah-hijau, manakala buta warna biru-kuning lebih jarang berlaku.

Seseorang boleh mewarisi buta warna yang ringan, sederhana, atau teruk. Buta warna yang diwarisi daripada keturunan biasanya akan mempengaruhi kedua-dua belah mata dan keterukannya tidak akan berubah sepanjang hayat.

Penyakit. Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kekurangan warna adalah anemia sel darah putih, diabetes, degenerasi makula, penyakit Alzheimer, sklerosis berganda, glaukoma, penyakit Parkinson, alkoholisme kronik dan leukemia.

Sebelah mata mungkin akan lebih terkesan daripada yang lain dan defisit warna mungkin akan menjadi lebih baik jika penyakit yang berkaitan dapat diatasi.

Ubat-ubatan tertentu. Beberapa jenis ubat boleh mengubah penglihatan warna, seperti beberapa ubat yang merawat penyakit autoimun tertentu, masalah jantung, tekanan darah tinggi, disfungsi ereksi, jangkitan, gangguan saraf dan masalah psikologi.

Penuaan. Keupayaan untuk melihat warna merosot dengan perlahan seiring usia anda.

Bahan Kimia. Pendedahan kepada beberapa bahan kimia di tempat kerja, seperti karbon disulfida dan baja boleh menyebabkan kehilangan penglihatan warna.

Rawatan

Kebanyakan jenis buta warna tidak mempunyai rawatan yang khas kecuali masalah penglihatan warna yang berkaitan dengan penggunaan ubat-ubatan tertentu atau keadaan mata. Menghentikan pengambilan ubat-ubatan yang menyebabkan masalah pengelihatan atau merawat penyakit mata yang berkaitan boleh membaiki semula pengelihatan.

Pemakaian penapis warna pada cermin mata atau kanta lekap dapat meningkatkan persepsi terhadap kekeliruan kontras warna. Walau bagaimana pun, lensa tersebut tidak akan meningkatkan kemampuan untuk melihat semua warna.

Rawatan masa depan yang berpotensi

Beberapa gangguan retina yang jarang berlaku yang berkaitan dengan buta warna mungkin dapat diubah dengan teknik penggantian gen. Rawatan ini sedang dikaji dan mungkin akan tersedia pada masa akan datang.

Gaya hidup dan rawatan di rumah

 • Menghafal urutan objek berwarna. Sesetengah objek penting untuk kita mengetahui warna dan urutan warnanya seperti menghafal urutan warna lampu isyarat.
 • Labelkan item berwarna yang ingin anda padankan dengan item lain. Meminta bantuan seseorang yang mempunyai penglihatan warna yang baik membantu anda menyusun dan melabel pakaian. Pakaian disusun di dalam almari atau laci supaya warna yang boleh digunakan saling berdekatan.
 • Penggunaan teknologi. Terdapat aplikasi untuk telefon dan peranti digital yang dapat membantu anda mengenal pasti warna.

Bersedia untuk temujanji anda

Anda boleh berjumpa doktor atau membuat temu janji dengan doktor yang pakar dalam gangguan mata (pakar oftalmologi atau pakar mata). Anda digalakkan untuk menyediakan senarai soalan yang dapat dimanfaatkan semasa berjumpa dengan doktor pakar. Bagi masalah buta warna, beberapa soalan asas yang perlu diajukan merangkumi:

 • Bagaimana kekurangan warna boleh mempengaruhi hidup saya?
 • Adakah kekurangan warna akan mempengaruhi pekerjaan saya sekarang atau akan datang?
 • Adakah terdapat rawatan untuk rabun warna?
 • Adakah anda mempunyai brosur atau bahan bercetak lain yang boleh saya miliki? Laman web apa yang anda cadangkan?
 • Adakah terdapat cermin mata atau kanta lekap khas yang boleh saya pakai untuk meningkatkan penglihatan warna saya?

Sumber

https://www.medicinenet.com

https://www.mayoclinic.org

error: Content is protected !!