Bunting Pelamin, Hanya Fakta dan Bukan Mitos

bunting pelamin

Tahun pertama perkahwinan setiap pasangan adalah amat menggembirakan atas banyak sebab, sama ada mereka memutuskan untuk melancong ke destinasi yang jauh atau membeli rumah pertama mereka, terdapat pelbagai cara untuk membahagiakan perkahwinan anda selepas hari perkahwinan dan bunting pelamin mungkin adalah satu sebabnya.

Bagi kebanyakan pasangan, pemikiran mereka beralih kepada membina keluarga bersama. Membawa anak ke dunia adalah salah satu pengembaraan terbesar dalam hidup dan tidak hairanlah jika pasangan yang sudah berkahwin dengan senang hati ingin memulakan perjalanan menarik ini secepat yang besar hari sudah berakhir.

Namun, apabila masyarakat mendengar pasangan bunting pelamin, mereka menghina dan memfitnah ibu bunting pelamin. Ini atas alas an umur janin lebih awal dari tarikh perkahwinan mereka. Bunting pelamin adalah “minomer.” Ia seolah-olah menggambarkan pengantin perempuan telah hamil ketika berkahwin dan itu bukan sebenarnya hal yang berlaku.

Kiraan Ikut Tarikh Haid Pertama yang Lepas

Tempoh haid terakhir: Secara konvensional, kehamilan bertarikh mengikut beberapa minggu bermula dari hari pertama haid terakhir wanita (LMP). Sekiranya haidnya teratur dan ovulasi berlaku pada hari ke-14 kitarannya, ovulasi berlaku kira-kira 2 minggu selepas LMPnya. Oleh itu, seorang wanita dianggap mengandung selama 6 minggu, selepas 2 minggu selepas haid pertama.

Tarikh obstetrik setiap wanita adalah berbeza dengan tarikh embrio (usia embrio). Tarikh obstetrik selalunya sekitar 2 minggu lebih lama daripada tarikh sebenar embrio.

Apa itu Ovulasi?

Ovulasi adalah fasa dalam kitaran haid. Ia berlaku pada sekitar hari ke14 hari untuk kitaran haid 28 hari. Secara khusus, ovulasi adalah pelepasan telur (ovum) dari ovari wanita.

Setiap bulan, antara hari enam ke 14 kitaran haid, hormon perangsang folikel akan menyebabkan folikel di salah satu ovari wanita untuk mula matang. Kemudian, pada hari 10 hingga 14, hanya satu folikel yang berkembang membentuk telur yang matang sepenuhnya.

Pada kira-kira hari ke-14 dalam kitaran haid, lonjakan hormon luteinizing secara tiba-tiba akan menyebabkan ovari melepaskan telurnya. Telur memulakan perjalanan selama lima hari melalui struktur sempit dan berongga yang disebut tiub fallopio ke rahim.

Semasa telur bergerak melalui tiub fallopio, tahap progesteron, hormon lain, meningkat, yang membantu menyiapkan lapisan rahim untuk kehamilan.

Bagaimana konsepsi berlaku?

Kehamilan sebenarnya adalah proses yang cukup rumit dan mempunyai beberapa Langkah di dalam satu proses. Semuanya bermula dengan sel sperma dan telur ovum.

Telur ovum yang dibebaskan ke dalam rahim, ia akan berkeliaran selama kira-kira 12-24 jam, ia akan bergerak secara perlahan-lahan melalui tiub fallopio, untuk melihat jika ada sperma di sekitar kawasanya.

Sekiranya air mani masuk ke dalam faraj anda, sel sperma dapat berenang melalui serviks anda. Sel sperma dan rahim bekerjasama untuk menggerakkan sel sperma ke arah tiub fallopio.

Sekiranya telur ovum bergerak melalui saluran tiub fallopio anda pada masa yang sama, sel sperma dan telur ovum dapat bergabung bersama. Satu sel sperma mempunyai jangka masa sehingga enam hari untuk bergabung dengan telur sebelum ia mati.

Apabila sel sperma bergabung dengan telur ovum, ia dipanggil persenyawaan. Persenyawaan tidak belaku dengan kadar yang segera. Oleh kerana sel sperma hiudp di dalam rahim dan tiub fallopio anda sehingga 6 hari selepas hubungan seks, oleh itu terdapat jurang sehingga 6 hari antara hubungan seks dan persenyawaan berlaku.

Sekiranya sel sperma bergabung dengan telur ovum anda, telur ovum yang disenyawakan akan bergerak ke bawah tiub fallopio menuju ke rahim. Ia akan mula terbahagi kepada lebih banyak sel, membentuk seperti sebiji bola ketika ia tumbuh. Sel bola yang disebut blastocyst akan sampai ke rahim dalam sekitar 3-4 hari selepas persenyawaan berlaku.

Sel bola akan terapung di dalam rahim selama 2-3 hari lagi. Sekiranya sel bola tersebut melekat pada lapisan rahim anda, ia dipanggil implantasi dimana ketika kehamilan bermula secara rasmi.

See Also
kerjarumah kanak-kanak

Implantasi biasanya bermula kira-kira 6 hari selepas persenyawaan berlaku, dan memerlukan masa sekitar 3-4 hari untuk diselesaikan. Embrio akan berkembang dari sel di bahagian dalam sel bola tersebut. Plasenta juga akan berkembang dari sel yang berada di bahagian luar sel bola.

Apabila telur ovum yang disenyawakan implantasi di dalam rahim anda, ia akan melepaskan hormon kehamilan yang akan menghalang lapisan rahim anda daripada menitis. Ini adalah  sebabnya orang tidak mendapat haid ketika mereka hamil.

Sekiranya telur ovum anda tidak bertemu dengan sperma, atau telur ovum yang disenyawakan tidak implantasi dengan berjaya di rahim anda, lapisan tebal rahim anda tidak diperlukan dan ia akan meninggalkan badan anda semasa haid anda.

Hampir separuh daripada jumlah semua telur ovum yang disenyawakan dan tidak berjaya diimplantasi ke atas dinding rahim anda, ia akan keluar secara semula jadi dari badan anda semasa haid anda.

Beginilah proses yang dialami di dalam badan seseorang wanita apabila persenyawaan berlaku. Oleh itu, kita sebagai masyarakat yang baik, janganlah pandang serong kepada individu yang bunting pelamin kerana anda hanya akan menampakkan diri anda tidak berilmu dengan secukupnya dan hanya pandai menilai keadaan orang lain tanpa memahami keadaan mereka dahulu.

Sumber artikel:

error: Content is protected !!