Now Reading
Bukit Fraser: 7 Lokasi Best Untuk Kaki Jalan

Bukit Fraser: 7 Lokasi Best Untuk Kaki Jalan

Bukit Fraser

Bukit Fraser adalah destinasi peranginan tanah tinggi yang terletak di antara pergunungan Pahang, ia terkenal dengan pelbagai aktiviti mengujakan yang berlatarkan alam semula jadi dan juga iklim yang sejuk. Untuk pengetahuan anda, ia merupakan salah satu stesen bukit terakhir di Malaysia, kesan tinggalan oleh bekas penjajah Inggeris.

Maklumat Perjalanan

Bukit Fraser boleh ditemui di wilayah tengah Semenanjung Malaysia terletak di negeri Pahang. Ia terletak kira-kira dua jam di utara Kuala Lumpur dan 400km dari Singapura di selatan. Bukit Fraser mempunyai ketinggian rata-rata 1,200 meter tinggi tetapi titik tertinggi naik pada ketinggian 1,500 meter di gelung Telekom.

Secara amnya, curahan hujan paling sedikit turun diantara bulan April dan September, selang musim tengkujuh.

Ini adalah masa terbaik untuk melakukan perjalanan jika anda tidak menyukai persekitaran yang basah namun begitu, cuaca hariannya masih tidak dapat diramalkan secara menyeluruh.

Anda juga disarankan untuk bercuti ke sini bukan pada musim cuti umum atau cuti sekolah bagi menikmati penginapan murah di hotel dan tidak ramai orang. Suhu persekitaran normalnya pula adalah antara 22° C – 28 ° C pada siang hari dan 16 ° C – 20 ° C pada waktu malam.

Kelab Golf Diraja Bukit Fraser

Kelab Golf Royal Fraser’s Hill adalah salah satu lapangan tertua di negara ini. Terletak tepat di tengah-tengah destinasi peranginan tanah tinggi ini di kawasan pekan. Ia merupakan kelab golf yang kecil dan hanya memiliki 9 lubang sahaja namun ia tetap memberikan cabaran buat anda yang ingin mencuba serta pemandangan hutan indah di sekitarnya.

Pada sebelah pintu masuk Kompleks Sukan berseberang dengan menara jam, terdapat kaunter penerimaan tetamu bagi sesisapa yang berminat untuk bermain golf. Di situ juga terdapat sebuah kafe kecil dengan pemandangan teres untuk menikmati teh beserta makanan ringan.

Walaubagaimapun, pemain golf harus bergerak dengan berjalan kaki kerana tiada perkhidmatan kereta buggy yang disediakan.

Restoran Mimi Strawberi

Restoran Mimi Strawberi adalah restoran di Kompleks Sukan bandar yang strategik menghadap ke bulatan bandar dengan pemandangan yang menghadap lapangan golf. Restoran ini turut terkenal dalam kalangan penduduk tempatan. sudah pastinya anda tidak perlu ragu-ragu untuk mengalas perut anda dengan makanan yang disediakan.

Nama restoran itu adalah gabungan dari ‘Mimi’, gadis dari Tioman yang mengendalikan kedai makan, dan susu getah strawberi khasnya dan minuman campuran ais. Terdapat juga restoran-restoran lain yang menyajikan aneka masakan dan gerai penjaja Melayu, termasuk Tom Yam, Nasi Paprik, Sup Tulang, Mi Bandung, Banjo Burger dan hidangan tempatan versi Barat.

Orkid Sanyi

Sanyi Orchid Garden adalah taman semaian bunga yang mengkhususkan bidang penanaman bunga hiasan anggerik di Fraser’s Hill.

Terletak di sebelah jalan utama di seberang Banglo Abu Suradi (Tioman) tepat selepas bulatan bandar. Ia dibuka setiap hari dari pagi hingga petang, paling menarik masuk adalah percuma.

Allan’s Water

Allan’s Water adalah tasik kecil yang terletak sebelum Jelai Highland Resort di Jalan Ampang Road -bersebelahan dengan Edible Garden . Ia dijadikan taman untuk kegiatan rekreasi dan dayung perahu dari takungan yang tidak digunakan selama bertahun-tahun.

Pada asalnya, ia merupakan tempat pengumpulan dan bekalan air sewaktu era kegemilangan stesen bukit kolonial.

Dibuka setiap hari dari jam 9 pagi hingga 4.30 petang (dengan waktu rehat makan tengah hari untuk kakitangan, ditutup pada jam 7 malam pada hujung minggu), taman ini merupakan tarikan pelancongan popular yang turut menawarkan aktiviti ekstrem seperti flying fox dan paddle boating.

Di sekitar tasik pula terdapat deretan pohon dan semak tebal yang memancarkan ketenangan semula jadi. Nikmatilah sensasi kedamaian di kawasan ini sambil ditemani binatang liar burung-burung, tupai dan monyet.

Bird Interpretive Center

Bird Interpretive Center adalah galeri spesies burung dimana, penempatan habitat dan migrasi burung telah direkodkan. Ia terletak di dalam Kompleks Sukan di seberang Puncak Inn Hotel di bulatan bandar .

Galeri ini bebas dibuka untuk orang awam, dan beroperasi pada hujung minggu dari jam 10 am – 7 pm. Anda juga berkesempatan untuk melihat burung-burung bertenggek di tingkat atas.

Namun pada hari bekerja, pengunjung tetap boleh meminta kakitangan Puncak Inn untuk membuka pintunya.

Galeri ini disediakan khas kepada pengunjung untuk memerhatikan burung, di sini anda dapat melihat dan mengenali lebih daripada 250 spesies burung yang telah direkodkan termasuklah burung enggang, burung merpati, burung, helang dan spesies endemik lain.

Pada musim-musim tertentu, burung-burung yang bermigrasi dari Rusia, Jepun dan China akan dapat dilihat berterbangan di sekitar Bukit Fraser untuk melepaskan diri dari musim sejuk yang membeku serta bagi mencari padang rumput.

The Paddock Fraser Hill

The Paddock adalah pusat berkuda untuk aktiviti menunggang kuda yang sangat popular di Bukit Fraser!

See Also
Tempat Menarik Di Bukit Tinggi Yang Harus Anda Kunjungi

Terletak di sepanjang Valley Road tepat sebelum bulatan Glen Bungalow (jalan keluar ke Kuala Lumpur atau Jalan Lady Maxwell), pengunjung boleh menunggang kuda yang sudah bersara di sekitar lorong kecil (dipandu oleh penjaga) dengan harga yang murah.

Selain lintasan, kawasan taman kecil dengan bangku turut disediakan sebagai tempat istirahat untuk pengunjung dan memberi peluang untuk menikmati keindahan kehijauan di sekitarnya yang berlatarkan pohon konifer yang berdiri megah.

Bagi yang gemar aktiviti memanah, kawasan memanah ada di bahagian bawah lereng berhampiran pintu masuk.

Paddock dibuka dari jam 9 am – 4 pm setiap hari (rehat untuk makan tengah hari pada waktu petang), kecuali pada hari Sabtu dan cuti umum di mana ia ditutup pada jam 5 pm.

Air Terjun Jeriau

Air Terjun Jeriau adalah tarikan semula jadi yang popular kira-kira 4km dari pusat bandar Bukit Fraser. Ia boleh diakses melalui Jalan Semantan melalui jalan curam dan sempit di Smokehouse Hotel dan berakhir di parkir kereta dan pintu pagar utama.

Pada awalnya ia adalah sebuah lokasi lapangan sungai kecil dengan lata berbatu namun, disebabkan hakisan yang kian bertambah, telah berlakunya pengembangan tanah dan ini secara tidak langsung telah mengubah landskap semula jadi kawasan sungai.

Meskipun begitu, Air Terjun Jeriau masih menjadi lokasi pilihan ramai tatkala berkunjung ke Bukit Fraser.

Kami harap perkongsian kali ini bermanfaat dan dapat memberi anda sedikit gambaran tetang tempat-tempat menarik di Bukit Fraser. Jom kutip memori indah dengan berkunjung ke Bukit Fraser bila ada masa nanti.

SUMBER

https://mytrip123.com/tempat-menarik-di-bukit-fraser/

https://www.fraserhill.info/golf.htm

error: Content is protected !!