Bukit Fraser adalah destinasi peranginan tanah tinggi yang terletak di antara pergunungan Pahang, yang mengambil masa kira-kira dua jam dari Kuala Lumpur.

Lokasi percutian yang sejuk ini terkenal dengan aneka aktiviti mengujakan yang berlatarkan alam semula jadi dengan iklim yang menyejukkan. Untuk pengetahuan semua lagi, ia merupakan salah satu stesen bukit terakhir di Malaysia, hasil kesan tinggalan oleh bekas penjajah Inggeris.

Maklumat Perjalanan

Bukit Fraser boleh ditemui di wilayah tengah Semenanjung Malaysia terletak di negeri Pahang. Ia terletak kira-kira dua jam di utara Kuala Lumpur dan 400km dari Singapura di selatan. Bukit Fraser mempunyai ketinggian rata-rata 1,200 meter tinggi tetapi titik tertinggi naik pada ketinggian 1,500 meter di gelung Telekoms.

Secara amnya, bulan dengan curah hujan paling sedikit turun antara bulan April dan September, selang musim tengkujuh.

Ini adalah masa terbaik untuk melakukan perjalanan jika anda tidak menyukai persekitaran yang basah namun begitu, cuaca hariannya masih tidak dapat diramalkan secara menyeluruh.

Dianjurkan juga untuk pergi pada musim puncak, yang merupakan bulan yang tidak mempunyai cuti umum atau sekolah bagi menikmati penginapan murah di hotel dan orang ramai. Suhu persekitaran normalnya pula adalah antara 22° C – 28 ° C pada siang hari dan 16 ° C – 20 ° C pada waktu malam.

Kelab Golf Diraja Bukit Fraser

Kelab Golf Royal Fraser’s Hill adalah salah satu lapangan tertua di negara ini. Terletak tepat di tengah-tengah destinasi peranginan tanah tinggi ini di kawasan pekan. Lubang 9 kaki miliknya mungkin kecil, tetapi ia menawarkan beberapa bahagian yang mencabar serta pemandangan hutan indah di sekitarnya.

Kaunter penerimaan untuk bermain golf terletak di sebelah pintu masuk Kompleks Sukan di seberang menara jam. Di sini, terdapat sebuah kafe kecil dengan pemandangan teres untuk menikmati teh serta makanan ringan.

Untuk berkeliling, pemain golf harus bergerak dengan berjalan kaki kerana tiada perkhidmatan kereta buggy yang disediakan.

Restoran Mimi Strawberi

Restoran Mimi Strawberi adalah restoran di Kompleks Sukan bandar, terletak di sepanjang beranda dengan pemandangan menghadap lapangan golf. Mimi Strawberi kini berada di Taman Makanan, dan menikmati lokasi yang strategik menghadap ke bulatan bandar, dengan pengikut setia penduduk tempatan berpusu-pusu sepanjang musim.

Nama restoran itu adalah gabungan dari ‘Mimi’, gadis dari Tioman yang mengendalikan kedai makan, dan susu getah stroberi khasnya dan minuman campuran ais dari menu. Restoran-restoran menyajikan aneka masakan gerai penjaja Melayu, termasuk Tom Yam, Nasi Paprik, Sup Tulang, Mi Bandung, Banjo Burger dan hidangan tempatan versi Barat.

Orkid Sanyi

Sanyi Orchid Garden adalah taman semaian bunga yang mengkhususkan bidang penanaman bunga hiasan anggerik di Fraser’s Hill.

Terletak di sebelah jalan utama di seberang Banglo Abu Suradi (Tioman) tepat selepas bulatan bandar. Ia dibuka setiap hari dari pagi hingga petang, masuk untuk pengunjung adalah percuma.

Allan’s Water

Allan’s Water adalah tasik kecil yang terletak sebelum Jelai Highland Resort di Jalan Ampang Road -bersebelahan dengan Edible Garden . Ia dijadikan taman untuk kegiatan rekreasi dan dayung berperahu dari takungan yang tidak digunakan selama bertahun-tahun.

Pada asalnya, ia merupakan tempat pengumpulan dan bekalan air sewaktu era kegemilangan stesen bukit kolonial.

Dibuka setiap hari dari jam 9 pagi hingga 4.30 petang (dengan rehat makan tengah hari untuk kakitangan, ditutup pada jam 7 malam pada hujung minggu), taman ini merupakan tarikan pelancongan popular yang turut menawarkan aktiviti ekstrem seperti flying fox dan paddle boating.

Di sekitar tasik pula terdapat deretan pohon dan semak tebal yang memancarkan ketenangan semula jadi. Nikmatilah sensasi kedamaian di kawasan ini sambil ditemani binatang liar burung-burung, tupai dan monyet.

Bird Interpretive Center

Bird Interpretive Center adalah galeri spesies burung dimana, penempatan habitat dan migrasi burung telah direkodkan. Ia terletak di dalam Kompleks Sukan di seberang Puncak Inn Hotel di bulatan bandar .

Bebas dibuka untuk orang awam, pusat ini dibuka turut beroperasi pada hujung minggu dari jam 10 am – 7 pm, burung-burug dapat dilihat bertenggek di tingkat atas.

Namun pada hari bekerja, pengunjung tetap boleh meminta kakitangan Puncak Inn untuk membuka pintunya.

Didedikasikan untuk memerhatikan burung, pengunjung dapat melihat dan mengenali lebih daripada 250 spesies burung yang telah direkodkan di sini termasuklah burung enggang, burung merpati, burung, helang dan spesies endemik lain.

Pada musim-musim tertentu, burung-burung yang bermigrasi dari Rusia, Jepun dan China akan dapat dilihat berterbangan di sekitar Bukit Fraser untuk melepaskan diri dari musim sejuk yang membeku serta bagi mencari padang rumput.

The Paddock Fraser Hill

The Paddock adalah pusat berkuda untuk aktiviti menunggang kuda yang sangat popular di Bukit Fraser!

Terletak di sepanjang Valley Road tepat sebelum bulatan Glen Bungalow (jalan keluar ke Kuala Lumpur atau Jalan Lady Maxwell), pengunjung boleh menunggang kuda yang sudah bersara di sekitar lorong kecil (dipandu oleh penjaga) dengan harga yang murah.

Selain lintasan, kawasan taman kecil dengan bangku turut disediakan sebagai tempat istirahat untuk pengunjung agar dapat mengagumi kehijauan di sekitarnya berlatarkan pohon konifer yang berdiri megah.

Bagi yang gemar aktiviti memanah, kawasan memanah ada di bahagian bawah lereng berhampiran pintu masuk.

Paddock dibuka dari jam 9 am – 4 pm setiap hari (rehat untuk makan tengah hari pada waktu petang), kecuali pada hari Sabtu dan cuti umum di mana ia ditutup pada jam 5 pm.

Air Terjun Jeriau

Air terjun Jeriau adalah tarikan semula jadi yang popular kira-kira 4km dari pusat bandar Bukit Fraser. Ia boleh diakses melalui Jalan Semantan melalui jalan curam dan sempit yang menuruni tajam setelah Smokehouse Hotel.

Pada awalnya ia adalah sebuah lokasi lapangan sungai kecil dengan lata berbatu namun, disebabkan hakisan yang kian bertambah, telah berlakunya pengembangan tanah dan ini secara tidak langsung telah mengubah landskap semula jadi kawasan sungai.

Meskipun begitu, Air Terjun Jeriau masih menjadi lokasi pilihan ramai tatkala berkunjung ke Bukit Fraser.

Kami harap perkongsian kali ini bermanfaat dan dapat memberi anda sedikit gambaran tetang tempat-tempat menarik di Bukit Fraser. Jom kutip memori indah dengan berkunjung ke Bukit Fraser bila ada masa nanti.

SUMBER

https://mytrip123.com/tempat-menarik-di-bukit-fraser/

https://www.fraserhill.info/golf.htm

Summary
Bukit Fraser: 7 Lokasi Best Untuk Kaki Jalan
Article Name
Bukit Fraser: 7 Lokasi Best Untuk Kaki Jalan
Description
Bukit Fraser adalah destinasi peranginan tanah tinggi yang terletak di antara pergunungan Pahang, yang terletak dua jam dari Kuala Lumpur.
Publisher Name
CeriaSihat
Tagged: