Now Reading
Buah Pinggang Bocor – Simptom, Punca, Faktor Risiko, Diagnosis, Rawatan, Komplikasi

Buah Pinggang Bocor – Simptom, Punca, Faktor Risiko, Diagnosis, Rawatan, Komplikasi

Sindrom nefrotik (buah pinggang bocor) adalah gangguan buah pinggang yang menyebabkan badan anda mengeluarkan terlalu banyak protein dalam air kencing anda.

Sindrom nefrotik biasanya disebabkan oleh kerosakan pada kumpulan saluran darah kecil di buah pinggang anda yang menyaring sisa dan lebihan air dari darah anda. Keadaan ini menyebabkan pembengkakan terutama pada kaki dan pergelangan kaki dan meningkatkan risiko masalah kesihatan yang lain.

Rawatan untuk buah pinggang bocor ialah dengan merawat keadaan yang menyebabkannya dan pengambilan ubat-ubatan. Sindrom nefrotik dapat meningkatkan risiko jangkitan dan pembekuan darah. 

Simptom 

Tanda dan gejala buah pinggang bocor termasuk:

 • Pembengkakan teruk (edema), terutamanya di sekitar mata dan pergelangan kaki dan kaki anda
 • Air kencing berbuih, hasil daripada protein berlebihan dalam air kencing anda
 • Peningkatan berat badan kerana cecair yang terperangkap dalam badan
 • Keletihan
 • Hilang selera makan

Punca

Sindrom nefrotik biasanya disebabkan oleh kerosakan pada kelompok saluran darah kecil (glomeruli) buah pinggang anda.

Glomeruli menyaring darah anda semasa melalui buah pinggang anda, memisahkan perkara yang diperlukan dan yang tidak diperlukan oleh badan anda. Glomeruli yang sihat menjaga protein dalam darah terutamanya albumin yang diperlukan untuk mengekalkan jumlah cecair yang tepat di dalam badan anda daripada meresap ke dalam air kencing anda. Apabila rosak, glomeruli melepaskan terlalu banyak protein darah keluar dari badan anda yang menyebabkan buah pinggang bocor. 

Banyak penyakit dan keadaan boleh menyebabkan kerosakan glomerular dan menyebabkan buah pinggang bocor termasuklah:

 • Diabetes. Diabetes boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang (nefropati diabetes) yang mempengaruhi glomeruli.
 • Penyakit perubahan minimum. Ini adalah penyebab sindrom nefrotik yang paling biasa pada kanak-kanak. Penyakit perubahan minimum mengakibatkan fungsi ginjal yang tidak normal tetapi, apabila tisu ginjal diperiksa di bawah mikroskop, ia kelihatan normal atau hampir normal. Punca ini masih lagi tidak dapat ditentukan.
 • Glomerulosklerosis segmental fokus. Disifatkan oleh parut pada beberapa glomeruli yang disebabkan oleh penyakit-penyakit lain, kecacatan genetik atau ubat-ubatan tertentu. 
 • Nefropati membran. Gangguan ini adalah hasil penebalan membran di dalam glomeruli. Penebalan ini disebabkan dengan perbuatan membran oleh sistem imun. Ia boleh dikaitkan dengan keadaan perubatan lain seperti lupus, hepatitis B, malaria dan barah. 
 • Lupus eritematosus sistemik. Penyakit keradangan kronik ini boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang yang serius.
 • Amiloidosis. Gangguan ini berlaku apabila protein amiloid terkumpul di organ anda. Penumpukan amiloid sering merosakkan sistem penapisan buah pinggang.

Faktor Risiko

Faktor-faktor yang dapat meningkatkan risiko buah pinggang bocor termasuklah:

 • Keadaan perubatan. Penyakit dan keadaan tertentu meningkatkan risiko anda menghidap sindrom nefrotik seperti diabetes, lupus, amiloidosis, nefropati refluks dan penyakit buah pinggang yang lain.
 • Ubat-ubatan tertentu. Ubat-ubatan yang boleh menyebabkan sindrom nefrotik termasuk ubat-ubatan anti-radang tanpa steroid (NSAID) dan antibiotik yang digunakan untuk melawan jangkitan.
 • Jangkitan tertentu. Jangkitan yang meningkatkan risiko sindrom nefrotik termasuk HIV, hepatitis B, hepatitis C dan malaria.

Diagnosis 

Anda akan disarankan untuk mengambil ujian air kencing yang akan mengukur berapa banyak protein yang disaring oleh buah pinggang anda. Anda juga boleh menjalani ujian darah yang memeriksa fungsi buah pinggang yang lain.

Doktor anda juga mungkin memeriksa penyakit yang boleh menjadi penyebab sekunder sindrom nefrotik seperti diabetes.

Sebilangan orang memerlukan biopsi buah pinggang yang memerlukan pengambilan sampel tisu untuk dikaji di bawah mikroskop.

Rawatan 

Rawatan anda akan bergantung kepada penyebab buah pinggang bocor. Dalam kebanyakan kes, menurunkan kolesterol dan tekanan darah serta mengurangkan edema mungkin merupakan rawatan utama.

Ubat-ubatan yang akan disyorkan oleh doktor anda termasuklah:

 • Ubat tekanan darah yang disebut ACE inhibitor dan ARB yang mengekang tekanan pada glomeruli anda dan menurunkan jumlah protein dalam air kencing anda
 • Diuretik, atau pil air untuk mengurangkan edema
 • Ubat penurun kolesterol
 • Pengencer darah atau antikoagulan untuk mengurangkan risiko pembekuan darah
 • Ubat yang melemahkan sistem imun anda, seperti kortikosteroid

Anda juga mungkin perlu mengurangkan garam dalam diet untuk mengurangkan bengkak. Doktor anda juga boleh mencadangkan anda makan diet rendah lemak tepu dan kolesterol.

Sekiranya sindrom nefrotik anda tidak sembuh dengan rawatan ini, anda mungkin memerlukan dialisis, rawatan di mana mesin menapis darah anda kerana ginjal anda tidak lagi dapat berfungsi dengan baik.

Komplikasi 

Komplikasi yang mungkin akan terjadi dari buah pinggang bocor adalah:

 • Pembekuan darah. Ketidakupayaan glomeruli untuk menyaring darah dengan betul boleh menyebabkan kehilangan protein darah yang membantu mencegah pembekuan darah. Ini meningkatkan risiko anda mengalami pembekuan darah di urat anda.
 • Kolesterol darah tinggi dan trigliserida darah tinggi. Apabila tahap protein dalam darah anda turun, hati anda mengeluarkan lebih banyak albumin. Pada masa yang sama, hati anda mengeluarkan lebih banyak kolesterol dan trigliserida.
 • Kekurangan zat makanan. Kehilangan protein darah yang terlalu banyak boleh mengakibatkan kekurangan zat makanan. Ini boleh menyebabkan penurunan berat badan yang dapat dikelirukan dengan edema. Anda juga mungkin mempunyai kandungan sel darah merah rendah (anemia), tahap protein darah rendah dan tahap vitamin D rendah.
 • Tekanan darah tinggi. Kerosakan pada glomeruli anda dan penumpukan cecair badan yang berlebihan dapat meningkatkan tekanan darah anda.
 • Kecederaan buah pinggang akut. Sekiranya buah pinggang anda kehilangan keupayaan untuk menyaring darah kerana kerosakan pada glomeruli, hasil tinja dapat membina dengan cepat di dalam darah anda. Sekiranya ini berlaku, anda mungkin memerlukan dialisis kecemasan.
 • Penyakit ginjal kronik. Sindrom nefrotik boleh menyebabkan buah pinggang anda kehilangan fungsi dari masa ke masa. Sekiranya fungsi buah pinggang terjejas dengan teruk, anda mungkin memerlukan dialisis atau pemindahan organ buah pinggang.
 • Jangkitan. Orang dengan buah pinggang bocor mempunyai risiko jangkitan yang meningkat.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nephrotic-syndrome/symptoms-causes/syc-20375608 

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-nephrotic-syndrome

https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2020/coronavirus-kidney-damage-diabetes.html

error: Content is protected !!