Now Reading
Bronchiolitis – Jenis, Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Bronchiolitis – Jenis, Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Bronchiolitis

Bronchiolitis adalah jangkitan paru-paru yang biasa terjadi pada kanak-kanak kecil dan bayi. Ia boleh menyebabkan keradangan dan kesesakan di saluran udara kecil (bronkiol) paru-paru. Selain itu, keadaan ini selalunya terjadi disebabkan oleh virus. Biasanya, waktu memuncak bagi keadaan bronchiolitis  adalah dalam musim sejuk.

Seterusnya, keadaan ini bermula dengan gejala yang serupa dengan selesema biasa, tetapi kemudian individu boleh mengalami batuk, mendesah dan kadangkala sukar untuk bernafas. Gejala sebegini boleh berlangsung selama beberapa hari hingga beberapa minggu.

Perbezaan antara Bronchiolitis dan Bronchitis

Kedua-dua keadaan ini tidak hanya serupa, tetapi juga serupa dalam beberapa cara. Kedua-duanya boleh berlaku disebabkan virus. Malah, kedua-duanya juga mempengaruhi saluran udara di paru-paru, tetapi bronchitis mempengaruhi saluran udara yang lebih besar (bronkus). Bronchiolitispula mempengaruhi saluran udara yang lebih kecil (bronkiol). Bronchitis biasanya menyerang kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua, sementara bronchiolitis lebih kerap berlaku pada kanak-kanak yang lebih muda.

Jenis-jenis Bronchiolitis

Terdapat dua jenis utama iaitu:

 • Bronchiolitis virus pada bayi. Sebilangan besar kes bronchiolitis virus ini terjadi disebabkan virus ‘syncytial’ pernafasan (RSV). Wabak virus ini berlaku setiap musim sejuk dan mempengaruhi kanak-kanak di bawah umur 1 tahun.
 • Bronchiolitis ‘obliterans’ adalah keadaan yang jarang berlaku dan berbahaya pada orang dewasa. Penyakit ini menyebabkan parut pada bronkiol dan boleh  menyekat saluran udara yang menyebabkan penyumbatan saluran udara. Keadaan ini tidak dapat diterbalikkan.

Simptom Bronchiolitis

Kedua-dua bronchiolitis virus dan bronchiolitis obliterans mempunyai tanda dan gejala yang serupa. Ini termasuk:

 • sesak nafas
 • mendesah
 • penampilan kulit seperti kebiruan akibat kekurangan oksigen
 • bunyi berdetus atau berdetar yang terdengar di paru-paru
 • keletihan
 • tulang rusuk yang kelihatan tenggelam semasa cubaan menarik nafas (pada kanak-kanak)
 • rasa terbakar pada hidung (pada bayi)
 • pernafasan pantas
 • batuk

Setelah terdedah kepada bahan kimia tertentu, gejala bronchiolitis obliterans dapat muncul dalam dua minggu hingga sebulan. Jangkitan paru-paru pula boleh memakan masa selama beberapa bulan hingga beberapa tahun untuk menghasilkan gejala.

Punca Bronchiolitis

Virus yang menyebabkan kebanyakan kes bronchiolitis adalah virus ‘syncytial’ pernafasan (RSV), ‘rhinovirus’ dan virus influenza (selesema). Virus ini sangat mudah berjangkit dan merebak dari individu ke individu lain dengan menyentuh rembesan dari mulut atau hidung mahupun melalui titisan pernafasan di udara. Titisan ini boleh meresap ke udara ketika seseorang bersin atau batuk.

Diagnosis Bronchiolitis

Apabila berjumpa dengan doktor, anda akan ditanyakan tentang gejala dan sejarah perubatan anak anda. Doktor juga mungkin akan memberikannya ujian fizikal. Dia mungkin menggunakan stetoskop untuk mendengar pernafasannya dan menghitung nafas bagi setiap minit.

Doktor jarang melakukan ujian sinar-X atau ujian darah untuk keadaan bronchiolitis. Tetapi, jika gejala anak anda adalah teruk atau tidak jelas, doktor boleh menjalankan ujian ini:

 • Sinar-X dada: Ini dilakukan untuk mencari kemungkinan adanya tanda-tanda keradangan paru-paru.
 • Ujian darah: Darah diambil untuk memeriksa jumlah sel darah putih (ini adalah sel yang melawan jangkitan).
 • ‘Pulse oximetry’: Sensor dirapatkan ke jari tangan atau jari kaki anak anda untuk mengukur seberapa banyak oksigen di dalam darahnya.
 • Kesatan ‘nasopharyngeal’: Doktor akan memasukkan kapas kesat ke dalam hidungnya untuk mendapatkan sampel lendir yang akan diuji bagi kehadiran virus.

Faktor Risiko Bronchiolitis

Bronchiolitis virus boleh menyerang kanak-kanak sehingga umur 2 tahun. Tetapi, ini biasanya berlaku pada bayi berusia 3 hingga 9 bulan. Beberapa faktor risiko bronchiolitis virus pada bayi dan anak kecil adalah:

 • tidak menyusu daripada susu ibu
 • dilahirkan sebelum waktunya atau dilahirkan dengan keadaan jantung atau paru-paru
 • mempunyai sistem imun yang tertekan
 • terdedah kepada asap rokok
 • berada di tempat khalayak ramai di mana virus itu berada, seperti pusat jagaan harian

Faktor risiko biasa untuk bronchiolitis obliterans pada orang dewasa pula adalah:

 • keadaan kerja yang menyebabkan anda terdedah kepada bahan kimia berbahaya
 • menjalani pemindahan jantung, paru-paru atau sumsum tulang
 • merokok tembakau yang mengandungi nikotin
 • menghidap penyakit tisu penghubung autoimun

Rawatan Bronchiolitis

Bronchiolitis virus memerlukan rawatan yang berbeza daripada bronchiolitis obliterans.

Rawatan untuk Bronchiolitis virus

Banyak kes bronchiolitisvirus adalah ringan dan hilang tanpa rawatan. Untuk kes yang lebih teruk pada bayi, rawatan di hospital mungkin diperlukan. Pihak hospital boleh memberikan rawatan oksigen, ‘nebulizer’ dan cecair intravena. Ubat antibiotik tidak berfungsi melawan virus, tetapi beberapa ubat dapat membantu membuka saluran udara pada bayi anda.

Rawatan untuk Bronchiolitis obliterans

Tiada penawar untuk merawat parut bagi bronchiolitisobliterans. Kortikosteroid dapat membantu membersihkan lendir paru-paru, mengurangkan keradangan dan membuka saluran udara. Anda juga mungkin memerlukan rawatan oksigen dan ubat imunosupresan untuk mengatur sistem imun anda. Latihan pernafasan dan pengurangan tekanan dapat membantu mengurangkan kesukaran untuk bernafas. Kadangkala, pemindahan paru-paru mungkin merupakan pilihan terbaik dalam kes yang paling teruk.

See Also

Penjagaan di rumah

Pemulihan dari kedua-dua keadaan memerlukan anda berehat dengan baik dan banyak mengambil cecair. Menjaga udara di rumah anda daripada asap dan bahan kimia adalah sangat penting. Pelembap udara yang memastikan udara sentiasa kekal lembap juga dapat membantu.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bronchiolitis/symptoms-causes/syc-20351565

https://www.healthline.com/health/bronchiolitis

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8272-bronchiolitis

https://www.webmd.com/lung/what-is-bronchiolitis

error: Content is protected !!