bromelain
Bromelain adalah campuran enzim pencernaan protein yang berasal dari batang, buah, dan jus tumbuhan nanas.

Pengenalan

Bromelain adalah campuran enzim pencernaan protein yang berasal dari batang, buah, dan jus tumbuhan nanas. Ia telah digunakan selama berabad lamanya untuk merawat penyakit perubatan, terutamanya di seluruh negara Amerika Tengah dan Amerika Selatan. Kini, ia dikategorikan sebagai makanan tambahan, dan diiktiraf sebagai oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (FDA – Food and Drug Association).

Malah, ia boleh digunakan secara tunggal atau bersama ubat lain. Kebiasaannya, bromelain tersedia dalam bentuk topikal. Ia dijadikan sebagai ubat untuk membuang kulit mati akibat luka terbakar. Bagi bentuk oral pula, ia berfungsi untuk mengurangkan keradangan dan pembengkakkan  terutamanya di saluran hidung. Selain itu, ia juga digunakan sebagai bantuan pencernaan bagi penyakit Osteoarthritis dan mengurangkan kesakitan pada otot.

Kegunaan Bromelain

Antara penggunaannya adalah seperti:

 • Mencegah sakit otot (myalgia) selepas bersenam. Pengambilan secara oral, dengan segera selepas senaman yang sengit, didapati tidak menangguhkan kesakitan otot dan tidak memberi kesan kepada kesakitan, kelenturan, atau kelemahan tulang.
 • Luka terbakar yang teruk. Kajian awal menunjukkan bahawa penggunaan gel yang mengandungi enzim Bromelain semasa proses mencuci luka boleh membantu membuang tisu mati dari luka terbakar tahap kedua dan ketiga.
 • Sakit lutut. Penyelidikan awal menunjukkan bahawa pengambilan Bromelain melalui mulut dapat mengurangkan kesakitan lutut yang ringan.
 • Osteoarthritis. Pengambilan secara oral seolah-olah tidak membantu kesakitan Arthritis. Tetapi pengambilan kombinasi antara bromelain, trypsin, dan rutin melalui oral seperti boleh mengurangkan sakit Osteoarthritis seperti preskripsi ubat anti-radang diclofenac. Suplemen lain yang mengandungi bromelain, devil’s claw, dan kunyit juga seolah-olah mengurangkan kesakitan Osteoarthritis.
 • Keadaan kulit yang dipanggil pityriasis lichenoides chronica (PLC). Kajian awal menunjukkan bahawa Bromelain mungkin membantu merawat episod PLC.
 • Sakit selepas pembedahan pergigian. Beberapa kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan setelah mencabut gigi dapat mengurangkan kesakitan dan pembengkakan. Kajian lain menunjukkan pengambilan bersama steroid dapat mengurangkan kesakitan dan bengkak dengan lebih berkesan daripada pengambilan steroid sahaja. Walau bagaimanapun, kajian awal lain menunjukkan Bromelain tidak memberi manfaat sedemikian.
 • Kesakitan selepas pembedahan. Kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan secara oral mungkin mengurangkan kesakitan dan pembengkakan selepas pembedahan. Malah, pengambilan produk yang mengandungi Bromelain dan bahan-bahan lain seperti Tenosan, Agave didapati dapat mengurangkan kesakitan bahu selepas pembedahan. Bagaimanapun, ia tidak meningkatkan fungsi bahu.
 • Arthritis reumatoid. Kajian awal menunjukkan bahawa Bromelain dapat mengurangkan pembengkakan sendi pada individu yang menghidap Arthritis Rheumatoid. Walau bagaimanapun penyelidikan ini tidak begitu dipercayai.
 • Sinusitis. Kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan bersama dengan dekomgestan, antihistamin, atau antibiotik boleh membantu mengurangkan bengkak hidung pada individu yang mempunyai Sinusitis. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini tidak begitu dipercayai.
 • Kecederaan tendon (tendinopati). Kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan kombinasi suplemen yang mengandungi bromelain boleh meningkatkan fungsi dan mengurangkan kesakitan bagi individu yang mengalami kecederaan pada tendon Achilles.
 • Kolitis ulseratif. Penyelidikan awal menunjukkan bahawa Bromelain boleh membantu mengurangkan simptom penyakit Kolitis Ulseratif pada individu yang tidak menerima bantuan yang cukup selepas terapi biasa.
 • Jangkitan saluran kencing (UTI). Kajian kecil menunjukkan bahawa kombinasi bersama trypsin tidak menjejaskan jangkitan saluran kencing.

Lebih banyak bukti diperlukan untuk menilai keberkesanannya untuk penggunaan berikut:

 • Demam hay.
 • Meningkatkan penyerapan antibiotik.
 • Keradangan.
 • Mencegah kanser.
 • Memendekkan tenaga kerja.
 • Keadaan-keadaan lain.

Kesan Sampingan Bromelain

Bromelain selamat untuk digunakan oleh kebanyakan individu apabila diambil dalam jumlah yang sesuai. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan seperti cirit-birit dan ketidakselesaan perut serta usus. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan reaksi alergi, terutamanya pada individu yang mempunyai alahan lain. Jika anda mempunyai alahan, pastikan anda memeriksa dengan doktor anda sebelum mengambilnya.

 • Kehamilan dan penyusuan: Maklumat yang masih belum cukup mengenai penggunaan Bromelain semasa kehamilan dan menyusu bayi. Sebaiknya,elakkan penggunaan Bromelain dalam tempoh ini.
 • Alahan: Jika anda mempunyai alahan terhadap nanas, lateks, gandum, saderi, papain, lobak merah, adas, debunga cemara, atau debunga rumput, anda mungkin mempunyai reaksi alahan terhadap bromelain.
 • Pembedahan: Bromelain mungkin meningkatkan risiko pendarahan semasa dan selepas pembedahan. Hentikan penggunaan sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum pembedahan yang dijadualkan.

Interaksi Bromelain

Amoxicillin (Amoxil, Trimox)

Pengambilan suplemen ini boleh meningkatkan jumlah amoksisilin dalam badan. Jika diambil bersama amoksisilin, ia mungkin meningkatkan kesan dan kesan sampingan amoksisilin.

Antibiotik (Antibiotik Tetracycline)

Pengambilan suplemen ini mungkin meningkatkan jumlah antibiotik yang diserap oleh badan. Contoh tetracyclines termasuklah demeclocycline (Declomycin), minocycline (Minocin), dan tetracycline (Achromycin).

Ubat-ubatan yang melambatkan pembekuan darah (ubat Antikoagulan / Antiplatelet)

Bromelain mungkin melambatkan proses pembekuan darah. Pengambilan bersama ubat-ubatan yang turut melambatkan pembekuan darah dapat meningkatkan kemungkinan lebam dan pendarahan. Segelintir ubat yang melambatkan pembekuan darah termasuklah aspirin, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam, lain-lain), ibuprofen (Advil, Motrin, lain-lain), naproxen (Anaprox, Naprosyn, lain-lain), dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Lovenox), heparin, warfarin (Coumadin), dan lain-lain.

Dos Bromelain

Makan sejumlah besar buah nanas tidak akan memberikan kesan yang sama seperti mengambil suplemen ini. Bromelain banyak terdapat di batang buah nanas, yang biasanya tidak dimakan.

Suplemen boleh didapati dalam bentuk serbuk, krim, tablet atau kapsul, dan boleh digunakan secara tunggal atau digabungkan dengan bahan-bahan lain.

Tiada dos standard bagi Bromelain. Dos dewasa yang disyorkan adalah sebanyak 200 miligram (mg) hingga 400 mg sebanyak tiga kali sehari semasa perut kosong . Bagi kanak-kanak, dosnya adalah separuh daripada dos individu dewasa.

Apabila digunakan sebagai bantuan bagi pencernaan, Bromelain biasanya diambil bersama makanan. Apabila digunakan untuk keradangan, ia boleh diambil antara waktu makan semasa perut kosong untuk memaksimumkan penyerapan.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/bromelain

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-895/bromelain

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323783

https://en.wikipedia.org/wiki/Bromelain

Summary
Bromelain
Article Name
Bromelain
Description
Bromelain adalah campuran enzim pencernaan protein yang berasal daripada batang, buah, dan jus tumbuhan nanas.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: