Now Reading
Bolehkah Lelaki Besarkan Zakar Mereka?

Bolehkah Lelaki Besarkan Zakar Mereka?

Pada masa kini, banyak produk dan iklan jualan di pasaran ataupun talian tentang panjangkan zakar dengan berkesan. Adakah ini adalah betul berkesan?

            Banyak lelaki berasa rendah diri tentang saiz zakar mereka. Perasaan ini menyebabkan mereka mencari cara untuk membesarkan zakar mereka. Walau bagaimana pun, banyak produk di pasaran telah menjadi tarikan mereka sama ada ia berkesan atau tidak. Lelaki ingin zakar mereka lebih panjang dan keras kerana ingin menikmati kepuasan pasangnya. Ini menyebabkan mereka kurang yakin terhadap diri dan ingin cuba apa-apa cara untuk membesarkan zakar mereka.

Punca-punca menyebabkan zakar mengecil

 • Peningkatan usia
 • Obesiti
 • Pembedahan kelenjar prostat
 • Kesan sampingan ubat-ubatan seperti Adderal, Antidepresi, Dutasteride, Finasteride.
 • Mengalami penyakit peyronie

Apakah saiz normal zakar?

Jawapanya ialah tiada saiz standard ataupun normal tentang zakar. Kebanyakan lelaki mentafsir salah tentang saiz zakar mereka. Walau bagaimanapun, saiz zakar lelaki apabila ia menegak haruslah melebihi 3 cm. Saiz zakar kadang-kadang tidak mengeras atau menegak dengan sehabisnya.

Cara-cara besarkan zakar yang berkesan

Artikel ini akan membawakan beberapa cara besarkan zakar yang terbukti berkesan dan sudah diamalkan sejak dulu. Cara-cara berikutnya tidak berbahaya untuk kesihatan. Antara cara-caranya:

 • Rendam dengan air panas

Ini adalah salah satu langkah pertama yang perlu dicubakan. Membasahkan kain dengan air panas dan membalut zakar. Ini boleh membantu pengaliran darah di zakar dan menjadikannya besar.

 • Teknik urutan Jelqing

Teknik ini saudah lama dilakulan oleh bangsa Arab. Caranya adalah menggunakan minyak pelincir di tangan dan urut dari bawah ke atas zakar. Ini boleh membantu pengaliran darah. Ulang urutan sehingga mencapai 100% ereksi.

 • Makan banyak makanan

Zakar boleh membesar sekiranya diet pemakanan perlu dijaga. Dikatakan lelaki makan kuaci boleh meningkatkan pengaliran darah. Selain itu, pengambilan makan yang mengandungi phosphorus, zink, magnesium dan selenium boleh  membantu pengaliran darah dan juga meningkatkan kualiti dan kuantiti sperma.

 • Urutan regang dengan ibu jari

Teknik ini berbeza daripada tenik jelqing. Ini perlu menarik dan genggam kulit zakar. Tekan ibu jari tangan kiri pada pangkal zakar  yang berhampiran buah zakar sambil tangan kanan harus menarik dan merenggang zakar ke depan.

 • Makan herba tradisional

Herba tradisional boleh meningkatkan hormon testosterone, pengaliran darah, nafsu seks dan meningkatkan kualiti dan kuantiti sperma. Contoh herba tradisional seperti tongkat ali, gingseng merah Korea, herba entengo, ginggo biloba dan beri Hawthorn.

Ini adalah cara-cara untuk membesarkan zakar. Harap agar maklumat yang sedia ini boleh membantu anda.

10 Fakta Tentang Zakar:

 1. Saiz zakar sebenarnya lebih kecil
 2. Zakar akan berhenti membesar sekitar usian 20-an
 3. Zakar boleh senang tegang
 4. Makanan yang mempunyai bau kuat boleh merangsang penis
 5. Lelaki berejakulasi sebanyak 7200 – 7500 kali sepanjang hidupnya.
 6. Lelaki boleh mencapai ereksi kerap
 7. Perokok akan mengalami ejakulasi pramatang
 8. Penis seperti klitoris memiliki saraf sensitive
 9. Lelaki juga memilki G-spot
 10. Terdapat 2 jenis penis iaitu zakar grower dan zakar shower

Sumber:

https://thestallionstyle.com/8-natural-penis-enlargement-exercises-you-have-to try-right-now/

https://www.healthline.com/health/mens-health/penis-stretching

error: Content is protected !!